Συνεχίζουμε τον αγώνα ενάντια στην ατομική αξιολόγηση

Κανείς αξιολογητής στα σχολεία, ούτε στην Αττική, ούτε πουθενά!

Την Πέμπτη 13 Απριλίου ανέλαβαν καθήκοντα σε όσες περιοχές δεν είχε γίνει – και στην Αττική – οι νέοι «επιθεωρητές», αυτοί δηλαδή που θα αναλάβουν το έργο της ατομικής αξιολόγησης των εκπαιδευτικών. Αμέσως ορίστηκαν τα ζευγάρια αξιολογητή – αξιολογούμενου και ήδη από 13/4, δηλαδή μέσα στην περίοδο των διακοπών, οι συναδέλφοι/φισσες νεοδιόριστοι/ες στην Αττική και σε άλλες περιοχές λαμβάνουν email από τις Δ/νσεις Εκπαίδευσης. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα του υπουργείου τις επόμενες μέρες θα βρεθούν αντιμέτωπες/οι με τους αξιολογητές τους, θα κληθούν ατομικά σε συνάντηση μαζί του για να καθοριστεί το πλαίσιο της αξιολόγησης (καθήκον σε εξωδιδακτικό χρόνο) και να καθοριστούν οι δυο διδακτικές ώρες που ο/η αξιολογητής/τρια θα μπει για να παρακολουθήσει το μάθημα του/της.

Το υπουργείο σε αυτές τις λίγες εβδομάδες που απομένουν μέχρι το κλείσιμο των σχολείων και τη διεξαγωγή των εκλογών, θέλει να δείξει ότι προχωρά την αξιολόγηση για να στηρίξει το νέο αστείο αφήγημά του, ότι με την αξιολόγηση θα λυθούν τα προβλήματα της ελληνικής εκπαίδευσης! Όπως όμως και στις άλλες περιοχές της χώρας, όπου το χρονοδιάγραμμα του υπουργείου για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης μέχρι τις 20/3/2023 έχει ήδη πέσει στο κενό, έτσι και τώρα η αξιολόγηση δεν θα προχωρήσει. Γιατί η απάντηση των συναδέλφων και στην Αττική δεν μπορεί παρά να είναι η συμμετοχή στην απεργία – αποχή από την ατομική αξιολόγηση, όπως έχουν κάνει χιλιάδες συνάδελφοι σε όλη την υπόλοιπη Ελλάδα. Γι’ αυτό και οι πρακτικές των επιθεωρητών του ΥΠΑΙΘ στην υπόλοιπη Ελλάδα έφτασαν στα όρια της γελοιότητας: τηλεφωνικές οχλήσεις τα απογεύματα και τα Σαββατοκύριακα, ραντεβού «γνωριμίας» ακόμη και σε καφενεία, αιφνιδιαστικές επισκέψεις στα σχολεία, ενώ δεν έλειψε και αξιολόγηση μέσω τηλεκπαίδευσης.

Οι επίδοξοι αξιολογητές εξαπατούν τους συναδέλφους ισχυριζόμενοι ότι κατόπιν της υποταγής τους και της ατομικής αξιολόγησης, θα μονιμοποιηθούν. Αποκρύπτουν όμως ότι για τη μονιμοποίηση προϋποτίθενται, βάσει των νόμων Κεραμέως, και οι επόμενες φάσεις της αξιολόγησης από τον σύμβουλο παιδαγωγικής ευθύνης και από τον διευθυντή, δηλαδή άλλη μια διετία δόκιμης υπηρεσίας. Αποκρύπτουν ότι η μονιμοποίηση – δηλαδή το πέρασμα από τον εισαγωγικό βαθμό στον επόμενο – δεν ταυτίζεται με την ιδιότητα του διορισμένου δημοσίου υπαλλήλου την οποία οι νεοδιόριστοι συνάδελφοι κατέχουν από το ΦΕΚ διορισμού, έχοντας όλα τα δικαιώματα που απορρέουν από αυτήν ως σχέση εργασίας.

Γι’ αυτό, για να διατηρήσουμε την παιδαγωγική ελευθερία και την εργασιακή αξιοπρέπεια στο δημόσιο σχολείο, για να υπερασπιστούμε τη μόνιμη και σταθερή εργασία, τώρα είναι η ώρα να μπλοκάρουμε τη διαδικασία της αξιολόγησης και να κλείσουμε τις πόρτες των σχολείων μας στους αξιολογητές, αντιστεκόμενοι στην εργασιακή ομηρία του «επ’ αόριστον δόκιμου εκπαιδευτικού»! Όσες εγκύκλιους κι αν αποστείλουν, όσες απειλές κι αν δεχτούμε, όσα ευφάνταστα σενάρια κι αν επινοήσουν για να υποκύψουμε, όσο καλοπροαίρετοι ή εκβιαστικοί κι αν είναι, όσα email κι αν μας στείλουν, όσες φορές κι αν μας πάρουν τηλέφωνο, όσες φορές κι αν επιχειρήσουν να έρθουν στα σχολεία, οι επιθεωρητές θα μας βρουν απέναντί τους συλλογικά, μαζικά, αταλάντευτα!

Βήματα ενάντια στους επίδοξους αξιολογητές – Τι κάνουμε:

Ενημερώνουμε αμέσως την ΕΛΜΕ μας:

· όταν μας έρθει ενημέρωση από τη διεύθυνση για την ατομική μας αξιολόγηση και τον αξιολογητή μας

· όταν ο αξιολογητής προσπαθήσει να επικοινωνήσει τηλεφωνικά ή με email για να οριστεί η «συνάντηση προσυνεννόησης».

· όταν ο αξιολογητής προσπαθήσει να κλείσει ραντεβού για παρακολούθηση διδασκαλίας

· σε περίπτωση που οριστεί παρακολούθηση διδασκαλίας από τους αξιολογητές, ώστε να υπάρξει εγκαίρως συντονισμένη παρέμβαση από την ΕΛΜΕ και όλοι/όλες μαζί να μην επιτρέψουμε την είσοδο του αξιολογητή στην τάξη.

Υπενθυμίζουμε ότι δεν έχουμε καμία απολύτως υπηρεσιακή υποχρέωση να απαντήσουμε σε email ή σε τηλέφωνα την περίοδο των διακοπών του Πάσχα.

Τι κάνουμε:

1. Υπογράφουμε (αν δεν το έχουμε ήδη κάνει) τη δήλωση συμμετοχής στην απεργία – αποχή που έχει κηρύξει η ΟΛΜΕ, την οποία και πρωτοκολλούμε στο πρωτόκολλο του σχολείου. Η απεργία – αποχή της ΟΛΜΕ καλύπτει σε όλες τις φάσεις τους/τις συναδέλφους/ισσες από όλα τα εξωδιδακτικά καθήκοντα που σχετίζονται με την ατομική αξιολόγηση, όπως είναι η συνάντηση με τον αξιολογητή, η υπογραφή συμβολαίου, η ενημέρωση του ατομικού μας φακέλου στην Ψηφιακή Πλατφόρμα και η κατάθεση έκθεσης ατομικής αυτοαξιολόγησης σε αυτή. Η δήλωση θωρακίζει τις/τους συναδέλφισσες/ους με την κάλυψη που προσφέρει η συμμετοχή σε μια νομικά κατοχυρωμένη και νόμιμη ενέργεια και αρκεί να καταχωρείται στο πρωτόκολλο του σχολείου. [Υπενθυμίζουμε ότι η αποχή των εκπαιδευτικών από συγκεκριμένα καθήκοντα προβλέπεται από τις διατάξεις του ν.1264/1982, όπως αυτές έχουν ερμηνευτεί από τα αρμόδια Δικαστήρια (όλως ενδεικτικώς Δ.Εφ. 486/1995 κ.ά.) και συνιστά απολύτως νόμιμη, συνταγματικά κατοχυρωμένη μορφή συνδικαλιστικής δράσης, αναγνωριζόμενη ως μορφή απεργίας η οποία καλύπτει τους συμμετέχοντες από κάθε πειθαρχική ευθύνη.]

2. Δεν αναρτούμε ηλεκτρονικό ατομικό φάκελο στην ψηφιακή πλατφόρμα, καθώς είναι κομμάτι της διαδικασίας αξιολόγησης. Ούτε αναρτούμε στην ίδια πλατφόρμα έκθεση αυτοαξιολόγησης. Η απεργία –αποχή μας καλύπτει και από τις δυο αυτές ενέργειες.

3. Δεν απαντάμε στο μήνυμα που μας έρχεται από τη Διεύθυνση Εκπαίδευσης και δεν «μπαίνουμε» στην ειδική πλατφόρμα αξιολόγησης, διότι έτσι ενεργοποιείται η ατομική αξιολογική διαδικασία, δίνονται τα στοιχεία μας στον επίδοξο αξιολογητή και το πιθανότερο είναι να δεχτείτε άμεσα μήνυμα από τον αξιολογητή σας, το οποίο υποτίθεται σας καθοδηγεί για τα «βήματα», ώστε να ξεκινήσει η διαδικασία. Επιπλέον, με αυτό τον τρόπο, τροφοδοτείται το αξιολογικό σύστημα Κεραμέως και τα «παπαγαλάκια» του ΥΠΑΙΘ που ενδιαφέρονται κυρίως για τα στατιστικά στοιχεία, προκειμένου να θριαμβολογήσουν στη συνέχεια για τα ποσοστά συμμετοχής στην αξιολόγηση, ενώ μάλιστα γνωρίζουν πολύ καλά ότι αυτή δεν πρόκειται να ολοκληρωθεί και σε πάρα πολλές περιπτώσεις ούτε καν να ξεκινήσει.

4. Στα ζευγάρια αξιολογητή – αξιολογούμενου, ο αξιολογητής θα καλέσει σε «συνάντηση προσυνεννόησης» με email ή τηλεφωνικά. Απαντάμε ότι συμμετέχουμε στην απεργία αποχή από την ατομική αξιολόγηση με δήλωση που έχει κατατεθεί στο πρωτόκολλο του σχολείου μας και δεν πηγαίνουμε στη συνάντηση.

5. Σε περίπτωση που ο αξιολογητής ορίσει παρακολούθηση διδασκαλίας, ενώ έχουμε δηλώσει απεργία-αποχή, συμμετέχουμε στις στάσεις εργασίας που έχει κηρύξει το Δ.Σ. της ΟΛΜΕ σε συνεργασία με τις τοπικές ΕΛΜΕ, προκειμένου να είναι καλυμμένοι όλοι/όλες οι συνάδελφοι/ισσες από κάθε άλλη διαδικασία της ατομικής αξιολόγησης που προβλέπεται εντός διδακτικού ωραρίου (π.χ. δειγματικές διδασκαλίες). Οι στάσεις εργασίας (ωριαίες, δίωρες, τρίωρες) γίνονται από τους/τις συναδέλφους/ισσες νεοδιόριστους/ες την ημέρα που όρισαν να τους αξιολογήσουν, αλλά και από όλους/όλες τους/τις συναδέλφους και συναδέλφισσες που συμμετέχουν στην απόκρουση των επισκέψεων των αξιολογητών. Τονίζουμε ότι οι στάσεις εργασίας καλύπτουν όλους τους συναδέλφους και τους επιτρέπουν να συμμετάσχουν σε οποιαδήποτε κινητοποίηση γίνεται για την αποτροπή της ατομικής αξιολόγησης.

Η συμμετοχή στην Απεργία Αποχή από την ατομική αξιολόγηση θωρακίζει την/τον εκπαιδευτικό να αρνηθεί τα εξωδιδακτικά καθήκοντα που απορρέουν από αυτή και η στάση εργασίας από την παρακολούθηση του μαθήματός του.

6. Αν οι αξιολογητές επιχειρήσουν κρυφά από το σύλλογο διδασκόντων να μπουν στην τάξη, για να εξετάσουν τον/την νεοδιόριστο/η και να τον/την βαθμολογήσουν(!), δεν αδιαφορούμε. Το σχολείο είναι δημόσιο και, συνεπώς, όλες οι δραστηριότητες που διαπερνούν τη λειτουργία του πρέπει να είναι σε γνώση όλων των μελών του συλλόγου διδασκόντων. Δηλώνουμε ότι δεν διαπραγματευόμαστε το δικαίωμά μας να γνωρίζουμε τι γίνεται μέσα στα σχολεία μας, αλλά και να αντιστεκόμαστε απέναντι στην αντιδραστική πολιτική που καταργεί θεμελιώδη εργασιακά, παιδαγωγικά, μορφωτικά και συνδικαλιστικά δικαιώματα και κατακτήσεις. Η ΕΛΜΕ και οι σύλλογοι διδασκόντων υπερασπίζουμε τις συλλογικές μας αποφάσεις. Κανείς επιθεωρητής στην τάξη!

7. Επισημαίνουμε ότι σε κάθε περίπτωση και σε οποιαδήποτε χρονική στιγμή και φάση της διαδικασίας, ακόμα και αν έχουμε αναρτήσει ηλεκτρονικό φάκελο, ακόμα και αν έχουμε κανονίσει ή και προχωρήσει σε συνάντηση με τον/την αξιολογητή /αξιολογήτρια, μπορούμε να υπογράψουμε τη δήλωση συμμετοχής στην απεργία αποχή και να σταματήσει η διαδικασία.

Νεοδιόριστοι, μόνιμοι, αναπληρωτές, σύσσωμος ο κλάδος απ’ άκρη σ’ άκρη της Ελλάδας δηλώνει ότι η αξιολόγηση δεν θα περάσει. Δεν θα περάσει η διάλυση του δημόσιου σχολείου, η απαξίωση των αναγκών των παιδιών, η κατάλυση των συναδελφικών σχέσεων, της παιδαγωγικής ελευθερίας και δημοκρατίας στο σχολείο, για την οποία με τόσο σθένος μας επιμορφώνουν. Γιατί όλοι και όλες μας αντιλαμβανόμαστε πλέον τον εμπαιγμό, την απαξίωση, την υποκρισία κάθε λέξης και κάθε φράσης που βγαίνει από τα χείλη κάθε είδους ιθύνοντα. Γιατί ξέρουμε ότι η αξιολόγησή είναι το εύκολο υποκατάστατο για κάθε είδους ανεπάρκεια και έλλειψη από την πλευρά του κράτους.

ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ:

  • αυτοδίκαιη μονιμοποίηση όλων των νοδιόριστων συναδέλφων/φισσών εδώ και τώρα, χωρίς καμία αξιολόγηση!
  • εργασιακή και μισθολογική αξιοπρέπεια, παιδαγωγική ελευθερία και Δημοκρατία!

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*