Ένα φάντασμα πλανιέται πάνω από την καρδιά του θηρίου! Αλληλεγγύη στους εξεγερμένους των ΗΠΑ! Συγκέντρωση Τετάρτη 3 Ιούνη, στις 7μμ, στο Σύνταγμα και πορεία στην Αμερικάνικη Πρεσβεία!

ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΕΙΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΔΕ

Ένα φάντασμα πλανιέται πάνω από την καρδιά του θηρίου! Αλληλεγγύη στους εξεγερμένους των ΗΠΑ!

Συγκέντρωση Τετάρτη 3 Ιούνη, στις 7μμ, στο Σύνταγμα και πορεία στην Αμερικάνικη Πρεσβεία!

«Ζούμε σε μια εποχή επαναστάσεων και η εξέγερση του Αμερικανού Νέγρου είναι μέρος αυτής της επανάστασης ενάντια στην καταπίεση και την αποικιοκρατία που χαρακτηρίζουν αυτή την εποχή. Δεν είναι μια μάχη του μαύρου ενάντια στον  λευκό, αλλά η παγκόσμια επανάσταση του καταπιεσμένου ενάντια στον καταπιεστή, του εκμεταλλευόμενου απέναντι στον εκμεταλλευτή», Malcolm X.

Σε όλες σχεδόν τις πολιτείες των ΗΠΑ έχει απλωθεί η εξέγερση που πυροδότησε η δολοφονία του Τζωρτζ Φλόιντ, από την αστυνομία στη Μινεάπολη. Οι εικόνες των φλεγόμενων κτιρίων εταιρειών και διοικητικών εγκαταστάσεων μεταδίδονται σε όλο τον κόσμο. Στην καπιταλιστική μητρόπολη, στην καρδιά του ιμπεριαλιστικού κτήνους που μακελεύει δεκαετίες τον πλανήτη και σπέρνει πόλεμο, φτώχεια, καταστροφή, προσφυγιά, στη χώρα με τον μεγαλύτερο συσσωρευμένο πλούτο, η κοινωνική πλειοψηφία «δεν μπορεί να αναπνεύσει». Το νέο έγκλημα του θηρίου, ήλθε να προστεθεί σε μια μακρά αλυσίδα αστυνομικών δολοφονιών μαύρων κι έχει προκαλέσει φρίκη και αποτροπιασμό, όχι μόνο μέσα στις ΗΠΑ, αλλά και παγκόσμια. Το σύνθημα «οι ζωές των μαύρων μετράνε» περιγράφει την βαρβαρότητα των πιο άνισων και ρατσιστικών πολιτικών, που υποβιβάζει μαύρους, Λατίνους κλπ σε πολίτες δεύτερης και τρίτης κατηγορίας. Όμως, «η επανάσταση των μαύρων είναι κάτι πολύ περισσότερο από ένας αγώνας για τα δικαιώματα των μαύρων. Είναι αλληλένδετα ρατσισμός, φτώχεια, ιμπεριαλισμός, μιλιταρισμός, δεινά που είναι βαθιά ριζωμένα στην όλη δομή της κοινωνίας μας» (Mάρτιν Λούθερ Κινγκ).

Το μέγεθος και το πάθος της εξέγερσης του αμερικανικού λαού δείχνει πως η άγρια δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ είναι η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι της οργής μέσα στην αμερικανική κοινωνία, από την ανεργία, τη φτώχεια, την εκμετάλλευση, τις μεγάλες κοινωνικές ανισότητες, την ταξική και μειονοτική καταπίεση, τις φυλετικές διακρίσεις και τον ρατσισμό.

Οι ζωές των μαύρων και άλλων μειονοτήτων, είναι  πράγματι πολύ πιο φθηνές. Αν και οι μαύροι αποτελούν το 13% του πληθυσμού, το 25% των θανάτων από τον κορωνοϊό στην συνεχιζόμενη πανδημία είναι μαύρων πολιτών. Ακόμα και ο θάνατος είναι βαθιά ταξικό ζήτημα στις ΗΠΑ. Η πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας είναι σχεδόν αδύνατη για τους φτωχούς. Πάνω από 100.000 νεκροί από τον κορωνοϊό στην χώρα της γέννησης της νεοφιλελεύθερης ιδεολογίας, όπου η αποθέωση της ιδιωτικοποίησης εξαφάνισε το δημόσιο σύστημα υγείας. Υγεία, Παιδεία, κοινωνική πρόνοια υπάρχει μόνο για όσους μπορούν να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη. Πάνω από 40.000.000 είναι οι άνεργοι, ένας από αυτούς ήταν ο Τζόρτζ Φλόιντ, στην σημερινή πραγματικότητα των ΗΠΑ. Αλλά, «η αναταραχή, που βρίσκεται στο ευρύτερο πλαίσιο των δίδυμων καταστάσεων έκτακτης ανάγκης για την υγεία και την οικονομία, θα μπορούσε να σηματοδοτήσει μια ρήξη τόσο δραματική όσο και τα σημεία καμπής της ιστορίας της χώρας, από την οικονομική κατάρρευση της Μεγάλης Ύφεσης έως τις κοινωνικές κρίσεις του 1968».(Washington Post).

Αυτός είναι ο φόβος και ο τρόμος, των απανταχού κυρίαρχων, κεφαλαιοκρατών και των κυβερνήσεών τους. Γι΄ αυτό ο Τραμπ κατεβάζει την εθνοφρουρά, γι΄αυτό οι δολοφονίες πληθαίνουν, γι΄αυτό η καταστολή γενικεύεται. Γίνονται χιλιάδες συλλήψεις, επιβάλλεται  καθεστώς «έκτακτης ανάγκης» σε τουλάχιστον 40 πολιτείες των ΗΠΑ.

Τεράστια διαφορά υπάρχει στο προσδόκιμο ζωής μεταξύ των λευκών και των μαύρων που σε κάποιες περιπτώσεις, μεταξύ φτωχών συνοικιών, γκέτο και άλλων περιοχών στην ίδια πόλη, φτάνει έως και τα 20 χρόνια. Χρόνιες  παθήσεις παρατηρούνται λόγω της κακής διατροφής για τους μαύρους, τους φτωχούς, τους άνεργους και τους άστεγους, που ζουν στις χειρότερες συνθήκες διαβίωσης και εργασίας, με πολύ λιγότερες δυνατότητες αυτοπροστασίας. Μέσα στην πανδημία 1 στους 3 αμερικανούς είχε αδυναμία να πληρώσει το ενοίκιο του σπιτιού του, πολλά παιδιά υποσιτίζονται γιατί έκλεισαν τα σχολεία και έχασαν τα δωρεάν γεύματά τους. Πολλαπλασιάστηκαν οι ουρές στις διανομές δωρεάν τροφίμων.

Ο παγιωμένος ρατσισμός αποτυπώνεται και στην κρατική αντιμετώπιση των μαύρων και των άλλων μειονοτήτων, ως υποδεέστερων και εν δυνάμει εγκληματιών. Οι δολοφονίες μαύρων από αστυνομικούς, αλλά και από ακροδεξιούς ρατσιστές, παραμένουν συνήθως ατιμώρητες, προκαλώντας συνεχώς έκρηξη οργής με εξεγέρσεις, αλλά και οργανωμένες διαμαρτυρίες. Έτσι προέκυψε το κίνημα Black Lives Matter που από το 2014 πήρε ευρύτερα χαρακτηριστικά. Διαδηλώνει μπροστά σε μεγάλα εμπορικά κέντρα σε μέρες black friday και παραμονές Χριστουγέννων, απαιτώντας εργατικά δικαιώματα και μισθούς.

Στις διαδηλώσεις σήμερα συμμετέχουν όλοι οι εργαζόμενοι, ανεξαρτήτως χρώματος και φυλής. Η εξέγερση και το κίνημα θα πρέπει να  αποκτήσει διάσταση και διάρκεια που θα απειλήσει την πολιτική και οικονομική ελίτ στις ΗΠΑ.

Η ταξική σύγκρουση στην Αμερική είναι πλέον πιο έντονη από ποτέ. Λίγες μέρες πριν στους δρόμους λευκοί ακροδεξιοί ζητούσαν την «επαναλειτουργία της οικονομίας», εκφράζοντας τα συμφέροντα εργοδοτών και του κεφαλαίου. Ακόμα μεγαλύτερη όξυνση δημιουργεί η μαζική παρουσία του στρατού και της εθνοφυλακής σε 15 πολιτείες σε ρόλο εσωτερικής καταστολής, που θα επεκταθεί το επόμενο διάστημα. Η γενίκευση της σύγκρουσης δεν μπορεί να εκτονωθεί με επικοινωνιακές τακτικές της προεκλογικής περιόδου ή με τη συμμετοχή μαύρων και μελών άλλων μειονοτήτων σε δομές εξουσίας.

Η δίκαιη οργή των κολασμένων των αμερικανικών μεγαλουπόλεων μπορεί να  πυροδοτήσει ένα ευρύτερο εργατικό λαϊκό κίνημα, που θα θίξει τον πυρήνα του κοινωνικού ζητήματος με στέρεα πολιτικά χαρακτηριστικά και ανεξαρτησία από την αστική πολιτική και τη δημαγωγία των Δημοκρατικών.

Η πραγματικότητα στους χώρους εργασίας θα συνεχίσει να δημιουργεί ασφυξία.  Η δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ διέρρηξε, για μια ακόμα φορά, το υποκριτικό προσωπείο της «υπεράσπισης των ανθρώπινων δικαιωμάτων», της «δημοκρατίας» και της «ελευθερίας», της επιβολής του «καλού» απέναντι στο «κακό», που χρησιμοποιούν για τις απεχθείς επεμβάσεις τους, παγκόσμια, οι κυβερνήσεις των ΗΠΑ. Αποκαλύπτει ότι το ιμπεριαλιστικό κράτος της αμερικανικής αστικής τάξης, τόσο όσο είναι καταπιεστικό, κτηνώδες και δολοφονικό απέναντι σε άλλους λαούς και χώρες ενάντια στους οποίους εξαπολύει εγκληματικούς πολέμους και επεμβάσεις, είναι το ίδιο καταπιεστικό, κτηνώδες και δολοφονικό και απέναντι στον αμερικανικό λαό.

Η εργατική τάξη σε ολόκληρο τον πλανήτη στέκεται στο πλευρό των εξεγερμένων στις αμερικανικές μεγαλουπόλεις. Η αστυνομική βαρβαρότητα και καταστολή δεν είναι αμερικανική ιδιαιτερότητα, αλλά εγγενής τάση του σύγχρονου καπιταλισμού και των υπερεθνικών του δομών. Η εμπέδωση και επέλαση των πιο βάρβαρων πολιτικών του νεοφιλελεύθερου ολοκληρωτισμού παγκοσμίως συνδέεται μοναδικά με τον αυταρχισμό και την εσωτερική καταστολή, για να διαφυλάξει την κερδοφορία και την εξουσία του. Αυτό αποδεικνύεται από τις εικόνες στην Γαλλία με την βαρβαρότητα απέναντι στα κίτρινα γιλέκα και τις πρόσφατες μεγάλες απεργίες, την εκδικητικότητα απέναντι στους εξεγερμένους στην Χιλή, αλλά και την εικόνα των ΜΑΤ, απέναντι στη νεολαία, τις εργατικές κινητοποιήσεις και τους πρόσφυγες στην Ελλάδα.

Η εργατική τάξη μπαίνει στο προσκήνιο της ιστορίας. Για να αναπνεύσουν ελεύθερα και να αποκτήσουν δικαιώματα οι συμβασιούχοι-εκπαιδευτικοί και άλλοι-, οι ενοικιαζόμενοι και οι παρτ τάιμ εργαζόμενοι, οι υπάλληλοι στα σούπερ μάρκετ, οι οδοκαθαριστές, οι πρόσφυγες και οι μετανάστες. Για να σταματήσουν οι απολύσεις, η μετατροπή του μισθού σε επίδομα, η ραγδαία υποτίμηση της εργασίας και η καταστροφή των παραγωγικών δυνάμεων. Για να μετρούν οι ζωές των φτωχών, για την κοινωνική δικαιοσύνη που θα ανατρέψει αυτούς που δημιουργούν ασφυξία στον πλανήτη.  

Τώρα, που ο αμερικανικός λαός έχει ξεσηκωθεί ενάντια στις ρατσιστικές και βάρβαρες πολιτικές, χρειάζεται να σταθούμε ενεργητικά στο πλευρό του. Ο αγώνας του ενώνεται με τον αγώνα όλων των λαών ενάντια στην τρομοκρατική, καταπιεστική, ληστρική πολιτική του ιμπεριαλιστικού κράτους των ΗΠΑ.

Συγκέντρωση αλληλεγγύης στους εξεγερμένους των ΗΠΑ Τετάρτη 3 Ιούνη, στις 7μμ, στην Πλατεία Συντάγματος και πορεία στην Αμερικάνικη Πρεσβεία!

2 Ιούνη ’20

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*