Ενημέρωση για την 6η Πανελλαδική Συνάντηση Συλλόγων ΔΕΠ (16.1.2012)

Το Σάββατο 14/1/2012 πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα η 6η Πανελλαδική Συνάντηση Συλλόγων ΔΕΠ με συμμετοχή εκπροσώπων από τους 17 Συλλόγους ΔΕΠ Πανεπιστημίων της χώρας, που με αποφάσεις τους συμμετέχουν στις Συναντήσεις.

Η κυβέρνηση συνεχίζει τις συνεννοήσεις (PSI, κ.ά.) για την ικανοποίηση των απαιτήσεων των δανειστών (τρόικα) της επόμενης δανειακής σύμβασης, αποκρύπτοντας ότι τα χρήματα αυτά δεν θα διατεθούν για πληρωμή μισθών και συντάξεων, για τη στήριξη της παιδείας και της υγείας, αλλά θα διοχετευτούν στην ενίσχυση των τραπεζών και στην αποπληρωμή τόκων παλαιότερων δανείων. Επιχειρεί να παραπλανήσει τους εργαζόμενους της πανεπιστημιακής κοινότητας δηλώνοντας ότι η Παιδεία εξαιρείται από τους τομείς δημοσιονομικής «εξυγίανσης», αποκρύπτοντας, όμως, ότι το μνημόνιο προβλέπει, μέχρι 31/12/2012, συρρίκνωση των ΑΕΙ κατά 30%. Ο Ν.4009/2011 και ο σχεδιαζόμενος από κυβερνητικής πλευράς «πανεπιστημιακός Καλλικράτης» αποτελούν το συμπλήρωμα στην εφαρμογή του Μνημονίου στο χώρο της Ανώτατης Εκπαίδευσης, με περικοπές μισθών και συντάξεων, με κατάργηση δικαιωμάτων, με απολύσεις διδασκόντων και εργαζομένων.

Στα τέλη Δεκεμβρίου 2011 το σύνολο των Πανεπιστημίων της χώρας υπέβαλε στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας προσφυγή –η οποία θα εκδικαστεί στις 3/2/2012- κατά του Ν.4009/2011 για σειρά αντισυνταγματικών διατάξεων, όπως ήδη έχει αναδειχθεί από την αρμόδια επιστημονική επιτροπή της Βουλής. Η κυβέρνηση, για να προχωρήσει την εφαρμογή του Ν.4009/2011, επιστρατεύει ως μέσο πίεσης και εκβιασμού τη χρηματοδότηση των Πανεπιστημίων παρότι αυτή αποτελεί συνταγματική της υποχρέωση. Αποδέχεται να παρέχει στα Ιδρύματα το 1/12 του μισού του περσινού τακτικού τους προϋπολογισμού ανά μήνα, με αντάλλαγμα τη συμβολή των πρυτανικών αρχών στη διεξαγωγή των εκλογών για τα Συμβούλια Ιδρυμάτων μέχρι τις 15/3. Δυσάρεστη έκπληξη προκάλεσε η στάση της αντιπροσωπείας της Συνόδου των Πρυτάνεων μπροστά στις δηλώσεις του αναπληρωτή Υπουργού ΠΔΒΜΘ κ. Αρβανιτόπουλου, η οποία χαρακτηρίζεται ως υπαναχώρηση σε σχέση με τις προηγούμενες ομόφωνες αποφάσεις της. Η Σύνοδος των Πρυτάνεων οφείλει να συνεχίσει να εκφράζει την αντίθεσή της στην επιχειρούμενη εκλογική διαδικασία, την οποία έχει χαρακτηρίσει δύο φορές ως θεσμική εκτροπή.

Μέχρι σήμερα σε κανένα Πανεπιστήμιο δεν έχει επιχειρηθεί να διεξαχθούν εκλογές. Αντίθετα στα περισσότερα εξ όσων αυτές προαναγγέλθηκαν, αναβλήθηκε η διεξαγωγή τους, ενώ παραιτήθηκαν και μέλη των Οργανωτικών Επιτροπών.

Η Πανελλαδική Συνάντηση Συλλόγων ΔΕΠ:

  • Επαναλαμβάνει με έμφαση τη θέση της υπέρ της ματαίωσης των εκλογών για την ανάδειξη εσωτερικών μελών των Συμβουλίων των Ιδρυμάτων, αφού αυτή αποτελεί την πρώτη καθοριστική μάχη της πανεπιστημιακής κοινότητας στην κατεύθυνση της μη εφαρμογής του Ν.4009/2011 μέχρι την κατάργησή του.
  • Καταθέτει την αποφασιστικότητά της να αντιταχθεί με κάθε τρόπο και να μην επιτρέψει οποιαδήποτε απόλυση μέλους της πανεπιστημιακής κοινότητας.
  • Καλεί σε απεργιακή ετοιμότητα τους συναδέλφους εν όψει νέων περικοπών στις αποδοχές του διδακτικού προσωπικού.

Για την υλοποίηση των παραπάνω θέσεών της η Πανελλαδική Συνάντηση Συλλόγων ΔΕΠ:

  • Καλεί και πάλι τους συναδέλφους, οι οποίοι με απόφαση της ΥΠΔΒΜΘ συγκροτούν τις Οργανωτικές Επιτροπές, να αναλογιστούν την ακαδημαϊκή και ηθική τους ευθύνη και να παραιτηθούν.
  • Καλεί και πάλι τους συναδέλφους να μην υποβάλουν υποψηφιότητα για θέση εσωτερικού μέλους των Συμβουλίων.
  • Καλεί τη Σύνοδο των Πρυτάνεων να απαιτήσει από το ΥΠΔΒΜΘ την άμεση απεμπλοκή όλων των εξελίξεων-εκλογών-μονιμοποιήσεων των μελών ΔΕΠ από χρονοβόρες και διαβλητές διαδικασίες και την πραγματοποίησή τους σύμφωνα με το ισχύον κατά τη δημοσίευση του νέου νόμου θεσμικό πλαίσιο, εξασφαλίζοντας έτσι την ισότιμη αντιμετώπιση των υπηρετούντων και εκλεγμένων ΔΕΠ.
  • Ζητά από τις Πρυτανικές Αρχές να σταματήσουν να προωθούν -στις περιπτώσεις που αυτό συμβαίνει- διαδικασίες που υλοποιούν πλευρές του νέου νόμου.
  • Απευθύνει πρόσκληση προς τους Φοιτητικούς Συλλόγους και τους Συλλόγους εργαζομένων που αντιτίθενται στην εφαρμογή του Ν.4009/2011 για συντονισμό κοινών δράσεων και αναλαμβάνει πρωτοβουλία συναντήσεων στην κατεύθυνση ματαίωσης των εκλογών Συμβουλίων ως πρώτο βήμα για τη μη εφαρμογή του Ν.4009/2011.
  • Ζητά με επιστολή της άμεση συνάντηση αντιπροσωπείας της με το προεδρείο της Συνόδου των Πρυτάνεων.
  • Αποφασίζει οι επόμενες Πανελλαδικές Συναντήσεις να πραγματοποιηθούν όπου εδρεύουν Πανεπιστήμια στα οποία άμεσα προγραμματίζονται εκλογές για την ανάδειξη εσωτερικών μελών Συμβουλίων. Με τα μέχρι σήμερα δεδομένα αυτά είναι το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου (25/1) και το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας (31/1), οπότε η Τρίπολη και ο Βόλος ορίζονται ως πόλεις των επόμενων Πανελλαδικών Συναντήσεων.

Τέλος, στηρίζει την παναττική απεργία της Τρίτης 17/1/2012

Αθήνα, 16/1/2012

 


Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*