Παρέμβαση-Γληνός Καλλιθέας-Ν. Σμύρνης-Μοσχάτου: Αναλυτική παρουσίαση των περικοπών

Με τις ρυθμίσεις που ανακοινώνονται ο μισθός θα είναι ατομικός και θα διαμορφώνεται από το βασικό μισθό και το επίδομα αποδοτικότητας που θα χορηγείται μετά από ένα ατέλειωτο πλέγμα αξιολογήσεων, εντείνοντας τα φαινόμενα διακρίσεων φόβου και υποταγής και μετατρέποντας το μισθό από υποχρέωση του κράτους σε ατομική υπόθεση και ευθύνη.

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ – ΓΛΗΝΟΣ

ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΕΙΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ

Αναλυτική παρουσίαση των περικοπών που γίνονται στο μισθό των εκπαιδευτικών

Το «μαχαίρι» στους μισθούς των εκπαιδευτικών που οδηγούνται μήνα με το μήνα σε φτωχοποίηση έχει αγγίξει πλέον το κόκκαλο. Πολλοί συνάδελφοι έμειναν έκπληκτοι όταν είδαν μειωμένες τις αποδοχές τους κατά 70-75 ευρώ για το 1ο δεκαπενθήμερο του Σεπτεμβρίου , δηλαδή 140-150 ευρώ για το μήνα Σεπτέμβριο.

Ας δούμε όμως που οφείλονται αυτές οι περικοπές και τι ακολουθεί για τους επόμενους μήνες Οκτώβριο-Νοέμβριο-Δεκέμβριο.

Εξετάζουμε την περίπτωση συναδέλφου με 2000 ευρώ μεικτές μηνιαίες αποδοχές  για την ευκολία των υπολογισμών. Για αποδοχές μικρότερες ή μεγαλύτερες των 2.000 ευρώ οι περικοπές θα είναι λίγο μικρότερες ή λίγο μεγαλύτερες χωρίς ουσιαστικές διαφοροποιήσεις.

1. Περικοπή 1% υπέρ του ταμείου πρόνοιας με αναδρομική ισχύ από 1-7-2011 .

  • Δηλαδή 2000 χ 1% = 20 ευρώ το μήνα.
  • 20χ3 = 60 ευρώ για τους μήνες Ιούλιο-Αύγουστο-Σεπτέμβριο .

2. Αύξηση της παρακράτησης φόρου λόγω μείωσης του αφορολόγητου από 12.000 ευρώ σε 8.000 ευρώ .

  • Η περικοπή κυμαίνεται περίπου, από 30-35 ευρώ το μήνα ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση.
  • Έστω ότι είναι 30 ευρώ το μήνα για το παράδειγμα μας. Δηλαδή 30 χ 3 = 90 ευρώ για τους μήνες Ιούλιο-Αύγουστο-Σεπτέμβριο. Για το εξάμηνο Ιανουαρίου – Ιουνίου η περικοπή θα έρθει του χρόνου με το εκκαθαριστικό της εφορίας . Σύνολο περικοπών για το μήνα Σεπτέμβριο 60+90= 150 ευρώ.

3. Περικοπή 2% υπέρ ανέργων με αναδρομική ισχύ από 1-1-2011 .

  • Δηλαδή 2000 χ 2% = 40 ευρώ το μήνα και 40 χ 9 = 360 ευρώ αναδρομικά για το 9μηνο Ιανουαρίου –Σεπτεμβρίου .

4. Μείωση κατά 50% του κινήτρου απόδοσης με αναδρομική ισχύ από 1-7-2011 .

  • Δηλαδή περικοπή 50 ευρώ το μήνα και 50 χ 3 = 150 ευρώ για τους μήνες Ιούλιο-Αύγουστο-Σεπτέμβριο.

Τα αναδρομικά των περιπτώσεων 3 και 4 δηλαδή 360 + 150 = 510 ευρώ θα επιμεριστούν στους επόμενους μήνες Οκτώβριο-Νοέμβριο-Δεκέμβριο . Δηλαδή 510 : 3 = 170 ευρώ το μήνα .
Οπότε για τους επόμενους μήνες Οκτώβριο-Νοέμβριο-Δεκέμβριο , ο καθηγητής μας θα έχει τις εξής περικοπές για κάθε μήνα :

   20 ευρώ  {παρακράτηση 1%} –   30 ευρώ {αύξηση παρακράτησης φόρου} – 40 ευρώ {παρακράτηση 2%} – 50 ευρώ {περικοπή κινήτρου απόδοσης} – 170 ευρώ {επιμερισμός αναδρομικών}.  Σύνολο περικοπών 310 ευρώ το μήνα . {Οι περικοπές των 140 ευρώ το μήνα θα είναι σε μόνιμη βάση είτε με το παλιό είτε με το νέο μισθολόγιο.}

 Όλα αυτά χωρίς να υπολογίσουμε το χαράτσι της έκτακτης εισφοράς που έρχεται με εκκαθαριστικό στα τέλη Σεπτέμβρη 200 ευρώ περίπου για τον μέσο καθηγητή , ούτε την περικοπή από την αναστολή απόδοσης μισθολογικού κλιμακίου 20-25 ευρώ το μήνα .

ΝΑ ΔΕΙΣ ΤΙ ΣΟΥΧΩ ΓΙΑ ΜΕΤΑ

Αυτή η σκληρή οικονομική πραγματικότητα που έχει διαμορφωθεί θα  συμπληρωθεί με το νέο μισθολόγιο που όπως ρητά αναφέρει το Μεσοπρόθεσμο «θα μειώσει το συνολικό μισθολογικό κόστος στο δημόσιο, οδηγώντας τους μισθούς στα επίπεδα που επικρατούν στον ιδιωτικό τομέα». Όμως οι ρυθμίσεις όπως φαίνεται, δε θα αφορούν κυρίως το ύψος των αποδοχών, αφού αυτές με τα μέτρα των δύο χρόνων έχουν μειωθεί δραματικά, αλλά τον τρόπο κτήσης του μισθού, τις εργασιακές σχέσεις και τα δικαιώματα.

Με τις ρυθμίσεις που ανακοινώνονται ο μισθός θα είναι ατομικός και θα διαμορφώνεται από το βασικό μισθό και το επίδομα αποδοτικότητας που θα χορηγείται  μετά από ένα ατέλειωτο πλέγμα αξιολογήσεων, εντείνοντας τα φαινόμενα διακρίσεων φόβου και υποταγής και μετατρέποντας το μισθό από υποχρέωση του κράτους σε ατομική υπόθεση και ευθύνη.

Οι διαφορετικοί-εξατομικευμένοι μισθοί θα είναι παγωμένοι προς τα κάτω αφού βασικός τους στόχος είναι να περιορίσουν τις μισθολογικές δαπάνες. Ο στόχος αυτός  θα επιτευχθεί με τη σύνδεση μισθολογικής – βαθμολογικής προαγωγής, με αποτέλεσμα όσο λιγότεροι υπάλληλοι κατορθώνουν να ανεβαίνουν βαθμό τόσο μικρότερες θα είναι οι αυξήσεις μισθών που πρέπει να καταβληθούν. Γι’ αυτό και καταργείται η αυτόματη μισθολογική ωρίμανση και αλλάζει ο τρόπος προαγωγής από το ένα μισθολογικό κλιμάκιο στο άλλο, που συνδέεται, κατά κύριο λόγο, με την βαθμολογική εξέλιξη, βάζοντας ταυτόχρονα  πλαφόν στον αριθμό των δημοσίων υπαλλήλων που θα μπορούν να προάγονται από ένα βαθμολογικό κλιμάκιο στο επόμενο.

ΑΥΤΟΙ ΔΕΝ ΑΛΛΑΖΟΥΝ – ΝΑ ΑΛΛΑΞΟΥΜΕ ΕΜΕΙΣ

Σ’ αυτήν την περίοδο, όπου η κρίση φτάνει με τη μορφή της κόλασης και άρχισε να ανάβει τις φωτιές των θυσιαστηρίων, για να κάψει δικαιώματα και κατακτήσεις, πρέπει να σκεφτούμε πολλαπλά και καίρια. Όταν το κυρίαρχο σύστημα ετοιμάζει για μας και τα παιδιά μας το κολαστήριο της  ανεργίας, των ιδιωτικοποιήσεων, των περικοπών μισθών και συντάξεων, τότε πρέπει ν’ αντιδράσουμε! Να σκεφτούμε πώς δε θα παραδώσουμε ένα κοινωνικό, εργασιακό και πολιτικό καθεστώς χειρότερο απ’ ότι παραλάβαμε. Να αναλύσουμε την κατάσταση με «νου παγερό» και «φλογερή καρδιά», με «μάτι φώσφορο» και «κουμάντο γερό», έτσι ώστε ο φόβος να μένει μονάχος του και κανείς να μην αισθάνεται μόνος.

Να το καταλάβουμε. Η μια πατρίδα μας ταξιδεύει στα ελβετικά σαλέ, παίρνει μίζες από τις Siemens,  αγοράζει κάμερες που φωτογραφίζουν το λαό, έχει εφεύρει δεκάδες τρόπους για να θωρακίζει το «είναι» και το «αντέχειν» της από τον εσωτερικό εχθρό της. Η άλλη πατρίδα τρέχει για το μεροκάματα, ζει με 500 ευρώ, πεθαίνει στην ανεργία και στην αλλότρια εργασία, ξεπέφτει στο περιθώριο καθημερινά. Η άλλη πατρίδα αναγκάζεται να πληρώνει τις θηλιές των τραπεζών που βλέπουν τα αμύθητα κέρδη τους να διπλασιάζονται.

Να επιστρέψουμε στα σωματεία! Να επαναφέρουμε στο προσκήνιο την ζωντανή πολιτική και την αποτελεσματικότητα της, και  μαζί τον κόσμο των δραστήριων –δυσαρεστημένων, κάνοντας κομμάτια τα δεσμά των ψευδαισθήσεων και μαζί τους την ησυχία των δεσμοφυλάκων τους.  Να βγάλουμε στην ανεργία τους Παναγόπουλους πριν χτυπήσει και τη δική μας πόρτα η ανεργία. Να ενώσουμε τη θεωρία μας. Να ενώσουμε τη θέλησή μας. Να ενώσουμε τη δράση μας. Οργανωμένα. Όχι χωριστά, ούτε υποταγμένα. Με το σύνθημα που ενώνει την τάξη: Ανατροπή αυτής της πολιτικής που στέλνει εμάς και τα παιδιά μας στην κόλαση. Να τολμήσουμε να πούμε τα πράγματα με το όνομά τους: Κυβέρνηση (και ΝΔ και ΛΑΟΣ) – Ευρωπαϊκή Ένωση – ΔΝΤ φτιάχνουν φέρετρα για εμάς και ψυχιατρεία για τους γιους και τις κόρες μας. Ένα είναι σίγουρο: εάν δεν αλλάξουμε τον κόσμο, πολλοί θα αλλάξουμε κόσμο.

  ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ – ΓΛΗΝΟΣ

ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΕΙΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*