Σχετικά με την απόφαση έξωσης του Σ.Ε.Α. από το κτίριο της Ερμού

Ο ολοκληρωτισμός της κυβέρνησης Ν.Δ., η Μενδώνη,

ο Τρίτος Ελληνικός Πολιτισμός και η λογοκρισία της Χούντας

Στα μέσα Αυγούστου επιλέγει η κυβέρνηση και η υπουργός «Πολιτισμού» να εκφράσει την πραγματική της πολιτική που αφορά τη λειτουργία των συνδικάτων, των επιστημονικών συλλόγων, των συλλογικών διαδικασιών.

Έτσι με μια πρωτοφανή αλλά μάλλον έτοιμη από καιρό απόφασή της η υπουργός «Πολιτισμού» Λίνα Μενδώνη κάνει έξωση στον Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγων από το κτίριο στο οποίο στεγάζεται κι έχει παραχωρηθεί από το ΥΠΠΟ εδώ και 40 χρόνια. Τέτοια κτίρια έχουν παραχωρηθεί και σε άλλα σωματεία και επιστημονικούς συλλόγους.

Τι ήταν όμως αυτό που δεν άρεσε στην υπουργό και στην κυβέρνηση;

Ήταν και είναι η αταλάντευτη στάση του ΣΕΑ εδώ και χρόνια να ανοίξει τις πόρτες του κτιρίου σε ανθρώπους της τέχνης, του πολιτισμού, σε συλλογικότητες και σωματεία που αντιπαλεύουν τόσο με αποφάσεις αλλά και κινηματικά την πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση της ΝΔ.  Μια πολιτική πλήρως εναρμονισμένη με τη ΕΕ, τον ΟΟΣΑ, την ΕΚΤ, το ΝΑΤΟ και έχει στόχο της διάλυση των εργασιακών, μορφωτικών και συνδικαλιστικών  δικαιωμάτων των εργαζομένων και την οικονομική τους εξαθλίωση. Είναι γιατί ο ΣΕΑ «άνοιξε» το κτίριο σε μια διαφορετική οπτική του πολιτισμού, σε αντίθεση με την κυβερνητική πολιτική του αγοραίου πολιτισμού που φτάνει ακόμη να γίνεται πασαρέλα γνωστού οίκου μόδας έναντι ενοικίου ακόμη και η Ακρόπολη…

Ο  λόγος της έξωσης είναι γιατί ο ΣΕΑ «άνοιξε» το κτίριο σε εκδηλώσεις αλληλεγγύης και  συλλογικής δράσης. Η αφορμή στάθηκε η εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στον χώρο του κτιρίου που στεγάζεται ο ΣΕΑ με θέμα τη φονική τραγωδία του ναυαγίου της Πύλου και τις ευθύνες της κυβέρνησης και της ΕΕ που αφορούν το συγκεκριμένο γεγονός αλλά και γενικότερα την αντιμεταναστευτική πολιτική που εφαρμόζουν σε πλήρη συνεννόηση κυβέρνηση και ΕΕ., στη λογική του δόγματος «Ευρώπη φρούριο». Βέβαια την αρχή την έκανε γνωστός δημοσιογράφος στην εφημερίδα «Τα ΝΕΑ»  του γνωστού συγκροτήματος όπου ουσιαστικά ζητούσε «επί πίνακι»  την κεφαλή του ΣΕΑ.

Η απόφαση αυτή δείχνει το πόσο επικίνδυνη για τα λαϊκά συμφέροντα είναι η κυβέρνηση αλλά και ταυτόχρονα πιστοποιεί για μια ακόμη φορά ότι η κυβέρνηση και η υπουργός η μόνη σχέση που έχουν με τον πολιτισμό είναι οι συναθροίσεις με καταδικασμένους για παιδοβιασμούς τους οποίους διορίζουν και στον μεγαλύτερο θεατρικό οργανισμό ως διευθυντές , δείχνει ακόμη μια φορά ότι το τσιμέντωμα της Ακρόπολης οδηγεί αυτόματα στην προσπάθεια τους να βάλουν στο τσιμέντο και στον γύψο τις συνδικαλιστικές ελευθερίες παραπέμποντας στην χούντα των συνταγματαρχών το 1967. Μέρες Αυγούστου, τόσο η απόφαση αυτή όσο και η προσπάθεια επιβολής λογοκρισίας και δημιουργίας ενός πλαισίου όπου θα πρέπει να κινούνται οι εκδηλώσεις που διοργανώνουν τα σωματεία ώστε να συμβαδίζουν με τις απόψεις της κυβέρνησης, μας παραπέμπουν αυτόματα στον «Τρίτο Ελληνικό Πολιτισμό», στο «Νέον Κράτος» και στα «κατορθώματα» του πριν 87 χρόνια ακριβώς.

Όμως επειδή δεν ζούμε το 1936, η επιβολή ενός τέτοιου ολοκληρωτικού  πλαισίου από την κυβέρνηση της ΝΔ αποτελεί στρατηγική επιλογή για τον τρόπο με τον οποίο επιθυμεί να λειτουργούν τα συνδικάτα, τα σωματεία οι επιστημονικοί σύλλογοι. Χαρακτηριστικό παράδειγμα εξάλλου αποτελεί ο αντισυνδικαλιστικός νόμος Χατζηδάκη για τη λειτουργία τους. Από τη στιγμή επίσης που για την κυβέρνηση και τη νεοφιλελεύθερη πολιτική της, αποτελεί στρατηγική επιλογή η διάλυση του δημόσιου τομέα και η παραχώρηση βασικών λειτουργιών του στο κεφάλαιο, τους  καπιταλιστές και «φιλάνθρωπους» εφοπλιστές, δε θα μας φανεί καθόλου περίεργο αν το κτίριο «φιλέτο» δοθεί πεσκέσι σε κάποιο ίδρυμα. Όνομα και μη χωριό.

Ως Αγωνιστικές-Παρεμβάσεις-Συσπειρώσεις-Κινήσεις Δ.Ε. στεκόμαστε αλληλέγγυοι και αλληλέγγυες στους συναδέλφους και τις συναδέλφισσες του ΣΕΑ και θα αγωνιστούμε από κοινού για να παρθεί πίσω η αυταρχική, αντιδημοκρατική απόφαση της έξωσης του ΣΕΑ από το κτίριο. Πιστεύουμε ακράδαντα ότι ο δρόμος του αγώνα είναι εκείνος που θα αναγκάσει την κυβέρνηση να ακυρώσει την συγκεκριμένη απόφαση.

Καλούμε τα πρωτοβάθμια σωματεία στην εκπαίδευση να συντονίσουμε τη δράσης μας και να συμμετέχουμε στις κινητοποιήσεις που οργανώνει  το  Δ.Σ. του ΣΕΑ.

Καλούμε την ΟΛΜΕ, ΔΟΕ, την ΑΔΕΔΥ να πάρουν αντίστοιχες αποφάσεις καταδίκης της απόφασης και να απαιτούν να σταματήσει κάθε προσπάθεια έξωσης και λογοκρισίας του ΣΕΑ. Να πάρουν αποφάσεις συμμετοχής στις κινητοποιήσεις  του ΣΕΑ.

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*