Αλληλεγγύη στην πάλη των λαών!

ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΕΙΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΔΕ

Αλληλεγγύη στην πάλη των λαών!

Καμιά συμμετοχή της χώρας σε πολεμικούς σχεδιασμούς!

Συμμετέχουμε στο αντιπολεμικό Συλλαλητήριο Σάββατο 11/1, στο Σύνταγμα στις 2μμ και Πορεία στην Αμερικάνικη Πρεσβεία

 

Σε συνέχεια μιας προαποφασισμένης πορείας που ξεκίνησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ έχει εγκαινιάσει τη δεύτερη φάση του λεγόμενου «Στρατηγικού Διαλόγου» Ελλάδας – ΗΠΑ που ανανέωσε και διεύρυνε τη  «Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας» του 1990. Στόχος τους να προσαρμοστεί αυτή στις σημερινές ανάγκες του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε., μεταφέροντας στη χώρα μας μεγάλους κινδύνους, σε συνθήκες όπου οι ενδοϊμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί οξύνονται στα Βαλκάνια και στους δρόμους του Πετρελαίου, Περσικό κλπ. Έμφαση δίνουν στην υλοποίηση της σύμβασης για χρήση της βάσης της Σούδας, της Λάρισας για αποστολές αμερικανικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών (drones κ.ά.), του λιμανιού Αλεξανδρούπολης που προορίζεται και για βάση ελικοπτέρων και της στρατιωτικής βάσης του Βόλου. Τα σχέδια πολεμικής προετοιμασίας συνδέονται βεβαίως και με τις μπίζνες αμερικανικών συμφερόντων που διευρύνονται στην Ελλάδα, ειδικότερα στους κλάδους της ενέργειας, της ναυπηγοεπισκευής, της διαμετακόμισης, της ιδιωτικοποίησης λιμένων. Έχει σημασία ότι οι νέες συμφωνίες για τις Βάσεις είναι άπαξ και δεν ανανεώνονται κάθε χρόνο.

Η αύξηση των εντάσεων, των επεισοδίων που αποδίδονταν στο Ιράν, της κινητικότητας αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων στον Περσικό και των συνεχών αμερικανικών απειλών πολλαπλασιάζει τους κινδύνους για πολεμική σύρραξη που θα οδηγήσει σε ανάφλεξη στην ευρύτερη Μέση Ανατολή. Οι αιτίες για τη νέα κλιμάκωση της έντασης στον Περσικό σχετίζονται με πηγές, αγωγούς, εγκαταστάσεις και δρόμους μεταφοράς ενέργειας στρατηγικής σημασίας και με τις σφαίρες επιρροής μεταξύ των ανταγωνιστικών ιμπεριαλιστικών δυνάμεων.  Αλωνίζουν τη Ν.Α. Μεσόγειο και φτάνουν ως το Αιγαίο πυροδοτώντας ταυτόχρονα αντιδραστικές εξελίξεις, τροφοδοτώντας τον εθνικισμό, τον φονταμενταλισμό και την προσφυγική κρίση.

Την Παρασκευή 3 Γενάρη 2020, ο αμερικάνικος ιμπεριαλισμός προχώρησε σε μια νέα εγκληματική επίθεση κοντά στο αεροδρόμιο της Βαγδάτης, δολοφονώντας τον Κ. Σολεϊμανί, υποστράτηγο και ιδιαίτερα σημαίνον στέλεχος της Ιρανικής ηγεσίας. Αυτή η ενέργεια αποφασίστηκε από την κυβέρνηση των ΗΠΑ, όπως άλλωστε ωμά και κυνικά δήλωσε ο πρόεδρος Τραμπ αναλαμβάνοντας την ευθύνη τις αμέσως επόμενες ώρες.

Πρόκειται για μια γκανγκστερικού τύπου πράξη που κλιμακώνει απότομα την πολεμική απειλή στην πολύπαθη περιοχή της Μ. Ανατολής,  μεταφέροντας τώρα το επίκεντρο των ραγδαίων εξελίξεων στο Ιράν. Η επιθετική αυτή ενέργεια εκδηλώνεται σε μια περίοδο κλιμακούμενων αντιθέσεων και ανταγωνισμών ανάμεσα στις μεγάλες δυνάμεις, την ΕΕ, τη Ρωσία που αυξάνει την επιρροή της στην περιοχή, αλλά και την Κίνα που διεισδύει ορμητικά στο παγκόσμιο προσκήνιο, και σηματοδοτεί την προσπάθεια των ΗΠΑ να διατηρήσουν και να ενισχύσουν την επιρροή τους στην περιοχή. Την ώρα που κλιμακώνεται η ένταση και οι Αμερικάνοι δείχνουν το φρικιαστικό πολεμοκάπηλο πρόσωπό τους η ελληνική κυβέρνηση σπεύδει να συναντηθεί άλλη μια φορά με την ηγεσία των ΗΠΑ για να καταθέσει τα διαπιστευτήριά της και να υλοποιήσει τις αντιδραστικές στρατιωτικές και άλλες «συμφωνίες» ανάμεσα στις δύο χώρες.

Η πολιτική των ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και του υπόλοιπου πολιτικού κατεστημένου δεν αφήνει αμφιβολία ότι η καθεστωτική πολιτική, με τη συνεχή εμπλοκή στα ευρωΝΑΤΟικά σχέδια και τους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς, συνεχίζεται και εγγυάται πάνω απ’ όλα το συμφέρον της άρχουσας τάξης που επιδιώκει την αναβάθμισή της στην περιοχή. Καλούν, λοιπόν, σε «εθνική ενότητα» για την παραπέρα ανάπτυξη των σχέσεων με τις ΗΠΑ και τον εξωραϊσμό της εγκληματικής τους πολιτικής. Είναι επίσης καθοριστικός ο ρόλος των ΗΠΑ στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και στην όξυνση των εντάσεων. Λίγες μόνο μέρες μετά τη συμφωνία του αγωγού East Med οι Αμερικάνοι επιτίθενται στο Ιράν. Με τον άξονα Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ-Αιγύπτου που είναι υπό την κηδεμονία των ΗΠΑ, προσπαθούν να εκμεταλλευτούν τα υποθαλάσσια ενεργειακά κοιτάσματα και τις ΑΟΖ της Ν.Α. Μεσογείου, χωρίς να διστάζουν μπροστά στις απειλές για την ειρήνη, τους κινδύνους για το περιβάλλον και τη λεηλασία των φυσικών πόρων. Δεν διστάζουν να εξαφανίσουν από το χάρτη το λαό της Παλαιστίνης και τα δικαιώματά του, όπως και άλλους λαούς της περιοχής που δεν ευθυγραμμίζονται με τις πολιτικές του Ιμπεριαλισμού. Δεν έχει τελειώσει εξάλλου η ισοπέδωση της Συρίας.

Καταγγέλλουμε  το νέο έγκλημα του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού που με τόση κυνικότητα διέπραξε σε βάρος του Ιράν, αλλά και του Ιράκ. Είναι επιτακτικό καθήκον η ενίσχυση και η ανάπτυξη ενός αντιπολεμικού και αντιιμπεριαλιστικού κινήματος που θα βάλει φραγμό στα φιλοπόλεμα σχέδια των Αμερικάνων ιμπεριαλιστών, θα αναχαιτίσει τον κίνδυνο της πολεμικής ανάφλεξης και θα προασπίζεται την ειρήνη μεταξύ των λαών.

Καλούμε όλα τα σωματεία, εκπαιδευτικά και άλλα, και τις ομοσπονδίες ΟΛΜΕ, ΔΟΕ να πρωτοστατήσουν σε μια τέτοια προσπάθεια διοργανώνοντας ή συμμετέχοντας μαζικά και μαχητικά σε εκδηλώσεις και διαδηλώσεις αντιπολεμικού χαρακτήρα. Καλούμε τις ΕΛΜΕ πανελλαδικά να αναπτύξουν ανάλογες πρωτοβουλίες, σε συνεργασία και συντονισμό με άλλους φορείς και συλλογικότητες στις τοπικές κοινωνίες, αρχίζοντας με αντιπολεμικά μαθήματα-εκδηλώσεις στα σχολεία μας, με τους μαθητές μας και τους γονείς τους.

Καμιά θυσία, καμιά υποχώρηση για τα συμφέροντα κεφαλαίου – ιμπεριαλισμού!

Να κλείσουν τώρα όλες οι βάσεις – Έξω η Ελλάδα από το ΝΑΤΟ!

Ακύρωση όλων των συμφωνιών ανάμεσα στους εγκληματίες των ΗΠΑ και τη χώρα μας!

Καμία ελληνική στρατιωτική διευκόλυνση και συμμετοχή σε κάθε πολεμοκάπηλο σχέδιο!

Αλληλεγγύη στην πάλη των λαών!

Ειρήνη και Φιλία ανάμεσα σε όλους τους λαούς!

ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΜΕ ΣΤΟ ΑΝΤΙΠΟΛΕΜΙΚΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 11/1,

2μμ ΣΥΝΤΑΓΜΑ – ΠΟΡΕΙΑ ΣΤΗΝ ΠΡΕΣΒΕΙΑ ΤΩΝ ΗΠΑ

                                                                                                                                                    10/1/2020

Προσθέστε στους σελιδοδείκτες το μόνιμο σύνδεσμο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *