Ποιος είναι ο ρόλος της συνδικαλιστικής γραφειοκρατίας στο ΔΣ της ΟΛΜΕ σήμερα;

ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΕΙΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΔΕ

Ποιος είναι ο ρόλος της συνδικαλιστικής γραφειοκρατίας στο ΔΣ της ΟΛΜΕ σήμερα;

Ο κυβερνητικός κι εργοδοτικός συνδικαλισμός των ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ όλα αυτά τα χρόνια, όχι μόνο δεν δίνει μάχες για να τις κερδίσει, αλλά σε κρίσιμες στιγμές εξυπηρετεί απροκάλυπτα τα συμφέροντα των εργοδοτών σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.  Η ακολουθητική στάση της ΟΛΜΕ, αλλά και της ΔΟΕ, η συμφωνία τους με τον πυρήνα των κυβερνητικών πολιτικών, όπως διαμορφώνεται  από την πλειοψηφία τους (ΔΑΚΕ-ΣΥΝΕΚ σήμερα), όχι μόνο δεν βοηθά την ανάπτυξη αποφασιστικών αγώνων, αλλά αντίθετα λειτουργεί σαν τροχοπέδη. Η συνδικαλιστική γραφειοκρατία προσπαθεί να αποσυμπιέσει την αγωνιστική κλιμάκωση για το «αναπτυξιακό» νομοσχέδιο, αλλά και τα εκπαιδευτικά ζητήματα εξυπηρετώντας τα σχέδια της κυβέρνησης, για να επιβληθούν οι πολιτικές της με «κοινωνική ειρήνη». Από την άλλη το ΠΑΜΕ δε συμβάλλει με τη στάση και τις προτάσεις του στο να διαμορφώνεται συνεκτικό αγωνιστικό διεκδικητικό πλαίσιο που να χαράσσει την πορεία του εκπαιδευτικού και εργατικού κινήματος σε μια τόσο κρίσιμη καμπή. Συνολικά η κατάσταση αυτή φαίνεται στις κινητοποιήσεις στις 24/9 και 2/10 και στο ότι, ενώ το «αναπτυξιακό» ψηφίζεται στη Βουλή, δεν προγραμματίζεται απεργιακή και ουσιαστική κινηματική απάντηση.

Δεν είναι όμως μόνο η τακτική της συνδικαλιστικής γραφειοκρατίας που αφήνει γυμνό τον κλάδο απέναντι σε σειρά αντιδραστικών νομοθετημάτων, όπως ο αντισυνδικαλιστικός-αντεργατικός νόμος και η χειροτέρευση στην πράξη των συνθηκών εργασίας στην εκπαίδευση. Υπάρχει μια στρατηγική κατάρρευση του ιστορικού της ρόλου, καθώς όχι μόνο δεν θέλει, αλλά και δεν μπορεί να υπερασπίσει το μισθό, τις θέσεις και το ωράριο εργασίας, τη δημόσια ασφάλιση που χτίστηκε με τα χρήματα των εργαζομένων, που τα ΄παιξαν οι κυβερνήσεις στον τζόγο των ομολόγων. Επομένως, αν δεν αναζωογονηθούν τα πρωτοβάθμια σωματεία και οι εργαζόμενοι δεν πάρουν οι ίδιοι τις πρωτοβουλίες που πρέπει για να χτιστούν οι όροι για τη συλλογική αντίσταση και αξιοπρέπεια και μέχρι να συμβεί αυτό, θα υπάρχει πρόβλημα. Η απάντηση είναι: οριζόντιος ουσιαστικός συντονισμός των σωματείων και μέτωπο αγώνα με συνδιαμόρφωση των όρων της ταξικής ενότητας και αλληλεγγύης. Με στόχο την επίτευξη νικών για την υπεράσπιση, αλλά και την ενίσχυση των εργασιακών δικαιωμάτων και των γνωστικών δικαιωμάτων στο Δημόσιο σχολείο.

Στο ΔΣ της ΟΛΜΕ της περασμένης Πέμπτης, 17/10, οι αντιλήψεις του εργοδοτικού-κρατικού συνδικαλισμού ξεπέρασαν τον εαυτό τους. Αν το βασικό επίδικο υποθέσουμε ότι ήταν η εισήγηση προς τις Γ.Σ. του κλάδου, οι παρατάξεις της πλειοψηφίας (ΔΑΚΕ-ΣΥΝΕΚ) κατέβηκαν χωρίς συγκεκριμένο πλαίσιο, πρόταση αγώνα, πρόγραμμα δράσης,αλλά μεκάποιααιτήματα (μεταξύ αυτών ως νέοι χουντίνι έβαλαν την αξιολόγηση σχολικής μονάδας) και αρκέστηκαν να παζαρεύουν λόγια του αέρα δήθεν συνεννόησης και συγκλίσεων, αλλά μεμικροπαραταξιακή και μικροπολιτική στόχευση. Τελικά, η μπίλια έκατσε στο γνωστό σημείο, κοινή εισήγηση ΣΥΝΕΚ-ΔΑΚΕ. Μεγάλη η ευθύνη του ΠΑΜΕ, που ακολουθώντας την ίδια τακτική της πλειοψηφίας και υποτιμώντας τον αγώνα που πρέπει να δώσει ο κλάδος για να μπορέσει να αντιμετωπίσει τα φλέγοντα ζητήματα, αλλά και να χαράξει σχέδιο και πορεία ανατροπής των κυβερνητικών σχεδίων, περιορίστηκε σε περιγραφή της συντεχνιακής κατάστασης και δεν κατέθεσε κάποιο πρόγραμμα δράσης,  στοιχειώδους κινητοποίησης για το κλάδο.

Οι Αγωνιστικές Παρεμβάσεις με αίσθηση ευθύνης απέναντι σε όλους τους συναδέλφους και για την ουσιαστική προστασία της Δημόσιας Εκπαίδευσης καταθέσαμε συγκεκριμένο συνεκτικό αντικυβερνητικό και αντι-Ε.Ε. πλαίσιο, πρόταση αγώνα και πρόγραμμα δράσης.Ενάντια στον πόλεμο και τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, για τα παιδιά πρόσφυγες που πρέπει όλα να μπουν στα σχολεία και όχι να διώχνονται μακριά από αυτά, για μαζικούς μόνιμους διορισμούς αποκλειστικά με πτυχίο και προϋπηρεσία, για αυξήσεις στους μισθούς και τις συντάξεις, ενάντια στην αυτοαξιολόγηση του σχολείου και την αυτονομία του, αλλά και ενάντια στην αξιολόγηση του εκπαιδευτικού, ενάντια στον αντισυνδικαλιστικό αντεργατικό νόμο, ενάντια στις νέες αλλαγές στα ΑΕΙ και σε όλη την εκπαίδευση που προωθούνται είτε με τροπολογίες, είτε με συνολικά νομοσχέδια που επίκεινται. Προτείναμε συγκεκριμένα βήματα παρεμβάσεων, κινητοποιήσεων, απεργιακών δράσεων και στοχεύσεων πριν και μετά την Γ.Σ. εκπροσώπων  των ΕΛΜΕ στις 2/11.

Χθες,21/10, πληροφορηθήκαμε ότι δεν θα γίνει ΔΣ σήμερα, Τρίτη, όταν γνωρίζουμε ότι ψηφίζεται την Πέμπτη το «αναπτυξιακό» – μνημονιακό νομοσχέδιο. Παρά τις οχλήσεις μας δεν πήραμε καμιά απάντηση στα θέματα που θέσαμε για:

  • το «αναπτυξιακό» – μνημονιακό και την απουσία ουσιαστικών κινητοποιήσεων, καθώς η ΑΔΕΔΥ ζήλεψε την ανυπαρξία της ΓΣΕΕ και με αυτόν τον τρόπο αναδεικνύεται για ακόμη μια φορά το συνολικό πρόβλημα του συνδικαλιστικού κινήματος,

  • τις γνωστές δηλώσεις για το «Κεντρικό Μητρώο Πραγματικών Δικαιούχων» που φακελώνει και στοχοποιεί τα συνδικάτα και την ανάγκη αρχικά να δοθεί παράταση στην υποβολή της δήλωσης και αμέσως μετά να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση που να εξαιρεί τα σωματεία μας.

  • να γίνει ΔΣ σήμερα, Τρίτη, τουλάχιστον για αυτά τα κρίσιμα θέματα.

 

Η ΓΣΕΕ βρίσκεται σε πλήρη αφασία κι υποταγμένη στην εργοδοσία, η ΑΔΕΔΥ τελείως άτολμη και υποχωρητική στην κυβέρνηση και η ΟΛΜΕ άβουλος ακόλουθός τους μαζί με τη ΔΟΕ, δεν κάνει ούτε ΔΣ… Και, μάλιστα, όταν περνούν ταυτόχρονα αντισυνδικαλιστικά μέτρα, ιδιωτικοποιήσεις, που αφορούν και τα ΑΕΙ, με τα μεταπτυχιακά και την ουσιαστική αναγνώριση των ιδιωτικών ΑΕΙ και ρυθμίσεις για πρότυπα και πειραματικά σχολεία, άρα αφορούν την εκπαίδευση συνολικά και αντεργατικά μέτρα που τσακίζουν τις ΣΣΕ και τους μισθούς, άρα τους εργαζόμενους,Δεν αντιλαμβάνονται οι συνδικαλιστικές πλειοψηφίες ότι έρχεται η σειρά όλων των συναδέλφων, όλων των εργαζόμενων;

 

Από την πλευρά μας υποστηρίξαμε ότι πρέπει στο ΔΣ να κάνουμε το μέγιστο που μας επιτρέπει το καταστατικό, δηλαδή, 3ωρη στάση και να εγκαλέσουμε την ΑΔΕΔΥ για την απουσία σχετικής απόφασης, ζητώντας έστω και την τελευταία στιγμή να βγάλει 24ωρη απεργία. Αν όχι, επισημάναμε ότι επιβάλλεται να βγει η 3ωρη στάση εργασίας για την Πέμπτη και για τις 3 βάρδιες (πρωί, μεσημέρι, βράδυ), ώστε να μπορούν οι συνάδελφοι να συμμετάσχουν στις κινητοποιήσεις της ημέρας αυτής το πρωί και το απόγευμα.

 

Αν όμως δεν μπορούν αυτοί, μπορούμε εμείς!Με αποφασιστικότητα θα συμμετέχουμε μαζί με όλους τους συνάδελφους στις κινητοποιήσεις στις 23/10 και 24/10 ενάντια στο «αναπτυξιακό» νομοσχέδιο της κυβέρνησης ΝΔ. Συμμετέχουμε με τα σωματεία μας στο συντονισμό πρωτοβάθμιων εκπαιδευτικών σωματείων που καλείταισήμερα, Τρίτη 22/10 στις 7.00μμ στην ΟΛΜΕ.

 

Όλοι και όλες στις κινητοποιήσεις για να μην περάσει ο αντεργατικός-αντισυνδικαλιστικόςνόμος!

Όλοι στις διαδηλώσεις και τα συλλαλητήρια,

την Τετάρτη στις 11.00πμ και την Πέμπτη στις 6.00μμ.!

ΟΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ ΚΑΙ ΤΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΜΑΣ ΜΠΡΟΣΤΑ!!!

22-10-19

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*