Όλοι κι όλες στις διαδηλώσεις  στη ΔΕΘ 9/9/2023 ενάντια στην κοινωνική βαρβαρότητα κυβέρνησης- ΕΕ-ΟΟΣΑ

Δεν πρόλαβαν να περάσουν 2 μήνες από τις εκλογές και ήδη έγινε σαφές τι σημαίνει η πολιτική της Ν.Δ. και ποιοι είναι οι στόχοι της. Η ακρίβεια εν μέσω καλοκαιριού και οι αυξήσεις των ενοικίων έκαναν ακόμα πιο δύσκολη τη διαβίωση των λαϊκών νοικοκυριών Η ιδιωτικοποίηση -εμπορευματοποίηση των κοινωνικών αγαθών, η πλήρης εγκατάλειψή τους και η παράδοσή τους στα επιχειρηματικά συμφέροντα, εκφράστηκε με τις πυρκαγιές, την καταστροφή της φύσης και της λαϊκής περιουσίας, καθώς και την απώλεια ανθρώπινων ζωών. Με το δικαίωμα ψήφου στους ελληνικής καταγωγής κατοίκους του εξωτερικού, τη στιγμή μάλιστα που αποκλείονται οι μετανάστες που ζουν και εργάζονται στη χώρα, η Ν.Δ, βιάστηκε να δείξει ότι κύριο μέλημά της είναι να συνεχίσει να κυβερνά για όσο πιο πολλά χρόνια μπορεί. Η εμπλοκή της χώρας στον πόλεμο στην Ουκρανία και στους ευρύτερους, διαρκώς εντεινόμενους, ανταγωνισμούς μεταξύ των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων βάθυνε (παρουσία Ζελένσκι στην Αθήνα και δέσμευση για μεγαλύτερη βοήθεια στην Ουκρανία, συζήτηση για νέες βάσεις στα νησιά κλπ). Και όλα αυτά από μια κυβέρνηση που με τη στάση της (πχ. η απόδοση των πυρκαγιών του Έβρου στους μετανάστες και η αποδοχή της ακροδεξιάς ρητορείας), δίνει αέρα στα πανιά της ακροδεξιάς.

Και μαζί με όλα αυτά η κυβέρνηση προχωρά σε νέες αναδιαρθρώσεις ή βαθαίνει παλαιότερες. Έτσι με το νέο μισθολόγιο των Δ.Υ. που ψηφίστηκε το καλοκαίρι προβλέπει αυξήσεις από 40-50 ευρώ κατά μέσο όρο από 1-1-2024 (Υ.Ε στα 656 ευρώ και Π.Ε 873 καθαρά), τη στιγμή που και ο πληθωρισμός φέτος μόνο ξεπέρασε το 10% και η κατάργηση των δώρων από «προσωρινό» γίνεται μόνιμο μέτρο -για να μη μιλήσουμε για τις απώλειες των προηγούμενων ετών. Παράλληλα με το βάθεμα της ψαλίδας μεταξύ υπαλλήλων και στελεχών (αύξηση του επιδόματος θέσης) επιχειρεί να διαμορφώσει τη νέα “εργατική αριστοκρατία” που θα χρησιμοποιηθεί ως 5η φάλαγγα- προκειμένου να εξασφαλίσει την στήριξή τους στην αντιδραστική μετάλλαξη του Δημοσίου και της αξιολόγησης.

Στα εργασιακά, με το νομοσχέδιο που καταθέτει ο υπουργός ανεργίας και ελαστικής κι ανασφαλούς εργασίας Γεωργιάδης σε εφαρμογή της οδηγίας της Ε.Ε. για την εργασία συνεχίζει όσα άρχισε με το νόμο του Χατζηδάκη (6ημερη εργασία, 13ωρη απασχόληση, συμβάσεις μηδενικού ωραρίου, ποινικοποίηση με φυλάκιση και πρόστιμο για περιφρούρηση απεργίας).

Συνέχιση τη ίδιας πολιτικής στην εκπαίδευση

 Βάθεμα των ταξικών χαρακτηριστικών της εκπαιδευτικής διαδικασίας και του σχολείου.

Στην εκπαίδευση τα πράγματα δεν μπορεί να είναι διαφορετικά. Η κυβέρνηση, εναρμονιζόμενη με την ΕΕ, τον ΟΟΣΑ και τις επιταγές του κεφαλαίου, επιδιώκει να επιβάλει μια πολιτική που στόχο έχει την αλλαγή του DNA του δημόσιου σχολείου, να εισάγει στη λειτουργία του ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, να διαμορφώσει ένα καθεστώς απόλυτου ελέγχου της παιδαγωγικής λειτουργίας και σταδιακής κατάργησης των παιδαγωγικών ελευθεριών, πράγμα που θα οδηγήσει στην επιδείνωση των συνθηκών εργασίας των εκπαιδευτικών. Δεν είναι τυχαίο ότι από τις πρώτες έγνοιες της είναι η λειτουργία ιδιωτικών πανεπιστημίων, παρά τη συνταγματική απαγόρευση.

Έτσι για την κυβέρνηση, στην εκπαίδευση, υπάρχει νέα επέλαση, για να ολοκληρωθεί η  αντιεκπαιδευτική αναδιάρθρωση

  • Παράδοση και υποταγή της εκπαίδευσης στην υπηρεσία των αναγκών του κεφαλαίου, λειτουργία του σχολείου με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, με καθεστώς απόλυτου ελέγχου της παιδαγωγικής λειτουργίας και εργασιακή εξόντωση και επιδείνωση των συνθηκών εργασίας των εκπαιδευτικών.
  • Αξιολόγηση- κατηγοριοποίηση σχολείων και εκπαιδευτικών.
  • Παράκαμψη  άρθρου 16 για ίδρυση ιδιωτικών Πανεπιστημίων.
  • Ελεύθερη επιλογή σχολείου.
  • Διαγωνισμός ΑΣΕΠ για νέες προσλήψεις εκπαιδευτικών
  • Εθνικό απολυτήριο με υπολογισμό των βαθμών και στις τρεις τάξεις του Λυκείου, με Τ.Θ και συνυπολογισμός του μαζί με ΕΒΕ στην εισαγωγή τριτοβάθμια εκπαίδευση.
  • Άνοιγμα ιδιωτικοποίησης και των voucher στο νηπιαγωγείο.
  • Νέα νομοσχέδια για Επαγγελματική Εκπαίδευση και κατάρτιση, ειδική αγωγή.
  • Σφαγή στις προσλήψεις αναπληρωτών με αιχμή την παράλληλη στήριξη, μείωση της χρηματοδότησης των σχολικών επιτροπών και του προϋπολογισμού για την παιδεία.
  • Η ψηφιοποίηση, η χρήση νέων τεχνολογιών και συσκευών, η ρομποτική, η τεχνητή νοημοσύνη επεκτείνονται σε όλες τις βαθμίδες, όχι ως εποπτικά μέσα, αλλά ως περιεχόμενο της εκπαίδευσης με ταυτόχρονη υποβάθμιση της ολοκληρωμένης γνώσης.

ΜΑΣ ΚΗΡΥΞΑΝ ΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ – ΘΑ ΜΑΣ ΒΡΟΥΝ ΞΑΝΑ ΜΠΡΟΣΤΑ ΤΟΥΣ

Απέναντι στην επίθεση πρέπει να απαντήσουμε επιθετικά και συνολικά. Απέναντι στη συνολική επίθεση κυβέρνησης/αστικού πολιτικού συστήματος, Ε.Ε, κεφαλαίου στο σύνολο της δημόσιας εκπαίδευσης να προβάλλουμε ενιαίο συνεκτικό αγωνιστικό πρόγραμμα πάλης για την εκπαίδευση/ την εργασία/ τη φτώχεια/ την δημοκρατία στα σχολεία και τα Πανεπιστήμια, για εκπαιδευτικούς μαθητές φοιτητές και εργαζόμενους.

  • Μείωση του χρόνου εργασίας. Κατάργηση ν. Χατζηδάκη και των άλλων  για τη «διευθέτηση» και την ρευστοποίηση του χρόνου εργασίας. Να μην ψηφιστεί το νομοσχέδιο Γεωργιάδη.
  • Μόνιμη, σταθερή και ασφαλισμένη εργασία για όλους/εςκαι νομοθετική απαγόρευση των απολύσεων. Να καταργηθούν οι επισφαλείς, προσωρινές, ελαστικές σχέσεις εργασίας.
  • Μόνιμοι μαζικοί διορισμοί εκπαιδευτικών ΤΩΡΑ, για την κάλυψη όλων των αναγκών. Άμεσος διορισμός/μονιμοποίηση ΟΛΩΝ των αναπληρωτών που έχουν έστω και μία σύμβαση αποκλειστικά με το πτυχίο και ολόκληρη την προϋπηρεσία. Καμία απόλυση αναπληρωτή/τριας. Όχι στο προσοντολόγιο και σε διαγωνισμό ΑΣΕΠ.
  • Να ζούμε με αξιοπρέπεια από μία δουλειά! Αυξήσεις μισθών, συντάξεων και επιδομάτων ανεργίας, κανένας μισθός κάτω από 1200 ευρώ, πλήρη επαναφορά των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας .Ακώλυτη μισθολογική και βαθμολογική προαγωγή.  Επαναφορά του 13ου-14ου μισθού και σύνταξης. Κάλυψη όλων των απωλειών. Καμιά σύνδεση της αξιολόγησης με τον μισθό – μπλοκάρουμε τις αξιολογικές διαδικασίες.
  • Αποκλειστικά δημόσια υγεία, παιδεία, πρόνοια ,κοινωνική ασφάλιση. Πλήρης προστασία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και της φύσης. Καμία ιδιωτικοποίηση, εμπορευματοποίηση των κοινωνικών αγαθών και παράδοση τους στα επιχειρηματικά συμφέροντα. 
  • Ελεύθερη συνδικαλιστική δράση. Συνδικάτα ελεύθερα από κράτος, κυβερνήσεις, εργοδοσία. Κατάργηση των απεργοκτόνων νόμων.
  • Πλήρη Κοινωνική Ασφάλιση για όλους και όλες, δημόσια, δωρεάν και υποχρεωτική στα 30 χρόνια δουλειάς ή στα 60 και στα 55 για τα βαρέα.
  • Προστασία του λαϊκού εισοδήματος. Μειώσεις των τιμολογίων σε ρεύμα, νερό, τηλέφωνο, των τιμών στα βασικά διατροφικά αγαθά και στα καύσιμα.
  • Κατάργηση πλειστηριασμών και κατασχέσεων για την εργατική – λαϊκή οικογένεια
  • Αυξήσεις δαπανών για όλα τα κοινωνικά αγαθά. ΟΧΙ  για πληρωμή του δημόσιου χρέους, επιδοτήσεις τραπεζών, φοροαπαλλαγές στο κεφάλαιο και voucher της ντροπής για τα φτωχά λαϊκά στρώματα
  • Ενιαίο δωδεκάχρονο δημόσιο δωρεάν υποχρεωτικό σχολείο και δίχρονη υποχρεωτική προσχολική αγωγή και εκπαίδευση για όλα τα παιδιά 4 έως 6 αποκλειστικά στο δημόσιο Νηπιαγωγείο στα πλαίσια του 14χρονου εκπαιδευτικού σχεδιασμού, για το σχολείο των όλων, των ίσων και των διαφορετικών.
  • Κατάργηση των νόμων για αξιολόγηση/ιδιωτικοποίηση του δημόσιου σχολείου και των εξεταστικών πλεγμάτων (ΕΒΕ, Τράπεζα Θεμάτων, PISA). Κατάργηση του νέου νόμου-πλαίσιου για τα ΑΕΙ και του νόμου Κεραμέως-Χρυσοχοΐδη για την πανεπιστημιακή  αστυνομία
  • Πολιτικές ελευθερίες και δημοκρατικά δικαιώματα, κόντρα στην αστυνομοκρατία, τον αυταρχισμό και την καταστολή, τον κρατικό χαφιεδισμό. Κατάργηση της ΕΥΠ και του πλέγματος τρομονόμων που νομιμοποιούν τις παρακολουθήσεις πολιτών και της αγωνιστικής δράσης – Ανάκληση των διώξεων, δικών και ποινών για τους αγώνες του κινήματος – Κατάργηση νομοθετικού πλαισίου απαγόρευσης διαδηλώσεων – Φραγμός  στον ρατσισμό, φασισμό, έμφυλες διακρίσεις, σεξισμό
  • Όχι στον πόλεμο και τους εξοπλισμούς. Να σταματήσει ο πόλεμος στην Ουκρανία. Να σταματήσει τώρα η εισβολή της Ρωσίας και κάθε επέμβαση των ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ! Καμία εμπλοκή της χώρας μας! Να κλείσουν όλες οι βάσεις! Έξω από ΝΑΤΟ – ΕΕ! Ειρήνη και Φιλία των Λαών! 

Ορθώνουμε τείχος ατίθασο απέναντι στην βάρβαρη πολιτική κυβέρνησης-ΕΕ-ΟΟΣΑ-Κεφαλαίου.

Οργανώνουμε και συνεχίζουμε ανυποχώρητα τον αγώνα για μια ζωή με αξιοπρέπεια και

δικαιώματα, σε ένα δημόσιο δωρεάν σχολείο για όλα τα παιδιά και όλη τη γνώση.

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*