Αγων. Παρέμβαση-«Γληνός» Πειραιά: Κατάρρευση δημόσιας υγείας-ΕΟΠΥΥ

Η πολιτική των Μνημονίων που σχεδιάζεται και εφαρμόζεται από κυβέρνηση – Ε.Ε. – ΔΝΤ γκρεμίζει δικαιώματα και κατακτήσεις, ισοπεδώνει το σύστημα υγείας που το έχουν χρυσοπληρώσει εργαζόμενοι και συνταξιούχοι και τώρα βλέπουν να γκρεμίζεται πάνω στα κεφάλια τους και να απειλεί τη ζωή τους. Οι ασφαλισμενοι – όσοι και όσο μπορούν- καλούνται να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη και να πληρώσουν για φάρμακα, γιατρούς, εξετάσεις και νοσήλια σε μια περίοδο που αιμορραγούν οικονομικά και που η φτώχεια και η ανεργία σκορπούν το θάνατο.

Ο περιβόητος Εθνικός Οργανισμός Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) αποδεικύεται ένα θνησιγενές τερατούργημα της …αγέλης των λύκων που κυβερνά τη χώρα. «Καλύπτοντας» 9,5 εκατομμύρια ασφαλισμένους ξεκίνησε τη λειτουργία του από την αρχή του χρόνου με κρατική επιδότησηύψους 0,6% του ΑΕΠ, όταν τα προηγούμενα χρόνια η επιδότηση του ΙΚΑ με τους μισούς και λιγότερους ασφαλισμένους ήταν 1,4% του ΑΕΠ! Έτσι με τον κανονισμό παροχών του ΕΟΠΥΥ περιορίστηκαν δραματικά οι δωρεάν παροχές στο επίπεδο το ελάχιστου «βασικού πακέτου» με αποτέλεσμα δεκάδες εξετάσεις και εκατοντάδες φάρμακα να εξαιρεθούν από την κάλυψη των ασφαλιστικών ταμείων και το κόστος να πέφτει στις πλάτες των ασφαλισμένων. Παρόλα αυτά το έλλειμμα του ΕΟΠΥΥ ξεπερνά τα 2,5 δισ. Ευρώ.Είναι αξιοσημείωτο ότι μέχρι το τέλος Ιουλίου οι οφειλές προς τους ασφαλισμένους ξεπέρασαν τα 57 εκ. Ευρώ!

Η κατάρρευση του συστήματος υγείας που βιώνουμε καθημερινά οι εργαζόμενοι έχει τις ρίζες της στη διαχρονική καταλήστευση των ταμείων των εργαζομένων προς όφελος του κεφαλαίου και στην πρόσφατη πολιτική των Μνημονίων που γκρεμίζει συνθέμελα το «κράτος – πρόνοιας». Από τα πρόσφατα στοιχεία προκύπτει ότι περίπου 12,5 δις ευρώ θα κοστίσει στα Ταμεία το «εθνοσωτήριο» «κούρεμα» του χρέους. Η «δημοσιονομική προσαρμογή στο υπουργείο Υγείας», έτσι λέγονται οι δραματικές περικοπές , ισοδυναμεί με «βόμβα μεγατόνων» στα θεμέλια του δημοσίου συστήματος υγείας. Η τρικομματική κυβέρνηση έχει αποφασίσει περικοπές δαπανών ύψους 1,3 δις. ευρώ για τη διετία 2013 – 14. Η πολιτική της υποχρηματοδότησης  δυναμιτίζει τα θεμέλια του δημόσιου συστήματος υγείας, οδηγεί σε ασφυξία γιατρούς και φαρμακοποιούς, φέρνοντας σε απόγνωση τους εργαζόμενους.

Η κατάσταση αναμένεται να επιδεινωθεί με τις επικείμενες περικοπές, έτσι που η κατάστασηνα θυμίζει τις πρώτες μεταπολεμικές δεκαετίες. Ήδη ολόκληρες περιοχές της χώρας είναι ακάλυπτες ή με υποτυπώδεις και ανεπαρκέστατες υπηρεσίες υγείας. Σε ό,τι αφορά τη νοσοκομειακή περίθαλψη, το μόνο που βλέπει κανείς είναι εγκατάλειψη και ελλείψεις σε προσωπικό, εργαστήρια, αναλώσιμα. Νοσοκομεία υποβαθμίζονται εν αναμονή συγχωνεύσεων – καταργήσεων, ενώ Κέντρα Υγείας και Ιατρεία καταργούνται. Την ίδια στιγμή σχεδιάζεται η κλιμακωτή συμμετοχή των ασθενών στα συνολικά έξοδα νοσηλείας έως και 50% κατά το πορτογαλλικό μοντέλο και η επιβολή ανώτατου ορίου, ενώ οι εισφορές των εργαζομένων για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη που καταβάλλονται αδιάλειπτα και παραμένουν σε υψηλά επίπεδα. Μια τέτοια πολιτική μετρέπει την υγεία από κοινωνικό δικαίωμα και ανάγκη σε εμπόρευμα και ανοίγει το δρόμο για την πλήρη ιδιωτικοποίησή της.

Ούτε υποταγμένα, ούτε χωριστά, αλλά ενωτικά και αγωνιστικά υπερασπιζόμαστε τα δικαιώματα και τις κατακτήσεις μας.

Παλλαϊκός ξεσηκωμός ενάντια στη βαρβαρότητα κυβέρνησης-ΕΕ-ΔΝΤ.

  • Η ΥΓΕΙΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑ – ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΑΙΩΜΑ
  • ΑΜΕΣΗ ΚΡΑΤΙΚΗ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΤΟΥ ΕΟΠΥΥ
  • ΑΚΥΡΩΣΗ ΤΩΝ ΣΧΕΔΙΩΝ ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΗΣ – ΚΑΤΑΡΓΗΣΗΣ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ – ΑΛΛΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΔΗΜΟΣΙΑ – ΔΩΡΕΑΝ ΚΑΙ ΙΣΟΤΙΜΗ ΙΑΤΡΟΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ  ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ
  • ΚΑΜΙΑ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΑΓΑΘΩΝ ΚΑΙ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ. ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΠΑΙΔΕΙΑ –ΥΓΕΙΑ- ΑΣΦΑΛΙΣΗ- ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ –ΕΝΕΡΓΕΙΑ -Τ ΗΛ/ΚΟΙΝΩΝΙΕΣ …

                          Φυσάει 

Φυσάει μέσα στην οργισμένη καρδιά του λαού
[…]            Ερχόμαστε
Παραμερίστε 

Κατεβαίνουμε σαν μια χιονοστιβάδα που όσο κατηφορίζει 

μεγαλώνει

Τάσος Λειβαδίτης  

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*