Ενιαίος αγώνας καθηγητών-δασκάλων-αδιόριστων-εργαζομένων-νεολαίας

ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ-ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΕΙΣ-ΚΙΝΗΣΕΙΣ

Μας κήρυξαν ανοιχτά τον πόλεμο! Ας πάρουν την απάντηση!

Ενιαίος αγώνας καθηγητών-δασκάλων-αδιόριστων-εργαζομένων-νεολαίας
Η ΜΟΝΗ ΡΕΑΛΙΣΤΙΚΗ ΛΥΣΗ!

Δεν πρόλαβαν να περάσουν οι 40 μέρες της νέας διακυβέρνησης και το νέο πρόσωπο του ΠΑΣΟΚ του Γ. Παπανδρέου αποδεικνύεται το ίδιο αποκρουστικό όσο και της προηγούμενης διακυβέρνησης Σημίτη, που καταδικάστηκε υπό το βάρος της αντιλαϊκής της πολιτικής.

Φοροληστεία, αυξήσεις στα είδη πλατιάς κατανάλωσης, γενίκευση της ελαστικής και «μαύρης» εργασίας και ταυτόχρονα, για να χρυσωθεί το χάπι, «κοινωνική διαβούλευση» και «ηλεκτρονική διακυβέρνηση»…, τόσο «αξιοκρατική και διάφανη», που από τις χιλιάδες «αφελείς» αιτήσεις, το ΠΑΣΟΚ επιλέγει για γραμματείς των Υπουργείων παλιούς βουλευτές του ή γνωστά Πασοκικά στελέχη…
Με την τρομοκρατία των αριθμών και τη δαμόκλειο σπάθη της επιτήρησης των Αλμούνια -Τρισέ – Γιούνγκερ, το ΠΑΣΟΚ επιτίθεται σ’ όλα τα μέτωπα, αξιοποιώντας το χέρι βοήθειας που του δίνουν απλόχερα ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ, τον αλληλοσπαραγμό στη ΝΔ, αλλά και την αδυναμία της αριστεράς να αρθρώσει ισχυρό κοινωνικό αντιπολιτευτικό λόγο και -είτε λόγω κυβερνητισμού, είτε λόγω κομματικού απομονωτισμού- να συγκροτήσει ισχυρό μέτωπο αντίστασης. Την ώρα, μάλιστα, που δεν έχουμε ακόμη αντιμετωπίσει το σύνολο των συνεπειών της δομικής παγκόσμιας καπιταλιστικής κρίσης.

Καμία προσμονή, καμία αναμονή, καμία συναίνεση!
• Όλοι στις Γενικές Συνελεύσεις και στο δρόμο του αγώνα!
• Ανασύνταξη, ανασυγκρότηση

Στην Εκπαίδευση
Μετά τις «αυξήσεις» των … 11-19 ευρώ το μήνα, την αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης για τις γυναίκες από 5-17 χρόνια στο όνομα της «ισότητας», την ουσιαστική αναγνώριση των κολλεγίων και την απελευθέρωση της «εκπαιδευτικής αγοράς», η Υπουργός Παιδείας (εισαγωγέας της γνωστής πρότασης για την αγγλική γλώσσα, της ελαστικής εργασίας και άλλων δεινών), χρεώνοντας στους εκπαιδευτικούς την κακοδαιμονία του δημόσιου σχολείου, επανέρχεται με τις πρόσφατες εξαγγελίες της:
• Θέλει ένα σχολείο φτηνό, πειθαρχημένο και ευέλικτο, υποταγμένο στην αγορά μέσω της αυτοδιοίκησης.
• Επιδιώκει να αποσυνδέσει το πτυχίο από την εργασία και να το αντικαταστήσει μ’ ένα φάκελο δεξιοτήτων και πιστοποιήσεων.
• Θέλει να καταργήσει στην ουσία τους μόνιμους διορισμούς εκπαιδευτικών, γι’ αυτό και επιμένει στην κατάργηση των πινάκων προϋπηρεσίας και στέλνει χιλιάδες αδιόριστους εκπαιδευτικούς στην αέναη δουλεία του ΑΣΕΠ, χρησιμοποιώντας τους λαϊκισμούς περί πλεονάζοντος προσωπικού!
• Θέλει να εφαρμόσει τη διετία «δόκιμος εκπαιδευτικός» και τη σκληρή αξιολόγηση• η τελευταία είναι το φύλλο συκής για να τσακίσουν τις εργασιακές σχέσεις.
• Θέλουν μισθολόγιο δύο ταχυτήτων με περικοπή επιδομάτων που κατακτήθηκαν με σκληρούς αγώνες.
• Μετατρέπουν το σχολείο σε «σχολική μονάδα» που θα λειτουργεί με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, με διευθυντή «μάνατζερ».
• Μετατρέπουν τη γνώση σε αποσπασματική κατάρτιση• εξ’ ου και το Υπουργείο «Δια Βίου Μάθησης».
• Διασπούν τον ενιαίο χαρακτήρα της εκπαίδευσης, εφαρμόζοντας και βαθαίνοντας την πολυτυπία των σχολείων.
Επιπρόσθετα το ΠΑΣΟΚ, κρατώντας και πολλαπλασιάζοντας τη γνωστή διγλωσσία του, ενώ με το’ να χέρι δίνει σπίτι στην Κούνεβα, επικηρύσσοντας τους επίδοξους δολοφόνους της, την ίδια ώρα διατηρεί το δουλεμπορικό καθεστώς των «ενοικιαζόμενων εργαζομένων»!
Η δημοκρατία, η αλληλεγγύη, τα πολιτικά και συνδικαλιστικά δικαιώματα βρίσκονται στο στόχαστρο των διωκτικών αρχών, την ώρα που ο Δεκέμβρης 2008 πλανάται ως φάντασμα πάνω από την Παιδεία και την κοινωνία.

Αναζητείται σχέδιο δράσης για κοινωνική-εργατική αντιπολίτευση μέσω των αγώνων μας
Απέναντι στις ξεψυχισμένες ηγεσίες του συνδικαλιστικού κινήματος, στους «δούρειους ίππους» και στα συνδικαλιστικά κουφάρια ελεφάντων, πρέπει ΤΩΡΑ να προβάλουμε ένα αξιόπιστο πρόγραμμα ανασύνταξης, ενότητας, επανεκκίνησης των πρωτοβάθμιων σωματείων.
• Χρειαζόμαστε να υπερβούμε επιθετικά την αδράνεια του συνδικαλιστικού κινήματος και δάσκαλοι – καθηγητές να οργανώσουμε τώρα Γενικές Συνελεύσεις, συσκέψεις, περιοδείες.
• Να ενημερώσουμε τα σχολεία. Να κηρύξουν οι ΕΛΜΕ στάσεις εργασίας, συμπληρώνοντας τη στάση εργασίας της ΟΛΜΕ για τις 30 Νοέμβρη και να παλέψουμε να έχει επιτυχία η πανελλαδική κινητοποίηση έξω από το Υπουργείο Παιδείας στη 1 μμ. Πάμε με όλα τα βασικά μας αιτήματα και κύρια αιχμή το ζήτημα των προσλήψεων αποκλειστικά εκπαιδευτικών και την κατάργηση κάθε ελαστικής μορφής απασχόλησης στο δημόσιο σχολείο.
• Να οργανώσουμε στις 7 Δεκέμβρη -επέτειο της δολοφονίας του Α. Γρηγορόπουλου- πανελλαδικές κινητοποιήσεις, με απεργίες και στάσεις εργασίας.
• Να καταθέσουμε από κοινού με τους δασκάλους Κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, περιγράφοντας τα ιστορικά και επίκαιρα αιτήματά μας.

 Άμεση αύξηση των δαπανών για την Παιδεία τουλάχιστον στο 5% του ΑΕΠ – 15% του προϋπολογισμού.
 Χρηματοδότηση των Ταμείων [2δις 100 εκ. ευρώ για ΤΠΔΥ και ΟΠΑΔ μέχρι το τέλος του 2009, προκειμένου να ανταποκριθούν στις άμεσες ανάγκες των ασφαλισμένων και των συνταξιούχων δημοσίων υπαλλήλων].
 Πλήρης σύνταξη με 30 χρόνια εργασίας. Κατάργηση του ισχύοντος αντιασφαλιστικού – αντισυνταξιοδοτικού πλαισίου (νόμοι «Σιούφα», «Ρέππα», «Πετραλιά»).
 Αυξήσεις στους μισθούς-συντάξεις, με 1.400 ευρώ καθαρά στο εισαγωγικό και αναλογικά σε όλα τα κλιμάκια.
Κατοχύρωση του δικαιώματός μας για υπογραφή Κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας εφ’ όλης της ύλης. Ενσωμάτωση των γενικών επιδομάτων στο βασικό μισθό. Ακώλυτη μισθολογική εξέλιξη.
Ενιαίο δημόσιο δωδεκάχρονο σχολείο για όλα τα παιδιά και μέτρα αντισταθμιστικής εκπαίδευσης.
 Ένταξη των παιδιών προσφύγων-μεταναστών-αλλοδαπών στο δημόσιο σχολείο, στήριξη όλων των δομών κοινωνικής αλληλεγγύης.
20 μαθητές στο τμήμα, 10 στις κατευθύνσεις και τα εργαστήρια.
Κατάργηση όλων των μορφών μαθητείας και μονομερούς – «ευέλικτης γνώσης». Ένταξη όλων των σχολείων που υπάγονται σε άλλα υπουργεία στο Υπ. Παιδείας (ΟΑΕΔ κ.λπ.).
 Αναδιαμόρφωση των αναλυτικών προγραμμάτων, ώστε να σταματήσει η θεσμική αποβλάκωση και η γνώση «μιας χρήσης».
Κατάργηση της βάσης του «10».
Μόνιμοι διορισμοί εκπαιδευτικών – κατάργηση των stage – κατάργηση ΤΩΡΑ του θεσμού του ωρομισθίου και του αναπληρωτή [εκτός των περιπτώσεων πραγματικής αναπλήρωσης, όπως ασθένειες, άδειες κύησης κλπ].
Ετήσια περιοδική επιμόρφωση των εκπαιδευτικών στα Πανεπιστήμια, με απαλλαγή από τα διδακτικά καθήκοντα.
Όχι στην αξιολόγηση-χειραγώγηση εκπαιδευτικών και σχολικών μονάδων και στην περιφερειακότητα-διάλυση.
Διαφωνούμε κατηγορηματικά με τις περιφερειακές εξετάσεις και με οποιαδήποτε κατεύθυνση περιφερειακής οργάνωσης της εκπαίδευσης (διορισμοί, διαχείριση προσωπικού, αναλυτικά προγράμματα, κ.λπ.)
Κατάργηση των ΣΔΙΤ.
Κατάργηση του νόμου για τα κολλέγια. Άμεση ανάκληση των αδειών που έδωσε προεκλογικά η προηγούμενη πολιτική ηγεσία του Υπ. Παιδείας.
Να επανέλθουν υπό κρατικό έλεγχο ο ΟΣΚ και ο ΟΕΔΒ.
Μοριοδότηση παντού για οποιαδήποτε υπηρεσιακή μετακίνηση – όχι στο ρουσφέτι.
Η ΟΡΓΗ ΔΕ ΦΤΑΝΕΙ – Η ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΟΔΗΓΕΙ ΣΤΗΝ ΗΤΤΑ
ΑΓΩΝΑΣ ΤΩΡΑ Σ’ ΟΛΗ ΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ

Αθήνα, 23-11-2009
ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ-ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΕΙΣ-ΚΙΝΗΣΕΙΣ
6974438720, paremvaseisde@gmail.com