Ε΄ ΕΛΜΕ Θεσ/νίκης: Αλληλεγγύη στους Κούρδους πρόσφυγες από το Αφρίν

Ε΄ ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης

προξένου Κορομηλά 51

e.elme.thess@gmail.com

Αλληλεγγύη στους Κούρδους πρόσφυγες από το Αφρίν

Αντιπολεμικές δραστηριότητες

Συνεχίζοντας την έμπρακτη αλληλεγγύη στους Κούρδους πρόσφυγες από το Αφρίν και το Ιράκ, μέλη των Γ΄, Δ΄, Ε΄ ΕΛΜΕ το Σάββατο 12/5 επισκεφτήκαμε  για δεύτερη φορά το camp στα Λαγκαδίκια. Μοιράσαμε εμείς οι ίδιοι σε όλους τους πρόσφυγες από το Αφρίν και το Ιράκ που αυτή την περίοδο έχουν έρθει στο camp στα Λαγκαδίκια τα είδη σε τρόφιμα και το ρουχισμό που συγκεντρώσαμε από τα σχολεία.

     Και στη δεύτερη επίσκεψη μας στα Λαγκαδίκια διαπιστώσαμε ότι οι  συνθήκες διαβίωσης για τους πρόσφυγες από το Αφρίν συνεχίζουν να είναι απαράδεκτες. Εδώ και ένα μήνα 300 άνθρωποι που αντιστοιχούν περίπου σε 70 οικογένειες συνεχίζουν να διαμένουν οι 250  σε σκηνές και οι υπόλοιποι σε κοντέινερ χωρίς τα απαραίτητα είδη για ύπνο (σλίπινγκ – μπαγκ, κουβέρτες, σεντόνια, κ.ά.) και χωρίς τον απαραίτητο και  κατάλληλο ρουχισμό. Η πλειοψηφία των προσφύγων, μικρών και μεγάλων, είναι χωρίς παπούτσια. Συνεχίζεται η έλλειψη κρατικής μέριμνας για τη  διατροφή των προσφύγων από το Αφρίν που εδώ και ένα μήνα συνεχίζουν να μην έχουν ούτε ένα γεύμα την ημέρα, ενώ οι εγκαταστάσεις δεν επαρκούν για όλους, γιατί ήδη στο camp στα Λαγκαδίκια διαμένουν 350 περίπου πρόσφυγες, πολλοί από αυτούς από το 2016.

      Οι 300 περίπου νέοι πρόσφυγες, οι άστεγοι όπως τους αποκαλούν, δεν έχουν ακόμη καταγραφεί από τις ΜΚΟ με αποτέλεσμα να συνεχίζουν να μην έχουν και την μικρή στήριξη που έχουν παλιότεροι πρόσφυγες. Ενημερώνουμε τους συναδέλφους ότι με ευθύνη της ΕΕ και της κυβέρνησης τομείς όπως οι συνθήκες υποδοχής, μετακίνησης, διαμονής, περίθαλψης, σίτισης και μέριμνας για τους πρόσφυγες έχουν παραδοθεί πλήρως σε ΜΚΟ και διαπιστευμένες εταιρείες, αντί η διαχείρισή τους να είναι στην  ευθύνη δημόσιων κοινωνικών υπηρεσιών και του κράτους.

      Το Δ.Σ. ευχαριστεί τους συλλόγους διδασκόντων και τους εκπαιδευτικούς  που ανταποκρίθηκαν στην πρωτοβουλία της ΕΛΜΕ, στήριξαν έμπρακτα τους πρόσφυγες  και προσέφεραν είδη πρώτης ανάγκης, ρουχισμό και χρήματα με τα οποία οι ίδιοι οι σύλλογοι αγόρασαν είδη πρώτης ανάγκης.

        Μπροστά στο συνεχιζόμενο δράμα συνολικά όλων  των προσφύγων επιτακτική είναι πλέον η ανάγκη όχι μόνο για έμπρακτη αλληλεγγύη για τα νέα κύματα των προσφύγων, αλλά και να αγωνιστούμε για το σταμάτημα του πολέμου, αναδεικνύοντας τους υπεύθυνους ΝΑΤΟ, ΗΠΑ, ΕΕ, Ρωσία και τις κυβερνητικές ευθύνες. Να απαιτήσουμε να ανοίξουν τα σύνορα για τους πρόσφυγες και να διεκδικήσουμε τη στήριξη των προσφύγων από το κράτος και τους αρμόδιους φορείς.

Τα Δ.Σ. των Α΄, Γ΄, Δ΄, Ε΄ ΕΛΜΕ οργανώνουμε αντιπολεμικές δράσεις :

  • Τετάρτη 16/5, στις 7.00 μ.μ., στην ΕΔΟΘ : Εκδήλωση – συζήτηση για τις εξελίξεις του πολέμου και με θέμα «οι ιμπεριαλιστικοί πόλεμοι στην περιοχή μας, η εμπλοκή της χώρας και ο αγώνας για την ειρήνη» με ομιλητές το Γ. Μαργαρίτη και το Σ. Μαρκέτο, πανεπιστημιακούς.
  • Τρίτη 22/5, ημέρα της δολοφονίας του Λαμπράκη, στις 7.00 μ.μ. στο Άγαλμα Βενιζέλου συλλαλητήριο ενάντια στον πόλεμο και για την ειρήνη.
  • Παρασκευή 25/5 αντιπολεμική συναυλία με τη συμμετοχή μαθητικών συγκροτημάτων και άλλων συγκροτημάτων στις 8.30 μ.μ., στο άγαλμα Βενιζέλου.

Συνεχίσουμε την έμπρακτη αλληλεγγύη:

Το Δ.Σ. καλεί τους συναδέλφους και τους συλλόγους διδασκόντων να ανταποκριθούν και να συγκεντρώσουν είδη. Να απευθυνθούν και στους μαθητές (κάθε τμήμα μπορεί να φέρει ένα είδος, π.χ. γάλα, μπισκότα, κρουασάν, κ.ά.). Οι σύλλογοι διδασκόντων τα είδη ρουχισμού που  συγκεντρώνουν να τα χωρίζουν σε γυναικεία, ανδρικά, παιδικά και κατά είδος.

Τα αναγκαία είδη :

  • Τρόφιμα: γάλα για παιδιά, γάλα μακράς διαρκείας για ενήλικες, ξηρά τροφή άμεσης κατανάλωσης (μπισκότα, κρουασάν, παστέλια, κτλ.), όσπρια (ρεβίθια, φασόλια), λάδι, ρύζι, σάλτσα.
  • Είδη υγιεινής: μωρομάντηλα, πάμπερς (Νο 3, 4, 5), μπιμπερό (μεγάλα), σαπούνια και σαμπουάν.
  • Είδη καθαριότητας: απορρυπαντικό πιάτων, απορρυπαντικό ρούχων για πλυντήριο και πλύσιμο στο χέρι.
  • Ρούχα: Κουβέρτες, σεντόνια, υπνόσακοι, παιδικά, γυναικεία, ανδρικά ανοιξιάτικα – καλοκαιρινά ρούχα, ζώνες ανδρικές, παπούτσια για όλες τις ηλικίες, κ.ά.

Συναντήσεις παραλαβής και τακτοποίησης ειδών:

  • Την Παρασκευή 25/5 από τις 2.00 μ.μ. έως 3.00 μ.μ. στο 1ο ΓΕΛ Σταυρούπολης παραλαβή ειδών πρώτης ανάγκης, τροφίμων και ρουχισμού. Στη συνέχεια θα γίνει τακτοποίηση των ειδών.

Ημέρα επίσκεψης στα Λαγκαδίκια ή στα Διαβατά:

  • Σάββατο 26/5, 00 π.μ., από το 1ο Λύκειο Σταυρούπολης αναχώρηση για επίσκεψη αλληλεγγύης στο camp στα Λαγκαδίκια ή στα Διαβατά. Παρακαλούμε τους συναδέλφους να ενημερώσουν το Δ.Σ. για τη συμμετοχή τους, καθώς και τη δυνατότητα χρησιμοποίησης του αυτοκινήτου τους.

 

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*