15ο συνέδριο της ΟΛΜΕ: τι ψηφίστηκε από τη συνθετική πρόταση των Παρεμβάσεων

Ψηφίστηκαν από τη συνθετική πρόταση:

Τα 1, 2, 7 και 9, δηλαδή:

 1. 1.     Την Κυριακή 13-3-2011 ανακοινώθηκε η απόφαση της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας να προχωρήσει στην συγχώνευση ή κατάργηση 1933 σχολικών μονάδων σε πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Με την απόφαση αυτή τυπικά και ουσιαστικά η κυβέρνηση κήρυξε σε διωγμό τη δημόσια εκπαίδευση.

Στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση συγχωνεύονται ή καταργούνται 410 σχολικές μονάδες σε σύνολο 3185 (1895 Γυμνάσια και 1290 Γενικά Λύκεια) δηλαδή το 13% των σχολείων. Από αυτή την απόφαση θα προκύψουν πολύ σοβαρά εκπαιδευτικά και εργασιακά προβλήματα όπως ήδη έχουμε εκτιμήσει από την προηγούμενη ΓΣ προέδρων ΕΛΜΕ.

Το Υπουργείο Παιδείας επιβάλλει την πολιτική του ΔΝΤ στο δημόσιο σχολείο. Το εκπαιδευτικό κίνημα δεν θα ανεχτεί να θυσιάζεται η δημόσια εκπαίδευση στην πολιτική της διάλυσης των κοινωνικών αγαθών που επιβάλλει το ΔΝΤ και η τρόικα. Continue reading

Συνθετική πρόταση των Παρεμβάσεων μετά την καταψήφιση όλων των προτάσεων των παρατάξεων

 1. Το 15ο  Συνέδριο επικυρώνει τις αποφάσεις του κλάδου όπως καταγράφηκαν στην τελευταία Γ.Σ των προέδρων των ΕΛΜΕ στις 19/3/2011.
 2. Το 15ο Συνέδριο διακηρύσσει ότι ο κλάδος των εκπαιδευτικών αγωνίζεται  αταλάντευτα για να ανατραπεί το μνημόνιο μαζί με όλα τα μέτρα που απορρέουν από αυτό. Να μην ψηφιστεί το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα κυβέρνησης-ΕΕ-ΔΝΤ και το σύμφωνο για το Ευρώ.
 3. Αγωνιζόμαστε για να φύγει η Τρόικα από τη χώρα μας και όσοι τη στηρίζουν. Να καταργηθούν όλες οι συμφωνίες υποδούλωση ς της χώρας και εξανδραποδισμού του λαού μας σε πολιτικό, οικονομικό και στρατιωτικό επίπεδο. Σ’ αυτό το πλαίσιο δεν αναγνωρίζουμε κανένα  χρέος του λαού μας στην ΕΕ, ΔΝΤ, Τράπεζες. Το κίνημα θα αγωνιστεί για τη διαγραφή του.
 4. Οι εκπαιδευτικοί αγωνίζονται με όλο το λαό για την απελευθέρωση της χώρας μας από τα δεσμά του ΔΝΤ και της ΕΕ για τη Λαϊκή Κυριαρχία την Εθνική Ανεξαρτησία και την Κοινωνική χειραφέτηση . Continue reading

Πρόταση των Παρεμβάσεων ΔΕ στο 15ο Συνέδριο της ΟΛΜΕ

 Το 15ο Συνέδριο της ΟΛΜΕ, γίνεται σε μια περίοδο που σφραγίζεται από την ολομέτωπη αντεργατική  επίθεση κυβέρνησης και αστικού συνασπισμού εξουσίας, κεφαλαίου, ΕΕ , ΔΝΤ και ιμπεριαλισμού, με  αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι στη χώρα μας να βρίσκονται αντιμέτωποι με μια πρωτοφανή αντιλαϊκή  λεηλασία σε όλο το φάσμα των εργασιακών και κοινωνικών τους δικαιωμάτων. Ταυτόχρονα η παγκόσμια  καπιταλιστική οικονομική κρίση, βαθιά και πραγματική, χρησιμοποιείται από την άρχουσα τάξη, μέσα από  ένα όργιο αντιδημοκρατικών μέτρων και καταστολής, αλλά και με την κατάργηση κάθε έννοιας δημοκρατίας, για να τσακίσει τις κοινωνικές αντιστάσεις και τις συλλογικές τους εκφράσεις να απαιτήσει  εθνική συναίνεση και να κατακρεουργήσει εργατικές κατακτήσεις αιώνων.

 Για να ξεπεράσει την καπιταλιστική κρίση, το κεφάλαιο χρησιμοποιεί την έκρηξη του χρέους, τα  δημόσια ελλείμματα, ακόμη και την πιθανή κατάρρευση ολόκληρων κρατών, προκειμένου να δώσει μιας  στρατηγικής σημασίας απάντηση, στη Βάση και των άμεσων και μακροπρόθεσμων συμφερόντων του. Continue reading

Για τις πολιτικές εξελίξεις

Αθήνα, 2-6-2011

 • ΠΑΡΤΕ ΤΩΡΑ ΟΛΑ ΤΑ ΒΑΡΒΑΡΑ ΜΕΤΡΑ ΣΑΣ ΠΙΣΩ
 • ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ, ΤΑ ΧΡΕΗ ΚΑΙ ΤΑ ΕΛΛΕΙΜΜΑΤΑ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΤΑ ΠΡΟΚΑΛΕΣΑΝ, Η ΝΤΟΠΙΑ ΚΑΙ ΞΕΝΗ ΠΛΟΥΤΟΚΡΑΤΙΑ
 • ΚΑΤΩ ΤΑ ΜΝΗΜΟΝΙΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ – ΕΕ – ΔΝΤ ΚΑΙ ΟΣΟΙ ΤΑ ΣΤΗΡΙΖΟΥΝ
 • ΝΑ ΣΑΡΩΘΕΙ Η ΑΘΛΙΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ, ΝΑ ΗΤΤΗΘΕΙ ΚΑΘΕ ΑΛΛΟΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΗΣ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ
 • ΔΕΝ ΠΟΥΛΑΜΕ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΠΛΟΥΤΟ – ΕΞΩ Η ΤΡΟΪΚΑ ΑΠΟ ΤΗ ΧΩΡΑ
 • ΚΑΤΩ ΤΟ “ΣΥΜΦΩΝΟ ΓΙΑ ΤΟ ΕΥΡΩ”
 • Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ ΔΕ ΛΥΝΕΙ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ – ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ
  • ΕΞΩ Η ΕΛΛΑΔΑ ΑΠΟ ΤΗΝ Ε.Ε. ΚΑΙ ΚΑΘΕ ΑΛΛΟ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΟ ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟ
  • ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟΣ – ΠΑΛΛΑΪΚΟΣ ΞΕΣΗΚΩΜΟΣ

  Γίνεται καθημερινά όλο και πιο καθαρή η εικόνα της διάλυσης της ελληνικής κοινωνίας και οικονομίας που επισυμβαίνει σε βάρος των ζωτικών συμφερόντων των εργαζομένων, των φτωχών λαϊκών στρωμάτων και της νεολαίας. Οι αθρόες απολύσεις, η παντελής έλλειψη ρευστότητας, η καλπάζουσα ανεργία, η ανέχεια, η γενικευμένη φτώχεια, τα χιλιάδες μικρομάγαζα που βάζουν «λουκέτο», συνομολογούν ότι ακολουθείται τροχιά βύθισης και καμία συνταγή “των ειδικών” δεν φαίνεται ικανή να ανατρέψει την κατάσταση.

  H κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ-Γ. Παπανδρέου εφαρμόζει πιστά τα όσα έχει συμφωνήσει με τους Eυρωπαίους και Aμερικανούς, στο πλαίσιο των κακόφημων Mνημονίων και της εξυπηρέτησης των χρεών που για χρόνια έχει συσσωρεύσει η ξένη και ντόπια ολιγαρχία, λυμαινόμενη τον τόπο και το λαό. Aπό την πλευρά τους οι κοινοτικοί, εξυπηρετώντας τα επιμέρους συμφέροντα των διαφόρων μερίδων του κεφαλαίου, επιδίδονται σε μία ακατάσχετη βυζαντινολογία σχετικά με τους τρόπους εξυπηρέτησης του ελληνικού δημόσιου χρέους προς τους τοκογλύφους δανειστές. Έτσι, το εκκρεμές της αναδιάρθρωσης, κινείται, ανάλογα με τα συμφέροντά τους, πότε προς την επιμήκυνση – αναδιάρθρωση – διαγραφή μέρους του, και πότε προς τη σύναψη νέου δανείου [ή και σε όλα μαζί].

  Η κυβέρνηση Γ.Α.Π φαίνεται να εξασφαλίζει από την EE τη σύναψη νέου δανείου 60-100 δις ευρώ, για να αποφύγει “τα χειρότερα”, δηλαδή την επίσημη κήρυξη της χώρας σε κατάσταση χρεοκοπίας. Στην περίπτωση αυτή είναι προφανής η σύναψη νέου Mνημονίου και εξαγγελία νέων πακέτων μέτρων, με τραγικές και ανυπολόγιστες συνέπειες για το λαό, αλλά και την εκτόξευση του ελληνικού δημόσιου χρέους σε αστρονομικά ύψη [Τα νούμερα είναι αμείλικτα: Το δημόσιο χρέος εκτινάχθηκε στα 328,5 δισ. ευρώ στο τέλος του 2010 από 289,6 στο τέλος του 2009, ή στο 142,8% του ΑΕΠ από 126,8% το 2009].

  Continue reading