Ομόφωνη απόφαση για αγωνιστικές δράσεις του Γυμνασίου και του ΓΕΛ Δάφνης Καλαβρύτων

Το Γυμνάσιο  και το ΓΕΛ Δάφνης Καλαβρύτων καλεί τους εκπαιδευτικούς και τα σχολεία της Αχαΐας σε συντονισμό, για την πραγματοποίηση κοινών αγωνιστικών δράσεων κατά της πολιτικής της «κυβέρνησης» που διαλύει την παιδεία αλλά και ολόκληρο τον κοινωνικό ιστό.

Για του λόγου το αληθές παραθέτουμε τον παρακάτω πίνακα όπως υπάρχει μέσα στον προϋπολογισμό του 2012

 

Συνάδελφοι όλοι βιώνουμε τα αποτελέσματα που έχει στην κοινωνία η πολιτική που εφαρμόζει η ‘κυβέρνηση’ και φυσικά ζούμε και τα προβλήματα των σχολείων από πρώτο χέρι.

  • Η δραματική καθίζηση των δαπανών για την παιδεία σημαίνει μείωση του αριθμού των εκπ/κών και συρρίκνωση των υποδομών.
  • Η διάλυση του Ο.Σ.Κ. προσφέρει την σχολική στέγη βορά στις ορέξεις των εργολάβων.
  • Το σχολικό βιβλίο έχει γίνει ακριβό εμπόρευμα στα ράφια των βιβλιοπωλείων.

Σχολικά κτίρια, εξοπλισμός και βιβλία, παύουν να αποτελούν κρατική μέριμνα και γίνονται αντικείμενο άγριας κερδοσκοπίας.

Με πρόσχημα την κρίση βάζουν στο γύψο την δημόσια εκπαίδευση κόβοντας τις πιστώσεις, κλείνοντας εκατοντάδες σχολεία και καταδικάζοντας χιλιάδες άλλα να υπολειτουργούν, δένοντας την παιδεία στο άρμα της αγοράς. Προωθώντας με μεγαλύτερη ορμή την εκπαίδευση της αμάθειας. 

Το σχολείο αντιμετωπίζεται σαν προβληματική επιχείρηση και μέσα από την απαξίωση και την εξουθένωση, επιδιώκεται όλη η εκπαιδευτική κοινότητα -μαθητές και δάσκαλοι- να σκύψουν το κεφάλι και να χαμηλώσουν την φωνή.

Με τις καταργήσεις και τις συγχωνεύσεις των σχολείων η καθημερινή, κοπιαστική, και πολυέξοδη μετακίνηση των μαθητών που μόνο ως τιμωρία μπορεί κανείς να την εκλάβει, παρουσιάζεται ως δικαίωμα κοινωνικοποίησης και περισσότερων ευκαιριών στη μόρφωση. (Επιπλέον η μεταφορά των μαθητών βρίσκεται στον αέρα μετά την ανάληψη της ευθύνης αυτής από τους δήμους, οι οποίοι εξαιτίας της υποχρηματοδότησης τους δεν μπορούν να ανταποκριθούν με αξιοπιστία στις υποχρεώσεις τους).

Μια μόρφωση που θα επιτευχθεί ως δια μαγείας αφού ακόμη και σήμερα και στην περιοχή μας αλλά και σε όλη την χώρα

  • Υπάρχουν σχολεία χωρίς καθηγητές
  • Τα χρήματα των σχολικών επιτροπών μετά την εφαρμογή του Καλλικράτη ‘εξαφανίστηκαν’ με άμεσο κίνδυνο να μην έχουμε πετρέλαιο μέσα στον επόμενο μήνα
  • Η μισθοδοσία του Φεβρουαρίου συρρικνώθηκε πια σε τέτοιο βαθμό, ώστε να τίθεται ζήτημα  επιβίωσης για πολλούς συναδέλφους. Οικογενειάρχες εκπαιδευτικοί, επιφορτισμένοι με υποχρεωτική καθημερινή μετακίνηση, άλλοι αναγκασμένοι να  συντηρούν διπλά νοικοκυριά και άλλοι επιβαρυμένοι με στεγαστικά δάνεια  καλούνται να επιβιώσουν μόνο με 400 ή 500 ευρώ το μήνα.

Το ζήτημα της μαζικής αντίδρασης του κλάδου μας αλλά και ολόκληρης της κοινωνίας μπαίνει πια επιτακτικά.

Μη θεωρήσετε ότι οι αμοιβές αυτές στο μέλλον θα μεταβληθούν προς το καλύτερο, ούτε πως είναι δυνατόν να βελτιωθεί η οικονομική μας κατάσταση και να επιλυθούν τα γενικότερα προβλήματα του κλάδου μας, αν δεν αναζητήσουμε από κοινού λύσεις με ολόκληρη την κοινωνία και δεν επεξεργαστούμε προτάσεις σε μια βάση συνεργασίας με τις υπόλοιπες κοινωνικές ομάδες.

Επειδή δεν μπορούμε να φανταστούμε τον εαυτό μας –ακόμη και αν δεν είχαμε εμείς τα προβλήματα επιβίωσης που τώρα πια αντιμετωπίζουμε- να κάνει μάθημα σε τάξεις που οι μαθητές μας λιποθυμάνε από την πείνα ή την κακή διατροφή, εξαιτίας της φτώχιας ή δείχνουν σημάδια ψυχολογικής κατάπτωσης, εξαιτίας των εντάσεων και της απόγνωσης που δημιουργείται στις οικογένειές τους από το οικονομικό αδιέξοδο, καλούμε όλους τους συναδέλφους μας να αναλάβουμε τις ευθύνες που σαν δάσκαλοι έχουμε.

  • Προτείνουμε άμεσα να ενημερώσουμε δημόσια και επίσημα τις τοπικές κοινωνίες, τους γονείς και τους μαθητές μας και να ζητήσουμε συμμαχίες και κοινές δράσεις. Επίσης να ζητήσουμε από την ΕΛΜΕ να προκηρυχθεί στάση εργασίας και να πραγματοποιηθεί σύσσωμη παράσταση διαμαρτυρίας στη Δ/νση Δευτεροβάθμιας Εκπ/σης.
  • Επίσης να πραγματοποιηθεί παράσταση διαμαρτυρίας και στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος.
  • Να συζητήσουμε με τις τοπικές κοινωνίες και να προτείνουμε τρόπους αντίστασης στην πολιτική των χαρατσιών.
  • Να προτείνουμε τρόπους αυτοοργάνωσης των κατοίκων με σκοπό την δημιουργία  νέων θεσμών, που θα δώσουν άμεση λύση στα προβλήματα επιβίωσης όλων μας και θα αποτελέσουν την βάση για μια άλλη κοινωνία αλληλεγγύης του μέλλοντος.

Η γνωστή συνταγή του «διαίρει και βασίλευε» αυτή τη φορά δεν θα περάσει.

 Το δημόσιο σχολείο ξεπουλιέται μαζί με όλη τη χώρα, την αξιοπρέπεια του λαού, τις ζωές μας αλλά και τις ζωές των παιδιών μας.

Δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια εφησυχασμού και αδράνειας.

Οι καθηγητές των συλλόγων διδασκόντων Γυμνασίου και Λυκείου Δάφνης Καλαβρύτων

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*