Περιμένουν να κουραστούμε, να διασπαστούμε, αλλά δεν θα τους κάνουμε τη χάρη

Λεωνίδας Κοκκόλης, Φωτεινή Ρώιμπα*

Την Τρίτη πήγαμε στις γενικές συνελεύσεις με έναν κόμπο στο στομάχι. Είχαμε την εισήγηση της ΟΛΜΕ για απεργία και είχαμε δύο ζητήματα να απαντήσουμε στους συναδέλφους. Το πρώτο ζήτημα ήταν το θέμα των πανελλαδικών και το δεύτερο η επιστράτευση. Αν δεν ψηφιζόταν η εισήγηση, τότε θα είχαμε τραγωδία, δηλαδή ο κλάδος με σκυφτό το κεφάλι θα είχε δεχθεί παθητικά τα μέτρα. Όμως με το θέμα της επιστράτευσης τι θα γινόταν; Έπρεπε να υπάρχει πρόταση ευθύνης και όχι πρόταση αυτοκτονίας, δηλαδή ανατροπή της επιστράτευσης με όρους μαζικούς. Επίσης πρόταση δέσμευσης για συνέλευση την Πέμπτη προκειμένου να φανεί η πραγματική συμμετοχή του κόσμου. Ο χρόνος για σκέψη και δράση ήταν περιορισμένος και η ανησυχία, ο φόβος και ο εκβιασμός ήταν τεράστιος. Ξεκινήσαμε σιγά σιγά, υπολογίζοντας το κάθε βήμα και ζητώντας βοήθεια. Οι συμμαχίες δεν ήρθαν όπως τις ζητούσαμε. Πετάξαμε το μπαλάκι ή καλύτερα μεταδώσαμε το φόβο στους προέδρους και επομένως την Τετάρτη ίσως κάποιοι δεν μπορούσαν να αποφασίσουν.

Η απεργία πήγε πίσω και τώρα άρχισαν τα εύκολα λόγια: «μας πούλησαν», «εγώ σας τα ᾽λεγα», «εγώ θα έκανα απεργία», «εγώ δεν ξανάρχομαι». Πρέπει να μάθουμε από την εμπειρία, από τα λάθη και να συνεχίσουμε. Περιμένουν να κουραστούμε, να διασπαστούμε, αλλά δεν θα τους κάνουμε τη χάρη. Προχωράμε με προβληματισμό και με σχέδιο.

Η πρώτη σκέψη που έρχεται είναι ότι τα σχολεία το Σεπτέμβρη δεν θα πρέπει να ανοίξουν και για αυτό θα υπάρξει δέσμευση από τις συνελεύσεις και από το νέο Δ.Σ. της ΟΛΜΕ. Όμως η επιστράτευση θα υπάρχει ακόμα και ίσως το Σεπτέμβρη είναι αργά, καθώς τα μέτρα ψηφισμένα μήνες και ο κλάδος ηττημένος και αποδιοργανωμένος από την περίοδο του καλοκαιριού.

Τι μπορούμε να κάνουμε τώρα; Έχουμε τη δύναμη να πούμε ΝΑΙ σε απεργία διαρκείας μετά τις πανελλαδικές με τα υπάρχοντα αιτήματα και την άρση της επιστράτευσης; Πρόταση στο Δ.Σ. της ΟΛΜΕ, γενικές συνελεύσεις, ζήτημα συμμαχιών από ΔΟΕ, ΑΔΕΔΥ, ΓΣΕΕ. Έχουμε χρόνο για να δούμε πόσο έτοιμος είναι ο κλάδος και ποιοι είναι αυτοί που θα σταθούν δίπλα μας.

*Οι Λ. Κοκκόλης και Φ. Ρώιμπα είναι μέλη των Παρεμβάσεων και του Δ.Σ. της Β’ ΕΛΜΕ Δωδεκανήσου

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*