Αγων. Παρέμβαση-Γλήνος: εισήγηση στη γενική συνέλευση

Ενημερωτικό, αρ. φ. 3, Πειραιάς  16 – 1 -2012

ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΗΣ ΕΛΜΕ. (ΔΕΥΤ. 16 -1 – 2012)

Μας ετοιμάζουν μια κόλαση. Μας έχουν σπρώξει ήδη στην είσοδό της.

Η συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ-ΝΔ –ΛΑΟΣ σε συμφωνία με την ΕΕ, το ΔΝΤ, το κεφάλαιο και τους τραπεζίτες, συνεχίζει και οξύνει την βάρβαρη πολιτική ενάντια στον κόσμο της εργασίας. Κυβέρνηση και τρόικα συνεργάστηκαν συστηματικά και περιέκοψαν δραστικά μισθούς και συντάξεις, υπονόμευσαν την κοινωνική ασφάλιση και την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, επέβαλλαν την χωρίς ιστορικό προηγούμενο φοροεπιδρομή σε βάρος των εργαζομένων, απαλλάσσοντας για άλλη μια φορά το κεφάλαιο, διαλύουν κομμάτι -κομμάτι τις δημόσιες κοινωνικές υπηρεσίες και αφανίζουν τα δημόσια κοινωνικά αγαθά. Mε τις προκλητικές, απανωτές αυξήσεις η πρόσβαση στο φως, στο νερό, στη μεταφορά, θα είναι προνόμιο λίγων. Οι απλήρωτοι εργαζόμενοι, οι απολυμένοι, οι άνεργοι πλημμυρίζουν τη χώρα, η φτώχεια και η εξαθλίωση είναι στη πόρτα όλων μας, η απόγνωση των νέων δημιουργεί τις σύγχρονες καραβιές της ξενιτιάς.

Ο εθνικός πλούτος της χώρας (δρόμοι, λιμάνια αεροδρόμια τρένα, τα πάντα) έτοιμος, μέσω των ιδιωτικοποιήσεων,  για ξεπούλημα σε εξευτελιστικές τιμές, στο ντόπιο και ξένο κεφάλαιο .

        Με τη νέα δανειακή σύμβαση που έχουν αναλάβει να υπογράψουν και των μέτρων που τη συνοδεύουν, εμπεδώνεται μια δεκαετής επίθεση βαρβαρότητας ενάντια στο λαό, καταστρέφονται τα ασφαλιστικά ταμεία, ξεπουλιέται και υποθηκεύεται κάθε δημόσιο αγαθό, ενώ η χώρα θα μετατραπεί σε μια εκτεταμένη ευροκινεζική ζώνη βάρβαρης εκμετάλλευσης, θα αναιρεθούν δικαιώματα και κατακτήσεις 150 χρόνων, θα επιβληθεί πραγματική δικτατορία των αγορών, των εργοδοτών και των πολυεθνικών.

         Απέναντι σε αυτή την επίθεση η εργατική αντίσταση όχι μόνο δεν κοπάζει αλλά δυναμώνει. Το δείχνουν οι εργαζόμενοι στην Ελληνική Χαλυβουργία και στον ALTER που απεργούν ολόκληρες βδομάδες, στην Ελευθεροτυπία, στο ΓΕΡΟΛΥΜΑΤΟΣ cosmetics, στη ΛΟΥΚΙΣΣΑ, οι απολυμένοι του 902, του «κόκκινου» και της «ΑΥΓΗΣ» και σε πολλούς άλλους χώρους, και όλοι εκείνοι που έκαναν γιορτές στις πύλες των εργοστάσιων, περιφρουρώντας τις κινητοποιήσεις τους, για το αυτονόητο δικαίωμά τους να μην παραμένουν για μήνες απλήρωτοι, να μην πετιούνται στο δρόμο γιατί δεν «υπάκουσαν και δεν έσκυψαν το κεφάλι», για το δώρο Χριστουγέννων που δεν πήγαν στα παιδιά τους. Αντιστάσεις και αγώνες που υπογραμμίζουν ακόμα περισσότερο τον ρόλο που έχουν οι εργοδοτικές – κυβερνητικές πλειοψηφίες σε ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ, που βάζουν πλάτη στις εφιαλτικές ανατροπές, συμμετέχουν στον «κοινωνικό διάλογο», ενώ δεν παίρνουν καμιά πρωτοβουλία για το συντονισμό των αγώνων.

Αυτοί που ευθύνονται για την κρίση όχι μόνο δε θα πληρώσουν, αλλά βγαίνουν και κερδισμένοι. Καθημερινά οι εργαζόμενοι παράγουν πλούτο. Η σημερινή Ελλάδα της βαθιάς κρίσης παράγει πλούτο αξίας 232 δις ευρώ το χρόνο. Τόσο ήταν το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν της χώρας το 2010, σύμφωνα με τη Eurostat. Ως προς το κατά κεφαλήν ΑΕΠ, η Ελλάδα συμπεριλαμβάνεται στην προνομιούχα λέσχη των αναπτυγμένων χωρών, έρχεται 31η ανάμεσα σε 183 χώρες του κόσμου και 16η μεταξύ των 27 χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. «Λεφτά υπάρχουν», όπως σωστά δήλωνε ο πρώην πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου πριν από τις εκλογές του 2009, μόνο που μετατρέπονται σε περιουσιακά στοιχεία της ολιγαρχίας. Και όσο αυξάνεται η περιουσία και τα κέρδη της, τόσο αυξάνονται τα ελλείμματα και τα χρέη του Δημοσίου.

            Διαλύουν τη δημόσια εκπαίδευση

Η σχολική χρονιά συνεχίζεται χωρίς το σύνολο των βιβλίων, οι μαθητές των Λυκείων θα κληθούν να δώσουν πανελλαδικές σε ύλη βιβλίων που ποτέ δεν πήραν στα χέρια τους. Η έλλειψη βιβλίων, η οικονομική ασφυξία των σχολείων, οι μηδενικοί διορισμοί, η ενίσχυση της ελαστικής εργασίας στη δημόσια εκπαίδευση, ο νόμος για τα πανεπιστήμια, η τραγική χειροτέρευση των εργασιακών κι οικονομικών δικαιωμάτων αποτελούν εφαρμογή της πολιτικής διάλυσης της δημόσιας δωρεάν εκπαίδευσης, οικοδόμησης ενός φθηνού, αγοραίου κι αυταρχικού σχολείου που θα καθηλώνει τη ζωντανή εκπαίδευση στα μέτρα της Ε.Ε. και του Δ.Ν.Τ.

Στα άμεσα σχέδια της κυβέρνησης είναι η μείωση μέσα στο 2012 του μισθού των εκπαιδευτικών κάτω από τα 850 ευρώ, ήδη έχει εξαγγείλει επίσημα μηδενικούς διορισμούς στην εκπαίδευση, η αύξηση του ωραρίου και η επιδείνωση των εργασιακών σχέσεων, η συγχώνευση – κλείσιμο 700 νέων σχολικών μονάδων, η νέα αλλαγή του ασφαλιστικού (αύξηση των εισφορών και των χρόνων υπηρεσίας και εξαφάνιση των επικουρικών και του εφάπαξ).

Ένας από τους βασικούς μοχλούς μείωσης των οργανικών θέσεων είναι η συγχώνευση – κατάργηση σχολικών μονάδων. Ως γνωστόν ψηφίστηκε νομοθετική ρύθμιση με την οποία υποχρεούνται όλα ανεξαιρέτως τα υπουργεία να μειώσουν κατά 30% τις δομές τους. Για το 2012 οι κ. κ. «πρώτα ο μαθητής» ετοιμάζουν νέο πακέτο. Οι πληροφορίες μιλάνε για νέο κύμα συγχωνεύσεων – καταργήσεων εκατοντάδων σχολείων.

       Κάθε πόλεμος αρχίζει με τα λόγια και το υπουργείο Παιδείας έχει συμπληρώσει πολλά ένσημα στην προσπάθειά του να πείσει την κοινή γνώμη ότι οι εκπαιδευτικοί εργάζονται εξαιρετικά λίγες ώρες. Στην κατάλληλη συγκυρία, μέσα στο 2012, είναι σίγουρο ότι θα προχωρήσει στην «αναμόρφωση του ωραρίου των εκπαιδευτικών». Ένα δίωρο ή ένα τρίωρο επιπλέον π.χ για τους καθηγητές σημαίνει 8-10.000 καθηγητές περίσσευμα!

Με τις αλλεπάλληλες, αλλοπρόσαλλες και αντιεκπαιδευτικές αλλαγές στα αναλυτικά προγράμματα σπουδών, με το ξεχαρβάλωμα και το ραβε-ξήλωνε των ειδικοτήτων στην τεχνικοεπαγγελματική εκπαίδευση, αλλά και με κάτι περίεργες τοποθετήσεις ειδικοτήτων σε περιοχές που δεν είχαν κενά, αίφνης μερικές χιλιάδες εκπαιδευτικοί συγκεκριμένων κλάδων αναζητούν απεγνωσμένα ωράριο.

«Άταφος νεκρός» το δημόσιο σύστημα ασφάλισης και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης

Ο Ε.Ο.Π.Υ.Υ στο όνομα της μεταρρύθμισης του συστήματος υγείας καταργεί το δικαίωμα της δωρεάν περίθαλψης. Ειδικότερα, εμείς οι εκπαιδευτικοί, ασφαλισμένοι πλέον του Ε.Ο.Π.Υ.Υ, χάσαμε το δικαίωμα μας για ελεύθερη επιλογή ιατρού.Σε περίπτωση που ο ιατρός συμπληρώσει το πλαφόν δεν μπορεί να δεχτεί την επίσκεψη μας με κάλυψη του ταμείου μας.

            Η «σκουριά» της συνδικαλιστικής ηγεσίας

Ο κρατικός, γραφειοκρατικός, κυβερνητικός συνδικαλισμός βρίσκεται στον αντίποδα της ταξικής πάλης, αποτελεί το μακρύ χέρι και τον δούρειο ίππο της συγκυβέρνησης των τραπεζιτών και του μαύρου μετώπου εξουσίας. Αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της συνδικαλιστικής, κυβερνητικής και κρατικής γραφειοκρατίας των ΓΣΕΕ – ΑΔΕΔΥ, που βάζει απεργία 40 μέρες μετά τις μεγαλειώδεις απεργιακές συγκεντρώσεις στις 19 και 20 ΟΚΤΩΒΡΗ, στις 1 του ΔΕΚΕΜΒΡΗ.

Όπως οι δυνάμεις του συστήματος συγκροτούν το δικό τους «ΜΑΥΡΟ ΜΕΤΩΠΟ», πρέπει κι εμείς, οι εργαζόμενοι να οικοδομήσουμε το δικό μας «ΜΕΤΩΠΟ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ». Βασική προϋπόθεση είναι η αλληλεγγύη, η συμπόρευση και η κοινή δράση των αγωνιζόμενων κλάδων. Χρειαζόμαστε την αγωνιστική ταξική ενότητα, το συντονισμό των σωματείων και των εργαζομένων σε ένα πλατύ μέτωπο αγώνα και αλληλεγγύης. Με την συμμετοχή των εργαζομένων στα συνδικάτα, που θα συντονίζονται ενωτικά, αγωνιστικά και θα υπερβαίνουν αδιέξοδες διχαστικές πρακτικές και τις υπονομευτικές του κυβερνητικού και εργοδοτικού συνδικαλισμού των ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ.

Όλοι στην ΑΠΕΡΓΙΑ ώστε να γίνει η 17η Γενάρη μέρα αντίστασης και κλιμάκωσης. Για να στείλουμε μήνυμα ανυπακοής και αποφασιστικού αγώνα για την ανατροπή της επίθεσης και τη νικηφόρα σύγκρουση με το κεφάλαιο και τις αντεργατικές πολιτικές.

ΑΓΩΝΙΖΟΜΑΣΤΕ ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ
ΝΑ ΦΥΓΕΙ Η ΤΡΟΪΚΑ ΚΑΙ ΤΟ ΔΝΤ ΑΠΟ ΤΗ ΧΩΡΑ – ΚΑΤΩ Η ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

1.Αντίσταση – ανατροπή της πολιτικής του μαύρου μετώπου κυβέρνησης –κεφαλαίου –Ε.Ε.-Δ.Ν.Τ.

2. Όχι σε νέο μισθολόγιο -φτωχολόγιο δημοσίων υπαλλήλων.

3.Καμιά ιδιωτικοποίηση κοινωνικών αγαθών και υπηρεσιών.

4. ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗ ΚΑΙ ΔΙΕΥΡΥΝΣΗ ΤΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΜΑΣ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ

5. Αγώνας για ακύρωση των σχεδίων της κυβέρνησης για μετατροπή του Δημόσιου σχολείου σε σχολείο της αγοράς.

* Όχι στην αξιολόγηση – χειραγώγηση , όχι στην αυτοαξιολόγηση – κατηγοριοποίηση των σχολείων    *  Όχι στο Διευθυντή- manager . Δημοκρατία στα σχολεία.

6.Γενναία χρηματοδότηση της εκπαίδευσης στο 5% του ΑΕΠ ή 15% του ΓΚΠ.

7. ΣΤΑΘΕΡΗ ΚΑΙ ΜΟΝΙΜΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ

Δια ταύτα

1.Συμμετοχή της ΕΛΜΕ με πανώ στην αυριανή συγκέντρωση αύριο Τρίτη στις 11 π.μ. στην Κλαυθμώνος.

2.Συμμετοχή στον συντονισμό Διδασκαλικών συλλόγων και ΕΛΜΕ

3.Απεργιακό ταμείο. Ένα μεγάλο μέρος των αποθεματικών της ΟΛΜΕ να μετατραπεί σε κεντρικό απεργιακό ταμείο της ομοσπονδίας.

4.Απεργιακές Επιτροπές για ενιαίο παρατεταμένο αγώνα διαρκείας.

«ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΟΛΗ Η ΕΛΛΑΔΑ ΜΙΑ ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΑ!»

ΦΩΤΙΑ ΚΑΙ ΣΙΔΕΡΟ – Στο μάθημα της υποταγής εμείς θα μείνουμε ανεξεταστέοι

Αλληλεγγύη στους απεργούς εργάτες της Χαλυβουργικής.

ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ – «Δ. ΓΛΗΝΟΣ»

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*