Αγωνιστική Παρέμβαση Ε΄ ΕΛΜΕ Θεσ/νίκης: Οι εκτιμήσεις μας για τις εκλογές της ΕΛΜΕ-Πρόταση αγωνιστικής συνεννόησης αριστερών σχημάτων

  • Οι εκτιμήσεις μας για τις εκλογές της  ΕΛΜΕ    
  • Πρόταση αγωνιστικής συνεννόησης όλων των αριστερών σχημάτων που δρουν στην Ε΄  ΕΛΜΕ

Αισθανόμαστε την ανάγκη να ευχαριστήσουμε τους συναδέλφους που στήριξαν μαζικά το σχήμα μας και μας ανέδειξαν στις εκλογές για πρώτη φορά σε πρώτη δύναμη σε μια κρίσιμη καμπή για την πορεία του σωματείου μας, της ΕΛΜΕ, η λειτουργία της οποίας έχει βαλτώσει.
Αντλούμε  αυτοπεποίθηση από τη μεγάλη άνοδο της Αγωνιστικής Παρέμβασης σε ψήφους (+134), σε ποσοστό (+9,81%) και σε έδρες (+2) σε σχέση με πέρσι, γεγονός που δείχνει τη διεύρυνση της απήχησης των ιδεών, αξιών και αρχών που μας εμπνέουν και καθορίζουν τη δράση μας. Από κοινού με όλο αυτό το δυναμικό που στήριξε το σχήμα μας, καθώς και  με άλλους συναδέλφους και δυνάμεις με αγωνιστικό προσανατολισμό στις αναζητήσεις και στη στάση τους,  θα συμβάλλουμε αποφασιστικά στην αναζωογόνηση και στην ανασύσταση της ΕΛΜΕ. Καλούμαστε να προωθήσουμε μια άλλη αντίληψη για τη λειτουργία και τη δράση της ΕΛΜΕ που θα προτάσσει την αγωνιστική συνοχή του κλάδου, θα επιδιώκει την ενιαία έκφρασή του στους αγώνες, θα ασχοληθεί αποφασιστικά με τα προβλήματα του σχολείου και του καθηγητή, θα εναντιωθεί στις κυβερνητικές, τις διοικητικές και του ΠΥΣΔΕ αυθαιρεσίες και θα συμβάλει στην αναγκαία πολιτικοποίηση των αγώνων για την ματαίωση των μέτρων, την  ανατροπή της  συγκυβέρνησης ΠΑΣΟΚ-Ν.Δ.-ΛΑΟΣ, τη διαγραφή του χρέους και τη ρήξη με την ΟΝΕ, το Ευρώ και την Ε.Ε

Είναι ελπιδοφόρο το γεγονός ότι οι δυνάμεις του κυβερνητικού – κρατικού συνδικαλισμού  ως σύνολο αποτελούν φέτος μειοψηφία στην ΕΛΜΕ με  428 ψήφους και 33,86% ποσοστό  Η ΠΑΣΚ καταποντίστηκε με μεγάλες απώλειες σε ψήφους (-95) και σε ποσοστά (-8,51%) και είναι για πρώτη φορά χωρίς εκπροσώπηση στο Δ.Σ. Η ΔΑΚΕ (-6) ψήφους και σε ποσοστά (-0,75%) διατηρεί τις δυνάμεις της, κυρίως λόγω των καθεστωτικών συνδικαλιστικών πρακτικών που ενισχύονται από το καθημερινό βάλτωμα, την υποταγή στη μικρο-εξυπηρέτηση μέσω ΠΥΣΔΕ, τα δύο μέλη της στο Δ.Σ. είναι και αιρετοί. Ωστόσο ΠΑΣΚ και ΔΑΚΕ παραμένουν επιλογή ενός τμήματος του κλάδου, παρά την άθλια στάση των αντίστοιχων κομμάτων τους στην διακυβέρνηση του τόπου και τη συνενοχή τους στην επίθεση εναντίον των εργαζομένων.
Ταυτόχρονα, οι έντονες πολιτικές διεργασίες της περιόδου, καθώς και ο παροξυσμός της οικονομικής κρίσης χρωματίζουν ακόμα περισσότερο το αποτέλεσμα, το οποίο με τη σειρά του δείχνει τις τεράστιες δυνατότητες που δημιουργεί η κρίση για την Αριστερά σε κοινωνικό και πολιτικό επίπεδο. Τα αριστερά σχήματα σε σύνολο αύξησαν κατακόρυφα τις δυνάμεις τους και από  666 ψήφους που είχαν πέρσι έφτασαν τους 836 φέτος,  από 55,78% το ποσοστό τους σε 66,17% και από 3 τις έδρες στο Δ.Σ. σε 5!!! Με αισιόδοξο μάτι βλέπουμε και την εκλογική ενίσχυση της ΕΣΑΚ-ΔΕΕ σε ψήφους (+22), σε ποσοστό (+0,66%) και σε έδρες (+1), παρά τη διαιρετική τακτική που ακολουθεί η ηγεσίας της μέσα στο κίνημα. Αποδεικνύεται στην πράξη ότι η αριστερά σε κάθε της εκδοχή μπορεί να κερδίζει. Ζητούμενο είναι -και εκεί θα κριθούμε όλοι- αν η εκλογική ενίσχυση θα υπηρετήσει την αγωνιστική ανάταση ή το αντίστροφο: αν -ενισχυμένες από τα εκλογικά ποσοστά- οι αριστερές ιδέες θα φύγουν από το επίπεδο της φρασεολογίας και θα μετουσιωθούν σε δύναμη ανατροπής ή περιχαράκωσης και ανούσιου εμφυλίου.

Συνολικά, τα αποτελέσματα επιβεβαιώνουν τη δυναμική της αριστεράς στα συνδικάτα και αυτό έχει καταγραφεί με έντονο τρόπο σε όλες τις εκλογές των ΕΛΜΕ όλης της χώρας. Το μήνυμα, ιδιαίτερα μπροστά στην οξύτητα των μέτρων της κυβέρνησης του μετώπου ΠΑΣΟΚ, Ν. Δ. και ΛΑΟΣ με την εποπτεία της ΕΕ και του ΔΝΤ, που επιδεινώνουν δραματικά  τη ζωή μας και την εκπαίδευση, είναι ενθαρρυντικό για την ανάκαμψη της κοινωνικής αριστεράς στο συνδικαλιστικό κίνημα. Στόχος είναι να επανακτήσουν οι εργαζόμενοι την εμπιστοσύνη τους στα σωματεία, στο συνδικαλισμό, στους αγώνες, ώστε να  δώσουν με την ενεργή συμμετοχή τους αυτοπεποίθηση και νέα ώθηση στις διεκδικήσεις μας.

Μέσα στο Φεβρουάριο  κυβέρνηση, Ε.Ε. και ΔΝΤ προωθούν και άλλο  «μνημόνιο» μέσω της «δανειακής σύμβασης», πολύ πιο βάναυσο από το πρώτο, με βασικά στοιχεία την κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων, νέες περικοπές στις αποδοχές μας και τους εργατικούς μισθούς, το βούλιαγμα των ασφαλιστικών ταμείων και των επικουρικών συντάξεων, την περαιτέρω υποβάθμιση της υγειονομικής περίθαλψης και την εκποίηση, αντί πινακίου φακής, φιλέτων του εθνικού πλούτου, με ιδιωτικοποιήσεις σε στρατηγικής σημασίας ΔΕΚΟ και μαζικές απολύσεις υπαλλήλων. Τώρα είναι η ώρα για να μην περάσει η δανειακή σύμβαση της αντεργατικής λεηλασίας, του ξεπουλήματος και της μόνιμης κατάργησης της λαϊκής κυριαρχίας!

Μπροστά σε αυτές τις εξελίξεις, οι μαχόμενες δυνάμεις του εκπαιδευτικού κινήματος και της Αριστεράς, υποχρεώνονται να προετοιμαστούν για συγκρούσεις και διακυβεύματα που ξεπερνούν τα όρια και τις δυνατότητες οποιουδήποτε μεμονωμένου κομματικού η συνδικαλιστικού χώρου, οποιεσδήποτε διαμορφωμένες μέχρι σήμερα πολιτικές προτάσεις και συμμαχίες. Καλούνται να εργαστούν ώστε να μετατρέψουν τη δεδομένη συμπάθεια και επιδοκιμασία σε αγωνιστική στάση και διεκδικητικό ρεύμα αντίστασης και μέτωπο ρήξης και ανατροπής. Να διαμορφώσουν ένα νέο όραμα για το σχολείο και την κοινωνία – το αντίπαλο δέος στο σύγχρονο μεσαίωνα της αγραμματοσύνης, της υποταγής στην αγορά, της εκμετάλλευσης, της περιθωριοποίησης.

Σε μια τέτοια κατεύθυνση επαναφέρουμε την ιδέα της αγωνιστικής συνεννόησης του συνόλου των δυνάμεων της εκπαιδευτικής αριστεράς, για τη διαμόρφωση ενός πολύμορφου, ριζοσπαστικού, ανατρεπτικού μετώπου μέσα  στους καθηγητές. Απευθύνουμε ανοιχτή πρόσκληση προς όλα τα αριστερά σχήματα που δρουν στην ΕΛΜΕ μας, ανένταχτους αγωνιστές και όλους τους  συναδέλφους που εξοργίζονται από τα αντιδραστικά μέτρα του μαύρου μετώπου της συγκυβέρνησης και νοιώθουν αγανακτισμένοι από την αδράνεια και την απραξία των σωματείων μας να παρευρεθούν σε συνάντηση που οργανώνουμε την Τρίτη 24-1-2012, στις 7.00 μ.μ., στο 1ο Γυμνάσιο -1ο Λύκειο Σταυρούπολης. Να συζητήσουμε εφ’ όλης της ύλης και  ιδιαίτερα για τη συγκυρία της περιόδου και τα καθήκοντα που απορρέουν για ένα αγωνιστικό σωματείο: Ουσιαστική λειτουργία της ΕΛΜΕ, συγκρότηση προγραμματικού προεδρείου, απάντηση του κλάδου στην αντιδραστική νέα επίθεση που έχουν εξαπολύσει ( «Δανειακή σύμβαση», αξιολόγηση-απολύσεις, ασφαλιστικά ταμεία, υποβάθμιση της υγειονομικής περίθαλψης, μισθολόγιο – φτωχολόγιο, αναπληρωτές, Γ. Σ. του κλάδου, κ.α. )

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*