ΕΛΜΕ Πειραιά: Ενημερωτικό για τα δικαιώματα των συναδέλφων και του συλλόγου διδασκόντων

Συνάδελφοι-Συναδέλφισσες

Με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς υπενθυμίζουμε στους εκπαιδευτικούς ένα δεκάλογο με ορισμένα βασικά δικαιώματα των εκπαιδευτικών και του συλλόγου διδασκόντων. Το Δ.Σ. της ΕΛΜΕ καλεί τους εκπαιδευτικούς και τους συλλόγους διδασκόντων να μην επιτρέπουν να παραβιάζονται εργασιακά δικαιώματα των εκπαιδευτικών και η καθημερινή δημοκρατική λειτουργία του σχολείου.

  1. Ο σύλλογος διδασκόντων έχει ουσιαστικό λόγο στον αριθμό των τμημάτων και στη ζωή του σχολείου. Επιμένουμε στη διαμόρφωση των τμημάτων με βάση την απόφαση της ΕΛΜΕ για 20 μαθητές το πολύ στο τμήμα (σε καμιά περίπτωση πάνω από 25). Συνεργαζόμαστε και γι’ αυτό με τους γονείς, που η Ομοσπονδία τους έχει την ίδια θέση. Ιδιαίτερα στην επαγγελματική εκπαίδευση πρέπει να εμποδίσουμε να κλείσουν τμήματα ειδικοτήτων με πρόσχημα το “μικρό” τάχα αριθμό μαθητών. Δε θα δεχτούμε άλλη συρρίκνωση της εκπαίδευσης και υποβάθμιση της παιδαγωγικής λειτουργίας.

  2. Αρμόδιο όργανο για τη διαμόρφωση και την αναπροσαρμογή του ωρολογίου προγράμματος στη σχολική μονάδα, καθώς και την κατανομή των μαθημάτων στους εκπαιδευτικούς (ανάγκη οι εκπαιδευτικοί τουλάχιστον κάθε κλάδου-ειδι κότητας να συνεργάζονται) είναι ο σύλλογος διδασκόντων. Αυτό πρέπει να το σεβαστούν οι διευθυντές των σχολείων και να μην προχωράνε σε μονομερείς και αυθαίρετες ενέργειες ,που παραβιάζουν τα δικαιώματα και το ωράριο των εκπαιδευτικών (π.χ. να δίνουν εντολές για αναπλήρωση ωρών). Η ΕΛΜΕ καλεί τους συναδέλφους να μην υλοποιούν τέτοιες εντολές και να ενημερώνουν το Δ.Σ.

  3. Οι συνεδριάσεις του συλλόγου πραγματοποιούνται μέσα στο ωράριο λειτουργίας του σχολείου, όχι εκτός ωραρίου και σε καμιά περίπτωση σε μέρες απεργίας, γενικότερα κινητοποιήσεων.

  4. Κανένας σύλλογος κανένας εκπαιδευτικός να μη συμμετάσχει σε προγράμματα “αυτοαξιολόγησης” της σχολικής μονάδας και των εκπαιδευτικών. Δεν δεχόμαστε την “αυτοαξιολόγηση”, γιατί στρώνει το έδαφος για την κατηγοριοποίηση και την ανταγωνιστική λειτουργία των σχολείων. Στην αντίθετη κατεύθυνση διεκδικούμε με το σωματείο μας και τους άλλους μαζικούς φορείς της περιοχής μας αιτήματα βελτίωσης της υποδομής και λειτουργίας όλων των σχολείων. Τα προβλήματα είναι γνωστά σε όλους.

  5. Με τη λήξη του διδακτικού ωραρίου οι εκπαιδευτικοί μπορούν ν’ αποχωρούν. Οι εκπαιδευτικοί παραμένουν στο σχολείο πέραν των διδακτικών τους ωρών μόνο για διεκπεραίωση εργασίας που τους έχει αναθέσει ο σύλλογος διδασκόντων (π.χ. ενημέρωση γονέων, συνεδρίαση συλλόγου, απουσίες).
  6. Η εφημερία δεν μπορεί να χρησιμοποιείται για παραβίαση του ωραρίου του εκπαιδευτικού. Η εφημερία που αναλογεί στον εκπαιδευτικό μπορεί να γίνει τμηματικά σε διαφορετικές μέρες.

  7. Δεν δεχόμαστε υποχρεωτικές υπερωρίες. Το Δ.Σ. της ΕΛΜΕ καλεί τους συλλόγους διδασκόντων να μην αναθέτουν υποχρεωτικές υπερωρίες σε συναδέλφους και τους συναδέλφους ν’ αποφεύγουν τις υπερωρίες, για να προσλαμβάνονται αδιόριστοι..
  8. Καλούμε τους συναδέλφους να μην εφαρμόζουνε προφορικές εντολές για μετακινήσεις εκπαιδευτικών, χωρίς απόφαση ΠΥΣΔΕ.
  9. Το Δ.Σ. της ΕΛΜΕ καλεί τους εκπαιδευτικούς και τους συλλόγους να μη συναινούν στην είσοδο στα σχολεία κάθε είδους επιχειρήσεων και χορηγών, που εμφανίζονται προ των πυλών ως δούρειος ίππος για την άλωση της δημόσιας εκπαίδευσης.

10) Τέλος, καλούμε τους διευθυντές να μην μετατραπούν σε ιμάντες υλοποίησης της αντιεκπαιδευτικής πολιτικής, όπως τους θέλουν, καθώς μάλιστα στη φετινή σχολική χρονιά αναμένεται έντασή της.

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*