Τα αποτελέσματα στις εκλογές της ΕΛΜΕ Α. Λιοσίων-Ζεφυρίου-Φυλής και οι πρώτες εκτιμήσεις της Ενότητας Αριστερών Καθηγητών

 

ΕΛΜΕ ΑΝΩ ΛΙΟΣΙΩΝ – ΖΕΦΥΡΙΟΥ – ΦΥΛΗΣ
ΕΚΛΟΓΕΣ 2011 ΕΚΛΟΓΕΣ 2010 ΕΚΛΟΓΕΣ 2009
ΨΗΦΙΣΑΝ 210 261 222
ΛΕΥΚΑ-ΑΚΥΡΑ 5 5 8
ΥΠΟΛΟΙΠΟ 205 256 214
ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΙ ΨΗΦΟΙ % ΕΔΡΕΣ ΨΗΦΟΙ % ΕΔΡΕΣ ΨΗΦΟΙ % ΕΔΡΕΣ
ΕΝΟΤΗΤΑ ΑΡΙΣΤΕΡΩΝ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ 146 71.22 5 182 71.09 5 154 71.96 5
ΔΑΚΕ 30 14.63 1 40 15.63 1 32 14.95 1
ΕΣΑΚ-ΔΕΕ 21 10.24 1 16 6.25 0 7 3.27 0
ΠΑΣΚ 8 3.90 0 18 7.03 1 21 9.81 1

ΠΡΩΤΗ ΑΠΟΤΙΜΗΣΗ ΤΟΥ ΕΚΛΟΓΙΚΟΥ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΟΣ

 Η συγκρότηση ενωτικών συνδικαλιστικών σχημάτων από εργαζόμενους που προέρχονται από ευρύ φάσμα πολιτικών δυνάμεων φαίνεται να κερδίζει έδαφος. Αυτό αποδεικνύει και η επανεκλογή της ΕΑΚ, που αποτελεί μετωπικό σχήμα, ως πρώτης δύναμης στην περιοχή μας. Η ΕΑΚ πολιτεύεται με όρους σεβασμού των πολιτικών – συνδικαλιστικών δυνάμεων που την συγκροτούν και με σαφείς συνδικαλιστικούς και πολιτικούς στόχους, γι’ αυτό ασκεί ιδιαίτερη επιρροή ακόμα και σε μη πολιτικοποιημένους καθηγητές. Η εκλογική της σταθερότητα για σειρά ετών σε ένα μεγάλο ποσοστό (πάνω από 70%) δείχνει την αναγκαιότητα δημιουργίας ανάλογων σχημάτων και σε άλλες περιοχές πανελλαδικά.

Η αποχή ήταν μεγάλη για τα δεδομένα της περιοχής μας (περίπου 30%) και αντανακλά το τι συμβαίνει ευρύτερα, αλλά και  τις δικές μας αδυναμίες τοπικά. Οι δυνάμεις του αστικού μπλοκ, επιδιώκουν να οδηγήσουν τον κόσμο σε απάθεια, να τον εγκλωβίσουν σε σωτηριολογικές και ατομικές λύσεις. Επιπλέον, κάποιοι συνάδελφοι επέλεξαν να απέχουν διαμαρτυρόμενοι έτσι για τη στάση των ΟΛΜΕ & ΑΔΕΔΥ μπροστά στην καταστροφική πολιτική που μας τσακίζει κι ακόμη για τον τρόπο διαχείρισης των ετήσιων συνδρομών μας. Προτίμησαν τη διαμαρτυρία-αποχή από την συμμετοχή. Δεν μπορέσαμε να αποσαφηνίσουμε επαρκώς στους απέχοντες το διακύβευμα της περιόδου και να τους κινητοποιήσουμε προς αυτήν την κατεύθυνση. Όμως ολοένα και περισσότερος κόσμος απεγκλωβίζεται από τα διλήμματα. Εδώ πρέπει να δοθεί η μάχη και η μάχη είναι προπάντων πολιτική.

Οι δυνάμεις του κρατικού συνδικαλισμού αποδυναμώθηκαν σημαντικά κι ενισχύθηκε η εκπαιδευτική Αριστερά. Αν συμβεί κάτι ανάλογο και σε άλλες περιοχές, θα μπορούμε να μιλάμε για αξιοπρόσεκτο πολιτικό γεγονός. Η ΔΑΚΕ παρουσίασε πτώση. Αλλά η συρρίκνωση της ΠΑΣΚΕ ήταν δραματική. Δεν εκπροσωπείται στο ΔΣ για πρώτη φορά μετά από 10 περίπου χρόνια. Η άνοδος της ΕΣΑΚ-ΔΕΕ είναι σταθερή κι είναι η πρώτη φορά που παίρνει έδρα στο Δ.Σ. Θα πρέπει όμως να συμβάλει ουσιαστικά στη δημιουργία κοινού αριστερού εκπαιδευτικού μετώπου στην περιοχή.

Το εκλογικό αποτέλεσμα είναι θετικό για την ΕΑΚ. Για άλλη μια χρονιά η παράταξη ενισχύεται και αναδεικνύεται πρώτη δύναμη με μεγάλο ποσοστό στην περιοχή μας, κερδίζοντας 5 έδρες από τις 7. Επιβεβαιώνεται η εμπιστοσύνη από την μεγάλη πλειοψηφία των συναδέλφων. Όμως την φετινή χρόνια αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία καθώς δόθηκαν πιο αποφασιστικές μάχες και σε πολιτικό και σε συνδικαλιστικό επίπεδο. Το στοίχημα της πολιτικής συνδικαλιστικής ενότητας και σε εκλογικό και σε πολιτικό επίπεδο  στην περιοχή μας φαίνεται ότι κερδίζει. Με βάση τη διακήρυξή μας, τις συνεχείς δράσεις σε τοπικό επίπεδο και την συμμετοχή μας σε όλες σχεδόν τις πρωτοβουλίες σε κεντρικό επίπεδο, τις παρεμβάσεις μας στα σχολεία και τις Γενικές Συνελεύσεις, έχει δημιουργηθεί ένα αξιόλογο δυναμικό, που εμπιστεύεται ο κόσμος. Αυτό το δυναμικό πρέπει να ενισχυθεί, να ανανεωθεί αλλά και να δηλώσει μεγαλύτερη διαθεσιμότητα.

Εμβαθύνοντας πολιτικά και συνδικαλιστικά, μπορούμε την εκλογική μας δύναμη να την μετατρέψουμε ακόμη περισσότερο σε καθημερινή δύναμη, που είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την ανατροπή της υπάρχουσας κατάστασης.

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*