ΚΑΛΟΥΜΕ στις προσυγκεντρώσεις και στο ΣΥΝΤΑΓΜΑ στις 11.00πμ
Στις 28 Φλεβάρη κλείνουν δυο χρόνια από τη μέρα που η μακροχρόνια διαλυτική πολιτική της λιτότητας, των ιδιωτικοποιήσεων και της ασυδοσίας του κεφαλαίου, οδήγησε στο θάνατο 57 ανθρώπους. Η πολιτική αυτή όχι μόνο συνεχίζεται, αλλά οξύνεται με την κινητοποίηση όλων των μηχανισμών της εξουσίας, ώστε να μην καταλογιστούν ουσιαστικά πολιτικές ευθύνες και να υπάρξει η μεγαλύτερη δυνατή συγκάλυψη.
Δυο χρόνια μετά και κανένας δεν έχει να απαντήσει γιατί κάηκαν άνθρωποι παρότι είχαν επιβιώσει από τη σύγκρουση. Δεν έχει απαντήσει γιατί σε 3 μέρες αλλοιώθηκε πλήρως ο τόπος του εγκλήματος και χάθηκαν, ίσως για πάντα, κρίσιμα στοιχεία που θα απαντούσαν στο τι συνέβη. Γιατί ο Πρωθυπουργός διαβεβαίωσε, 15 μέρες μετά το δυστύχημα, ότι δεν υπήρχε παράνομο φορτίο; Γιατί συμπεριφέρονται σαν να μην θέλουν να βρεθεί η αλήθεια; Τα ηχητικά ντοκουμέντα από το τρένο, όμως, ήρθαν να καταδείξουν τις ευθύνες του κράτους, του παρακράτους, των λαθρεμπόρων, αλλά και τη χυδαία συγκάλυψη που διαπράττεται. Να καταδείξουν ότι η πολιτική της ιδιωτικοποίησης, της «απελευθέρωσης των αγορών» και του ξεπουλήματος οδηγούν σε προδιαγεγραμμένα εγκλήματα που προειδοποιούσαν μάταια τα σωματεία των εργαζομένων στα τρένα.
Οι συγκλονιστικές κινητοποιήσεις ενάντια στο έγκλημα των Τεμπών την Κυριακή 26 Γενάρη σε όλη την Ελλάδα και στο εξωτερικό και οι επόμενες μεγάλες πορείες μαθητών και φοιτητών αποτελούν μια ιστορική στιγμή που φέρνει αλλαγές στην κοινωνική και πολιτική πραγματικότητα. Ήταν οι μαζικότερες συγκεντρώσεις εδώ και χρόνια, όπου εκφράστηκε η κοινωνική οργή για το έγκλημα με τους 57 αδικοχαμένους και για το έγκλημα της συγκάλυψης από τη κυβέρνηση, που παραμένει αμείωτη. “Δεν έχει οξυγόνο” η κοινωνία γιατί υπάρχει η ακρίβεια, η βία, η αδικία, η ιδιωτικοποίηση της δημόσιας εκπαίδευσης και του ΕΣΥ κι άλλα μεγάλα προβλήματα που πλήττουν βάναυσα και παρατεταμένα την κοινωνική πλειοψηφία. Αυτή η πολιτική διαλύει τα τρένα και τη δημόσια υγεία, παραδίδοντας οτιδήποτε κερδοφόρο στους ιδιώτες και όλα τα υπόλοιπα υποστελεχωμένα και υποχρηματοδοτημένα.
“Δεν έχουν οξυγόνο” τα δημόσια και κοινωνικά αγαθά… Παιδεία, Υγεία, Ρεύμα, Νερό και συγκοινωνίες γίνονται εμπορεύματα αντί να ανήκουν στον Λαό! Παρά το έγκλημα στα Τέμπη, ο σιδηρόδρομος παραμένει επικίνδυνος με συνεχή προβλήματα κι ατυχήματα μέχρι τον προαστιακό και το μετρό που επιβεβαιώνουν ότι η ιδιωτικοποίηση δεν λύνει προβλήματα, αλλά τα δημιουργεί. Να μην ανεχθούμε το ξεπούλημα των δημόσιων υποδομών και αγαθών για την εξυπηρέτηση του κέρδους αντί της ανθρώπινης ζωής!
“Δεν έχω οξυγόνο” λέει η κραυγή των 57 ανθρώπων που κάηκαν ζωντανοί στο τρένο και των 150 εργαζόμενων που χάθηκαν στους χώρους δουλειάς μόνο σε ένα 4μηνο εξαιτίας της εκμετάλλευσης και των ανύπαρκτων μέτρων ασφάλειας, αλλά και των χιλιάδων ασθενών που χάνονται από την εποχή του κόβιντ ή δεν έχουν δημόσια περίθαλψη. Εναντιωνόμαστε στην πολιτική που “δολοφονεί” καθημερινά τους εργαζόμενους μέσω των ιδιωτικοποιήσεων, των πλεονασμάτων, της φτωχοποίησης, των εξοπλισμών του ΝΑΤΟ και της οικονομίας του πολέμου.
“Δεν έχω οξυγόνο” φωνάζει η Δημόσια Παιδεία απέναντι στην οργανωμένη και συστηματική επιχείρηση διάλυσης και ξεπουλήματος του Δημόσιου Σχολείου και Πανεπιστημίου από την κυβέρνηση της ΝΔ. Υλοποιείται συστηματικά τα τελευταία χρόνια, με την εξίσωση των πτυχίων ΑΕΙ και κολεγίων, τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, την ΕΒΕ, το ΔΑ-ΙΒ, τα ωνάσεια, τις επαγγελματικές “ακαδημίες”, τις περικοπές στη χρηματοδότηση, την αξιολόγηση κλπ. Η επιχείρηση αυτή συναντά τη σημαντική αντίσταση του κλάδου! Χιλιάδες μαχόμενοι εκπαιδευτικοί διωβκόμαστε γιατί αντιστεκόμαστε στη διάλυση της δημόσιας εκπαίδευσης με την αξιολόγηση και την εισβολή και παράδοση των σχολείων σε ιδιώτες. Γιατί υπερασπιζόμαστε το απεργιακό και τα συνδικαλιστικά μας δικαιώματα που η κυβέρνηση επιχειρεί βίαια να κάμψει αλαζονικά, παράνομα και τρομοκρατικά, αλλά και με σκληρή λιτότητα και διάλυση των εργασιακών μας δικαιωμάτων. Κεντρικός στόχος είναι η μετατροπή της εκπαίδευσης από δημόσιο αγαθό για όλα τα παιδιά σε μια «ευκαιρία» για λίγους. Για όσους πετυχαίνουν σε σκληρές και συνεχείς εξεταστικές διαδικασίες κι οι περισσότεροι/ες έχουν το χρήμα για να πληρώνουν για τις σπουδές τους! Η δημόσια εκπαίδευση φτωχοποιείται και ιδιωτικοποιείται με σχολεία και ΑΕΙ πολλαπλών ταχυτήτων–«καλά» και «κακά»– και όλο και περισσότερους ταξικούς φραγμούς κι αποκλεισμούς των παιδιών του λαού.
ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ και ΑΓΩΝΙΖΟΜΑΣΤΕ για να ΑΝΑΠΝΕΥΣΕΙ Ο ΛΑΟΣ!
Να ΑΝΑΠΝΕΥΣΟΥΜΕ και να τους ΑΝΑΤΡΕΨΟΥΜΕ!
Κάτω η κυβέρνηση της συγκάλυψης και της δολοφονίας! Ανατροπή της δολοφονικής πολιτικής
των ιδιωτικοποιήσεων, της λιτότητας, της φτώχειας και του πολέμου!
- Να μην συγκαλυφθεί το έγκλημα στα Τέμπη. Να τιμωρηθούν οι ένοχοι (φυσικοί και ηθικοί αυτουργοί) και όσοι συγκάλυψαν.
- Όχι στις ιδιωτικοποιήσεις. Παιδεία, υγεία, ρεύμα, νερό και συγκοινωνίες, να είναι αποκλειστικά δημόσια αγαθά και για όλο τον λαό. Να φύγει τώρα η ιταλική HELLENIC TRAIN. Δημόσιες, ασφαλείς και φθηνές μεταφορές για τον λαό!
- Ζωή και δουλειά με απόλυτη αξιοπρέπεια! Ενάντια στην υπερεκμετάλλευση των εργαζομένων, το τσάκισμα των εργατικών και κοινωνικών δικαιωμάτων, τους μισθούς της πείνας και την εξοργιστική κερδοσκοπία των μεγάλων πολυεθνικών.
- Με τους αγώνες του κινήματος να υπάρξει áνατροπή της αντιλαϊκής, αντιεκπαιδευτικής και δολοφονικής πολιτικής της κυβέρνησης της ΝΔ και όλων των παραλλαγών αυτής της πολιτικής,
- Λευτεριά στην Παλαιστίνη! Να σταματήσει ο πόλεμος στην Ουκρανία και το αιματοκύλισμα σε Παλαιστίνη και Μέση Ανατολή. Καμία εμπλοκή της χώρας! Έξω από το ΝΑΤΟ – Να κλείσουν οι βάσεις του θανάτου. Ειρήνη και Φιλία των Λαών!
ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΜΕ ΤΩΡΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ, ΤΟΝ ΑΥΤΑΡΧΙΣΜΟ,
ΤΗΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΤΑ ΝΕΑ ΑΝΤΙΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ
Καταθέτουμε πρόταση στον κλάδο και τις ΕΛΜΕ για Πρόγραμμα Δράσης κι Αγώνα μέχρι τη ΝΙΚΗ!
- 3-7/3 νέες Γενικές Συνελεύσεις ΕΛΜΕ και 8/3 Συνέλευση προέδρων.
- 13-14/3 48ωρη απεργία ή εναλλακτικά 14/3 24ωρη απεργία και 15/3 πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο στην Αθήνα.
- Νέες Γ. Συνελεύσεις και Συνέλευση προέδρων αμέσως μετά. Στις 9-10/4 νέα 48ωρη απεργία (9/4 πιθανή απεργία από τη ΓΣΕΕ).
- 1/5 Εργατική Πρωτομαγιά.
- Νέες Γ. Συνελεύσεις και Συνέλευση προέδρων αμέσως μετά.
- Απεργία την 1η ή και τη 2η μέρα των Πανελλαδικών εξετάσεων.
ΜΕ ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΙΚΟ ΑΓΩΝΑ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ ΘΑ ΝΙΚΗΣΟΥΜΕ!
ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΑΠΝΕΥΣΕΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΠΑΛΕΥΟΥΜΕ ΓΙΑ:
- Δημόσια δωρεάν εκπαίδευση για όλα τα παιδιά χωρίς διακρίσεις κι αποκλεισμούς. Εναντιωνόμαστε στην ιδιωτικοποίηση και εμπορευματοποίηση της εκπαίδευσης και στο σχολείο της αγοράς.
- Να μην επιτρέψουμε το κλείσιμο σχολείων και τη μετατροπή τους σε ωνάσεια. Καμία ίδρυση ωνάσειων σχολείων, επαγγελματικών “ακαδημιών” κλπ. Κανένα σχολείο και ΑΕΙ σε εταιρίες-διώτες.
- Να σταματήσει τώρα η ατομική και κάθε διαδικασία της αξιολόγησης. Κατάργηση όλων των αντίστοιχων νόμων. Πάγια αυτοδίκαιη μονιμοποίηση όλων των νεοδιόριστων χωρίς αξιολόγηση!
- Κάτω τα χέρια από τα δημοκρατικά και τα συνδικαλιστικά δικαιώματα, την απεργία και τους αγωνιστές. Κατάργηση των απεργοκτόνων νόμων Χατζηδάκη-Γεωργιάδη. Να σταματήσει το κύμα διώξεων εκπαιδευτικών. Να πάρουν πίσω όλες τις διώξεις και τα πειθαρχικά.
- Πραγματικές αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις. Κατώτατος μισθός 1.200 ευρώ καθαρά και αντίστοιχες αυξήσεις σε όλα τα κλιμάκια. Επιστροφή 13ου και 14ου μισθού και σύνταξης, των ΜΚ και των κλεμμένων από την έναρξη των μνημονίων έντοκα.
- Γνήσιες ΣΣΕ εφ’ όλης της ύλης (μισθός, διορισμοί, περίθαλψη, ασφάλιση κλπ). Να καταργηθεί ο ν. 2738/1999 που φαλκιδεύει τις Συλλογικές Συμβάσεις, αλλά και το ενιαίο μισθολόγιο-φτωχολόγιο.
- Μαζικοί μόνιμοι διορισμοί,000 χιλιάδες τώρα στη Β/θμια, αποκλειστικά με βάση τον χρόνο κτήσης του πτυχίου και την προϋπηρεσία. Ίσα δικαιώματα σε μόνιμες/ους κι αναπληρωτ(ρι)ές.
Η ΟΡΓΗ μας ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΜΗ για την ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ τους!
Κάντε το πρώτο σχόλιο