Να μην περάσει το αντιεκπαιδευτικό έκτρωμα της κυβέρνησης!

Κάτω τα χέρια από το άσυλο και τα δημοκρατικά δικαιώματα!

Πανεκπαιδευτικό Μέτωπο Αγώνα ενάντια στην κυβερνητική πολιτική!

Όλοι στα πανεκπαιδευτικά συλλαλητήρια την Πέμπτη 21/01 – Αθήνα στα Προπύλαια 12.00μμ

Συνάδελφοι,

Ο αντιλαϊκός και κατασταλτικός κατήφορος της κυβέρνησης δεν έχει τέρμα. Χωρίς να χάσει χρόνο, χρησιμοποιώντας ως πρόσχημα την αναβάθμιση και με όχημα την πανδημία, η κυβέρνηση της ΝΔ φέρνει νέο μπαράζ σκληρών νεοφιλελεύθερων και αντιδραστικών μέτρων, που πλήττουν τα ΑΕΙ και το φοιτητικό κίνημα, ενώ εντείνουν τους ταξικούς φραγμούς στην εκπαίδευση αποκλείοντας χιλιάδες νέους από την πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Δυστυχώς οι εγκληματικές πράξεις της κυβέρνησης απέναντι στην κοινωνία και τον κόσμο της εκπαίδευσης συναντούν άλλοτε την ανοχή, άλλοτε τις αναιμικές και αναντίστοιχες – για την ανατροπή των νόμων – αντιστάσεις των κοινοβουλευτικών κομμάτων και του επίσημου συνδικαλιστικού κινήματος.

Πιο συγκεκριμένα, με το νέο σύστημα εισαγωγής και φοίτησης στα Πανεπιστήμια που σχεδιάζει, η κυβέρνηση στοχεύει στη μείωση των εισακτέων αλλά και των αποφοίτων, με ταξικό πάντα πρόσημο. Φέρνει για πολλοστή φορά προς ψήφιση το μέτρο του ανώτατου ορίου σπουδών (ν+ν/2). Πίσω από την κυβερνητική δημαγωγία και τα αντιδραστικά ιδεολογήματα περί “τεμπέληδων” και “αιώνιων” φοιτητών, (που δεν επιβαρύνουν, ούτε κοστίζουν στο δημόσιο) η κυβέρνηση θέλει πραγματικά να επιβάλει ένα μέτρο πειθάρχησης των νέων, σκληρής εντατικοποίησης των σπουδών έτσι που να αντέχουν μόνο οι “λίγοι κι εκλεχτοί”. Σε ένα τέτοιο καθεστώς η πλειοψηφία των παιδιών των φτωχών και λαϊκών οικογενειών που υποχρεώνονται να εργάζονται για να σπουδάσουν, θα βρεθεί αντιμέτωπη με την έξοδο και την πρόωρη εγκατάλειψη των σπουδών.

Στο ίδιο πακέτο μέτρων η κυβέρνηση, στη μέση μιας ανώμαλης σχολικής χρονιάς, παίζοντας με τις αγωνίες δεκάδων χιλιάδων μαθητών υποψηφίων για μια θέση στα ΑΕΙ, αλλάζει προκλητικά τον τρόπο εισαγωγής. Διαμορφώνει ένα νέο σύστημα, δίνοντας για πρώτη φορά λόγο στους πανεπιστημιακούς να καθορίζουν σε σημαντικό βαθμό τη βάση εισαγωγής σε κάθε σχολή και τμήμα, ενώ θεσπίζει την “ελάχιστη βάση εισαγωγής” και το λεγόμενο “διπλό μηχανογραφικό”. Επί της ουσίας οι αλλαγές αυτές κλείνουν τη στρόφιγγα της πρόσβασης στα ΑΕΙ, οδηγώντας σε αποκλεισμό από την τριτοβάθμια εκπαίδευση χιλιάδες υποψηφίους. Παράλληλα, δεκάδες πανεπιστημιακά τμήματα οδηγούνται στον μαρασμό, την εγκατάλειψη και τελικά το κλείσιμο. Την ίδια ώρα που δρομολογεί αυτά τα μέτρα, η κυβέρνηση ψηφίζει – κυριολεκτικά – νύχτα τροπολογία που εξισώνει τα πτυχία των ΑΕΙ με τους τίτλους των κολεγίων, προσφέροντας πολύτιμα δώρα στους σχολάρχες της ιδιωτικής εκπαίδευσης, ανοίγοντας τον δρόμο για την παραπέρα υποβάθμιση των σπουδών και του Δημόσιου Πανεπιστημίου.

Στο όνομα της “ανομίας” η κυβέρνηση της ΝΔ, υπηρέτης του κεφαλαίου, του ΣΕΒ, της ΕΕ, προστάτης της μίζας, των σκανδάλων και της διαφθοράς, που ανέχεται και προκλητικά τους ναρκέμπορους, στηρίζει τις «επιτυχημένες» τράπεζες που ζουν παρασιτικά καταληστεύοντας τον κόσμο της εργασίας, αφού πρώτα κατάργησε με νόμο και καταπάτησε το άσυλο, επανέρχεται τώρα δριμύτερη θεσπίζοντας το ακραία αντιδημοκρατικό μέτρο της “πανεπιστημιακής αστυνομίας”. Η αστυνομία και οι δυνάμεις καταστολής που αντιμετωπίζουν με ξύλο, χημικά, ζαρντινιέρες τους νέους, τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους και τους εκπαιδευτικούς, αναλαμβάνει τώρα τον έλεγχο των πανεπιστημίων και των αμφιθεάτρων. Αν αντιμετωπίζει με χουντικά μέτρα το φοιτητικό κίνημα μπορούμε να φανταστούμε τα μελλοντικά τους σχέδια για τις μαθητικές καταλήψεις και κινητοποιήσεις, καθώς και τις απεργίες των εκπαιδευτικών.

Γίνεται φανερό ότι στόχος της κυβέρνησης της ΝΔ, και όλων των κυρίαρχων αντιδραστικών κύκλων, του δίδυμου Κεραμέως – Χρυσοχοϊδη, τρεις δεκαετίες μετά τον Β. Κοντογιαννόπουλο δεν είναι η “ανομία των πανεπιστημίων”, όπως διατείνονται, αλλά η νεανική αμφισβήτηση, το οργανωμένο φοιτητικό κίνημα και η αγωνιστική του δράση, η συγκρότηση συλλογικοτήτων, η πολιτικοποίηση, συστατικά στοιχεία της πανεπιστημιακής ζωής. Θέλουν να μπει οριστική ταφόπλακα στο πανεπιστημιακό άσυλο που κατακτήθηκε με αιματηρούς αγώνες και θυσίες του φοιτητικού κινήματος, να εξαπολύσουν ένα νέο κύμα άγριας καταστολής ενάντια στους φοιτητές, τις γενικές συνελεύσεις τους και τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις τους, ενάντια στην ακαδημαϊκή ελευθερία και στην ελεύθερη διακίνηση ιδεών, πλήττοντας τα μορφωτικά δικαιώματα και τις δημοκρατικές ελευθερίες της νεολαίας και του λαού μας. Το μέτρο αυτό αποτελεί έναν ακόμα κρίκο στη μακριά αλυσίδα των πρωτόγνωρων φασιστικού τύπου απαγορεύσεων και της αστυνομοκρατίας που έχει εξαπολύσει η κυβέρνηση σε όλη τη χώρα, με πρόσχημα την πανδημία, ενάντια στο λαό και τους εργαζόμενους. Αποτελεί συνέχεια των αντισυνδικαλιστικών μέτρων που θέλει να θεσπίσει για να βάλει στο γύψο το συνδικαλιστικό κίνημα, τους εργατικούς αγώνες, τα θεμελιώδη δικαιώματα στη διαδήλωση και την απεργία.

Συνάδελφοι, το νέο αντιεκπαιδευτικό πακέτο μέτρων της κυβέρνησης της ΝΔ έρχεται να συμπληρώσει το έργο του χτυπήματος της δημόσιας εκπαίδευσης σε όλες τις βαθμίδες. Από τη διαβόητη “Τράπεζα Θεμάτων” και την τηλεκπαίδευση των ταξικών φραγμών και αποκλεισμών ως το νόμο για την Τεχνική – Επαγγελματική Εκπαίδευση, στόχος της κυβερνητικής πολιτικής είναι να διαμορφώσει ένα νέο τοπίο στην εκπαίδευση, υπηρετώντας και υλοποιώντας παράλληλα όλες τις αντιεκπαιδευτικές ντιρεκτίβες της ΕΕ, του ΟΟΣΑ καθώς και του κεφαλαίου στη χώρα μας. Θέλει να καταστήσει σαφές πως η πρόσβαση σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης δεν αφορά όλους τους νέους και πολύ περισσότερο δεν αφορά τα παιδιά των φτωχών λαϊκών στρωμάτων.

Η πολιτική της κυβέρνησης πρέπει να συναντήσει την ισχυρή αντίσταση του εκπαιδευτικού κινήματος! Φοιτητές – εκπαιδευτικοί – μαθητές από κοινού πρέπει να υψώσουμε πύργους αντίστασης και απόκρουσης των νέων κυβερνητικών μέτρων που τσακίζουν τη Δημόσια Εκπαίδευση, που καταπατούν το άσυλο και ξεθεμελιώνουν τα δημοκρατικά δικαιώματα και ελευθερίες.

Οι Αγωνιστικές Παρεμβάσεις Συσπειρώσεις Κινήσεις ΔΕ καλούν τα εκπαιδευτικά σωματεία, τις ΕΛΜΕ και την ΟΛΜΕ να προχωρήσουν τώρα σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις διάρκειας ενάντια στα κυβερνητικά μέτρα!

  • Να κηρύξουν άμεσα τρίωρες στάσεις εργασίας την Πέμπτη 21/01 σε όλη τη χώρα.

  • Να καλέσουν ανοιχτά σε συμμετοχή στα συλλαλητήρια των Φοιτητικών Συλλόγων.

  • Οι ΕΛΜΕ του λεκανοπεδίου καθώς και η ΟΛΜΕ να καλέσουν στο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο στα Προπύλαια στις 12.00μμ

  • Η ΟΛΜΕ επιτέλους να προκηρύξει άμεσα κύκλο Γενικών Συνελεύσεων και Γενική Συνέλευση των Προέδρων για να αποφασίσει και να οργανώσει ο κλάδος μας την αγωνιστική του απάντηση ενάντια στα αντιεκπαιδευτικά και αντιλαϊκά μέτρα της κυβέρνησης!

Ενιαίο Πανεκπαιδευτικό Μέτωπο Αγώνα!

Κάτω τα μέτρα της κυβέρνησης!

Μόρφωση – Υγεία – Εργασία – Δημοκρατικά Δικαιώματα για όλους!

Όλοι στον Αγώνα!

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*