Η ΝΕΑ «ΠΡΑΣΙΝΗ» ΑΝΤΙΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ ΚΑΤΑΙΓΙΔΑ ΕΦΘΑΣΕ

ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ-ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΕΙΣ-ΚΙΝΗΣΕΙΣ Δ.Ε.

Η ΝΕΑ «ΠΡΑΣΙΝΗ» ΑΝΤΙΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ ΚΑΤΑΙΓΙΔΑ ΕΦΘΑΣΕ
ΜΑΖΙΚΗ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΑΣ

• 140.000 γυναίκες Δ.Υ. απειλούνται με αύξηση των ορίων ηλικίας από 5 – 17 χρόνια
Η εξίσωση των ορίων ηλικίας, προφανώς προς τα πάνω, δηλώνεται ευθαρσώς από την κυβέρνηση ότι θα γίνει άμεσα.
• 16,5 χιλιάδες δημόσιοι υπάλληλοι στην ουρά για το εφάπαξ
Στο Ταμείο Πρόνοιας 16.500 δημόσιοι υπάλληλοι περιμένουν για το εφάπαξ! Ο χρόνος αναμονής φτάνει στους 18 μήνες, με την προοπτική να γίνουν 20 από τον προσεχή Φεβρουάριο. Για την κανονική καταβολή των εφάπαξ απαιτούνται 800 εκατ. ευρώ, τη στιγμή που τα μηνιαία έσοδα του Ταμείου Πρόνοιας ανέρχονται στα 25 εκατομμύρια, ικανά για μόλις 500 εφάπαξ (6.000 το χρόνο).
Στο επικουρικό ταμείο του Δημοσίου το ΤΕΑΔΥ (βλ. και δομημένα ομόλογα), οι συνταξιούχοι περιμένουν 18 μήνες τις αποδοχές τους, και αυτό δεν είναι ένα απλό θέμα γραφειοκρατίας, απλώς δεν υπάρχουν αποθεματικά για να δοθούν οι συντάξεις σε ένα τρίμηνο, όπως προβλέπεται από το νόμο. Είναι χαρακτηριστικό ότι, σύμφωνα με το σχέδιο του Κρατικού Προϋπολογισμού που κατέθεσε ο υπ. Οικον. Παπακωνσταντίνου, οι επιχορηγήσεις προς τα ασφαλιστικά ταμεία, περιορίζονται σημαντικά το 2010 κατά 10,3% ή κατά 1,25 δισ. ευρώ, ποσό που αναλογεί στο 0,5% του ΑΕΠ.
• Την 1η Ιανουαρίου 2010 θα τεθούν σε ισχύ μια σειρά ρυθμίσεων παλαιότερων νόμων, που οδηγούν σε αύξηση των ορίων ηλικίας και σε μείωση των συντάξεων.
α) Αύξηση κατά έναν χρόνο των ορίων πρόωρης συνταξιοδότησης σταδιακά των ασφαλισμένων γυναικών με ανήλικα παιδιά, που ασφαλίστηκαν μέχρι 31 Δεκεμβρίου 1992, ώστε μετά το 2014 να βγαίνουν στα 55. Για τις νέες ασφαλισμένες αυτό ισχύει από 1η Ιανουαρίου 2009 (ν. 3655/2008).
β) Αύξηση των ημερών ασφάλισης του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ ως προϋπόθεση παροχών σε είδος και σε χρήμα. Από το 2010 για παροχές σε είδος θα απαιτούνται 70 ημέρες ασφάλισης, στις οποίες θα προστίθενται 10 ημέρες κάθε επόμενο χρόνο, ώστε το 2013 να απαιτούνται 100 ημέρες. Για παροχές σε χρήμα, από το 2010 θα απαιτούνται 120 ημέρες ασφάλισης και για τους οικοδόμους 100 ημέρες από τις 90 που απαιτούνταν πριν.
γ) Για τους εξερχόμενους ασφαλισμένους Δημοσίου και ΔΕΚΟ, από το 2010 θα εφαρμοστεί το σύστημα υπολογισμού της σύνταξης που προβλέπει ο ν. 3029/2002, με σταδιακή μείωση του ποσοστού αναπλήρωσης και υπολογισμό της βάσει του μέσου όρου της τελευταίας πενταετίας (ειδικά για το 2010 η μείωση θα είναι 3%).
• Μέσω της απόφασης του ευρωπαϊκού δικαστηρίου επιχειρείται να χαρακτηριστεί «επαγγελματική» η ασφάλιση των ΔΥ, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις συνταγματικά κατοχυρωμένες υποχρεώσεις του κράτους απέναντι στις συντάξεις των ΔΥ.
• Με άλλοθι τα ελλείμματα που κράτος και εργοδοσία δημιούργησαν στα ασφαλιστικά ταμεία, η ΠΑΣΟΚική κυβέρνηση ξαναθέτει ζήτημα νέας μείωσης των συντάξεων (στο δημόσιο έως και 30%!), αύξησης των ορίων συνταξιοδότησης για όλους και αύξησης των ασφαλιστικών εισφορών.
Οι πράσινες συνδικαλιστικές ηγεσίες σε ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ (σαν έτοιμες από καιρό…) συμπεριφέρονται σαν αυλάρχες του Γ. Παπανδρέου, αδιαφορώντας για τα συμφέροντα και τις ανάγκες εκατοντάδων χιλιάδων εργαζομένων.
Οι ταξικές δυνάμεις στο συνδικαλιστικό κίνημα, σε πρωτοβάθμια σωματεία και ομοσπονδίες, πρέπει τώρα να πάρουν όλες εκείνες τις αναγκαίες πρωτοβουλίες για την τεκμηριωμένη αναλυτική ενημέρωση των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς, για τη συνένωση αντιδράσεων, κινητοποιήσεων, διαμαρτυριών, απεργιών κλπ, στην κατεύθυνση ενός ενωτικού αποφασιστικού αγώνα για την ανατροπή της αντιλαϊκής λαίλαπας στο ασφαλιστικό, στο εργασιακό (ενάντια σε κάθε μορφή ελαστικής εργασίας), στην πολιτικής της άγριας λιτότητας, στις ιδιωτικοποιήσεις.
Ο αγώνας αυτός στην εκπαίδευση πρέπει αρμονικά να δένεται με την υπεράσπιση του δημόσιου σχολείου και πανεπιστημίου (ενάντια στην αποκέντρωση-διάλυση, την ιδιωτικοποίηση και τη χειραγώγηση), με την υπεράσπιση των συναδέλφων μας αναπληρωτών-ωρομισθίων που διώκονται από τη Θάτσερ του υπ. Παιδείας, με την υπεράσπιση της ΠΑΙΔΕΙΑΣ, των ΠΑΙΔΙΩΝ, ης ΕΡΓΑΣΙΑΣ μας.
Οι ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ-ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΕΙΣ-ΚΙΝΗΣΕΙΣ Δ.Ε. σ’ αυτήν την κατεύθυνση θα δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις.
ΑΘΗΝΑ, 15/11/2009

paremvaseisde@gmail.com, 6974438720