Υπερασπιζόμαστε τα σωματεία και τις συλλογικές μας διαδικασίες

Παλεύουμε για ζωντανά και δημοκρατικά συνδικάτα

Γυρίζουμε την πλάτη στις τηλε-εκλογές της Κεραμέως

Τον Νοέμβριο του 2020 εν μέσω πανδημίας το υπουργείο Παιδείας προχώρησε σε ηλεκτρονικές ψευτοεκλογές για την ανάδειξη των αιρετών εκπροσώπων των εργαζομένων στα υπηρεσιακά συμβούλια της Εκπαίδευσης. Τα γεγονότα απέδειξαν ότι η πανδημία ήταν απλά ένα πρόσχημα μια και λίγους μήνες αργότερα η εισαγωγή των ηλεκτρονικών εκλογών γενικεύεται – υπό την μορφή των διαβόητων «υβριδικών» – με τον νέο συνδικαλιστικό νόμο του Χατζηδάκη (4808/21), που επιδιώκει να θέσει υπό διωγμό το δικαίωμα των εργαζομένων στη διεκδίκηση και να χτυπήσει τα συνδικάτα. Το γεγονός ότι έκτοτε οι περισσότερες απεργίες βγαίνουν παράνομες – μόνο οι κινητοποιήσεις της ΟΛΜΕ και της ΔΟΕ έχουν βγει παράνομες 5 φορές σε δύο χρόνια (!) – δείχνει τις πραγματικές προθέσεις της κυβέρνησης.

Όπως και στα υπηρεσιακά συμβούλια έτσι και για τις εκλογές των συνδικάτων προβλέπεται η ηλεκτρονική ψηφοφορία με στόχο την αποδιάρθρωση των συλλογικών διαδικασιών και τον έλεγχο της βούλησης των εργαζομένων. Και στις δυο περιπτώσεις η απάντηση του κόσμου της εκπαίδευσης ήταν συντριπτική. Πριν δύο χρόνια η Κεραμέως έκανε εκλογές για τα υπηρεσιακά συμβούλια μόνη της, μια και η αποχή ξεπέρασε το 90%. Η πολιτική της κυβέρνησης υπέστη ήττα και τα υπηρεσιακά συμβούλια ουσιαστικά στελεχώθηκαν από κυβερνητικούς υπαλλήλους χωρίς καμιά νομιμοποίηση. Στο ίδιο μήκος κύματος στις ΕΛΜΕ πουθενά δεν έχει διεξαχθεί ηλεκτρονική ψηφοφορία.

Είναι σαφές λοιπόν ότι πρόκειται για μια μάχη για το αν θα υπάρχουν ή όχι πραγματικές συλλογικές διαδικασίες που κάθε άλλο παρά έχει τελειώσει! Γι’ αυτό και σήμερα το υπουργείο επανέρχεται και επιβάλλει για μια ακόμα φορά οι εκλογές του 2022 για τα υπηρεσιακά συμβούλια να γίνουν αποκλειστικά ηλεκτρονικά, στο όνομα του «ψηφιακού μετασχηματισμού του κράτους». Και μόνο το γεγονός ότι η πανδημία χρησιμοποιήθηκε πριν δύο χρόνια προσχηματικά και η κυβέρνηση διατηρεί την πρακτική της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας, όταν έχουν εκλείψει οι λόγοι για τους οποίους πρωτοεφαρμόστηκε, δείχνει ότι αυτό το εργαλείο δεν είναι μια απλή τεχνική «διευκόλυνση» για τα συνδικάτα, αλλά πολιτικό εργαλείο που στόχο έχει:

  • Τη διάλυση του ζωντανού χαρακτήρα των σωματείων και την αποκοπή των εργαζομένων από τις συλλογικές διαδικασίες. Ο συνδικαλισμός είναι μια ζωντανή διαδικασία που δεν γίνεται από τον καναπέ. Απώτερος στόχος είναι η κατάργηση των συλλογικών διαδικασιών βάσης και των Γενικών Συνελεύσεων.
  • Τον έλεγχο των σωματείων και φυσικά των αποφάσεών τους. Στόχος είναι η αποδυνάμωση των αγώνων που αντιστέκονται στις αντιεκπαιδευτικές και αντεργατικές πολιτικές. Γι’ αυτό και οι ηλεκτρονικές ψηφοφορίες πάνε μαζί με την επίθεση στην απεργία και γι’ αυτό όλα τα παραπάνω συμβαίνουν τη στιγμή που βρίσκεται σε εξέλιξη η συνολική αναδιάρθρωση της εκπαίδευσης με στόχο ένα αντιδημοκρατικό, ταξικό σχολείο για όλο και λιγότερους.

Με την ηλεκτρονική ψηφοφορία οι εκλογές ελέγχονται πλήρως από το κράτος. Μπορεί να διεξάγονται με ένα σύστημα που συντάσσεται με διεθνή πρότυπα τα οποία διασφαλίζουν δήθεν «το αδιάβλητο και το απόρρητο της εκλογικής διαδικασίας», όμως η πραγματική ζωή δεν είναι ηλεκτρονικό παιχνίδι. Η ταυτοπροσωπία δεν διασφαλίζεται, ο εργαζόμενος γίνεται περισσότερο ευάλωτος σε πιέσεις και η διαδικασία ευτελίζεται μια και η ψήφος μπορεί να αλλάζει διαρκώς μέχρι το τέλος της ψηφοφορίας! Όλη η διαδικασία ελέγχεται από μια αρχή έξω και πέρα από τους εργαζόμενους (τους διαχειριστές του συστήματος), και προσφέρεται ανεξέλεγκτα έδαφος για νοθεία και στοχευμένη χάλκευση των αποτελεσμάτων.

Ειδικότερα, με την εφαρμογή της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας στις εκλογές των υπηρεσιακών συμβουλίων, επιδιώκεται η επιστροφή στην εποχή του «άβατου», των αιρετών που αποτελούν τη συνέχεια της διοίκησης και μπορούν να μεταπηδούν εύκολα από τη θέση του αιρετού στη θέση του στελέχους εκπαίδευσης, όπου κυριαρχούσαν τα «κονέ», οι πελατειακές σχέσεις και οι προσωπικές εξυπηρετήσεις χωρίς καμία παρέμβαση του κινήματος και των διεκδικήσεων των εργαζομένων. Διεκδικούμε αιρετούς που να είναι το «αυτί» και το «μάτι» του σωματείου, αιρετούς που να απολογούνται στις γενικές συνελεύσεις και να υιοθετούν τις θέσεις των ΕΛΜΕ.

Απέναντι σε όλα τα παραπάνω το εκπαιδευτικό κίνημα οφείλει να συνεχίσει τη μάχη για τη δημοκρατία στα συνδικάτα που ξεκίνησε το Νοέμβρη του 2020. Οδηγούμαστε από την αντίστοιχη διαδικασία του 2020 όπου απαντήσαμε σύσσωμος ως κλάδος με ΑΠΟΧΗ. Η απάντηση μας οφείλει να είναι ξεκάθαρη: η ηλεκτρονική ψηφοφορία είναι όπλο για τη χειραγώγηση του συνδικαλιστικού κινήματος και συνεχίζουμε να παλεύουμε για τη μη εφαρμογή της. Τα συνδικάτα έχουν τις δικές τους κατακτημένες με αγώνες διαδικασίες, για την εκλογή των οργάνων τους και δεν θα επιτρέψουμε κανενός είδους παρέμβαση στη λειτουργία τους. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι στις εκλογικές διαδικασίες ανάδειξης των αντιπροσώπων για το 20ο συνέδριο της ΟΛΜΕ καμία ΕΛΜΕ δεν έκανε ηλεκτρονικές ή υβριδικές εκλογές (ηλεκτρονικές και δια ζώσης εκλογές). Είναι ένα κεκτημένο που μας οδηγεί στο τι θα κάνουμε στο μέλλον. Η οποιαδήποτε άλλη στάση εκτός της αποχής στις υπηρεσιακές ηλεκτρονικές εκλογές (συμμετοχή σε αυτές, υβριδικές με πρωτοβουλία των σωματείων) ρίχνει νερό στον μύλο της κυβέρνησης, ώστε να εφαρμοστεί ο νόμος Χατζηδάκη και στις εκλογικές διαδικασίες των ΕΛΜΕ για ανάδειξη των νέων Δ.Σ. την επόμενη περίοδο. Όποια συνδικαλιστική δύναμη έχει την πεποίθηση ότι μπορεί να κοροϊδέψει την κυβέρνηση με τερτίπια τύπου άλλες εκλογές τα σωματεία κι άλλες εκλογές η διοίκηση για τα υπηρεσιακά συμβούλια να γνωρίζει ότι πλανάται και δεν συμβάλλει στην αγωνιστική διεκδίκηση της κατάργησης του ν. Χατζηδάκη.

Σε αυτό το πλαίσιο καλούμε την ΟΛΜΕ και τις ΕΛΜΕ να οργανώσουν και αυτή τη φορά με επιτυχία ΑΠΟΧΗ από τις τηλε-εκλογές της Κεραμέως. Εδώ δεν υπάρχουν περιθώρια για υπεκφυγές. Αυτό που άλλαξε από το 2020 είναι μόνο ότι έχουν πέσει τα προσχήματα από την πλευρά της κυβέρνησης και ότι η επίθεση έχει κλιμακωθεί!

Γι’ αυτό προτείνουμε χρειάζεται η ΟΛΜΕ και οι ΕΛΜΕ να πάρουν τα παρακάτω μέτρα:

  • Να απαιτήσουν οι εκλογές να γίνουν αποκλειστικά δια ζώσης.
  • Να δηλώσουν ότι θα απέχουν από τη διαδικασία και να λάβουν όλα τα αναγκαία μέτρα: να καλέσουν ξεκάθαρα τα μέλη τους σε αποχή, να μην ορίσουν μέλη στις εφορευτικές επιτροπές και να μη διευκολύνουν με κανένα τρόπο τη διαδικασία. Οι συνδικαλιστικές παρατάξεις να μην καταθέσουν ψηφοδέλτια και να δηλώσουν ότι δεν θα συμμετέχουν συνολικά και καθολικά στις τηλε-εκλογές απονομιμοποιώντας τις και ακυρώνοντας στην πράξη τη συμμετοχή στη διαδικασία.

Από την πλευρά μας δηλώνουμε ξεκάθαρα ότι δεν θα συμμετέχουμε στις ηλεκτρονικές εκλογές και θα συνεχίσουμε να αντιπαλεύουμε την προσπάθεια του κράτους να ελέγξει τα συνδικάτα! Δεν θα συναινέσουμε στη χειραγώγηση του συνδικαλιστικού κινήματος και τη διάλυση των συνδικάτων!

 ΜΕ ΤΗΝ ΕΝΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΚΛΑΔΟΥ ΝΑ ΑΠΟΤΡΕΨΟΥΜΕ ΓΙΑ ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΤΑ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΑ ΣΧΕΔΙΑ!

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*