Συνταξιούχοι Εκπαιδευτικοί: Ενημερωτικό σημείωμα ― Συνάντηση με την ΑΔΕΔΥ

•         Παρασκευή , 16/12, πραγματοποιήθηκε συνάντηση του σωματείου μας με προεδρείο ΑΔΕΔΥ, παρουσία εκπροσώπων ΑΔΕΔΥ στα ταμεία μας και παρουσία του Γ. Διευθυντή του ταμείου πρόνοιας  (ΤΠΔΥ).

•       Η κατάσταση είναι δραματική. Η κυβέρνηση υλοποιεί ταχύτατα τη διάλυση των επικουρικών ταμείων και ετοιμάζει νέα μείωση στο ΕΦΑΠΑΞ, ώστε η μείωση    να είναι σύμφωνη με τις απαιτήσεις της τρόικας, δηλ. Το ΕΦΑΠΑΞ να είναι  μόνο η επιστροφή των κρατήσεών μας ,χωρίς τόκους, δηλ. 15.000€ περίπου.

•       Το ταμείο πρόνοιας(ΤΠΔΥ) έχει στην αναμονή 45.000 συνταξιούχους. Με δυνατότητα να εξυπηρετεί 6.000 περίπου ετησίως, οι τελευταίοι στον πίνακα μπορούν να ελπίζουν μετά από 7-8 χρόνια. Και αυτό είναι θεωρητικό, γιατί η κατάσταση επιδεινώνεται, επειδή κάθε μέρα συνταξιοδοτούνται πολλοί και δε διορίζονται νέοι. Επομένως η κατάσταση θα επιδεινώνεται. Στην κατάσταση αυτή οδηγήθηκε το ταμείο, από τα αναδρομικά των δικαστικών, από τις μονιμοποιήσεις στο παρελθόν άνω των 120.000 υπαλλήλων αορίστου χρόνου, χωρίς το κράτος να αναλάβει τις υποχρεώσεις του, από την υποχρεωτική κατάθεση στο παρελθόν των αποθεματικών του ταμείου στην ΤΕ, χωρίς τόκο. Η αδυναμία του ταμείου να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του είναι ευθύνη της πολιτείας. Πέρα από αυτά,  είμαστε  αναγκασμένοι να ακούμε καθημερινά να δημαγωγεί  και να κινδυνολογεί ο κ. Κουτρουμάνης,  εξαγγέλλοντας  κάθε μήνα νέες μειώσεις. Τελευταία διαρροή από το γραφείο του: προτείνει  νέα μείωση άλλο ένα 20% από 1.1.2012( ήδη έχει ψηφισθεί 15% από 1.1.2010, 20% από 1.1.2011, με βάση την ημερομηνία εξόδου από την υπηρεσία) ή 50% προκαταβολή και το υπόλοιπο στις καλένδες.Στο τραπέζι έχει πέσει και η πρόταση για 5 ετήσιες δόσεις, μέχρι να εξαντληθούν τα αποθεματικά. Είναι φανερό ότι κ. Κουτρουμάνης επιχειρεί να μας  εξαντλήσει και να χάσουμε κάθε ελπίδα , ώστε το τέλος να είμαστε έτοιμοι να δεχθούμε τους βαρβάρους.

•       ΤΕΑΔΥ: Τελευταία πρόταση του κ. Κουτρουμάνη : Συγχώνευση του ταμείου μας με τα επικουρικά  των ΙΚΑ(ΕΤΕΑΜ), που είναι ελλειμματικό(800.000.000€ μέχρι τώρα), ΔΕΚΟ, υπαλλήλων τραπεζών και μισθωτών. Ο κ. Κουτρουμάνης εξήγγειλε τις συγχωνεύσεις αυτές, για να καλύψει το επικουρικό του ΙΚΑ (ΕΤΕΑΜ). Και  με αυτό τον τρόπο θα τα χρεοκοπήσουν όλα. Και μετά “γαία πυρί μειχθήτω”. Αφήνει απέξω , μάλλον… τυχαία , το επικουρικό των δημοσιογράφων και άλλα πολύ μικρά «ευγενή ταμεία». Πρέπει να σημειωθεί ότι το ΤΕΑΔΥ έχει  αποθεματικά άνω των 2 δισ. €, αλλά από αυτά 1,2 δισ είναι ομόλογα και επομένως με το κούρεμα  θα μας φάνε 600.000.000€ και μετά θα έχει το θράσος ο Κουτρουμάνης να μιλάει για αδυναμία των ταμείων να ανταποκριθούν στις συντάξεις. Ο πρόεδρος του ΤΕΑΔΥ  μας ενημέρωσε ότι το ΤΕΑΔΥ δεν έχει ταμειακό πρόβλημα, αλλά ελλείψει προσωπικού δεν μπορεί να ανταποκριθεί άμεσα στην εξυπηρέτηση  των συνταξιούχων. Παρά ταύτα ο Κουτρουμάνης εξήγγειλε μειώσεις. Γιατί γνωρίζει ότι με την πολιτική που εφαρμόζει θα το χρεοκοπήσει ο ίδιος. Το ΤΕΑΔΥ έχει αγοράσει μετοχές 270.000.000€ που στο τέλος του 2010 η αξία τους ήταν 35.000.000€ ( σήμερα;).

•       Το  Μετοχικό ταμείο (ΜΤΠΥ) βρίσκεται σε δεινή θέση. Ήδη έχουν κοπεί τα δώρα του ΜΤΠΥ, και έχει ψηφισθεί μείωση 20% από 1.1.2012. Και έπεται συνέχεια.

•       Το συντονιστικό επεσήμανε στην ΑΔΕΔΥ  τις ευθύνες της, γιατί είχε υιοθετήσει τις αποφάσεις της πολιτείας για “τζογάρισμα” των αποθεματικών μας σε μετοχές. Για το μεγάλο φαγοπότι το 1999-2000, όταν χάθηκαν περιουσίες, κανένας δεν έχει πληρώσει. Οι εκπρόσωποί μας στα ταμεία μας ψήφιζαν “επενδύσεις” σε μετοχές με ευθύνη της ΑΔΕΔΥ. Χωρίς την αποδοχή των κυβερνητικών αποφάσεων από τις συνδικαλιστικές ηγεσίες, δε θα είχαμε φτάσει στο σημερινό χάλι. Καμία αποτίμηση δεν έχει γίνει μέχρι σήμερα πόσα χρήματα χάθηκαν  την “άνοιξη” του χρηματιστηρίου επί Σημίτη. Κανένας δεν είχε και δεν έχει δικαίωμα να παίζει με τα χρήματα των συνταξιούχων.

  • Σχετικά με το κούρεμα των ομολόγων: Τα ασφαλιστικά ταμεία έχουν 8.000.000.000 € σε ομόλογα Ελληνικού Δημοσίου. Σε περίπτωση κουρέματος κατά 50%, οι απώλειες θα είναι τεράστιες και μετά θα αρχίσουν να κινδυνολογούν. Στο ίδιο έργο θεατές. Υπάρχει και  άλλη πλευρά: Τα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων-πέραν των 8 δις που είναι σε ομόλογα- ανέρχονται σε 16 δισ.€ είναι σε προθεσμιακή κατάθεση στην τράπεζα της Ελλάδος(ΤΕ). Σύμφωνα με κυβερνητική απόφαση το 20% είναι διαθέσιμα και μπορούν τα ταμεία να τα  πάρουν σε μετρητά. Τα υπόλοιπα η ΤΕ τα διαχειρίζεται η ίδια κατά το δοκούν και τα έχει σε ομόλογα δημοσίου, χωρίς την έγκριση των ταμείων μας. Και αυτά υπόκεινται σε κούρεμα. Η κυβέρνηση έχει προετοιμάσει το έδαφος για να πετάξει στο δρόμο τους συνταξιούχους.
  • Η κατάσταση είναι τραγική, γιατί η κυβέρνηση ήθελε να την κάνει τραγική. Αφού το κράτος κατασπατάλησε τα αποθεματικά με την υποχρεωτική αγορά μετοχών, αφού ετοιμάζεται να τα κουρέψει με τη μείωση των ομολόγων του δημοσίου κατά 50%, εξαπολύει τρομοκρατικές επιθέσεις εναντίον των εργαζομένων με τον πρώην υπερασπιστή των συνταξιούχων στα ασφαλιστικά ταμεία κ. Κουτρουμάνη. Η κατάσταση δεν πρόκειται να αλλάξει ,αν δε βγούμε στους δρόμους, αν δεν αγωνισθούμε να ανατραπεί αυτή η κυβέρνηση και αυτή η πολιτική. Μαζί με τους εργαζόμενους, με τους άνεργους, πρέπει να οργανώσουμε συντονισμένους αγώνες , για να αντιμετωπίσουμε μια τέτοιου μεγέθους επίθεση. Τα χρήματά μας πάνε στα δάνεια του μνημονίου. Τα έχει υποθηκεύσει η κυβέρνηση. Αρνούμαστε να πληρώνουμε τα χρέη τους. Το συνδικαλιστικό κίνημα πρέπει να ανασυγκροτηθεί και να συγκρουσθεί με την πολιτική αυτή για την ανατροπή της.  Άλλος δρόμος δεν υπάρχει.

Από την προσωρινή διοικούσα επιτροπή

•     Τάσος   Σταυρόπουλος, 210-6444768,6944-554161,   tasstavro@ath.forthnet.gr

•     Ροζίτα Σουραή, 6977-350521, rosai@pathfinder.gr

•     Πόπη Μαζοκόπου, 210-2019567, 6976-777815

•     Παναγιώτης Γιαννακόπουλος, 6984-612185, takgiannak@hotmail.com

•     Σταύρος Κωστόπουλος, 6944-711798, bikostop@ath.forthnet.gr

Νέα και ανακοινώσεις των Συνταξιούχων Εκπαιδευτικών μπορείτε να βρείτε στο :

http://syntaxekpedeftikoi.blogspot.com/,   mail:  syntaxekpedeftikoi@gmail.com

 

 

 

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*