ΣΥΝΕΚ-ΔΑΚΕ-ΠΕΚ μετατρέπουν την ΟΛΜΕ σε παράρτημα της Κεραμέως και της Κυβέρνησης!

Εδώ κι ένα χρόνο η ηγεσία της ΟΛΜΕ ξεπερνά τον εαυτό της στην κατρακύλα! Η πλειοψηφία του Δ.Σ. έστειλε Τετάρτη βράδυ κάλεσμα για Γ.Σ. των Προέδρων το Σάββατο 19/11 κι ενώ μεσολαβούσε το Πολυτεχνείο! Παρά τις διαμαρτυρίες δεκάδων ΕΛΜΕ ότι δεν προλάβαιναν να κάνουν όχι Γενικές Συνελεύσεις, αλλά ούτε καν να συνεδριάσουν σε απαρτία τα διοικητικά τους συμβούλια, και αποκλείοντας στην ουσία σκόπιμα επαρχιακές – κυρίως νησιωτικές – ΕΛΜΕ που είχαν πάρει θέση κατά των ηλεκτρονικών εκλογών – παρωδία της Κεραμέως και οι οποίες λόγω της μακρινής απόστασης από την Αθήνα δεν μπορούσαν να συμμετέχουν, προχώρησαν σε μια συνέλευση με όλα τα στοιχεία της παρωδίας.

ΔΑΚΕ –ΣΥΝΕΚ μετά το ηχηρό χαστούκι της αποχής του 66% από τις ηλεκτρονικές εκλογές στις οποίες καλούσαν, θεώρησαν ότι με μεθοδεύσεις θα παρουσιάσουν τις απόψεις τους ως απόψεις του κλάδου, αφαιρώντας ουσιαστικά το δικαίωμα από τη βάση του κλάδου να εκφραστεί στις Γενικές Συνελεύσεις, χωρίς καλά καλά να δίνει στα Δ.Σ. των ΕΛΜΕ το δικαίωμα να συνεδριάσουν, καθώς υπήρξαν ΕΛΜΕ όπου τα Δ.Σ. συνεδρίασαν και πήραν απόφαση στήριξης της εισήγησης της πλειοψηφίας του Δ.Σ. της ΟΛΜΕ με ελλιπή σύνθεση και με ψήφους 3-1! Με αυτό τον τρόπο θεώρησαν ότι θα επιβάλουν στον κλάδο τη γραμμή τους. Μια γραμμή που υλοποιεί την πολιτική του υπουργείου για μετατροπή μιας ιστορικής ομοσπονδίας σε άνευρο γραφειοκρατικό σωματείο – χειροκροτητή της εκάστοτε κυβερνητικής (γαλάζιας ή ροζ) πολιτικής. Μια γραμμή που άφησε ακάλυπτο τον κλάδο στις μάχες ενάντια σε κάθε μορφή αξιολόγησης, ενώ με τη συμμετοχή των παρατάξεων της πλειοψηφίας στις ηλεκτρονικές εκλογές υλοποιεί την απόφαση του κράτους και της κυβέρνησης να διαλύσουν τα σωματεία μέσω της επιβολής ηλεκτρονικών εκλογών,.

Γι’ αυτό και στην ημερήσια διάταξη της Γ.Σ. δεν υπήρχαν ζητήματα, όπως η αξιολόγηση ή η μετατροπή του σχολείου μέσω των πολλαπλών εξετάσεων και της Τράπεζας Θεμάτων σε ένα ταξικό κατηγοριοποιημένο σχολείο για όλο και λιγότερους μαθητές και η Γ.Σ. μονοπωλήθηκε σχεδόν από το ζήτημα των εκλογών των αιρετών των υπηρεσιακών συμβουλίων, όπου ΔΑΚΕ – ΣΥΝΕΚ προσπάθησαν να παρουσιάσουν ως μεγάλη επιτυχία τους το ότι η αποχή ήταν μόνο …65%. Λες και η εκπαίδευση δεν έχει άλλο πρόβλημα, εκτός από τις εκλογές των υπηρεσιακών! Στο τέλος, μάλιστα, είχαν το θράσος να παρουσιάσουν ως απόφαση ψήφισμα «νομιμοποίησης» των αιρετών, αρνούμενοι την πρόταση των εκπροσώπων των Παρεμβάσεων για ονομαστική ψηφοφορία, όπως οφείλουν να κάνουν όταν αμφισβητείται η απαρτία της ΓΣ των προέδρων. Αποφάσισαν βέβαια κάτι που ούτε οι ίδιοι πιστεύουν ότι έχει κάποια αξία μπροστά στον κλάδο που μίλησε με την αποχή του.

Η συνέλευση αποφάσισε μια 24ωρη απεργία που προτάθηκε να γίνει κάποια στιγμή το Δεκέμβρη (χωρίς συγκεκριμένη ημερομηνία), μαζί με τη ΔΟΕ, με οικονομικά αιτήματα, αφήνοντας στο απυρόβλητο την κυβερνητική πολιτική στην εκπαίδευση (αξιολόγηση, ταξικά φίλτρα Τράπεζας Θεμάτων και ΕΒΕ, εξετάσεις τύπου PISA κλπ), χωρίς να είναι ενταγμένη σε ένα αγωνιστικό σχέδιο κλιμάκωσης και σύγκρουσης με την κυβερνητική πολιτική και με μόνη επιδίωξη να παρουσιάσει αγωνιστικό πρόσωπο η ΟΛΜΕ, τη στιγμή που δεν κάνει απολύτως τίποτα. Γι’ αυτό και θεωρούμε λάθος την τακτική του ΠΑΜΕ να ψηφίσει από κοινού με τις ΔΑΚΕ – ΠΕΚ – ΣΥΝΕΚ την πρόταση της ΟΛΜΕ, δίνοντάς τους την ευκαιρία να «ξεπλυθούν» για όσα έχουν κάνει τη φετινή χρονιά.

Ως Παρεμβάσεις, καταψηφίσαμε και στο ΔΣ της ΟΛΜΕ και στις ΕΛΜΕ αυτή την πρόταση, καταθέτοντας ένα αγωνιστικό πρόγραμμα που ξεκινάει με κλαδική απεργία το Δεκέμβρη, έχει όμως συνέχεια, δίνει αποφασιστικό λόγο στις ΓΣ και θα προετοιμάζει τον κλάδο για μια σκληρή αναμέτρηση. Ένα σχέδιο κλιμάκωσης των αγώνων του κλάδου με αιχμές τόσο την αντιεκπαιδευτική πολιτική, αλλά και την πολιτική οικονομικής αφαίμαξης των εργαζομένων που θα ξεκινάει με κλαδική απεργία το Δεκέμβρη, νέες γενικές συνελεύσεις και κλιμάκωση με 48ωρη απεργία το Γενάρη. Η ηγεσία της ΟΛΜΕ δεν επέτρεψε η πρόταση αυτή να μπει σε ψηφοφορία, αλλά ούτε καν το αίτημα για νέα ΓΣ των Προέδρων στις 3/12, όπως ζητήθηκε από πολλές ΕΛΜΕ, με αποτέλεσμα αυτές να απέχουν από την ψηφοφορία, γιατί δεν ήθελαν να νομιμοποιήσουν τις ψευδεπίγραφες διαδικασίες τους.

Όμως υπάρχει δρόμος που μπορούμε να βαδίσουμε για να ματαιωθεί το σχέδιο πλήρους υποταγής της ΟΛΜΕ στα κυβερνητικά σχέδια και μετατροπής της σε άνευρο γραφειοκρατικό σωματείο: είναι οι γενικές συνελεύσεις και ο συντονισμός των ΕΛΜΕ που θα επιτρέψει στον κλάδο να βάλει φραγμό στα σχέδια της πλειοψηφίας για μετατροπή της ΟΛΜΕ σε ΓΣΕΕ και τη διεκδίκηση του συνόλου των οικονομικών και εκπαιδευτικών αιτημάτων.

Σε μια τέτοια κατεύθυνση προτείνουμε:

  • Οι ΕΛΜΕ να μην ανεχθούν τους πραξικοπηματικούς σχεδιασμούς της πλειοψηφίας του ΔΣ της ΟΛΜΕ, να απαιτήσουν νέα ΓΣ των προέδρων -προτεινόμενη ημερομηνία η 3/12-, ώστε να αποφασίσει πολύμορφο, αποφασιστικό και αγώνα διαρκείας με καθοριστικό ρόλο στις Γ.Σ των ΕΛΜΕ και αν δεν υλοποιηθούν οι διεκδικήσεις μας θα συνεχιστεί μέχρι το τέλος της χρονιάς. Προτείνουμε δύο απεργιακά βήματα, μία 24ωρη απεργία και αμέσως μετά Γ.Σ. κλιμάκωσης του αγώνα (προτεινόμενη ημερομηνία 9/12) και 48ωρη απεργία το Γενάρη το δεύτερο 15νθήμερο του Γενάρη του 2023 με πανελλαδική συγκέντρωση στην Αθήνα (προτεινόμενη ημερομηνία 19 και 20/11 ) και νέες ΓΣ συνέχισης και κλιμάκωσης του αγώνα.
  • Η επιλογή της πλειοψηφίας της ΟΛΜΕ να ταυτιστεί με τα σχέδια Κεραμέως δεν έχει την έγκριση του κλάδου ο οποίος ξεκάθαρα την απέρριψε απέχοντας μαζικά από τις ψευτοεκλογές τους. Οι ΕΛΜΕ να μην νομιμοποιήσουν κανέναν ψευτοαιρετό και να πάρουν κοινές πρωτοβουλίες ενάντια στη στάση των ψευτοαιρετών. Οι ΕΛΜΕ με τις αγωνιστικές τους παρεμβάσεις μπορούν να εγγυηθούν την προστασία μαθητών και εκπαιδευτικών για όλα τα ζητήματα που αποφασίζονται στα Υ.Σ. (κενά, τοποθετήσεις, τμήματα, ειδική αγωγή, μονιμοποίηση νεοδιόριστων, κ.ά.).
  • Οι αποφάσεις του συντονισμού των 28 ΕΛΜΕ στις 22/10 για την αξιολόγηση, με όπλο την απεργία αποχή, να κοινοποιηθούν στον κλάδο και να αποτελέσουν πυξίδα και για άλλες ΕΛΜΕ που δεν έχουν προκηρύξει απεργία αποχή από την αξιολόγηση. Είναι ο δρόμος που πρέπει να βαδίσει ο κλάδος για να σταματήσει την αξιολόγηση.
  • Οι 38 ΕΛΜΕ μετά από συνεννόηση να ορίσουν συνάντηση συντονισμού των ΕΛΜΕ και να αναλάβουν να οργανώσουν την αγωνιστική πορεία του κλάδου με πολύμορφο, αποφασιστικό αγώνα διαρκείας με καθοριστικό ρόλο στην εξέλιξή του από τις Γενικές Συνελεύσεις των ΕΛΜΕ.

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*