Όχι στον αντιλαϊκό προϋπολογισμό λιτότητας και περικοπής των κοινωνικών δαπανών!

ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΕΙΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΔΕ

Όχι στον αντιλαϊκό προϋπολογισμό λιτότητας και περικοπής των κοινωνικών δαπανών!

Αύξηση τώρα των δαπανών για Παιδεία, Υγεία και Πρόνοια!


Η κυβέρνηση της ΝΔ, συνεχίζοντας τα σταθεροποιητικά προγράμματα της Ε.Ε. και τη σκληρή λιτότητα όλων των προηγούμενων μνημονιακών κυβερνήσεων (ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΛΑΟΣ ή ΔΗΜΑΡ, ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ κλπ), ψηφίζει ένα ακόμα αντιλαϊκό προϋπολογισμό, ενώ επικοινωνιακά εμφανίζει προϋπολογισμό ελαφρύνσεων και φοροαπαλλαγών. Είναι φοροαπαλλαγές στο κεφάλαιο και επίθεση διαρκείας στα λαϊκά εισοδήματα. Συνέχιση με ανθρωποβόρα δημοσιονομικά πλεονάσματα 3,5% μέχρι το 2012 και 2% μέχρι το 2060, ενίσχυση της φοροληστείας των λαϊκών στρωμάτων, αλλά και δραστική μείωση της κοινωνικής πολιτικής.

Εμφανίζουν ως θετικά μέτρα 1,89 δις, τις παροχές στις επιχειρήσεις, μαζί με τα μέτρα μείωσης του φορολογικού συντελεστή 9% μέχρι 10.000 και τα 123 εκατομμύρια των 2.000 ευρώ για κάθε παιδί που θα γεννηθεί, χωρίς να αναφέρεται στις συνολικές γεννήσεις. Οι μειώσεις φόρων στο κεφάλαιο ανέρχονται στα 616 εκατομμύρια ευρώ.  Με μείωση του συντελεστή στις επιχειρήσεις κατά 4%, μείωση της φορολογίας στα μερίσματα της τάξης των 75 εκατομμυρίων, μείωση 26 εκατομμύρια για τις εργολαβικές εταιρείες. Στο κεφάλαιο θα μοιραστεί άμεσα και κονδύλι του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, που φθάνει τα 6,7 δισεκατομμύρια ευρώ. Οι εταιρείες θα δώσουν 460 εκατομμύρια λιγότερα σε σχέση με πέρυσι και καλύπτουν μόνο το 7,6% των συνολικών εσόδων. Αντίθετα, τα φυσικά πρόσωπα, που η πλειοψηφία είναι μισθωτοί και συνταξιούχοι, θα πληρώσουν 11,4 δισεκατομμύρια, 325 εκατομμύρια πιο πολλά από το 2019. Οι αυξήσεις φόρων είναι 760 εκατομμυρίων, αφού οι εισπράξεις προβλέπεται να εκτιναχθούν στα 52,1 δις. Οι εισπράξεις από τον πλέον αντιλαϊκό φόρο, το ΦΠΑ, θα ανέβουν στα 18,3 δισεκατομμύρια. Ακόμα έχουμε θεσμική πρόβλεψη επιτάχυνσης των ιδιωτικοποιήσεων και μείωση ασφαλιστικών εισφορών 123 εκατ. ευρώ για τις επιχειρήσεις.

Στις κοινωνικές δαπάνες υπάρχουν μειώσεις 634 εκατομμυρίων στα ήδη κουτσουρεμένα κονδύλια για υγεία, παιδεία, πολιτική προστασία και κοινωνική μέριμνα. Περικόπτονται ακόμα και τα προνοιακά επιδόματα για ΑμεΑ με μείωση 173 εκατομμύρια, τα οικογενειακά επιδόματα με μείωση 139 και το επίδομα ενοικίου με μείωση 51. Τα επικοινωνιακά τρικ που μιλάνε για αυξήσεις στις συντάξεις διαψεύδονται από το γεγονός ότι το συνολικό κονδύλι για κύριες και επικουρικές συντάξεις είναι και αυτό μειωμένο κατά 192 εκατομμύρια ευρώ σε σχέση με φέτος, ενώ η αύξηση των κρατικών εσόδων από ασφαλιστικές εισφορές είναι 593 εκατ. ευρώ που προέρχονται κύρια από μισθωτούς.

Η υποχρηματοδότηση της Παιδείας τείνει σε μια μείωση 30% από το 2009 μέχρι σήμερα. Σε ποσοστό του ΑΕΠ, ο προϋπολογισμός του 2020 για την Παιδεία ανέρχεται σε 2,82% κι ενώ είναι τεχνηέντως ελάχιστα αυξημένος σε απόλυτο αριθμό, είναι μειωμένος σε ποσοστό επί του ΑΕΠ (-0,05). Ενώ λόγω μισθολογικών ωριμάνσεων υπάρχει μια άνοδος, ταυτόχρονα δεν αναφέρεται πουθενά συγκεκριμένα, προϋπολογισμένο έστω και ένα 1 ευρώ, για τους… διορισμούς στην Γενική Παιδεία, στην «μείζονα κατηγορία παροχές σε εργαζόμενους» που είπε η Κεραμέως. Καμιά διευκρίνιση για χρονοδιάγραμμα. Επίσης μεταφέρεται το ’20 το ποσό για τις προσλήψεις της ειδικής αγωγής. Οι 38.000 αναπληρωτές συνάδελφοι σε όλη την εκπαίδευση και η ελαστική εργασία ήρθαν για να μείνουν. Οι όποιοι διορισμοί είναι και θα είναι μόνο αποτέλεσμα της πλατιάς και μαζικής συγκρουσιακής πάλης του κινήματος. Κατά τα άλλα τα σχολεία θα αντιμετωπίζουν μέχρι νεωτέρας, καταρρέοντα κτίρια, χαμηλά αμειβόμενους καθηγητές, μαθητές με αξία το φροντιστήριο χωρίς όραμα και με μέλλον ανεργίας, συγχωνεύσεις, πολυπληθή τμήματα, εκπαιδευτικό προσωπικό μετακινούμενο σε πολλά σχολεία, συνεχείς αλλαγές σε ταξικότερη κατεύθυνση στο περιεχόμενο σπουδών, τον επικείμενο πέλεκυ της αξιολόγησης  κλπ.

Το εργατικό λαϊκό κίνημα και ο κόσμος των εκπαιδευτικών πρέπει να γυρίσει την πλάτη στη συναίνεση και την υποταγή του κυρίαρχου συνδικαλισμού και να οργανώσει τον αγώνα με στόχο την ανατροπή του αντιλαϊκού προϋπολογισμού. Αυτό το καθήκον δε μπορούν να το εκπληρώσουν οι απαξιωμένες και υποταγμένες ηγεσίες της ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ-ΟΛΜΕ και ΔΟΕ με τη συμμετοχή τους σε στημένους κοινωνικούς διαλόγους και διεκδικήσεις της μιζέριας και της ζητιανιάς. Απέναντι στην πολιτική της αιώνιας λιτότητας, της ανεργίας, της καταστολής και στους προϋπολογισμούς της φτώχειας πρέπει να αντιτάξουμε την πρόταση της άμεσης συλλογικής αντίστασης και δράσης, με τις μορφές του ενιαίου ανυποχώρητου διακλαδικού αγώνα και συντονισμού μέχρι τη νίκη. Να παλέψουμε για να ανατραπεί η αντεργατική επίθεση της κυβέρνησης, για να ανατραπούν οι αντιλαϊκές πολιτικές και η οικονομική πολιτική επικυριαρχία της Ε.Ε.

18-12-19

Προσθέστε στους σελιδοδείκτες το μόνιμο σύνδεσμο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *