Απόφαση της έκτακτης συνέλευσης του ΕΣΔΕΠ ΑΠΘ (2.12.2011)

Απόφαση της έκτακτης γενικής συνέλευσης του Ενιαίου Συλλόγου Διδακτικού Επιστημονικού Προσωπικού του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης που έγινε την Παρασκευή 2.12.2011:

Η ελληνική κοινωνία βιώνει την πιο σκληρή αντιλαϊκή πολιτική που έχει επιβάλει ποτέ ελληνική κυβέρνηση στην μεταπολεμική ιστορία του τόπου, στο όνομα της «δημοσιονομικής εξυγίανσης». Η αποδόμηση του κοινωνικού κράτους, οι περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, η αύξηση της ανεργίας, η καταπάτηση εργασιακών δικαιωμάτων, η ελαστικοποίηση των σχέσεων εργασίας και το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας, έχουν δημιουργήσει μια ζοφερή κατάσταση που καθημερινά οδηγεί στην ανέχεια και στην εξαθλίωση όλο και μεγαλύτερα τμήματα της ελληνικής κοινωνίας. Η καταναγκαστική «κηδεμονία» εξαπλώνεται σε εθνικό, πολιτικό, οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο με στόχο την υπονόμευση και τον περιορισμό της εθνικής κυριαρχίας, των δημοκρατικών δικαιωμάτων και πολιτικών ελευθεριών. Η μαύρη συγκυβέρνηση του μετώπου ΠΑΣΟΚ – ΝΔ –ΛΑΟΣ έρχεται με τις αποφάσεις της να εφαρμόσει την αντιδραστική πολιτική της προηγούμενη κυβέρνησης, φορτώνοντας νέα βάρη σε μισθωτούς και μικροεπαγγελματίες. Τα χαράτσια αποκτούν μόνιμο χαρακτήρα και η εργασιακή εφεδρεία-απόλυση οδηγούν χιλιάδες δημοσίους υπαλλήλους στην ανεργία. Τα εθνικά θέματα «τακτοποιούνται» σε καθεστώς εκχώρησης και αδιαφάνειας.

Στο χώρο των πανεπιστημίων, η κυβέρνηση περικόπτει τους «εγγραφόμενους» προϋπολογισμούς, αναστέλει το διορισμό εκατοντάδων εκλεγμένων μελών ΔΕΠ, εκμηδενίζει δραματικά τις πιστώσεις για συμβασιούχους διδάσκοντες, αρνείται την προκήρυξη νέων θέσεων για να καλυφθούν οι ανάγκες λόγω συνταξιοδότησης συναδέλφων, οδηγεί επί της ουσίας τα πανεπιστήμια σε αδυναμία να επιτελέσουν το έργο τους, τα αναγκάζει να συρρικνώσουν τα προγράμματα σπουδών και την ποιότητά τους. Με τον κρατικό προϋπολογισμό του 2012, που εισηγείται η συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ – ΝΔ – ΛΑΟΣ, έρχονται νέες μειώσεις μισθών, συντάξεων και δαπανών για Παιδεία, Υγεία και Πρόνοια, καθώς ο προϋπολογισμός αυτός είναι συνέχεια των αποφάσεων του μνημονίου, του μεσοπρόθεσμου και της δανειακής σύμβασης. Για το υπουργείο Παιδείας ο προϋπολογισμός για το 2012 εμφανίζει δραματική μείωση των κονδυλίων για τις λειτουργικές δαπάνες σχολείων, πανεπιστημίων, ΤΕΙ και ερευνητικών κέντρων και συνεπάγεται μειωμένο προσωπικό για τα σχολεία και για την ανώτατη εκπαίδευση.

Στα πλαίσια της γενικευμένης επίθεσης κατά της κοινωνίας εντάσσεται και η εκβιαστική εμμονή του Υπουργείου για την εφαρμογή του Νόμου 4009/11. Η εφαρμογή του «Καλλικράτη» στην Ανώτατη Εκπαίδευση θα αποτελέσει άμεση προτεραιότητα για τη νέα κυβέρνηση και μπορεί ακόμη και να προηγηθεί από την eπιβολή των Συμβουλίων, στο πλαίσιο των κυβερνητικών τακτικών ελιγμών. Οι καταργήσεις και συγχωνεύσεις σχολών των ΑΕΙ με αγοραία κριτήρια, που τελευταία προωθούνται και «από τα κάτω», υποθηκεύουν το δικαίωμα στη μόρφωση των παιδιών των λαϊκών οικογενειών και οδηγούν πολλούς εργαζόμενους των ΑΕΙ στη εργασιακή εφεδρεία–απόλυση, με την κατάργηση των αντίστοιχων θέσεων. Από το άλλο μέρος, το πανεπιστήμιο παραδίδει τον έλεγχο της δομής και του περιεχομένου σπουδών στους επιχειρηματικούς ομίλους.

Το ελληνικό πανεπιστήμιο έχει ανάγκη από μια αλλαγή με χαρακτηριστικά προόδου, από μια νέα δυναμική για την αναζήτηση ενός καλύτερου μέλλοντος και για την αντιμετώπιση των συνθηκών της κρίσης. Επιχειρείται ωστόσο σήμερα, με το Ν.4009/11 και την εκβιαστική πολιτική του Υπ. Παιδείας, μια μεταρρύθμιση-οπισθοδρόμηση προς το σκοτάδι που προϋπήρξε των κατακτήσεων του Διαφωτισμού. Βασική διαφορά, ότι στη θέση μιας θεοκρατίας προσπαθούν τώρα να δυναστεύουν την ελεύθερη σκέψη οι αγορές. Η κατακρήμνιση προς το παρελθόν θα γίνει σύντομα βίαια αισθητή, αν υλοποιηθεί αυτή η αλλαγή-οπισθοδρόμηση.

Έχει γίνει πλέον σαφές ότι ο νέος Νόμος:
• Πλήττει το επίπεδο και την ποιότητα των παρεχόμενων σπουδών.
• Επιβάλλει υποβαθμισμένους τίτλους σπουδών πολλαπλών ταχυτήτων, σε σχέση με τα σημερινά πτυχία.
• Στρέφεται κατά των δικαιωμάτων των νέων στη μόρφωση και την εργασία.
• Διαλύει τμήματα και επιστημονικά αντικείμενα, με δραματικές συνέπειες ακόμη και στην ίδια την εξέλιξη των επιστημών.
• Οδηγεί την πλειοψηφία των ιδρυμάτων και των λειτουργών τους στην απαξίωση.
• Οδηγεί σε εμβάθυνση της επιχειρηματικής λειτουργίας στα ΑΕΙ.
• Αναδιαρθρώνει τη διοίκηση των ιδρυμάτων στα πρότυπα επιχειρηματικών ομίλων.
• Γενικεύει τις ελαστικές εργασιακές σχέσεις και την ετεροαπασχόληση του ΔΕΠ.
• Δίνει θανάσιμο χτύπημα στη φοιτητική μέριμνα (σίτιση, στέγαση και περίθαλψη).
• Μεταφέρει το κόστος της εκπαίδευσης της νεολαίας στις πλάτες της λαϊκής οικογένειας.

Η προηγούμενη κυβέρνηση, του ΠΑΣΟΚ, αφού διόρισε τον εαυτό της διοργανωτή των εκλογών για την ανάδειξη των συμβουλίων των Πανεπιστημίων καταλύοντας το αυτοδιοίκητο τους, έδωσε τη σκυτάλη στη νέα κυβέρνηση η οποία προχωρά στην εφαρμογή του νόμου 4009/11 για τα ΑΕΙ. Οι εκλογές του συμβουλίου στο ΑΠΘ έχουν ήδη προκηρυχθεί από την οργανωτική επιτροπή παρά την έκκληση του ΔΣ του ΕΣΔΕΠ και της Συγκλήτου.
Μετά τις αποφάσεις συλλόγων ΔΕΠ ενάντια στην εφαρμογή του νόμου, τις φοιτητικές κινητοποιήσεις, τις αποφάσεις συγκλήτων, την άρνηση της πλειοψηφίας των πρυτανικών αρχών να εκδώσουν τη διαπιστωτική πράξη, την άρνηση πολλών συναδέλφων να στελεχώσουν τις «Οργανωτικές Επιτροπές», ο αγώνας για τη μη εφαρμογή του νόμου 4009/11 συνεχίζεται παρά τις απειλές και τους εκβιασμούς του Υπουργείου και των ΜΜΕ και την υποστήριξη από τη μερίδα των λίγων γνωστών «πρόθυμων».

Η ΓΣ του ΕΣΔΕΠ-ΑΠΘ:
1. Επιβεβαιώνει την πλήρη αντίθεσή της με νέο νόμο πλαίσιο (Ν.4009/11) και καλεί τους συνάδελφους και τα συλλογικά πανεπιστημιακά όργανα να συνεχίσουν τον αγώνα ενάντια στην εφαρμογή του.
2. Καλεί τους συνάδελφους να αποκρούσουν απειλές και εκβιασμούς, να ακυρώσουν στην πράξη τις επόμενες διαδικασίες εφαρμογής του νόμου, να μη συμμετάσχουν στις εφορευτικές επιτροπές, ούτε και στις εκλογικές διαδικασίες.
3. Καλεί τους συναδέλφους της «Οργανωτικής Επιτροπής» που επιζητούν, το «καλό κλίμα και την ηρεμία» στο Πανεπιστήμιό μας, να παραιτηθούν.
4. Καλεί τη Σύγκλητο και το Πρυτανικό Συμβούλιο του ΑΠΘ να μη συνεργήσουν στη διαδικασία εκλογής του Συμβουλίου.
5. Αποφασίζει τη συμμετοχή του συλλόγου στο πλαίσιο των αποφάσεών του σε κοινές δράσεις συλλόγων και σωματείων εργαζομένων των ΑΕΙ.
6. Καλεί τους συνάδελφους να αγωνιστούν ενάντια στα νέα αντιλαϊκά μέτρα και δηλώνει κατηγορηματικά την αντίθεσή της στις απολύσεις και την εργασιακή «εφεδρεία».
7. Εξουσιοδοτεί το ΔΣ, στην κατεύθυνση ματαίωσης των εκλογών για το Συμβούλιο:
· Να οργανώσει δράσεις (φυλλάδια, αφίσα, συγκεντρώσεις, κλπ) εντός του ΑΠΘ για την ενημέρωση της πανεπιστημιακής κοινότητας, διδάσκοντες, εργαζόμενους και φοιτητές,
· Να καλέσει σε συνεργασία για το θέμα αυτό τους άλλους συλλόγους προσωπικού του ΑΠΘ και για προκήρυξη κοινής απεργίας για την ημέρα που η «Οργανωτική Επιτροπή» ορίσει τις εκλογές,
· Να καλέσει τους φοιτητικούς συλλόγους με αποφάσεις τους να συνδράμουν από κοινού,
· Να καλέσει σε πανελλαδική εκδήλωση-διαμαρτυρία των συλλόγων ΔΕΠ, στο ΑΠΘ την ημέρα των εκλογών στο ΑΠΘ – αν η οργανωτική επιτροπή επιμείνει στην πραγματοποίησή τους.

Το πανεπιστήμιο είναι ο χώρος της ακαδημαϊκής παιδείας, κι όχι των συμφερόντων ενός κύκλου από κυβερνητικούς, παράγοντες της αγοράς και δοτά όργανα. Ελπίζουμε ότι οι συνάδελφοι μας, που ίσως καλόπιστα σπεύδουν να ενταχθούν στη «Νέα Πανεπιστημιακή Τάξη» θα αλλάξουν στάση προτιμώντας τις ακαδημαϊκές αξίες και την ελευθερία από την χειραγώγηση. Ο ΕΣΔΕΠ επιφυλάσσεται για κάθε νόμιμο δικαίωμα του στην προάσπιση των ακαδημαϊκών αρχών και ελευθεριών.

Συνάδελφοι, οι εξελίξεις είναι ραγδαίες. Ο μόνος δρόμος για εμάς, είναι η συλλογική δράση, η ενδυνάμωση του ΕΣΔΕΠ, η μαζικοποίηση των ΓΣ, ο αγώνας για την υπεράσπιση της ζωή μας και του μέλλοντος των παιδιών μας.

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*