Αποφάσεις της συνάντησης καθηγητών γονέων και φορέων περιοχής Χαλανδρίτσας Αχαΐας: Μετακινήσεις μαθητών και Νέο σχολείο

Μετά το κάλεσμα γονέων και καθηγητών του Γυμν.-ΛΤ Χαλανδρίτσας (με ομόφωνη απόφαση στις 16-3-2012) πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 1-4-2012 λίγο πριν το μεσημέρι σε αίθουσα του Γυμνασίου Χαλανδρίτσας ενημερωτική και αγωνιστική συνάντηση πολλών γονέων με επικεφαλής τους προέδρους του Γυμνασίου – Λ.Τ. και δημοτικού σχολείου Χαλανδρίτσας, σημαντικής αντιπροσωπείας καθηγητών, εκπροσώπων της Δημ. Επ. Δήμου Ερυμάνθου και της Α΄ ΕΛΜΕ Αχαΐας.

Αφού έγινε διεξοδική συζήτηση τόσο για τα νέα δεδομένα στις μετακινήσεις μαθητών (από τα χωριά), όσο και για τις πιθανές και αντιφατικές αλλαγές για το λεγόμενο «Νέο Σχολείο» στη συνάντηση αποφασίστηκαν τα εξής:

Ι) Εγκρίθηκε πλαίσιο προβληματισμού και εκτίμησης των δεδομένων που έχει ως εξής:

«Όλοι εμείς θέλουμε να εκφράσουμε την έντονη διαμαρτυρία μας για την συνεχιζόμενη υποβάθμιση της δημόσιας εκπαίδευσης, όσο και την αγωνία μας για το πώς θα είναι τα σχολεία μας από εδώ και πέρα.

Δεν μας εκφράζει ένα σχολείο με αλλοπρόσαλλες αλλαγές στο σχολικό περιεχόμενο και τις πολλαπλές εξετάσεις στα Λύκεια που πάλι έρχονται στο προσκήνιο, χωρίς βιβλία, χωρίς βιβλιοθήκες και ενισχυτική διδασκαλία, χωρίς υποστηρικτικές δομές, με σημαντική μείωση χρημάτων για την θέρμανση και τα λοιπά λειτουργικά έξοδα, χωρίς υποστηρικτικό και ίσως χωρίς εκπαιδευτικό προσωπικό.

Το Υπ. Παιδείας εφαρμόζει ήδη πιλοτικά προγράμματα για αλλαγές στη β/βάθμια εκπ/ση που είναι γεμάτα αντιφάσεις, γι’ αυτό μας βρίσκουν διστακτικούς ή και αντίθετους για τα αποτελέσματα που μπορούν να οδηγήσουν. Με μεγάλη πιθανότητα αν εφαρμοστεί ο νέος τρόπος διδασκαλίας, που μπορεί μεν να διευκολύνει κάπως τους μαθητές με ελλείμματα, αλλά δεν θα μπορούν όμως να ανταπεξέλθουν σε πανελλαδικού τύπου εξετάσεις για εισαγωγή ή στις τρεις τάξεις των λυκείων, εάν τελικά εφαρμοστούν.

Παράλληλα  με τη νέα διαλυτική πολιτική του πλέγματος «Καλλικράτη», μνημονίων και τρόικας, μεταβιβάζονται επί πλέον αρμοδιότητες και στον «καλλικρατικό» μας Δήμο Ερυμάνθου (όπως και σε όλους τους Δήμους) και ειδικά το ζήτημα της μεταφοράς μαθητών μέσα σε ασφυκτικά οικονομικά και νομικά πλαίσια. Η παράταση με το παλιό καθεστώς της μεταφοράς μαθητών έχει οριστική ημερομηνία λήξης στις 30 Ιουνίου 2012. Παρά το γεγονός ότι στο δήμο μας έχει προκηρυχτεί επιτυχής διαγωνισμός και αναμένεται η υπογραφή της σύμβασης με τα ΚΤΕΛ δεν αποκλείεται η μεταφορά μαθητών μας να είναι μετέωρη, αφού η χιλιομετρική τιμή ανά μαθητή έχει κατέλθει στο 0.36 Ε ανά μαθητή. Γι’ αυτό κινητοποιούμαστε προληπτικά.»

ΙΙ) Διεκδικούμε:

α) Την αποτροπή ακόμα και της σκέψης για ατομικό κουπόνι ανά μαθητή και για απεμπόληση της δημόσιας και ομαδικής, μεταφοράς των μαθητών.

β) Την αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης στους Δήμους σε τέτοιο επίπεδο ώστε οι μεταφορές μαθητών των σχολείων, όπως και η εν γένει χρηματοδότηση να φτάσει να καλύπτει τις πραγματικές ανάγκες.

γ) Την αλλαγή και σημαντική βελτίωση της ΚΥΑ του Υπ. Εσωτερικών, ώστε να συνεχιστεί απρόσκοπτα η ομαδική και δημόσια μεταφορά των μαθητών. Να δοθεί επίσης η νομική και οικονομική δυνατότητα στους δήμους, ώστε να αρχίζουν αναλαμβάνουν την μεταφορά μαθητών, ειδικά στα μέρη που δεν διέρχονται ή δεν επαρκούν δεν δημόσιας χρήσης μέσα μεταφοράς (λεωφορεία , ταξί, κλπ.).

δ) Την επιδίωξη ομαδικών διαγωνισμών μεταξύ των δήμων που μπορεί να φτάνει μέχρι τα όρια της Περιφέρειάς μας, ώστε οι μειοδότες να μη διαλέγουν δρομολόγια και να γίνεται καλύτερη διαπραγμάτευση.

ε) Την έγκαιρη αποπληρωμή των παλαιότερων χρεών της πολιτείας προς τα μέσα μεταφοράς (ΚΤΕΛ κλπ), ώστε να σταματήσουν οι συχνές διακοπές δρομολογίων στα μέσα κάθε σχολικής χρονιάς.

ΙΙ) Καλούμε

α) Τον κ. Δήμαρχο και τα μέλη του Δημ. Συμβουλίου του Δήμου Ερυμάνθου να συζητήσουν και να λάβουν σοβαρά τις προτάσεις της πρωτόγνωρης αυτής συνάντησης που έγινε στην έδρα του Δήμου.

β) Σε συσπείρωση όλους τους γονείς, καθηγητές, δασκάλους και τους σχετικούς φορείς της περιοχής μας γύρω απ’ αυτές τις πρωτοβουλίες και κινητοποιήσεις, που έχουν λαϊκό, δημοκρατικό και μη κομματικό χαρακτήρα..

γ) Την δημιουργία αντίστοιχων πρωτοβουλιών τόσο στα όρια του Δήμου μας, όσο και σε όμορους Δήμους και την ανάπτυξη δικτύου για την σταθερή επαγρύπνηση και την όποια  αναγκαία κινητοποίηση.

 

Χαλανδρίτσα, Κυριακή 1 Απριλίου 2012.

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*