ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ

Η αναμενόμενη ενεργοποίηση του μηχανισμού «στήριξης» Ε.Ε. – Δ.Ν.Τ. θα έχει καταστροφικές συνέπειες για τους εργαζόμενους. Ήδη, οι βασικές διατάξεις του ν/σχ Λοβέρδου για το ασφαλιστικό που είδαν τη δημοσιότητα, καταργούν την κοινωνική ασφάλιση και μετατρέπουν τη σύνταξη σε επίδομα απόρων. Ταυτόχρονα συνεχίζεται η καταλήστευση του εισοδήματος των εργαζομένων του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα με μοχλούς την εισοδηματική και φορολογική πολιτική. Για τους λόγους αυτούς συνεχίζονται οι κοινές συσκέψεις για το συντονισμό των σωματείων.

Πραγματοποιήθηκε λοιπόν στις 19/04 στο ΕΚΙ η τρίτη σύσκεψη σωματείων του Ν. Ιωαννίνων. Στην σύσκεψη παρευρέθησαν με απόφαση των σωματείων τους οι εκπρόσωποι: α) Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Ηπείρου (ΕΙΝΗ) β) Σωματείο Μετάλλου γ) Σωματείο Εργαζομένων Νοσοκομείου Χατζηκώστα δ) Σύλλογος Διοικητικού Προσωπικού Πανεπιστήμιου Ιωαννίνων ε) ΕΛΜΕ Ιωαννίνων στ) Πανελλήνια Ένωση Αδιόριστων Εκπ/κών ζ) Σωματείο εργ/νων Π.Ο.Ε.- Ο.Τ.Α. η) Σωματείο Δ.Ε.Υ.Α. Ιωαννίνων θ) Σωματείο Γεωπόνων Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηπείρου –Λευκάδας. Στη σύσκεψη επίσης παρευρέθησαν (χωρίς να εκπροσωπούν τα σωματεία τους ) μέλη των Δ.Σ. των σωματείων α) Eργαζομένων ΤΕΙ Ηπείρου β) εμποροϋπάλληλων γ) Οικοδόμων . Κοινές θέσεις των σωματείων που τοποθετήθηκαν στη σύσκεψη είναι:

-Χιλιάδες εργαζόμενοι που έλαβαν μέρος στις απεργίες και στα συλλαλητήρια εκφράζουν την αντίδρασή τους στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης του ξεθεμελιώματος των κατακτήσεων ενός αιώνα των εργαζομένων! Στηρίζουμε τα σωματεία ,ομοσπονδίες κλπ που παίρνουν αποφάσεις για ενωτικές αγωνιστικές κινητοποιήσεις. Καλούμε και τα υπόλοιπα σωματεία , εργατικά κέντρα, ομοσπονδίες, ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ να κινηθούν συντονισμένα προς την ίδια κατεύθυνση.

-Tο ελληνικό κράτος έχει μπει κάτω από την εποπτεία της Kεντρικής Eυρωπαϊκής Tράπεζας και του Διεθνούς Nομισματικού Tαμείου και ξαναζεί μια εξευτελιστική περίοδο. Με την πολιτική του προγράμματος σταθερότητας καλούμαστε και πάλι οι εργαζόμενοι να πληρώσουμε τα σπασμένα για μια κρίση που δεν δημιουργήσαμε εμείς. Η συνεχής λήψη περιοριστικών μέτρων και ιδιωτικοποιήσεων, θα κάνουν αβάσταχτη τη ζωή μας , ενώ παράλληλα θα προσφέρουν νέα κέρδη στις επιχειρήσεις και στις τράπεζες.

– Αυτοί που δημιούργησαν την κρίση αναμένεται τελικά να κερδίσουν και από τη διαχείρισή της! Απαιτούμε την κρίση να πληρώσει η ολιγαρχία.

-Απέναντι σε αυτή την πολιτική χρειάζεται μαζική ενωτική απάντηση μας. Μέσα σε αυτό το κλίμα, δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι προωθείται ο κατακερματισμός και η διαίρεση των εργαζομένων σε δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, σε μόνιμους, ελαστικά εργαζόμενους και άνεργους, σε «παλιούς» και «νέους», σε Έλληνες και μετανάστες, έτσι ώστε η κάθε ομάδα να στρέφεται εναντίον της άλλης και να μένει στο απυρόβλητο η αντιλαϊκή πολιτική.

-Απαραίτητη προϋπόθεση για να πετύχει τους στόχους το κίνημα των εργαζομένων είναι να υπάρξουν εκείνες οι διαδικασίες ( Γ.Σ., συζητήσεις, πρωτοβουλίες βάσης) για να βγουν οι εργαζόμενοι στο προσκήνιο.

– Η αλληλεγγύη αποτελεί βασική προϋπόθεση για να προχωρήσουμε για να ανοίξει ο δρόμος για να ανατραπεί το πρόγραμμα σταθερότητας. Εκφράζουμε την συμπαράστασή μας σε όλους του απολυμένους συνάδελφους-σσες σταθερό αίτημα του αγώνα μας είναι η επαναπρόσληψή τους. Συμπαραστεκόμαστε στους αγώνες των εργαζομένων που αντιστρατεύονται την πολιτική που μειώνει τους μισθούς και τις συντάξεις ,αυξάνει τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, που ιδιωτικοποιεί παιδεία και υγεία, αυξάνει τη φορολογία ,ανατρέπει τις συλλογικές συμβάσεις και τις εργασιακές σχέσεις ,απελευθερώνει τις απολύσεις ,σαρώνει κάθε εργασιακό δικαίωμα.

– Σε αυτό τον αγωνιστικό δρόμο έχουμε θέση όλοι ανεξάρτητα από πολιτικές απόψεις .Όλοι όσοι αντιλαμβάνονται την κρισιμότητα των περιστάσεων. Για να ξεπεράσουμε την αναβλητικότητα και τις πολιτικές αγκυλώσεις – σκοπιμότητες των δευτεροβάθμιων και τριτοβάθμιων συνδικαλιστικών οργάνων προχωρούμε στο συντονισμό των σωματείων του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα σεβόμενοι την αυτονομία του κάθε σωματείου .Σε αυτή την πρωτοβουλία δεν υπάρχουν προαπαιτούμενα και αποκλεισμοί παρά μόνο η διάθεση για αγώνες.

Στηρίζουμε τις απεργίες 21/04 , 22/04 και τα συλλαλητήρια τις ίδιες μέρες στις 10.30 πμ στο Εργ . Κέντρο .

Κοινή πεποίθηση όλων των παρευρισκομένων ήταν επίσης να πραγματοποιηθεί νέα σύσκεψη. Για το λόγο αυτό καλούνται όλα τα σωματεία του νομού Ιωαννίνων του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα την Πέμπτη 22/04 στις 7.30 μμ στο Ε.Κ.Ι. με θέματα που αφορούν το συντονισμό –προγραμματισμό-οργάνωσης της δράσης μας . Με ισότιμες και ανοιχτές, δημοκρατικές διαδικασίες να δημιουργηθεί ένα ισχυρό αγωνιστικό μέτωπο στην περιοχή μας που θα συσπειρώσει τους εργαζόμενους και τη νεολαία στη μάχη να ανατραπούν τα μέτρα κυβέρνησης – Ε.Ε.- Δ.Ν.Τ.


Για τη πρωτοβουλία συντονισμού:

α) Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Ηπείρου (Ε.Ι.Ν.Η.) β) Σωματείο Μετάλλου γ) Σωματείο Εργαζομένων Νοσοκομείου Χατζηκώστα δ) Σύλλογος Διοικητικού Προσωπικού Πανεπ/μιου Ιωαννίνων ε) Ε.Λ.Μ.Ε. Ιωαννίνων. στ) Πανελλήνια Ένωση Αδιόριστων Εκπ/κών η) Σωματείο Γεωπόνων Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηπείρου –Λευκάδας.