Αγωνιστική Παρέμβαση-Συνεργαζόμενοι: Διακήρυξη και ψηφοδέλτιο για τις εκλογές της ΕΛΜΕ Λάρισας

 ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ-ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ

Διακήρυξη για τις εκλογές της ΕΛΜΕ Λάρισας

“Κι  ήθελε ακόμη  πολύ  φως  να  ξημερώσει….”

Μ. Αναγνωστάκης

Συνάδελφοι –ισσες  

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ συνεχίζει  τη  σκληρή αντιλαϊκή πολιτική σε πλήρη συμφωνία με την ΕΕ, το ΔΝΤ και το κεφάλαιο: Μειώσεις συντάξεων και μισθών, φορολεηλασία, ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων, χτύπημα των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων, ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου, περικοπές στα επιδόματα, νέα αξιολόγηση και κινητικότητα στο Δημόσιο.

 Tα  μέτρα των σκληρών περικοπών εντείνονται στα πλαίσια της εφαρμογής του 3ου Μνημονίου, του νέου προϋπολογισμού και των 113 λεγόμενων προαπαιτούμενων της 3ης αξιολόγησης. Ταυτόχρονα οι κυβερνητικοί παράγοντες επιδίδονται σε μια επικοινωνιακή εκστρατεία πλήρους αντιστροφής της πραγματικότητας, με τα περίφημα «πλεονάσματα και το κοινωνικό μέρισμα», τη «δίκαιη ανάπτυξη», τη «σταθερότητα» και τις βαρύγδουπες δηλώσεις ότι «βγαίνουμε από τα μνημόνια» την ώρα που συνεχίζονται η επιτροπεία και τα δημοσιονομικά πλεονάσματα μέχρι το 2060! Την ίδια στιγμή η Ν.Δ. μέσω των δηλώσεων του αρχηγού της βεβαιώνει, ότι αποτελεί την “άλλη” όψη της ίδιας πολιτικής με απροκάλυπτα κυνικό και νεοφιλελεύθερο πρόσημο.

Η «κανονικότητα» που επικρατεί στην Παιδεία φέρνει το Δημόσιο Σχολείο στο επίκεντρο των νεοφιλελεύθερων αναδιαρθρώσεων. Ήδη το  υπουργείο  τα «βρίσκει»  με  την τρόïκα  και  ετοιμάζεται να  ψηφίσει με  fasttrack  διαδικασίες  την  αύξηση του  ωραρίου, την  κατάργηση-συγχώνευση σχολικών  μονάδων, την  αύξηση του  αριθμού των   μαθητών, την  αυτοαξιολόγηση-αξιολόγηση.  

Η ελαστική εργασία έχει παγιωθεί στην εκπαίδευση, ο κόσμος της αδιοριστίας πληθαίνει, η ανεργία χτυπά την πόρτα των συναδέλφων μας και οι μαθητές μας χάνουν χιλιάδες διδακτικές ώρες λόγω των πολυάριθμων κενών. Όλα αυτά συνθέτουν την «κανονικότητα» που επικρατεί στην εκπαίδευση κατά τον κ. Γαβρόγλου! Παράλληλα η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας δηλώνει πως όλες οι αλλαγές και οι “παρεμβάσεις” στην εκπαίδευση θα γίνουν μέσα στο πλαίσιο που επιβάλλουν οι μνημονιακές δεσμεύσεις της κυβέρνησης απέναντι στους δανειστές. Η Κυβέρνηση δίνοντας τα χέρια με τα επιτελεία του ΟΟΣΑ της ΕΕ και του ΣΕΒ στοχεύει στην αλλοίωση του χαρακτήρα της δημόσιας εκπαίδευσης, πλήττοντας τόσο τα εργασιακά δικαιώματα των εκπαιδευτικών όσο και τις μορφωτικές ανάγκες των μαθητών και επιχειρώντας την επιπλέον συρρίκνωση του εκπαιδευτικού προσωπικού, του μαθητικού δυναμικού, της παρεχόμενης γνώσης. Άμεσα το εκπαιδευτικό κίνημα θα έρθει αντιμέτωπο με τις πιο αντιδραστικές «μεταρρυθμίσεις» στο χώρο της Παιδείας που έρχονται να προστεθούν στην ήδη επιβαρυμένη κατάσταση:

 • Νέο Λύκειο

Περιορισμός των γνωστικών αντικειμένων και «χυλοποίησή» τους, πλήρης φροντιστηριοποίηση του Λυκείου και μετατροπή του σε εξεταστική αρένα, νέες στρατιές πλεοναζόντων συναδέλφων, επιπλέον ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων είναι μόνο μερικά από αυτά που συνεπάγονται οι μέχρι τώρα «διαρροές» και ανακοινώσεις από την εισήγηση του ΙΕΠ.

 • Αυτονομία σχολικής μονάδας-Αξιολόγηση

 Με τις «Νέες Δομές υποστήριξης του Εκπαιδευτικού Έργου» στο όνομα της παιδαγωγικής αυτονομίας των σχολείων, επιχειρούν στην πράξη να επαναφέρουν την αξιολόγηση και την αυτοαξιολόγηση/διαφοροποίηση των σχολικών μονάδων. Το «αυτόνομο σχολείο» (κατά ΟΟΣΑ-ΣΕΒ), με «ελευθερία» στη διαχείριση πόρων (και στην εξεύρεσή τους), στην οργάνωση, ακόμη και στην επιλογή του διδακτικού προσωπικού (κατά ΝΔ), είναι η νέα στρατηγική που οδηγεί στην κατηγοριοποίηση του δημόσιου σχολείου με βασικό κριτήριο τις επιδόσεις των μαθητών μέσω «αντικειμενικών εθνικών εξετάσεων» (κατά ΟΟΣΑ) και εν τέλει στην ιδιωτικοποίηση του.

 • Πιστοποιητικό παιδαγωγικής και διδακτικής επάρκειας

Το ΙΕΠ εισηγείται τη θεσμοθέτηση του Πιστοποιητικού Παιδαγωγικής και Διδακτικής Επάρκειας (ν. Αρσένη 2525/1997 διάταξη που δεν εφαρμόστηκε μετά τις μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις της εκπαιδευτικής κοινότητας και των φοιτητικών συλλόγων) ως απαραίτητης προϋπόθεσης εργασίας για τους εκπαιδευτικούς, που θα αφορά όχι μόνο τους αποφοίτους των παιδαγωγικών τμημάτων και των καθηγητικών σχολών, αλλά και τους ήδη εργαζομένους στη δημόσια και ιδιωτική εκπαίδευση, μόνιμους και αναπληρωτές.

Συνάδελφοι –ισσες 

Ένα  χρόνο  τώρα  στο  σωματείο  μας  ο  πρωην (ΔΑΚΕ-ΝΔ)  και  ο   νυν    (ΣΥΝΕΚ-ΣΥΡΙΖΑ) κυβερνητικός  συνδικαλισμός  σε  αγαστή  συνεργασία  φρόντιζαν  να  σταματήσουν  κάθε  προσπάθεια  κινητοποίησης. Στόχος  τους  να  περάσουν  χωρίς  αντίσταση  τα   μνημονιακά  μέτρα  που  τα  κόμματά  τους  ψήφισαν  στη  Βουλή. Στο  θέμα  των  διευθυντών  η  προσπάθεια  χειραγώγησης  των  υποψηφίων  με  τις  βαθμολογίες  (που  καμιά  σχέση  δεν  είχαν  με  την  γνωμοδότηση των  συλλόγων)   και  τις  γελοίες  μίνι  «ανακρίσεις» απέδειξε  και  στον  πιο  δύσπιστο  για  το  τι  ακριβώς  θα  είναι  η  επερχόμενη  αξιολόγηση. Τα  τελευταία  θλιβερά  με  την  στάση  του  αιρετού  της  ΔΑΚΕ  που  «πήγε  για  μαλλί  και  βγήκε  κουρεμένος»  συνιστούν  πραγματικό  κατήφορο και  την  μεγαλύτερη  απόδειξη  του  μαυρογυαλουρισμού  της  ΔΑΚΕ. Όσο  και  αν  πετάνε  λάσπη  οι  μνημονιακοί  κλακαδόροι,  η  πραγματικότητα  αποκαλύπτει  τον  βρώμικο  ρόλο  τους  ως  πέμπτη  φάλαγγα  μέσα  στα  σωματεία.

Ξέρουμε πολύ καλά πως ό,τι σταμάτησε όλα αυτά τα χρόνια, σταμάτησε μόνο όταν υπήρχε αντίσταση και μαζικός αγώνας των εργαζόμενων: Η εφαρμογή της αξιολόγησης, οι απολύσεις που σχεδίαζε η προηγούμενη κυβέρνηση, οι απόπειρες των Φίλη–Γαβρόγλου να αιφνιδιάσουν με αλλαγή του τρόπου πρόσληψης αναπληρωτών εφαρμόζοντας το προσοντολόγιο του ΟΟΣΑ, το σάρωμα  των  ολιγομελών  τμημάτων στα ΕΠΑΛ ,όλα  ανατράπηκαν  από  το  μαχόμενο  εκπαιδευτικό  κίνημα , κόντρα  στον  εκάστοτε  κυβερνητικό  συνδικαλισμό.

 Πρέπει να σπάσουμμε τη σιωπή, την αδράνεια, τη μοιρολατρία, την απουσία από τις μάχες του παρόντος και του μέλλοντος! Να αρνηθούμε το συμβιβασμό και την υποταγή που εκφράζουν ο παλιός και νέος κυβερνητικός συνδικαλισμός σε ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ, ΟΛΜΕ, δυναμώνοντας τα πρωτοβάθμια σωματεία μας! Να αρνηθούμε τη λογική του «τίποτα δε γίνεται».

   Η ελπίδα και η δύναμη βρίσκεται στον αγωνιστικό συντονισμό των ΕΛΜΕ

Η επιστροφή στις Γενικές Συνελεύσεις, η οργάνωση επιτροπών αγώνα, η ενίσχυση και μαζικοποίηση των αυθεντικών διαδικασιών βάσης, ο Συντονισμός των ΕΛΜΕ, η κοινή δράση των αγωνιστικών δυνάμεων είναι η μόνη απάντηση στην αγωνιστική απραξία που έχει επιβληθεί στην ΟΛΜΕ από τις δυνάμεις του κυβερνητικού και κομματικού συνδικαλισμού και επιδιώκεται και στη δική μας ΕΛΜΕ.

Η παιδεία χρειάζεται ριζικές αλλαγές!

Διεκδικούμε το πλαίσιο αιτημάτων και των πολιτικών στοχεύσεων του 16ου και 17ου Συνεδρίου που έχουν εγκαταλειφθεί από την ΟΛΜΕ :

 • Αγωνιζόμαστε για ένα άλλο σχολείο, το ενιαίο 12χρονο σχολείο που θα χωράει όλη τη γνώση, όλα τα παιδιά, όλους τους εκπαιδευτικούς.
 • Όχι στη νέα αξιολόγηση – όχι  στην κινητικότητα και τις μετακινήσεις που θα φέρουν εφεδρείες, διαθεσιμότητες και απολύσεις.
 • Μαζικοί διορισμοί εκπαιδευτικών. Μαζικές προσλήψεις τώρα αναπληρωτών.
 • Κατάργηση των αντιεκπιδευτικών νόμων που υποβαθμίζουν την τεχνική εκπαίδευση, όχι στην μαθητεία.
 • Αυξήσεις στους μισθούς  και τις συντάξεις για όλους τους εκπαιδευτικούς.
 • Ξεπάγωμα  του  μισθολογίου και  καμιά  έμμεση μείωση  μισθών (μείωση  αφορολογήτου , αύξηση εισφορών)
 • Πλήρης σύνταξη στα 30 χρόνια για όλους και χωρίς όρια ηλικίας, όχι μειώσεις των συντάξεων.
 • Επαναφορά ωραρίου. 20  μαθητές/τμήμα, 15/ομάδες προσανατολισμού, 10/εργαστήρια.
 • Όλες οι αποφάσεις της λειτουργίας των σχολείων στους Συλλόγους Διδασκόντων.
 • Όχι στους πλειστηριασμούς και το ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου.
 • Να μην περάσει η 3η αξιολόγηση και τα νέα επώδυνα μέτρα.
 • Ανατροπή της πολιτικής κυβέρνησης, κεφαλαίου, ΕΕ, ΔΝΤ και όλων των μνημονίων.
 • Διαγραφή του ληστρικού –τοκογλυφικού χρέους, εθνικοποίηση τραπεζών, έξοδος από ευρώ, ΕΕ, ΝΑΤΟ.
 • Ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς. Μάχη ενάντια στο φασισμό, το ρατσισμό και τον πόλεμο.
 • Υπερασπίζουμε τα δημόσια κοινωνικά αγαθά: παιδεία-υγεία-ασφάλιση-ρεύμα και νερό για όλο το λαό.

Η  ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ  ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ  αποτελεί κομμάτι του ανυπότακτου ρεύματος της αριστεράς. Δεν καθοδηγείται από κανένα πολιτικό φορέα. Τα μέλη και το δυναμικό που τη στηρίζει ανήκουν σε όλο το φάσμα της Αριστεράς και σε ανένταχτους συναδέλφους. Αυτό αποτελεί πηγή δύναμης, γιατί λειτουργεί με διαδικασίες άμεσης δημοκρατίας. Συνεχίζουμε να αντλούμε αυτοπεποίθηση από τους μεγάλους αγώνες του κλάδου για να υπερασπίσουμε την αξιοπρέπεια και τα εργασιακά μας δικαιώματα, να ανοίξουμε δρόμους για το σχολείο των αναγκών και των οραμάτων μας.

Σας καλούμε να μας στηρίξετε για ακόμη μία φορά στις εκλογές για την ανάδειξη του νέου Δ.Σ. της  ΕΛΜΕ  με μία και μόνο δέσμευση: Συνεχίζουμε με όλες μας τις δυνάμεις να υπερασπιζόμαστε τη μόνιμη και σταθερή δουλειά, τα εργασιακά δικαιώματα των συναδέλφων, τις μορφωτικές ανάγκες των παιδιών μας, τη λειτουργία του δημόσιου δωρεάν σχολείου ,ΠΑΡΕΜΒΑΙΝΟΝΤΑΣ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΑ ,με βάση τις θέσεις κλάδου και τις αποφάσεις των συλλογικών διεργασιών!

…όμως εγώ δεν παραδέχτηκα την ήττα!!! (Μ. Αναγνωστάκης)

Στηρίζουμε – ψηφίζουμε

Αγωνιστική Παρέμβαση-Συνεργαζόμενοι

 Το ψηφοδέλτιο:

 ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ    ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ    ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ   ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ  ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ 

(ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΕΙΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ)

Αποστόλου

Αντώνης ΠΕ 02 8ο  ΓΕΛ Λάρισας
Θεοχάρη Γιάννα ΠΕ 18.10 ΕΠΑΛ  Τυρνάβου
Διβράμης Αντρέας ΠΕ 11 Γυμνάσιο & Λ.Τ Καλλιθέας
Καζαντζής Κώστας ΠΕ 17.06 ΕΠΑΛ Ελασσόνας
Καλαιντζίδου Σοφία ΠΕ 02 Γυμνάσιο & Λ.Τ Καλλιθέας
Καράνης Γιώργος ΠΕ04.01 7ο  ΕΠΑΛ Λάρισας
Καλογήρου Βάσω ΠΕ 02 2ο  Γυμνάσιο  Φαρσάλων
Κοντελές Δημήτρης ΠΕ17.06 7ο  ΕΠΑΛ Λάρισας
Κριτσινιώτης Θανάσης ΠΕ02 7ο  ΕΠΑΛ Λάρισας
Μήτσιου Αγγελική ΠΕ 02 14ο   Γυμνάσιο Λάρισας
Μιχαλάκης Κώστας ΠΕ 17.02 ΕΠΑΛ Ελασσόνας
Μουστάκας Χρήστος ΠΕ 03 Γυμνάσιο  Νίκαιας
Μπαντής Νίκος ΠΕ 04. 03 3ο   Λύκειο Λάρισας
Ντάκος Γιάννης ΠΕ 08 Γυμνάσιο Νίκαιας
Νίκου Βασίλης ΠΕ 16 Μουσικό Γυμνάσιο
Ντρικόγιας Χρήστος ΔΕ01 2ο   ΕΠΑΛ  Λάρισας
Παπαδόπουλος Δημήτρης  ΠΕ 09 Λύκειο Γόννων -Λύκειο Πυργετού
Παπαϊωάννου Άννα ΠΕ 19 4ο  Γυμνάσιο  Λάρισας
Πολυμερίδου Μαρία ΠΕ 18.33 7ο  ΕΠΑΛ Λάρισας
Ρεμπάπης Παναγιώτης ΠΕ 03 6ο Γυμνάσιο Λάρισας
Σιάμος Παναγιώτης ΠΕ 18 13 ΕΠΑΛ Τυρνάβου
Σπυροπούλου Ευαγγελία ΠΕ 02 Μουσικό Σχολείο Λάρισας
Ταζέ Βάσω ΠΕ 18.25 7ο-4ο ΕΠΑΛ Λάρισας & ΕΕΠΑΓ  Ελασσόνας
Τσιμπόλη Κική ΠΕ 01 1ο  Γυμνάσιο Ελασσόνας
Τσιφλικιώτου Μάγδα ΠΕ 02 11ο Λύκειο- 7ο ΕΠΑΛ
Ψαρρού Ευαγγελία ΠΕ 06 2ο  ΕΠΑΛ Λάρισας

 

ΓΕΝΙΚΗ  ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ   19/12   ΩΡΑ : 09:00-13:00     ΧΑΤΖΗΓΙΑΝΝΕΙΟ  ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ  ΚΕΝΤΡΟ

ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ   19/12        ΩΡΑ:  14:00-19:00        1ο  ΛΥΚΕΙΟ  ΛΑΡΙΣΑΣ

 

Ετικέτες , , , .Προσθέστε στους σελιδοδείκτες το μόνιμο σύνδεσμο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *