Πρόταση Εκπαιδευτικής Αγωνιστικής Συνεννόησης

Οι Αγωνιστικές Παρεμβάσεις-Συσπειρώσεις-Κινήσεις ΔΕ απευθύνουν ανοιχτό, δημοκρατικό και ειλικρινές κάλεσμα για την ενότητα και τη συσπείρωση του κλάδου των εκπαιδευτικών. Απευθυνόμαστε στους ανένταχτους και οργανωμένους σε παρατάξεις συναδέλφους/ισσες, καθώς και σε κάθε αγωνιστική συλλογικότητα του κλάδου μας, ιδιαίτερα στους αγωνιστές και τις παρατάξεις της Αριστεράς, ώστε, με ισότιμο διάλογο, να οργανώσουμε τις αναγκαίες αντιστάσεις μας.

• Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, συνεχίζοντας την πολιτική της ΝΔ, με τη στήριξη και κατ’ επιταγή της ΕΕ και των ευρωπαϊκών μονοπωλίων, εξακολουθεί να τρομοκρατεί με λογιστικές αλχημείες τους εργαζόμενους. Οι υπεύθυνοι για τη σοβούσα καπιταλιστική κρίση επιμένουν στο δόγμα «να αυξήσουμε τα κέρδη μας, να μοιραστούμε τη ζημιά!». Η επίθεση σε μισθό-μεροκάματο-σύνταξη επεκτείνεται τώρα και θα συνεχιστεί ανελέητα. Οι εργαζόμενοι θα κληθούν να πληρώσουν την κρίση μέσα από μέτρα πρωτοφανούς σκληρής λιτότητας. Ο πόλεμος είναι εδώ, ενάντια στους εργαζόμενους και τη νεολαία.
• Πρώτος σταθμός σ’ αυτόν τον κοινωνικό πόλεμο είναι η αφαίμαξη, απαξίωση και κατάρρευση των ταμείων μας, καθώς και η αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης στις γυναίκες από 5-17 χρόνια, που γίνεται, μάλιστα, στο όνομα της ισότητας και της εξίσωσης! Στην ίδια κατεύθυνση, οι «εξαγγελίες», αλλά και διάφορες τοποθετήσεις «ειδικών» που καταστροφολογούν, μιλούν για γενική αύξηση των ορίων ηλικίας, «αναλογικότητα» (βλέπε μείωση συντάξεων), κόψιμο επιδομάτων, δώρων κ.λπ. Στην πραγματικότητα βρισκόμαστε μπροστά στην απειλή της μετατροπής του συστήματος σε κεφαλαιοποιητικό. Ζητάμε να επιστραφούν τα κλεμμένα 65 δις στα ταμεία μας, να αποσυρθούν τα αποθεματικά των ταμείων από το χρηματιστήριο και να σταματήσει τώρα ο κακόφημος «διάλογος», που αποτελεί το φύλο συκής για τον επερχόμενο ασφαλιστικό μεσαίωνα.
• Η νέα διακυβέρνηση, με πρόγραμμα που εκπόνησε από το 2006 το ΠΑΣΟΚ, ετοιμάζεται, με το ιδεολόγημα της αξιολόγησης και το μύθευμα της αποκέντρωσης-περιφερειακότητας, να επιτεθεί στο δημόσιο σχολείο. Από το σύνολο των εκπαιδευτικών παραμέτρων (χρηματοδότηση, αναλυτικό πρόγραμμα, υποδομές, έμψυχο δυναμικό, οικονομικό-κοινωνικό-πολιτισμικό περιβάλλον) επιλέγουν ν’ αξιολογήσουν μόνο το δίπολο μαθητές-εκπαιδευτικούς και να κατακερματίσουν το σχολείο, μετατρέποντας τους εκπαιδευτικούς σε δημοτικούς υπαλλήλους, τους διορισμούς σε δημοτικά ρουσφέτια και το αναλυτικό πρόγραμμα σε προέκταση των εταιρειών. Αρνούμαστε την αξιολόγηση-χειραγώγηση και την περιφερειακότητα-«αποκέντρωση», η οποία κατακερματίζει το δημόσιο σχολείο.
• Με πρόσχημα το πλεονάζον δυναμικό, η κυβέρνηση, με την ανοχή και στήριξη της «αξιωματικής αντιπολίτευσης», επιτίθεται στο εργασιακό καθεστώς της μονιμότητας και της οργανικής θέσης. Αυτοί που θεσμοθέτησαν και θεοποίησαν το ρουσφέτι και την κομματοκρατία τολμούν, ανερυθρίαστα, να μιλάνε για δικαιοσύνη και διαφάνεια.

Υπερασπιζόμαστε το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή εργασία
Αγωνιζόμαστε να καταργηθεί ΤΩΡΑ το αίσχος της ωρομισθίας
Αγωνιζόμαστε για τη διεύρυνση του δημόσιου σχολείου (σχολείο ανοιχτό στην κοινωνία και τις πραγματικές ανάγκες των εργαζομένων, με ενσωμάτωση των ΚΕΚ/ ΙΕΚ-σχολών ΟΑΕΔ κλπ, ανοιχτές βιβλιοθήκες, μείωση των μαθητών στο τμήμα, κ.λπ).

Η Πρόταση Εκπαιδευτικής Αγωνιστικής Συνεννόησης δεν έρχεται να καταργήσει καμία υφιστάμενη συλλογικότητα ή παράταξη. Είναι ένα ανοιχτό κάλεσμα, ώστε να δημιουργηθεί ένα νέο κύμα υπεράσπισης και διεύρυνσης των δημοκρατικών δικαιωμάτων μας.
Είναι ηλίου φαεινότερο ότι οι κυρίαρχες δυνάμεις σε ΑΔΕΔΥ/ΓΣΕΕ έχουν υποταχθεί πλήρως στην αδράνεια και την υποταγή στην κυρίαρχη πολιτική. Είναι χαρακτηριστικό, ότι μπροστά στην κατάθεση του αντιλαϊκού και βαθύτατα ταξικού προϋπολογισμού επέλεξαν τη σιωπή και τη φυγή. Ούτε καν την εθιμοτυπική ντουφεκιά!

Η Εκπαιδευτική Πρόταση Αγωνιστικής Συνεννόησης στοχεύει
• να ενεργοποιήσει την εκπαιδευτική βάση
• να ενεργοποιηθούν και να ζωντανέψουν τα πρωτοβάθμια σωματεία μας
• να βρούμε του διαύλους ενότητας με τους δασκάλους
• να οργανώσουμε τις αντιστάσεις μας
• να ανοίξουμε την «ατζέντα» όλων των αναγκαίων ζητημάτων για το δημόσιο σχολείο.
Να πάρουμε, εντέλει, τις αναγκαίες πρωτοβουλίες τώρα, ώστε ο κόσμος των 100.000 καθηγητών/τριών και των 80.000 δασκάλων να δημιουργήσει τον πόλο ενότητας και αντίστασης, με τη βούληση πανεργατικής διεύρυνσης. Η Πρόταση Εκπαιδευτικής Αγωνιστικής Συνεννόησης απευθύνεται ανοιχτά και ειλικρινά στον καθένα από εμάς και μπορεί να αποτελέσει το όχημα ενότητας και νέας αυτοπεποίθησης του κλάδου. Το αμέσως επόμενο διάστημα θα πάρουμε όλες τις αναγκαίες πρωτοβουλίες για να προχωρήσει η Πρόταση αυτή.

ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΕΙΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ Δ.Ε. www.paremvaseisde.org, paremvaseisde@gmail.com, 6974438720