Πρόταση αγώνα προς τις ΕΛΜΕ και την ΟΛΜΕ

Η «ανάπτυξή» τους φέρνει φτώχεια, ακρίβεια, ανεργία!

Γκρεμίζουν τη Δημόσια Δωρεάν Παιδεία – Υγεία!

Εμπρός στον αγώνα ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης!

Πρόταση αγώνα προς τις ΕΛΜΕ και την ΟΛΜΕ

Συνάδελφοι,

Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια πρωτοφανή ολομέτωπη επίθεση του μεγάλου κεφαλαίου που χτυπά ολόπλευρα ολόκληρο το λαό μας. Η ακρίβεια σε όλα τα βασικά είδη καλπάζει και η φτώχεια διευρύνεται σε ολοένα και μεγαλύτερα τμήματα του λαού και των εργαζομένων. Ο μισθός και η σύνταξη δεν φτάνουν πλέον ούτε για τα αναγκαία. Η κυβέρνηση της ΝΔ με την πολιτική της αλλά και με τα χρεοκοπημένα νεοφιλελεύθερα επιχειρήματα περί «αυτορρύθμισης της αγοράς» προσπαθεί να κατευνάσει την γενικευμένη λαϊκή αγανάκτηση. Η καθημερινότητα όμως που ζούμε είναι αμείλικτη! Έχουμε λοιπόν και λέμε:

 • Οι τιμές στα βασικά είδη ευρείας κατανάλωσης, όπως τα τρόφιμα, εκτοξεύονται καθημερινά και οι αυξήσεις ξεπερνούν το 20%
 • Το πετρέλαιο θέρμανσης και το φυσικό αέριο έχουν φτάσει σε απελπιστικά ύψη μετατρέποντας τα σπίτια μας σε «ψυγεία»!
 • Οι λογαριασμοί του ρεύματος έχουν σχεδόν διπλασιαστεί και ο Μητσοτάκης δίνει «ψίχουλα» ως επίδομα για να απορροφήσει τους κοινωνικούς κραδασμούς. Ο κόσμος πληρώνει το βαρύ τίμημα της «πράσινης» ενέργειας και της «απελευθέρωσης» από τα «δεσμά» του περίφημου «κρατικού μονοπωλίου» της ΔΕΗ δηλαδή των ιδιωτικοποιήσεων!
 • Η μνημονιακή περίοδος και πολιτική μας καταδίκασε να ζούμε εδώ και 12 χρόνια με πετσοκομένους μισθούς κατά 40%. Ο μνημονιακός ζόφος αυτής της περιόδου κατάργησε τον 13ο και 14ο μισθό για όλους τους δημόσιους υπαλλήλους!
 • Η Δημόσια Εκπαίδευση βρίσκεται σε καθεστώς παρατεταμένης υποχρηματοδότησης εδώ και πάνω από μια δεκαετία! Τα μνημόνια και η νεοφιλελεύθερη πολιτική στερούν από τα Δημόσια Σχολεία ζωτικούς πόρους για την λειτουργία τους και τον εξοπλισμό τους με σύγχρονα μέσα. Το «όραμα» του Μητσοτάκη και της νεοφιλελεύθερης κλίκας του είναι να μετατρέψει τους εκπαιδευτικούς σε ζητιάνους που θα επαιτούν για χορηγίες!
 • Αφήσαμε για το τέλος τη Δημόσια Υγεία! Την περίοδο 2020 – 2022, εν μέσω πανδημίας και με εκατόμβες θυμάτων, η εγκληματική κυβέρνηση της ΝΔ περιέκοψε σχεδόν 1,4 δις ευρώ(!!) από τις κρατικές δαπάνες. Την ίδια στιγμή χάρισε αμύθητα κέρδη στα καλοθρεμμένα και κρατικοδίαιτα ΜΜΕ και στους κλινικάρχες, αφήνοντας το ΕΣΥ στη μοίρα του!

Ο αντιλαϊκός κατάλογος δεν έχει τελειωμό. Την ίδια ώρα που το εισόδημά μας εξανεμίζεται η κυβέρνηση της ΝΔ με τυμπανοκρουσίες και διθυράμβους, δίνει φοροασυλία και επιδοτήσεις στο κεφάλαιο, χρεώνει τον ελληνικό λαό με 11 δις ευρώ στοκάροντας στρατιωτικό εξοπλισμό (Rafale κλπ) για λογαριασμό των Γάλλων ιμπεριαλιστών και της στρατιωτικής τους βιομηχανίας! Και ενώ ο μισθός και η σύνταξη δεν αρκούν ούτε για τα αναγκαία, ο Μητσοτάκης προκλητικά ανακοινώνει αυξήσεις – μαϊμού στον κατώτατο μισθό των 650€ που αναλογούν σε 13€! Ο εμπαιγμός τους είναι προκλητικός! Κάθε λογής κομπιναδόροι, ρουσφετολόγοι, golden boys ζουν χρυσές μέρες. Και όπως πάντα οι ελευθερίες και τα δημοκρατικά δικαιώματα βρίσκονται στο απόσπασμα. ΜΑΤ, χημικά, πανεπιστημιακή αστυνομία, τρομοκρατία, φίμωση της έκφρασης και της συλλογικής δράσης, η επιχείρηση τρομοκράτησης σε απεργούς εκπαιδευτικούς που συμμετέχουν στην Α-Α ενάντια στην αξιολόγηση.

Το αντεργατικό – αντισυνδικαλιστικό έκτρωμα του ν. «Χατζηδάκη» μετατρέπεται σε θηλιά που σφίγγει ασφυκτικά τα συνδικάτα και τους εργαζόμενους. Η κυβέρνηση προωθεί το φακέλωμα των σωματείων και όσων συνδικαλίζονται και τις ηλεκτρονικές ψηφοφορίες που ο κλάδος καθολικά απέρριψε το Νοέμβρη ‘21. Θέλει να επιφέρει καίριο πλήγμα στα συνδικαλιστικά, δημοκρατικά δικαιώματα και στην απεργία. Επιδιώκει να χειραγωγήσει και να υποτάξει το συνδικαλιστικό κίνημα στην εργοδοσία και το μεγάλο κεφάλαιο. Δεν πρέπει να το επιτρέψουμε! Να υπερασπίσουμε τα δημοκρατικά μας δικαιώματα, την ελεύθερη και ανεμπόδιστη συνδικαλιστική δράση, τη διαδήλωση και την απεργία.

Εδώ και 10 χρόνια οι εκπαιδευτικοί, όπως και όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι, καταδικαστήκαμε να ζούμε με πετσοκομένους τους μισθούς μας κατά 40%, ενώ ο 13ος και 14ος μισθός φαντάζουν μακρινό παρελθόν. Ως πότε θα ανεχόμαστε να ζούμε με μισθούς φτώχειας; Είναι ο καιρός να απαιτήσουμε να ζούμε από την εργασία μας με αξιοπρέπεια! Να διεκδικήσουμε αγωνιστικά πραγματικές αυξήσεις στους μισθούς μας. Να επανέλθουν τώρα ο 13ος και 14ος μισθός!

Δύο χρόνια από το ξέσπασμα της πανδημίας στη χώρα μας η κυβερνητική διαχείριση της πανδημίας έγινε συνώνυμο της εγκληματικής πολιτικής. Το ΕΣΥ βρίσκεται σε καθεστώς πλήρους διάλυσης. Η απουσία ουσιαστικών μέτρων στήριξης των δημόσιων νοσοκομείων και της πρωτοβάθμιας υγείας, με γιατρούς, νοσηλευτές και εξοπλισμό, αλλά και τα μηδενικά μέτρα προφύλαξης στους χώρους εργασίας, στα ΜΜΜ, στα σχολεία κλπ, οδήγησαν σε εκατόμβες νεκρών και το λαό μας να θρηνεί 25.000 θύματα. Την ίδια ώρα η αυταρχική και εκδικητική πολιτική της «υποχρεωτικότητας» στερεί από το Δημόσιο Σύστημα Υγείας 7.000 γιατρούς και νοσηλευτές οι οποίοι βρίσκονται αντιμέτωποι με την οριστική τους απόλυση! Δεν πρέπει να συνηθίσουμε σε αυτή την κατάσταση του ζόφου. Η υπεράσπιση του δικαιώματος στην εργασία μας αφορά όλους! Κανένας υγειονομικός να μην απολυθεί!

Την ώρα που τα κρούσματα στα σχολεία παραμένουν αυξημένα πλήττοντας τόσο τους μαθητές όσο και τους εκπαιδευτικούς, η ηγεσία του ΥΠΑΙΘ επιμένει στα απαράδεκτα υγειονομικά πρωτόκολλα και στα μηδενικά μέτρα. Εξακολουθεί να στοιβάζει τους μαθητές σε 27άρια και 28άρια τμήματα, αντί να τα αραιώσει τώρα προσλαμβάνοντας επιπλέον εκπαιδευτικούς. Αρνείται να δώσει άδειες στις ευπαθείς ομάδες εκπαιδευτικών εκθέτοντας την υγεία τους, ενώ μέχρι και σήμερα δεν πραγματοποιεί καθολικά, δωρεάν και επαναλαμβανόμενα τεστ για μαθητές και εκπαιδευτικούς με την ευθύνη του ΕΟΔΥ Αντίθετα πατώντας στα χνάρια της ατομικής ευθύνης, πετάει το μπαλάκι στους ίδιους τους εκπαιδευτικούς και τους γονείς για τη διενέργεια των τεστ, ενώ υποχρεώνει εκδικητικά τους ανεμβολίαστους να τα πληρώνουν από την τσέπη τους!

Το Δημόσιο Σχολείο μετά τα τόσα χτυπήματα που δέχτηκε από την πολιτική που εφάρμοσαν όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις συναινώντας στις επιταγές του ΣΕΒ και της ΕΕ, βρίσκεται τώρα στη δίνη της νεοφιλελεύθερης αντιεκπαιδευτικής πολιτικής της κυβέρνησης της ΝΔ που υλοποιώντας με ευλάβεια όλες τις ντιρεκτίβες της ΕΕ και του ΟΟΣΑ, διαλύει ότι έχει απομείνει από το Δημόσιο σχολείο. Νόμος για την τεχνική εκπαίδευση, αξιολόγηση και «αυτονομία» της σχολικής μονάδας, Τράπεζα Θεμάτων, Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής και όλο το αντιδραστικό – αντιεκπαιδευτικό πλαίσιο των νόμων «Κεραμέως» ξεθεμελιώνουν τη Δημόσια Εκπαίδευση, εντείνουν τους ταξικούς φραγμούς και τους αποκλεισμούς της νέας γενιάς από τη μόρφωση, προωθούν την ταξική κατηγοριοποίηση των σχολείων, ανοίγουν την πόρτα για την επέλαση των ιδιωτών και των επιχειρηματικών συμφερόντων. Μέσα σε αυτές τις συνθήκες η ηγεσία του ΥΠΑΙΘ προωθεί την διαβόητη «ελληνική PISA» επιβάλλοντας νέες εξετάσεις «διαπιστωτικού» χαρακτήρα για τους μαθητές της Γ’ Γυμνασίου (και Στ’ Δημοτικού). Επιδιώκουν να φορτώσουν στις πλάτες των εκπαιδευτικών τις διαχρονικές συνέπειες της αντιεκπαιδευτικής πολιτικής τους. Θέλουν τα τις αξιοποιήσουν ως μετρήσιμο μέγεθος και να τις συνδέσουν άμεσα με την ατομική αξιολόγηση σχολείων και εκπαιδευτικών. Αποθεώνουν τις δεξιότητες και τον ανταγωνισμό έναντι της ολόπλευρης και ουσιαστικής μόρφωσης της νέας γενιάς. Οι εξετάσεις PISA δεν είναι αθώες! Το εκπαιδευτικό κίνημα αγωνιστικά πρέπει να βάλει φραγμό και να τις ακυρώσει!

Οι 11.700 διορισμοί της περασμένης χρονιάς αποδεικνύονται σταγόνα στον ωκεανό των 40.000 – και πλέον – αναπληρωτών εκπαιδευτικών που προσλήφθηκαν για να καλύψουν τα αμέτρητα κενά στα σχολεία! Παράλληλα οι εργασιακές μας σχέσεις μετατρέπονται σε λάστιχο. Οι παρατυπίες στα ΠΥΣΔΕ δίνουν και παίρνουν, οι τριμηνίτες εκπαιδευτικοί που θα κάλυπταν – δήθεν – τα κενά λόγω της πανδημίας, έρχονται να «βουλώσουν» λειτουργικά κενά ακόμα και τώρα!

Μέσα σε όλα αυτά, την ώρα μάλιστα που η ακρίβεια διογκώνεται, η ηγεσία του ΥΠΑΙΘ μοιράζει το περίφημο voucher των 200€ ως χάντρες και καθρεφτάκια αντί να χρηματοδοτήσει γενναία τη Δημόσια Εκπαίδευση από τον κρατικό προϋπολογισμό! Ενεργώντας ως πλασιέ των μεγάλων εταιριών στο χώρο της πληροφορικής, ωθεί δεκάδες χιλιάδες εκπαιδευτικούς να πληρώσουν από την τσέπη τους εκατοντάδες ευρώ για την αγορά ενός Η/Υ τα οποία θα προσφερθούν ως «ζεστό χρήμα» στους επιχειρηματικούς κολοσσούς!

Αγωνιστικά και μαζικά να διεκδικήσουμε!

 • Να ζούμε με αξιοπρέπεια από το μισθό μας! Τώρα πραγματικές αυξήσεις! Αποκατάσταση όλων των απωλειών από την έναρξη των μνημονίων! Επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού!
 • Επαναφορά του ωραρίου στα προ του 2013 ισχύοντα!
 • Κατάργηση των αντιασφαλιστικών νόμων Κατρούγκαλου, Βρούτση, Χατζηδάκη και όλων των προηγούμενων νόμων! Πλήρη σύνταξη με 30 χρόνια εργασίας, στα 60 για τους άνδρες και 55 για τις γυναίκες! Επιστροφή της 13ης και 14ης σύνταξης και όλων των απωλειών από τις αλλεπάλληλες μειώσεις των συντάξεων!
 • Γενναία χρηματοδότηση της Παιδείας και της Υγείας από τον κρατικό προϋπολογισμό!
 • Να παρθούν τώρα μέτρα για την πανδημία σε όλα τα σχολεία! (15 παιδιά/τμήμα, μαζικά – δωρεάν τεστ για όλους κλπ)
 • Όχι στην αξιολόγηση – χειραγώγηση – κατηγοριοποίηση σχολείων και εκπαιδευτικών!
 • Να ανατραπεί η αντιεκπαιδευτική πολιτική της κυβέρνησης! Όχι στο Νέο Λύκειο της αγοράς και των εξεταστικών φραγμών. Όχι στην υποβαθμισμένη τεχνική εκπαίδευση της μαθητείας και της φτηνής κατάρτισης. Όχι στις δίχρονες Επαγγελματικές Σχολές.
 • Να καταργηθούν εδώ και τώρα οι εξετάσεις «PISA»!Φραγμός στα νέα εξεταστικά – ταξικά πλέγματα!
 • Μαζικοί διορισμοί μονίμων εκπαιδευτικών! Όχι στις ελαστικές εργασιακές σχέσεις! Να καταργηθεί το «προσοντολόγιο» του Γαβρόγλου! Μοναδικά μας εφόδια το πτυχίο και η προϋπηρεσία!
 • Κανένα σωματείο να μην εγγραφεί στο ΓΕΜΗΣΟΕ – Δεν ενσωματώνουμε/εφαρμόζουμε τις ηλεκτρονικές ψηφοφορίες! Ακυρώνουμε στην πράξη το ν. «Χατζηδάκη»! Να ανατραπεί το αντεργατικό έκτρωμα!
 • Να ανατραπεί η αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης!

Απαντάμε με πολύμορφο – παρατεταμένο αγώνα!

 • Καλούμε τις ΕΛΜΕ να προχωρήσουν άμεσα σε έκτακτες Γενικές Συνελεύσεις (21 – 25/ Φλεβάρη). Το ΔΣ της ΟΛΜΕ να συγκαλέσει την Γενική Συνέλευση των Προέδρων στις 26/2!
 • Στηρίζουμε αποφασιστικά την 24ωρη πανυγειονομική απεργία στις 23/2 (ΠΟΕΔΗΝ – ΟΕΝΓΕ). Καλούμε την ΑΔΕΔΥ και την ΟΛΜΕ να συμμετάσχουν με αποφάσεις. Οι ΕΛΜΕ οργανώνουν τη συμμετοχή με απεργιακά καλέσματα! Υπερασπίζουμε τη Δημόσια Δωρεάν Υγεία!
 • Συμμετέχουμε στα απεργιακά συλλαλητήρια στις 8 Μάρτη, ημέρα της Γυναίκας, σε Αθήνα και σε άλλες πόλεις!
 • Η 9 Μάρτη να γίνει ημέρα 24ωρης πανεκπαιδευτικής απεργίας! ΕΛΜΕ και ΟΛΜΕ να κηρύξουν συμπληρωματικές 3ωρες στάσεις εργασίας!
 • Αποφασίζουμε 24ωρη απεργία μέσα στον Μάρτη (τελευταίο δεκαήμερο) με αιχμές τα οικονομικά αιτήματα, την ακρίβεια, το ν. «Χατζηδάκη». Επιδιώκουμε το ευρύτερο απεργιακό μέτωπο με τη συμμετοχή σωματείων – ομοσπονδιών Δημόσιου και Ιδιωτικού τομέα!
 • Συνεχίζουμε – διευρύνουμε το μέτωπο της απεργίας – αποχής των ΕΛΜΕ – ΣΕΠΕ ενάντια στην αξιολόγηση! Καλούμε όλες τις ΕΛΜΕ να κηρύξουν απεργία – αποχή από την αξιολόγηση! Η Γενική Συνέλευση των Προέδρων να κηρύξει εκ νέου απεργία – αποχή!
 • Ακυρώνουμε στην πράξη τις εξετάσεις PISA. Εκπαιδευτικά σωματεία – Σύλλογοι Διδασκόντων και Γονείς μπλοκάρουμε από κοινού την εφαρμογή της, και την μη συμμετοχή σ’ αυτές! Οργανώνουμε πλατιά καμπάνια ενημέρωσης γονέων για τις συνέπειες αυτών των εξετάσεων. Κήρυξη απεργίας τη μέρα των εξετάσεων. Τέλος του Μάρτη προχωράμε σε νέο γύρο Γενικών Συνελεύσεων – Συνέλευσης Προέδρων κλιμακώνοντας τον αγώνα! Αποφασίζουμε για νέα απεργία το πρώτο δεκαήμερο το Απρίλη.

Φεβρουάριος 2022

Αγωνιστικές Παρεμβάσεις

Συσπειρώσεις Κινήσεις ΔΕ

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*