ΕΛΜΕ Άνω Λιοσίων – Ζεφυρίου – Φυλής: Άμεση ανάκληση της απόλυσης από το βιβλιοπωλείο «Ευριπίδης» στο Χαλάνδρι

Στις 19 Ιουλίου απολύθηκε από το βιβλιοπωλείο «Ευριπίδης» μια εργαζόμενη. Απολύθηκε γιατί διεκδικούσε τα δικαιώματά της, γιατί απεργούσε, γιατί ήταν συνδικαλισμένη. Η εργοδοσία του βιβλιοπωλείου ήθελε να απαλλαγεί από μία υπάλληλο που είναι συνδικαλισμένη, που διεκδικεί και μιλάει για τα εργατικά δικαιώματα και τις εργατικές κατακτήσεις. Υπάρχει όμως και ένας λόγος ακόμα. Η εργαζόμενη ήταν «παλιά» και είχε μεγάλο κόστος. Οι εργοδότες αξιοποιώντας όλο το μνημονιακό οπλοστάσιο και την τεράστια ανεργία που υπάρχει, ξεφορτώνονται τους παλαιότερους υπαλλήλους και προσλαμβάνουν ανέργους με μισθό 480 ευρώ. Αυτό έκαναν και στο βιβλιοπωλείο «ΕΥΡΙΠΙΔΗ».

Από την πρώτη στιγμή της απόλυσης το σωματείο της εργαζόμενης ο Σύλλογος Υπαλλήλων Βιβλίου Χάρτου Αττικής (ΣΥΒΧΑ) προχώρησε σε διαμαρτυρίες που συνεχίστηκαν όλους αυτούς τους μήνες και θα συνεχιστούν μέχρι τη δικαίωση της εργαζόμενης. Η Επιθεώρηση Εργασίας στην 3μερή συνάντηση που έγινε γνωμοδότησε υπέρ της απολυμένης. Κάλεσε την εταιρεία να ανακαλέσει την απόλυση.

Θεωρούμε απαράδεκτη την παρέμβαση της εργοδοτικής οργάνωσης στον κλάδο του βιβλίου, ΕΝΕΛΒΙ, η οποία με επιστολές της προς τον ΣΥΡΙΖΑ Χαλανδρίου και προς τον Εμπορικό Σύλλογο Χαλανδρίου τους εγκαλεί για τις πράξεις ή τις παραλήψεις τους αντίστοιχα. Η παρέμβαση αυτή έχει ως στόχο να απομονωθεί ο αγώνας της απολυμένης και του σωματείου της. Ο Εμπορικός Σύλλογος Χαλανδρίου ταυτίστηκε με την ΕΝΕΛΒΙ και με ανακοίνωσή του χαρακτηρίζει τις διαμαρτυρίες του σωματείου μας ως ακραίες και υπερβολικές.

Είναι απαράδεκτη η ταχτική της ΕΝΕΛΒΙ, η οποία στην παρέμβασή της ουσιαστικά εγκαλεί την Επιθεώρηση Εργασίας για τη γνωμοδότησή της υπέρ της απολυμένης. Θεωρεί ότι ο μόνος ρόλος, που έχει η Επιθεώρηση Εργασίας, είναι να βλέπει αν τα σχετικά έγγραφα που συνοδεύουν την απόλυση είναι τυπικά εντάξει. Σε παλαιότερο έγγραφό της, σχολίαζε τη γνωμοδότηση του υπουργείου Εργασίας σχετικά με την ισχύ της αργίας του Αγίου Πνεύματος για τον κλάδο του βιβλίου λέγοντας, “αυτή είναι απλά η γνώμη ενός υπαλλήλου του υπουργείου”. Τελικά ποιος κυβερνά αυτό τον τόπο… η τρόικα και η ΕΝΕΛΒΙ;

Μαζί με τα άλλα σωματεία, τους τοπικούς φορείς στο Χαλάνδρι και κάθε εργαζόμενο θα υπερασπιστούμε τη συνάδελφο απαιτώντας την άμεση επαναπρόσληψή της. Να σηκωθεί ένα κύμα συμπαράστασης και αλληλεγγύης που θα υπερασπιστεί τους χιλιάδες νέους εργαζόμενους που δοκιμάζονται σε συνθήκες «γαλέρας» και με ελαστικές σχέσεις εργασίας. Το σωματείο μας βρίσκεται στο πλευρό της απολυμένης και του ΣΥΒΧΑ στον αγώνα που δίνουν για να επιστρέψει στη δουλειά της. ΚΑΛΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΡΓΟΔΟΣΙΑ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟΥ «ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ» να ανακαλέσει τώρα την απόλυση της εργαζόμενης.

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*