Οι Παρεμβάσεις ΔΕ μπροστά στις Γενικές Συνελεύσεις των ΕΛΜΕ

Η επίθεση κυβέρνησης – ΕΕ – ΔΝΤ συνεχίζεται με μεγάλη ένταση και σφοδρότητα. Εργαζόμενοι, άνεργοι, νεολαία, βρισκόμαστε περικυκλωμένοι από μια θάλασσα προβλημάτων που αδυνατούμε να αντιμετωπίσουμε. Φοροληστεία, χαράτσια, πλειστηριασμοί, κατασχέσεις, διάλυση του συστήματος ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και ασφάλισης, απολύσεις, απλήρωτη εργασία συνθέτουν το σκηνικό. Η διαφύλαξη της κερδοφορίας των μεγάλων μονοπωλιακών ομίλων και η πολιτική και ιδεολογική σταθεροποίηση της κυριαρχίας τους στη χώρα μας, στην Ευρώπη και την ευρύτερη περιοχή είναι οι πρωτεύοντες στόχοι, στους οποίους υποτάσσουν τα πάντα. Οι άνθρωποι, οι εργαζόμενοι, η μεγάλη λαϊκή πλειοψηφία είμαστε το αναλώσιμο υλικό για το σκοπό αυτό.

Η όξυνση του αυταρχισμού και η παραβίαση κάθε δημοκρατικού δικαιώματος των εργαζομένων εντείνεται. Ήδη, μόνο το τελευταίο διάστημα, μετά την ανάληψη από την κυβέρνηση της προεδρίας της ΕΕ, έχουν απαγορευθεί δύο συγκεντρώσεις και οι εργαζόμενοι δεχόμαστε την επίθεση των δυνάμεων καταστολής (Πυργετός Λάρισας), συλλήψεις και παραπομπές σε δίκη με στόχο την τρομοκράτηση και την υποταγή μας.

Το ελληνικό κεφάλαιο και το αστικό πολιτικό σύστημα έχουν επιλέξει την απόλυτη σύνδεση τους με την ΕΕ, την ευρωζώνη, τους μηχανισμούς της και την ακόμη αντιδραστικότερη προοπτική της.

ΑΙΤΗΜΑΤΑ

Οι διεκδικήσεις και οι θέσεις που προβάλλαμε μέχρι τώρα, το πλαίσιο αιτημάτων και πάλης που ψηφίστηκε με συντριπτικές πλειοψηφίες στις ΓΣ του Σεπτεμβρίου, οι μετέπειτα αποφάσεις, οι αποφάσεις 16ου Συνεδρίου ισχύουν και αποτελούν τον πυρήνα, την κατεύθυνση της πάλης μας.

Σήμερα, στις τρέχουσες συνθήκες ως ζητήματα αιχμής μπορούν να θεωρηθούν :

  • Ο αγώνας ενάντια στις διαθεσιμότητες – απολύσεις. Η επαναφορά των συναδέλφων μας και των τομέων που καταργήθηκαν στα ΕΠΑΛ – ΕΠΑΣ, καμία κατάργηση-συγχώνευση σχολείου.

  • Η κατάργηση του νόμου για την αναδιάρθρωση του Λυκείου. Να μην εφαρμοστεί καμιά πλευρά του στους μαθητές της φετινής Α΄ Λυκείου.

  • Η προβολή του Ενιαίου, Δημόσιου, Δωρεάν, 12χρονου σχολείου ως εναλλακτικής λύσης, χρειάζεται να έρθει στο προσκήνιο τώρα και πλευρές του να γίνουν αιτήματα άμεσης διεκδίκησης.

  • Απόκρουση της αξιολόγησης με όποια μορφή και αν παρουσιάζεται. Κατάργηση όλου του νομοθετικού πλαισίου που αφορά την αξιολόγηση σχολείων και εκπαιδευτικών. Με συλλογικές διαδικασίες οργανώνουμε, συνεχίζουμε, μαζί τους συναδέλφους της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, τον αγώνα που ξεκίνησε στους συλλόγους διδασκόντων για την ακύρωση της αξιολόγησης στην πράξη. Επιβεβαιώνουμε την πρόσφατη απόφαση του ΔΣ της ΟΛΜΕ για την αξιολόγηση.

  • Άμεσα μέτρα στήριξης της λειτουργίας των σχολείων. Διορισμοί μονίμων εκπαιδευτικών. Μείωση του αριθμού των μαθητών στα τμήματα (20 ανά τάξη – 15 στην κατεύθυνση– 10 στα εργαστήρια), μείωση του διδακτικού ωραρίου τουλάχιστον στα επίπεδα που ίσχυαν πριν την αλλαγή του. Ανάδειξη του Συλλόγου Διδασκόντων σε βασικό παράγοντα της συλλογικής παιδαγωγικής, εκπαιδευτικής και διοικητικής λειτουργίας του σχολείου. Όχι στις μονοπρόσωπες διοικήσεις και σε διευθυντές μάνατζερ υποταγμένους στις εντολές της Διοίκησης.

  • Κατοχύρωση των δημοκρατικών και συνδικαλιστικών ελευθεριών και δικαιωμάτων. Κατάργηση του θεσμικού πλαισίου για την επιστράτευση απεργών και εργαζομένων. Να σταματήσει άμεσα κάθε δίωξη για συνδικαλιστική και πολιτική δράση, να απαλλαγούν οι διωκόμενοι συνάδελφοι.

  • Αγώνας για την κατοχύρωση των κοινωνικών αγαθών και υπηρεσιών. Παιδεία, Υγεία, Νερό, Ρεύμα, Στέγη, Ασφάλιση είναι δικαιώματα και όχι εμπορεύματα.

  • Όχι στις απολύσεις, αυξήσεις σε μισθούς και μεροκάματα, συλλογικές συμβάσεις εργασίας. Άμεσα μέσα ανακούφισης των λαϊκών οικογενειών.

Ο αγώνας για την ικανοποίηση των αιτημάτων μας μάς φέρνει σε σύγκρουση με τον πυρήνα της πολιτικής κυβέρνησης – ΕΕ – ΔΝΤ, με τις δεσμεύσεις που απορρέουν από την ένταξη της χώρας μας στην ΕΕ και την Ευρωζώνη και τους άλλους ιμπεριαλιστικούς σχηματισμούς. Το αίτημα για την ανατροπή αυτών των πολιτικών, η άρνηση του χρέους και η μονομερής διαγραφή του, η αποδέσμευση απ’ αυτούς τους σχηματισμούς προκύπτει ως άμεση φυσική συνέπεια. Αυτή τη λογική οφείλει να υπηρετήσει η δράση του κινήματος την περίοδο της ελληνικής προεδρίας, απέναντι στην κυβέρνηση που επιχειρεί να την αξιοποιήσει όχι μόνο για να επαναφέρει τα γνωστά κινδυνολογικά διλήμματα του τύπου «ΕΕ, ευρώ ή χάος», αλλά πριν απ’ όλα για να προωθήσει ένα νέο γύρο βάρβαρης επίθεσης στους εργαζόμενους και στην κοινωνική πλειοψηφία, όπως δήλωσε ήδη στις εξαγγελθείσες προτεραιότητες της.

Πρόγραμμα Δράσης

Σήμερα περισσότερο από ποτέ είναι αναγκαίο να συγκροτηθεί ένα μεγάλο πανεκπαιδευτικό – πανεργατικό μέτωπο αγώνα, με βάση τα παραπάνω αιτήματα, που να συνενώσει όλες τις αγωνιστικές δυνάμεις του κλάδου, του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, σε πολύμορφο απεργιακό αγώνα διαρκείας, που θα εκτείνεται μέχρι το τέλος της σχολικής χρονιάς. Ο αγώνας αυτός θα κορυφωθεί περί το τέλος Φεβρουαρίου – αρχές Μαρτίου, όταν θα πλησιάζει η οριακή ημερομηνία 22/3, που εκπνέει ο χρόνος για τις πρώτες διαθεσιμότητες (εκπαιδευτικοί, σχολικοί φύλακες, δημ. αστυνομικοί, καθαρίστριες του υπ. Οικονομικών), με εναλλαγές των μορφών, που θα στηρίζεται και θα ελέγχεται σε κάθε φάση από τις ΓΣ και τις επιτροπές αγώνα.

Συνεχίζουμε τον παρατεταμένο, πολύμορφο, απεργιακό αγώνα που θα φτάσει μέχρι το τέλος της σχολικής χρονιάς.

Σ’ αυτά τα πλαίσια αποφασίζουμε :

  1. Συλλαλητήρια σε όλες τις μεγάλες πόλεις με αιχμή τις διαθεσιμότητες – απολύσεις, την Παρασκευή 31/1/14.

  2. Στάση εργασίας και συλλαλητήριο την ημέρα συνάντησης της τρόικας με τον Υπ. ΔΜ για την ανακοίνωση απολύσεων – νέων διαθεσιμοτήτων.

  3. 24ωρη απεργιακή κινητοποίηση στις 7/2/14, ημέρα που εκδικάζεται η υπόθεση της διαθεσιμότητας των εκπαιδευτικών στο ΣτΕ.

  4. Νέες ΓΣ των ΕΛΜΕ και ΓΣ προέδρων στα μέσα Φλεβάρη για εκτίμηση της κατάστασης, κλιμάκωση των απεργιακών κινητοποιήσεων, με ένταση και διάρκεια, από κοινού με άλλους κλάδους εργαζομένων, σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, με γονείς και μαθητές.

  5. Οι ΕΛΜΕ, σε συντονισμό με τα σωματεία εργαζομένων στα νοσοκομεία , να οργανώσουν παρεμβάσεις σε κεντρικά νοσοκομεία των νομών για τη δωρεάν ιατρική περίθαλψη των μαθητών και των οικογενειών τους, μέχρι τις 7/2/14. Κανείς μαθητής και η οικογένειά του χωρίς στέγη, φαγητό, ρεύμα, νερό, περίθαλψη.

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*