Ενωτική Πρωτοβουλία Χανίων: Στην μπλόφα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ να μην πάμε πάσο. Να παίξουμε τα ρέστα μας!

 

http://enotikiprotovouliach.blogspot.gr/

Στην μπλόφα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ να μην πάμε πάσο. Να παίξουμε τα ρέστα μας!

Kι όμως ο παραπάνω τίτλος δεν έχει σχέση με την κυβερνητική πολιτική και το στοίχημα, ή τον τζόγο, αλλά τις πολιτικάντικες τακτικές του Υπουργείου Παιδείας με σκοπό να επιτύχει τον στόχο της περαιτέρω συρρίκνωσης της δημόσιας εκπαίδευσης. Συρρίκνωσης σε βάρος των μορφωτικών δικαιωμάτων των παιδιών, των εργασιακών δικαιωμάτων των μόνιμων, του δικαιώματος στην εργασία των αναπληρωτών κ.o.κ.

Το 1ο φύλλο του Υπουργείου: Το Νέο Λύκειο

Η συζήτηση για τις αλλαγές στον τρόπο πρόσβασης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση ξεκίνησε από την προηγούμενη χρονιά. Για άλλη μια φορά εξαγγέλθηκε πανηγυρικά ότι η πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση θα είναι ελεύθερη, χωρίς δηλαδή τον εξεταστικό φόρτο των πανελλαδικών. Βέβαια αυτό το σχέδιο συνοδεύτηκε από ένα «Νέου τύπου Λύκειο», τον σχεδιασμό του οποίου ανέλαβε το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής.

Τελικά η πρόταση του ΙΕΠ καθόλου δεν μειώνει τον εξεταστικό φόρτο του Λυκείου, τουναντίον τον αυξάνει δραματικά. Η πρόταση δε για το Νέο Λύκειο, παρόλο που συνήθως συνοδεύεται από διθυραμβικές συνεντεύξεις στελεχών του Υπουργείου, παιδαγωγικά και γνωσιακά δεν μπορεί να σταθεί σε σοβαρή κριτική. Σταχυολογούμε: Στην Β’ Λυκείου, στα μαθήματα Γενικής Παιδείας υπάρχει το νέο μάθημα Ερευνητικά Προβλήματα Φυσικών Επιστημών με 4 ώρες. Στα επιλεγόμενα μαθήματα – λέγονται εμβάθυνσης – περιλαμβάνονται η Φυσική και το μάθημα Χημεία/Βιολογία. Δηλαδή το Υπουργείο βάζει ένα εξειδικευμένο μάθημα στην Γενική Παιδεία και τα αντίστοιχα μαθήματα με γενικό περιεχόμενο τα συμπεριλαμβάνει στα μαθήματα επιλογής!! Επίσης, ενώ αρκετά μαθήματα καταργούνται από την Γενική Παιδεία, π.χ. Μαθηματικά, προστίθενται άλλα αδιευκρίνιστα, με ασαφές περιεχόμενο, π.χ. Δημιουργικές Δραστηριότητες!!

Το πρόγραμμα της Β’ τάξης του Νέου Λυκείου, όπως προτείνεται από το ΙΕΠ


Τι θέλει λοιπόν, να κάνει το Υπουργείο;

Να μειώσει τις θέσεις εργασίας. Στην Β’ Λυκείου, σύμφωνα με το σχέδιο του ΙΕΠ, οι ώρες διδασκαλίες μειώνονται από 35 σε 34 και στην Γ’ Λυκείου από 32 σε 29. Το πρόγραμμα είναι συγκροτημένο με τέτοιο τρόπο ώστε να ελαχιστοποιούνται τα κενά και, επομένως, οι προσλήψεις αναπληρωτών τόσο Γενικής όσο και Ειδικής. Θυμίζουμε ότι οι απαιτήσεις σε προσλήψεις στην Ειδική Αγωγή καθορίζονται από το ωρολόγιο της Γενικής. Με μετριοπαθείς προβλέψεις, το Νέο Λύκειο θα αφαιρέσει περίπου 750 οργανικές Βιολόγων, 1000 οργανικές ξενόγλωσσων κ.ο.κ. Είναι σαφές ότι οι αναπληρωτές δεν χωρούν στο Νέο Λύκειο και οι μόνιμοι συνάδελφοι που θα βρίσκονται στην διάθεση της ΔΔΕ θα ζήσουν μέρες… αναπληρωτή, δηλαδή κάλυψη κενών σε 3 και 4 σχολεία, κ.α.

Το 2ο και το 3ο φύλλο του Υπουργείου. Δηλαδή,  οι 30 ώρες ωράριο και η φιλοδοξία του Υπουργείου…

Εδώ και μήνες υπάρχει η φήμη ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε αύξηση του ωραρίου για να ευθυγραμμιστεί με τις εκθέσεις του ΟΟΣΑ. Τις προηγούμενες μέρες είχαμε και την «διαρροή» ότι, για να κλείσει η αξιολόγηση και να εκταμιευτεί η δόση, η τρόικα απαιτεί εκτός των άλλων και αύξηση του διδακτικού ωραρίου στις 30 ώρες!

Τέτοιες «απαιτήσεις» τις σερβίρουν οι όψιμοι νεομνημονιακοί. Και εξηγούμαστε: Ο μέσος όρος διδακτικού ωραρίου στην ΔΕ μετά την αύξηση ωραρίου του 2013 είναι 20 ώρες, γενικά. Δεδομένου ότι οι εκπαιδευτικοί που βρίσκονται στην τάξη στην δευτεροβάθμια είναι περίπου 60.000, αν αυξηθεί το ωράριο για όλους κατά 1 ώρα εβδομαδιαίως το Υπουργείο εξοικονομεί 60.000 ώρες / 20 = 3.000 καθηγητές. ΟΣΟΣ ΕΙΝΑΙ ΔΗΛΑΔΗ ΚΙ Ο ΑΡΙΘΜΟΣ ΤΩΝ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΩΝ ΣΤΗΝ ΓΕΝΙΚΗ ΑΓΩΓΗ!! Αν επιχειρηθεί εκ νέου αύξηση 2 ωρών προκύπτει πλεόνασμα 3.000 καθηγητών!!

Είναι ξεχωριστά αυτά τα σενάρια, ή αλλιώς πώς παίζεται η παρτίδα;

Όχι, είναι απολύτως προφανές ότι όλα τα παραπάνω συνδέονται. Κοινώς, η κυβέρνηση θέλει να πλήξει τα εργασιακά δικαιώματα των μονίμων και να τελειώσει με τις προσλήψεις των αναπληρωτών. Μπλοφάρει με το 30ωρο ώστε να μπορέσει να πάρει την παρτίδα  με 1 από τα άλλα δύο φύλλα – Νέο Λύκειο ή μικρή αύξηση του ωραρίου – και τον κλάδο να λέει κι «ευχαριστώ» για τα χειρότερα που δεν ήρθαν. Φυσικά όλα αυτά θα διανθιστούν από την «σκληρή διαπραγμάτευση» της κυβέρνησης απέναντι στους θεσμούς κι άλλες ιστορίες

Κι εμείς; Θα πάμε πάσο ή θα πούμε «τα βλέπω»;

Το ζήτημα είναι λοιπόν εμείς τι κάνουμε. Ξέρουμε ότι συμμάχους δεν έχουμε την ηγεσία της ΟΛΜΕ (ΔΑΚΕ και ΣΥΝΕΚ) η οποία στέκεται εδώ και πολύ καιρό αδρανής στην πολιτική του Υπουργείου. Μονόδρομος για μας είναι η συσπείρωση στο πρωτοβάθμιο σωματείο, την ΕΛΜΕ Χανίων και την υπό σύσταση Επιτροπή Αναπληρωτών. Η μαζικότητα του κλάδου, τα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών μας, ο ανυποχώρητος αγώνας, είναι τα δικά μας φύλλα για να μπορέσουμε να κερδίσουμε αυτή την παρτίδα που παίζεται στην πλάτη μας και στοχεύει στις ζωές μας.

ΚΑΜΙΑ ΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΘΕΣΜΟΘΕΤΗΣΗ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ  Ή ΑΥΞΗΣΗ ΩΡΑΡΙΟΥ!!

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ:

Μόνιμους μαζικούς διορισμούς στην εκπαίδευση

Σταθερή εργασία με όλα τα ασφαλιστικά – μισθολογικά – συνδικαλιστικά δικαιώματα

Στέγη – σίτιση – στέγαση φθηνή και ασφαλής μετακίνηση

Ενιαίο δημόσιο σχολείο για όλα τα παιδιά

ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΗΣ ΕΛΜΕ ΧΑΝΙΩΝ ΣΤΙΣ 13/12 ΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ ΕΝΩΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*