Αγωνιστική Παρέμβαση Ε’ ΕΛΜΕ Θεσ/νίκης: Η επίθεση στο δημόσιο σχολείο και τους εκπαιδευτικούς θα ενταθεί. Συνελεύσεις ΤΩΡΑ!

 Το «Νέο» σχολείο τώρα χτίζεται…                                                                  

Το σχολείο της αγοράς, φθηνό, αυταρχικό, εξοντωτικό, ελιτίστικο, στενής κατάρτισης κι όχι γενικής γνώσης των νόμων της φύσης και της κοινωνίας που θα απελευθέρωνε το μαθητή από τα δεσμά της ημιμάθειας, θα έκτιζε ολοκληρωμένες προσωπικότητες ,ικανές όχι μόνο να απορρίψουν το σημερινό σύστημα, αλλά και να το αλλάξουν Σχολείο που θα βασιλεύει το πνεύμα του ανταγωνισμού, της ταξικής διαφοροποίησης και της ικανότητας του επιχειρείν. Είναι το σχολείο που ανταποκρίνεται στις σημερινές ανάγκες της καπιταλιστικής παραγωγής και που ονειρεύονται να βοηθήσει στο ξεπέρασμα της κρίσης τους. Με πρόσχημα το «συμμάζεμα των δημοσιονομικών» προσπαθούν να σώσουν μακροπρόθεσμα το σύστημα του κέρδους και της εκμετάλλευσης. Η «σωτηρία» θα  περάσει, για άλλη μια φορά οδοστρωτήρας πάνω από την λαϊκή οικογένεια.

Τίποτα δεν έχει μείνει πια όρθιο στο σχολείο!

  • Καταργείται ο Οργανισμός Εκδόσεων Διδακτικών Βιβλίων(ΟΕΔΒ). Από τη μεταπολεμική περίοδο του ’46 για πρώτη φορά τα σχολεία ξεκίνησαν χωρίς βιβλία.
  • Κλείνουν 700 περίπου σχολικές Βιβλιοθήκες σ’ όλη την Ελλάδα, οι οποίες βοηθούσαν στην επαφή των μαθητών με την ολόπλευρη γνώση, άρα και  ολοκληρωμένων προσωπικοτήτων
  • Αναστέλλεται η λειτουργία των Συμβουλευτικών Σταθμών Νέων, δομή που έχει σαν έργο τη ψυχοκοινωνική κάλυψη των αναγκών των σχολικών μονάδων.
  • Από τα 64 Κέντρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, που υπήρχαν μέχρι πέρυσι, έκλεισαν τα 10, άλλα συγχωνεύτηκαν, με αποτέλεσμα φέτος να λειτουργούν τα 42.
  • Οι δομές του σχολικού επαγγελματικού προσανατολισμού καταργούνται στην πράξη. Αρχικά καταργήθηκαν τα ΓΡΑΣΥ, φέτος άδειασαν από εκπαιδευτικούς τα ΓΡΑΣΕΠ και υπολειτουργούν τα ΚΕΣΥΠ (ένα ατομο ανά διεύθυνση).
  • Υποβαθμίζονται τα ΚΕΔΔY, ΕΚΦΕ, ΠΛΗΝΕΤ κ.α.. όπως φαίνεται από το προσχέδιο νόμου για «Τη Διοίκηση της Εκπαίδευσης».
  • Καταργείται ο Οργανισμός Σχολικών Κτιρίων (ΟΣΚ) και το  κτιριακό ζήτημα παραδίδεται σε ιδιώτες μέσω των Συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ).
  • Υποβαθμίζεται ο θεσμός των σχολικών επιτροπών που είναι αρμόδιες για τις λειτουργικές ανάγκες των σχολείων.
  • Καταργήθηκαν ήδη την περσινή χρονιά 1.000 σχολεία και έπεται η συνέχεια.
  • Καταργήθηκε ο θεσμός τη ενισχυτικής διδασκαλίας στα γυμνάσια. και της ΠΔΣ στα λύκεια.
  • Κλείνουν τα αθλητικά σχολεία και υποβαθμίζονται τα μουσικά, ώστε και αυτά να «συμπεριληφθούν» σε μια δεύτερη φάση.
  • Υποβαθμίστηκε η διδασκαλία των ξένων γλωσσών με την κατάργηση της δεύτερης ξένης γλώσσας στο Γυμνάσιο και την έξοδο τους ουσιαστικά από το Λύκειο.
  • Καταργείται η διδασκαλία των καλλιτεχνικών στο λύκειο, η πολιτική αγωγή, η πληροφορική, κ.α.
  • Υποβαθμίζονται τα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας με τη μείωση στο ελάχιστο των μόνιμων και με εμπειρία εκπαιδευτικών σε αυτά και την πρόσληψη ωρομίσθιων με «μπλοκάκι».
  • Πολλά ΕΠΑΛ, ΣΕΚ και ΕΠΑΣ θα κλείσουν στα πλαίσια του νέου νόμου για τα τεχνικά σχολεία!
  • Στα πιλοτικά προγράμματα που εφαρμόζονται στα Γυμνάσια μειώνεται κατά μία ώρα το μάθημα των αρχαίων ελληνικών και της φυσικής αγωγής στην α΄ γυμνασίου, της ιστορίας στη γ΄ γυμνασίου.
  • Το μάθημα της λογοτεχνίας στο λύκειο θα δύναται να το διδάξει κάθε ειδικότητα, εφόσον μετατρέπεται σε project.
  • Τα 28 έως 30 μαθητών τμήματα που προσπαθεί να επιβάλει το υπουργείο αποτελούν πισωγύρισμα για τα  μορφωτικά δικαιώματα.

                      Η επίθεσή στο δημόσιο σχολείο και τους εκπαιδευτικούς θα ενταθεί

Σε αυτό το πλαίσιο ο εκπαιδευτικός με το νέο μισθολόγιο- φτωχολόγιο-ποινολόγιο γίνεται κρατικός υπάλληλος με μισθό πείνας και αξιολογούμενος κι εξαρτημένος από την αυθεντία του διευθυντή, χειραγωγημένος από τους στόχους που θέτει το σύστημα.

 Η εφεδρεία στους εκπαιδευτικούς. Στην συνάντηση του Δ.Σ. της ΟΛΜΕ με την υφυπουργό, η κυρία Χριστοφιλοπούλου είπε ότι «δεν θα μπουν οι εκπαιδευτικοί σε εφεδρεία», χωρίς, όμως, να δεσμευτεί και για το στο μέλλον. «Υπάρχει τόση ρευστότητα είπε»! Παράλληλα, δημοσιεύματα στις εφημερίδες θεωρούν δεδομένη την εφεδρεία στους εκπαιδευτικούς και αναφέρουν: «την εφαρμογή της προσυνταξιοδοτικής εφεδρείας σε δάσκαλους και καθηγητές που θέλουν μέχρι και δύο χρόνια για να συνταξιοδοτηθούν και  υπολογίζεται ότι ο αριθμός των εφέδρων θα κυμανθεί από 18.000-20.000 εκπαιδευτικούς στο σύνολο των 185.000 που εργάζονται σήμερα».

Την ίδια στιγμή ,έχουν ήδη ετοιμαστεί οι καταστάσεις για να μπουν σε καθεστώς εφεδρείας και απόλυσης 30.000 δημόσιοι υπάλληλοι και παράλληλα, χιλιάδες απολύσεις πραγματοποιούνται καθημερινά στον ιδιωτικό τομέα (π.χ. Χαλυβουργία). Είναι ανάγκη και οι εκπαιδευτικοί με τα σωματεία τους να συμμετάσχουν στο συντονισμένο αγώνα των σωματείων και των επιτροπών αγώνα των εργαζομένων που τίθενται ή θα τεθούν υπό το καθεστώς των απολύσεων. Κανένας συνάδελφος στην εργασιακή εφεδρεία – όλοι οι εκπαιδευτικοί σε οργανικές θέσεις. Οργανικά κενά στην ειδική αγωγή.

● Ο νέος προϋπολογισμός το 2012 προβλέπει για την παιδεία 1,184 δις € λιγότερα από το 2009. Μείωση δραματική των δαπανών για την εκπαίδευση στο 2,75% του ΑΕΠ. Στην  πρωτοβάθμια εκπαίδευση προβλέπονται:1,74 περίπου δισ. για μισθούς – συντάξεις, (μείωση κατά 129 εκατ. σε σχέση με πέρσι ) και 2,9 εκατ. για λειτουργικές δαπάνες (μείωση κατά 14,3 εκατ. σε σχέση με πέρσι!!!). Αντίστοιχα, στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση: 2,19 δισ. περίπου για μισθούς (μείωση κατά 192 περίπου εκατ.) και 15,2 εκατ. για λειτουργικές δαπάνες (μείωση κατά 21 εκατ. σε σχέση με πέρσι!!!).

Αγώνας ενάντια στα χαράτσια : άρνησης να πληρωμής .Όλοι μαζί μπορούμε να καταργήσουμε το νόμο, να ανατρέψουμε τα χαράτσια Τώρα που η συγκυβέρνηση δείχνει να έχει θορυβηθεί από την μαζικότητα και τη μαχητικότητα της αντίστασης. Γι’ αυτό προωθεί την «εκλογίκευση» του μέτρου, προχώρησε στην εξαίρεση ευπαθών ομάδων, στην παράταση του χρόνου για διακοπή από 40 σε 80 ημέρες. Από την άλλη, εντείνει την καταστολή, (π.χ. συλλήψεις συνδικαλιστών στη κατάληψη της ΔΕΗ), στέλνοντας ένα σαφέστατο μήνυμα σε όσους αντιστέκονται. Όλοι οι εκπαιδευτικοί με απόφαση της γενικής συνέλευσης της ΕΛΜΕ  να συμμετέχουν στη συγκέντρωση που οργανώνουν οι Πρωτοβουλίες και οι Επιτροπές  Κατοίκων του νομού την Πέμπτη 8 Δεκέμβρη, στις 7μ.μ., στο Άγαλμα Βενιζέλου.

Όλοι οι ιδιώτες γιατροί, ανέστειλαν από την 1/12 τις συμβάσεις τους με τον ΟΠΑΔ,  εξαιτίας της μεγάλης καθυστέρησης αποπληρωμής των οφειλομένων από το κράτος. Αυτό πρέπει να εκπληρώσει άμεσα τις εκπληρώσεις του προς τους γιατρούς. Απαιτούμε δημόσια, δωρεάν,καθολική υγεία . Η υγεία και η παιδεία εμπόρευμα δεν είναι. Μαζική παράσταση και κατάληψη στον ΟΠΑΔ άμεσα.

Το Δ.Σ. της ΟΛΜΕ, οφείλει να οργανώσει άμεσα Γενικές Συνελεύσεις σε όλες τις ΕΛΜΕ.

Από αύριο οργάνωση μαζικών  κινητοποιήσεων στα γραφεία των Διοικήσεων, συντονισμό με τις ΕΛΜΕ και τους διδασκαλικούς συλλόγους της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης.

• Απόφαση αγωνιστικών κινητοποιήσεων απεργίες, συγκεντρώσεις διαδηλώσεις καταλήψεις κ.α. ενάντια στη δανειακή σύμβαση που θα συζητηθεί και θα ψηφιστεί μέσα στο Γενάρη.

Το μαύρο μέτωπο του ΠΑΣΟΚ, ΝΔ. ΛΑΟΣ ήρθε να υλοποιήσει όλα τα αντεργατικά μέτρα της ντόπιας και ευρωπαϊκής ολιγαρχίας. Η νέα καταστροφική δανειακή σύμβαση ,το “κούρεμα” των αποθεματικών των ταμείων, τα γενικότερα και τα επιμέρους μέτρα οπισθοδρόμησης της παιδείας και των εκπαιδευτικών, είναι επείγοντα θέματα που δε δικαιολογούν καμία αναμονή.

ΟΡΓΑΝΩΣΗ- ΚΛΙΜΑΚΩΣΗ- ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ

ΛΑΪΚΟΣ ΞΕΣΗΚΩΜΟΣ

Για να δοθεί απάντηση στην κρίση από τη σκοπιά των εργαζομένων και των συλλογικών τους συμφερόντων

 

 

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*