Πρόταση προγράμματος δράσης προς το ΔΣ της ΟΛΜΕ στην συνεδρίαση της 10/1/23

Η ελληνική κοινωνία μπαίνει σταδιακά σε προεκλογική περίοδο, με τους εργαζόμενους να βλέπουν το εισόδημά τους να σαρώνεται από την πληθωρισμό και την ακρίβεια και την κυβέρνηση να έχει βγάλει από τη συζήτηση κάθε κουβέντα για αυξήσεις και να αντιδρά στην ακρίβεια με κουπόνια που αποτρέπουν την εξαθλίωση των φτωχότερων. Φυσικά καμιά κουβέντα για αυξήσεις δεν κάνει ούτε η αντιπολίτευση, καθώς σε καμία περίπτωση δεν θέλει να καλλιεργηθούν στους εργαζόμενους προσδοκίες για μια πολιτική που θα παρεκκλίνει από το δόγμα των χαμηλών μισθών και των μηδενικών αυξήσεων που έχει επιβληθεί εδώ και πάνω από 10 χρόνια από τα μνημόνια. Ταυτόχρονα η ΕΕ ζητάει από τις χώρες – μέλη της την επιστροφή σε πλεονασματικούς προϋπολογισμούς το 2023, που μεταφράζεται σε νέα μέτρα λιτότητας και νέα μνημόνια. Την ίδια στιγμή ο πόλεμος στην Ουκρανία δείχνει όχι μόνο να μην τελειώνει, αλλά οδηγείται και σε νέα κλιμάκωση. Και ενώ συμβαίνουν όλα αυτά, οι προβλέψεις για έναν νέο κύκλο ύφεσης που θα  πλήξει την οικονομία προοιωνίζονται μια νέα επίθεση σε βάρος των εργαζομένων.

Στην εκπαίδευση η Ν.Δ. υλοποιεί με ευλάβεια όλες τις κατευθύνσεις της Ε.Ε και του ΟΟΣΑ, με στόχο το ξεθεμελίωμα της Δημόσιας Εκπαίδευσης, και τη δημιουργία ενός ταξικού και κατηγοριοποιημένου σχολείου, το οποίο θα εντείνει τους αποκλεισμούς της νεολαίας από τη μόρφωση και θα διαμορφώσει μια νέα γενιά εργαζομένων με μειωμένες προσδοκίες. Σε αυτό το σχολείο οι εκπαιδευτικοί θα είναι υποταγμένοι, χωρίς εργασιακά δικαιώματα, υπό τη δεσποτεία του εκάστοτε Διευθυντή. Αυτό το σχολείο οικοδομούν οι νόμοι και οι «μεταρρυθμίσεις» της τελευταίας τριετίας. Η Τράπεζα Θεμάτων, η Ε.Β.Ε. και η Αξιολόγηση, είναι οι πιο χαρακτηριστικές πλευρές αυτής της πολιτικής.

Στο πλαίσιο αυτής της πολιτικής η επιλογή της κυβέρνησης να παγώσει τη μονιμοποίηση των νεοδιόριστων συναδέλφων του 2020 μέχρις ότου περάσουν από διαδικασίες αξιολόγησης, όχι μόνο σηματοδοτεί την έναρξη της ατομικής αξιολόγησης, αλλά και δείχνει τι ακριβώς θα σημάνει η ατομική αξιολόγηση για τις εργασιακές σχέσεις στο σχολείο και τα εργασιακά δικαιώματα των εκπαιδευτικών. Η κυβέρνηση χτίζει σταθερά το νέο προφίλ του εργαζόμενου στην εκπαίδευση, ο οποίος θα εργάζεται σε καθεστώς διαρκούς ανασφάλειας. Θα πρέπει να συλλέγει διαρκώς προσόντα για να παραμένει στη θέση του. Το προσοντολόγιο του Γαβρόγλου δεν θα αφορά μόνο τους νεοδιόριστους. Θα βρίσκει, πλέον, εφαρμογή και στους μόνιμους εκπαιδευτικούς. Η αμφισβήτηση της μόνιμης εργασίας ξεκινάει από τους νεοδιόριστους και θα καταλήξει να αφορά όλους τους εκπαιδευτικούς.

Για να προχωρήσουν όλα τα παραπάνω στην εκπαίδευση χρειάζεται να χτυπηθούν όσα συνδικάτα επιμένουν να αγωνίζονται και να βάζουν προσκόμματα στην πολιτική της κυβέρνησης. Γι’ αυτό η κυβέρνηση ψήφισε και προσπαθεί να κάνει πράξη και στα σωματεία της εκπαίδευσης το νόμο Χατζηδάκη. Το γεγονός ότι μέσα σε ένα χρόνο οι απεργιακές κινητοποιήσεις της ΟΛΜΕ και της ΔΟΕ έχουν βγει παράνομες από τα δικαστήρια εφτά (7) φορές, δείχνει την πραγματική επιδίωξη του νόμου. Το γεγονός ότι παρά τις προσπάθειες της κυβέρνησης και του υπουργείου παιδείας οι ηλεκτρονικές εκλογές, που στόχο έχουν το χτύπημα στο ζωντανό χαρακτήρα των σωματείων, την αποκοπή των εργαζομένων από τις συλλογικές διαδικασίες των Γενικών Συνελεύσεων και τον έλεγχο των σωματείων των αποφάσεών τους, δεν μπόρεσαν να επιβληθούν στα σωματεία, δείχνει ότι αυτή η πολιτική της κυβέρνησης κάθε άλλο παρά εύκολα θα επιβληθεί.

Καμιά προεκλογικά αναμονή – ο λόγος στους αγώνες των εργαζομένων!

Όταν συμβαίνουν όλα τα παραπάνω η αναμονή των εκλογών χωρίς τους εργαζόμενους στο προσκήνιο, το μόνο που μπορεί να εγγυηθεί είναι η συνέχεια της ίδιας κατάστασης και μετά τις εκλογές. Άλλωστε και η ίδια η κυβέρνηση έχει καταστήσει σαφές ότι θα συνεχίσει να υλοποιεί αντεργατικές πολιτικές, αλλά και θα συνεχίσει να νομοθετεί μέχρι την τελευταία στιγμή της θητείας της. Το γεγονός ότι αρνείται να μονιμοποιήσει τους νεοδιόριστους εν μέσω προεκλογικής χρονιάς είναι ενδεικτικό των προθέσεών της. Γι’ αυτό και η μόνη δύναμη που μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα είναι οι εργαζόμενοι και οι αγώνες τους.

Η μαζική συμμετοχή των εργαζομένων στην πανεργατική απεργία στις 09/11, η πετυχημένη απεργιακή συγκέντρωση των εκπαιδευτικών στις 15/12 στην Αθήνα – παρόλο που η ΟΛΜΕ δεν έκανε τίποτα ουσιαστικό για την επιτυχία της απεργίας – οι αγώνες που συνεχίζουν να δίνουν οι εκπαιδευτικοί στα σχολεία ενάντια στην εφαρμογή της αυτοαξιολόγησης και των θεσμών του μέντορα και του ενδοσχολικού συντονιστή, δείχνουν ότι η διάθεση για αγώνες και υπάρχει και εκδηλώνεται σε κάθε ευκαιρία. Οι αγώνες αυτοί πρέπει να συνεχιστούν και να κλιμακωθούν! Για την ανατροπή της πολιτικής της λιτότητας, για να υπάρξουν πραγματικές αυξήσεις. Για να μπορέσει να μπει ανάχωμα στην πολιτική διάλυσης του δημόσιου σχολείου, να διεκδικήσουμε μαζικούς διορισμούς και να μπλοκαριστεί η αξιολόγηση!

Προτείνουμε τα ακόλουθα βήματα: 

 • Γενικές Συνελεύσεις των ΕΛΜΕ την εβδομάδα 23 ως 27/01. Γενική Συνέλευση των Προέδρων το Σάββατο 28/01.
 • Πανελλαδική κινητοποίηση στις Δ.Δ.Ε της χώρας για το ζήτημα της μονιμοποίησης των νεοδιόριστων του 2020 την εβδομάδα αμέσως μετά τη Γ.Σ. των προέδρων.
 • Κήρυξη κλαδικής απεργίας για το σύνολο των εκπαιδευτικών αιτημάτων και πανελλαδικό συλλαλητήριο την Παρασκευή 10/02.
 • Αίτημα προς την ΑΔΕΔΥ για κήρυξη πανδημοσιοϋπαλληλικής απεργίας.
 • Κήρυξη από την ΓΣ προέδρων απεργίας – αποχής ενάντια στην αξιολόγηση των ν. 4823/21 και 4692/20 και τις εφαρμοστικές εγκυκλίους και διεύρυνσή της ώστε να καλύπτει και τις νέες υπουργικές αποφάσεις για τους μέντορες και τους ενδοσχολικούς συντονιστές. Επαναπροκήρυξη της απεργίας – αποχής από τα πρωτοβάθμια σωματεία της εκπαίδευσης που την έχουν ήδη προκηρύξει και επέκταση της στις νέες υπουργικές αποφάσεις.
 • Νέες γενικές συνελεύσεις το διάστημα 13 -17 Φλεβάρη και νέα Γενική Συνέλευση των προέδρων το Σάββατο 18/02.
Στηρίζουμε τις προσπάθειες των ΕΛΜΕ να οργανώσουν συντονισμό πρωτοβάθμιων σωματείων, παλεύουμε ώστε τα πρωτοβάθμια εκπαιδευτικά σωματεία να κηρύξουν απεργία – αποχή και να προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις για όλα τα ζητήματα.

Θέτουμε τα ακόλουθα αιτήματα αιχμής:

 • Πραγματικές αυξήσεις στους μισθούς και τις συντάξεις για την κάλυψη όλων των απωλειών των μνημονίων και της ανόδου του πληθωρισμού. Κανείς κάτω από 1.000 ευρώ καθαρά! Επαναφορά του 13ου – 14ου μισθού και σύνταξης. Να δοθεί το κομμένο Μ.Κ. του 2016-17.
 • Υπογραφή γνήσιας Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας εφ’ όλης της ύλης.
 • Να μειωθούν οι τιμές στα βασικά είδη και στην ενέργεια. Κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη πρώτης ανάγκης. Κατάργηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στην ενέργεια για τους εργαζόμενους. Να καταργηθεί το χρηματιστήριο ενέργειας και οι ρήτρες αναπροσαρμογής. Να επιβληθεί πλαφόν στις τιμές ρεύματος, πετρελαίου, φυσικού αερίου.
 • Όχι στις ιδιωτικοποιήσεις. Να επιστρέψουν οι εταιρείες στο δημόσιο (ρεύμα, ενέργεια, κ.α)
 • Κατάργηση του ν. Κατρούγκαλου. Πλήρη σύνταξη με 30 χρόνια δουλειάς και χωρίς όριο ηλικίας.
 • Να μονιμοποιηθούν άμεσα οι νεοδιόριστοι συνάδελφοι της Ειδικής Αγωγής που διορίστηκαν τον Αύγουστο του 2020.
 • Μόνιμοι μαζικοί διορισμοί τώρα – μονιμοποίηση όλων των αναπληρωτών αποκλειστικά με βάση το πτυχίο και την προϋπηρεσία– πλήρη δικαιώματα στους αναπληρωτές. Όχι στο προσοντολόγιο και σε διαγωνισμό ΑΣΕΠ.
 • Όχι στο νέο σχολείο – εξεταστικό κέντρο. Να καταργηθούν τα εξεταστικά πλέγματα (ΕΒΕ, Τράπεζα Θεμάτων, PISA).
 • Όχι στην αξιολόγηση – αυτοαξιολόγηση. Κατάργηση του νόμου 4823/2021.
 • Να καταργηθούν οι υπουργικές αποφάσεις για τους μέντορες, ενδοσχολικούς συντονιστές και εκπαιδευτικούς ομίλους.
 • Επαναφορά του ωραρίου στα προ του 2013 επίπεδα.
 • Μέτρα προστασίας (15 μαθητές στο τμήμα, καθαρίστριες, απαραίτητα υλικά, κ.ά.).
 • Όχι στην καταστολή και την επίθεση στα δημοκρατικά και συνδικαλιστικά δικαιώματα και την απεργία. Τα σωματεία μας δεν θα εφαρμόσουν το ν. Χατζηδάκη – Παλεύουμε για την ανατροπή του!
 • Ανατροπή της πολιτικής κυβέρνησης – ΕΕ – ΟΟΣΑ – Κεφαλαίου.
 • Να σταματήσει ο πόλεμος στην Ουκρανία! Να σταματήσει τώρα η εισβολή της Ρωσίας και κάθε επέμβαση των ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ! Καμία εμπλοκή της χώρας μας! Να κλείσουν όλες οι βάσεις! Έξω από ΝΑΤΟ – ΕΕ! Ειρήνη και Φιλία των Λαών!

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*