Κοινή ανακοίνωση Παρεμβάσεων ΠΕ, ΔΕ και Δημοσίου για τις διώξεις στον Πειραιά

Διώξεις, εκφοβισμοί, τρομοκράτηση αγωνιστών

Με αποφασιστικές κινητοποιήσεις θα σπάσουν!

Κινητοποίηση Παρασκευή 7 Ιούλη, 11:00πμ, ΔΙΔΕ Πειραιά (Βενιζέλου 35, Πειραιάς)

Πέντε μέρες μετά τις εκλογές και την τελευταία μέρα της λειτουργίας των σχολείων  ο ΔΔΕ Πειραιά, βασιζόμενος σε  νόμους που έχουν ψηφιστεί το προηγούμενο διάστημα παραπέμπει σε πειθαρχικό συμβούλιο 7 εκπαιδευτικούς της ΕΛΜΕ Πειραιά.

Πιο συγκεκριμένα:

  • Τα τέσσερα μέλη της ΕΛΜΕ Πειραιά (Ακρίτας Καλούσης, μέλος του ΔΣ της ΟΛΜΕ, Δημήτρης Μητρόπουλος, Γιώργος Καββαδίας -μέλος του ΔΣ  της ΕΛΜΕ και μια συναδέλφισσα μέλος της ΑΣΕ-ΠΑΜΕ) διώκονται για την συμμετοχή τους σε κινητοποίηση της ΕΛΜΕ Πειραιά ενάντια στις εξετάσεις Pisa που κατηγοριοποιούν ταξικά ακόμα περισσότερο μαθητές και σχολεία. Αποτελεί συνέχεια της διαδικασίας προανάκρισης που είχε ξεκινήσει με πρωτοβουλία της ΔΙΔΕ τον τελευταίο μήνα
  • Τα δύο μέλη της ΕΛΜΕ Πειραιά (Παναγιώτη Χουντή και Ζήση Γκέρτσο) διώκονται για συμμετοχή τους στην κινητοποίηση το 2020 για την επέτειο από την δολοφονία του 15χρονου Α. Γρηγορόπουλου. Ο ΔΔΕ επεδίωξε στην δικαστική τους ομηρία να προσθέσει και πειθαρχικό παράπτωμα επειδή τόλμησαν  να διαδηλώσουν!
  • Ένα μέλος της ΕΛΜΕ Πειραιά (Νεκτάριο Χατζηανδρέου) πέρα από…«ανάρμοστη συμπεριφορά» κατηγορείται και για «κακόβουλη άσκηση  κριτικής των πράξεων της προϊστάμενης αρχής» γιατί σε ηλεκτρονικό του μήνυμα προς τους συναδέλφους του σχολείου του σχολίασε την εγκύκλιο του -πρώην- ΓΓ του ΥΠΑΙΘ Κόπτση, μία μέρα μετά την κατάρρευση της Τράπεζας Θεμάτων!

Οι διώξεις αυτές έρχονται να προστεθούν σε άλλες διώξεις εκπαιδευτικών που υπηρετούν στα σχολεία όχι μόνο στην Ελλάδα (πχ. στα Χανιά), αλλά και στη Γερμανία, αξιοποιώντας μάλιστα τους νόμους που αφορούν το πειθαρχικό δίκαιο των δημοσίων υπαλλήλων και που ψηφίστηκαν το 2012 επί μνημονίων με κατηγορίες για  “πειθαρχικό παράπτωμα της αναξιοπρεπούς ή της ανάρμοστης ή ανάξιας για υπάλληλο συμπεριφοράς”.

Δεν υπάρχει αμφιβολία για τη στόχευση των διώξεων: τρομοκράτηση, εκφοβισμός, ομηρία, φίμωση των αγωνιστικών φωνών των σωματείων που αντιστέκονται στη νεοφιλελεύθερη λαίλαπα της κυβέρνησης της ΕΕ, του ΟΟΣΑ και του Κεφαλαίου. Το σύστημα γνωρίζει τη βιαιότητα της πολιτικής του, γι΄ αυτό θωρακίζεται αντιδραστικά σε όλα τα επίπεδα, πολιτικά, ιδεολογικά, θεσμικά. Μια καταστολή που ο ΔΙΔΕ Πειραιά έχει αναλάβει εργολαβικά το τελευταίο διάστημα και δίνει σαφές μήνυμα για την τακτική που θα ακολουθήσει την επερχόμενη χρονιά.

Εύλογα θα περίμενε κανείς ότι θα υπάρξει άμεση κινητοποίηση κινητοποίηση στέλνοντας μήνυμα αποφασιστικής αναμέτρησης με την αυταρχική αυτή πολιτική. Αντίθετα, ΑΣΕ –ΠΑΜΕ και ΣΥΝΕΚ δείχνουν να μην αντιλαμβάνονται τη σοβαρότητα της κατάστασης και κάνουν σαν να μη συμβαίνει τίποτα. Ύστερα από πολλή πίεση πραγματοποιήθηκε μία κινητοποίηση στις 28/6/2023 ενώ η συγκεκριμένη υπόθεση τρέχει από τα μέσα Μάη. Ακόμη και την Παρασκευή 30/6/2023, μια ημέρα μετά την επίδοση των κλήσεων σε πειθαρχικό των συναδέλφων, οι δυνάμεις αυτές αρνήθηκαν να ορίσουν άμεση κινηματική απάντηση στη ΔΔΕ. Η  ΔΑΚΕ, από την άλλη, χωρίς να προκαλεί καμία έκπληξη,  αποτελώντας «το αυτί, το μάτι και το στόμα» της διοίκησης και της κυβέρνησης στο Δ.Σ. της ΕΛΜΕ Πειραιά, βγάζει ανακοίνωση και μας “μαλώνει” γιατί κινητοποιούμαστε.

Με την τακτική αυτή και τις πολιτικές επιλογές των συγκεκριμένων παρατάξεων δε θωρακίζονται οι συναδέλφισσες/οι από διώξεις, δεν προστατεύεται η ελεύθερη συνδικαλιστική δράση.

Αυτό δεν είναι ταξικός συνδικαλισμός, ούτε καν αγωνιστικός, αλλά συνδικαλισμός που εκθέτει το σωματείο σε μικροπαραταξιακές σκοπιμότητες.

Καλούμε:

Τις παρατάξεις ΑΣΕ/ΠΑΜΕ και ΣΥΝΕΚ να σταματήσουν την απαράδεκτη και εξαιρετικά επικίνδυνη  κωλυσιεργία και να συμβάλλουν με τη στάση τους ώστε το ΔΣ της ΕΛΜΕ Πειραιά να καλέσει άμεσα  κινητοποίηση, συγκέντρωση στον Πειραιά  και να απαιτηθεί από τον ΔΙΔΕ  να σταματήσει κάθε δίωξη και προσπάθεια ποινικοποίησης της συνδικαλιστικής δράσης.

Τα εκπαιδευτικά σωματεία,  άλλα εργατικά σωματεία δημόσιου κι ιδιωτικού τομέα, πολιτικές και συνδικαλιστικές συλλογικότητες να συντονίσουν τη δράση τους και να εκφράσουν έμπρακτα την αλληλεγγύη τους στις/ους διωκόμενες/ους συνάδελφισσες/ους στην απόπειρα του ΔΙΔΕ Πειραιά να τρομοκρατήσει κάθε αγωνιστική φωνή, τους εκπαιδευτικούς που υπερασπίζονται τις συλλογικές αποφάσεις των σωματείων μας, κάθε φωνή που αντιστέκεται κι ορθώνει ανάστημα στην κοινωνική βαρβαρότητα που επιθυμούν να επιβάλουν.

Η κυβέρνηση και οι πολιτικοί της εντολοδόχοι στον διοικητικό μηχανισμό είναι γελασμένοι αν θεωρούν ότι τα εκλογικά αποτελέσματα τους αφήνουν το ελεύθερο να τσακίσουν τους κοινωνικούς αγώνες και αγωνιστ(ρι)ες με αυταρχισμό δεσποτισμό και καταστολή. Να είναι σίγουροι ότι οποιαδήποτε προσπάθεια ομηρίας, εκβιασμών κι απειλών, φίμωσης, τρομοκράτησης κι εκφοβισμού, όχι μόνο δε μας πτοεί αλλά απεναντίας μας οργίζει και μας γεμίσει δύναμη για να οργανώνουμε τον αγώνα ενάντια στον κοινωνικό κανιβαλισμό και στην κοινωνική βαρβαρότητα.

Καλούμε κάθε σωματείο σε δημόσιο κι ιδιωτικό τομέα, τις ΕΛΜΕ, τους ΣΕΠΕ, την ΟΛΜΕ και τη ΔΟΕ , ΑΔΕΔΥ, τις πολιτικές και συνδικαλιστικές συλλογικότητες να καταγγείλουν και να καταδικάσουν τις διώξεις και την ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής δράσης

Να γίνει άμεσα νέα ΠΑΝΑΤΤΙΚΗ συγκέντρωση στη ΔΔΕ Πειραιά μέσα στην εβδομάδα.

Η ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ ΔΕ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥ

ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΝ ΤΩΡΑ ΟΛΕΣ ΟΙ ΔΙΩΞΕΙΣ

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*