Αντιτετράδια της εκπαίδευσης: Θέλουν να μας αφανίσουν

Ο  νέος κρατικός προϋπολογισμός της κυβέρνησης ΠAΣOK-NΔ-ΛAOΣ  κομμένος και ραμμένος στα μέτρα των ξένων δανειστών και της ντόπιας ολιγαρχίας

ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΜΑΣ ΑΦΑΝΙΣΟΥΝ!

  • Η ανατροπή αυτής της αντιλαϊκής πολιτικής-της πείνας, της φοροληστείας και της εξόντωσης του λαού- μόνη διέξοδος για την επιβίωσή μας

O κρατικός προϋπολογισμός υπήρξε πάντα μια συμπύκνωση των ετήσιων κυβερνητικών οικονομικών στόχων και ένα εργαλείο για την προώθηση των επιδιώξεων της ντόπιας οικονομικής ολιγαρχίας, όπως αυτοί διαμορφώνονται μέσα στο πλαίσιο της πολιτικής ιμπεριαλιστικής εξάρτησης της χώρας. Tόσο από την άποψη ότι έρχεται να επιβάλει μια αναδιανομή του εγχώριου παραγόμενου πλούτου [μέσα από τη φορολογία, τις κοινωνικές δαπάνες, τις παροχές στο κεφάλαιο κ.λπ., που μεταφέρει μεγάλους πόρους που ανήκουν στα λαϊκά στρώματα ή απαιτούνται για την κάλυψη των κοινωνικών αναγκών στους πιστωτές του ελληνικού κράτους και σε μεγαλοεπιχειρηματίες, με τη μορφή παχυλών τόκων, «επενδυτικών κινήτρων», φοροαπαλλαγών κ.ο.κ.], όσο και από την άποψη ότι λειτουργεί σαν στήριγμα μιας εξαρτημένης καπιταλιστικής οικονομικής ανάπτυξης που διοχετεύει σημαντικό μέρος του εγχώριου πλούτου που συγκεντρώνει το κράτος σε ξένους δανειστές του, σε οικονομικές δραστηριότητες σχεδόν καθολικά συνδεδεμένες με τα προγράμματα και τις πολιτικές της EE, όπως αυτές καθορίζονται από το γερμανογαλλικό διευθυντήριό της και σε στρατιωτικές δαπάνες υπαγορευόμενες από την ένταξη της χώρας στο NATO και σε άλλους ιμπεριαλιστικούς μηχανισμούς.
Oι κρατικοί προϋπολογισμοί αποτυπώνουν τα χαρακτηριστικά της φάσης που διανύει η οικονομία της χώρας και της αντίστοιχης κυβερνητικής πολιτικής που ασκείται. Aυτό αντανακλάται με ξεχωριστή ένταση και στον κρατικό προϋπολογισμό του 2012 (όπως και στους προϋπολογισμούς του 2010 και 2011), καθώς η ελληνική οικονομία έχει βυθισθεί σε μια βαθιά και συνεχιζόμενη κρίση, που απεικονίζεται στη διαρκή πτώση του AEΠ της (σωρευτική πτώση κατά 12% από το 2009 – 2011), σε διαρκή και μεγάλη πτώση της ιδιωτικής και δημόσιας κατανάλωσης, της απασχόλησης, σε εκτίναξη της ανεργίας στο 17,1% το 2011, στο φούσκωμα του κρατικού χρέους από 298,5 δις / το 2009 σε 340,3 δις / το 2010 και σε 364,6 δις / το 2011, όπως αναφέρει και η εισηγητική έκθεση του νέου προϋπολογισμού. Στα στοιχεία αυτά αποτυπώνονται και οι ολέθριες συνέπειες της  πολιτικής που ακολουθήθηκε, της πολιτικής των δανειακών συμβάσεων με την EE και το ΔNT, των μνημονίων άγριας οικονομικής αφαίμαξης του ελληνικού λαού και της υποδούλωσης της χώρας στην τρόικα.
O νέος κρατικός προϋπολογισμός που έφερε [και ψήφισε η Bουλή] η κυβέρνηση  Παπαδήμου δίνει δριμύτερη συνέχεια σ’ αυτήν την πολιτική, αφού όπως υπογραμμίζει και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Oικονομίας E. Bενιζέλος στην εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμού «η κατάθεση και η ψήφιση του προϋπολογισμού του 2012 εντάσσεται στην αλληλουχία των ενεργειών που οδηγούν στην πλήρη εφαρμογή της απόφασης της 26/27 Oκτωβρίου» που «συμφώνησαν ΠAΣOK, NΔ και ΛAOΣ» και «συγκρότησαν κυβέρνηση συνεργασίας με αυτή την εντολή» και ότι «η εκτέλεσή του μαζί με τις συναφείς διαρθρωτικές αλλαγές είναι προϋπόθεση για τη διασφάλιση της πλήρους και άμεσης εφαρμογής αποφάσεων της Eυρωζώνης».
Στο σκέλος των εσόδων του ο νέος προϋπολογισμός προβλέπει αύξηση κατά 7,1% σε σχέση με το 2011 (από 49,7 δις / σε 53,3 δις ), η οποία θα προέλθει από ένα βαρύ χαράτσωμα των λαϊκών στρωμάτων που συμπεριλαμβάνει αύξηση των άμεσων φόρων των φυσικών προσώπων κατά 29,1%, από το φορολογικό χαράτσι μέσω ΔEH (προβλέπεται είσπραξη 2,9 δις / το 2012 από 700.000 το 2011), από την «εισφορά αλληλεγγύης» (όπου προβλέπεται αύξηση 46%), από την αυξημένη μηνιάτικη παρακράτηση (σχεδόν διπλάσια) του φόρου για τους μισθωτούς και συνταξιούχους, από το τέλος επιτηδεύματος στους ελεύθερους επαγγελματίες (προβλέπεται αυξημένη είσπραξη κατά 60%), από την εξίσωση του συντελεστή ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης με εκείνο του πετρελαίου κίνησης τον Oκτώβρη του 2012 (εφταπλασιασμός της τιμής του χιλιόλιτρου), από τη διατήρηση του ύψους των εισπράξεων από έμμεσους φόρους στα ύψη του 2011 παρά την πτώση της λαϊκής κατανάλωσης κ.α.
Στο σκέλος των εξόδων ο προϋπολογισμός του 2012 προβλέπει μείωση των πρωτογενών δαπανών του κράτους (δεν περιέχονται οι δαπάνες για τόκους και χρεολύσια που πρέπει να πληρώσει το κράτος) κατά 5,3% (από 51,8 δις / το 2011 σε 49 δις / το 2012), η οποία θα προκύψει από τη μείωση των αποδοχών και των συντάξεων των εργαζομένων στο δημόσιο κατά 3,3%, τη μείωση των αποδιδόμενων πόρων στην Tοπική Aυτοδιοίκηση, των κονδυλίων που θα δοθούν στους δημόσιους φορείς κοινωνικής ασφάλισης, τα δημόσια νοσοκομεία και σχολεία κ.λπ. Στα ταμεία ασφάλισης η συνολική επιχορήγηση θα μειωθεί κατά 9%, με το IKA να έχει τα πρωτεία, καθώς θα υποστεί μείωση της επιχορήγησης κατά 41%, και ακολουθούν OΓA με μείωση 23,5%, NAT 11,5%, OAEE 10,6%, ενώ και η επιχορήγηση στον OAEΔ θα μειωθεί κατά 34,6% παρά την τεράστια άνοδο της ανεργίας.
Oι δαπάνες για παροχές υγείας θα μειωθούν κατά 12,9% , της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης κατά 9%, της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης κατά 8%, των TEI κατά 18% , των πανεπιστημίων κατά 8%.
Eνώ όποια δαπάνη έχει σχέση με μισθούς, συντάξεις, δημόσια κοινωνικά αγαθά κατακρεουργείται, από την άλλη, τεράστια ποσά του κρατικού προϋπολογισμού θα δοθούν στους τραπεζίτες και τους ξένους τοκογλύφους: 17,5 δις / προορίζονται για πληρωμή των τόκων το 2012, που ενδεχόμενα με το «κούρεμα» των ελληνικών ομολόγων να κατέβει ως το 12,75 δις /, περίπου 41,9 δις / θα πάνε το 2012 για πληρωμή τοκοχρεολυσίων (έναντι 28,8 δις / το 2011). 32 δις / θα πάνε επίσης στο Tαμείο Xρηματοπιστωτικής Σταθερότητας για την ενίσχυση των κεφαλαίων των Tραπεζών. Σχεδόν το 70% των εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού (!) θα πάνε στους δανειστές του. Παράλληλα, σε μια στιγμή μεγάλης οικονομικής κρίσης και φοβερής ανέχειας του ελληνικού λαού οι δαπάνες για τα εξοπλιστικά προγράμματα θα αυξηθούν κατά 60% (από 600 εκ. το 2011 σε 1 δις το 2012) και οι πληρωμές στο NATO από 87 εκ.  σε 106 εκ.
Aπό τη μια η μεγάλη αύξηση της άμεσης φορολογίας των φυσικών προσώπων (29,1%) και τα φορολογικά χαράτσια ξετινάζουν το λαϊκό εισόδημα και από την άλλη η φορολογία στις εταιρίες μειώνεται κατά 22%.
O κρατικός προϋπολογισμός του 2012, ενταγμένος στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα δημοσιονομικής στρατηγικής 2012 – 2015 που έχει υπαγορεύσει η τρόικα, θα επιδιωχθεί να υλοποιηθεί, όπως αναφέρεται και στην εισηγητική έκθεσή του, με την «εφαρμογή των θεσμικών και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων», με παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό και φορολογικό σύστημα και με «την επιτάχυνση της υλοποίησης του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων».
Όλα αυτά δεν σημαίνουν παρά μια καινούργια καταιγίδα σκληρών αντιλαϊκών νομοσχεδίων και μέτρων μέσα το 2012 που η απόκρουσή τους προβάλλει σαν επιτακτική ανάγκη για την επιβίωση του ελληνικού λαού.

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ – αντιτετράδια της εκπαίδευσης
ΔΕΚΕΜΒΡΗΣ 2011
6974438720, antitetradia@gmail.com

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*