Ο «ψηφιακός» υπουργός,
η «ατομική ευθύνη» και τα λάθη των… «τικ» στο προσοντολόγιο Γαβρόγλου

ανεξάρτητες αυτόνομες αγωνιστικές ριζοσπαστικές
ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΕΙΣ Π.Ε.

www.paremvasis.gr, paremvasisdoe@gmail.com, 2103242144


ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΕΙΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΔΕ
http://paremvaseisde.gr, paremvaseis.de@gmail.com, 2103318624


Ο «ψηφιακός» υπουργός,
η «ατομική ευθύνη» και τα λάθη των… «τικ» στο προσοντολόγιο Γαβρόγλου
Να σταματήσει ο εμπαιγμός των αναπληρωτ(ρι)ών!
Να δοθεί τώρα νέο περιθώριο από το ΥΠΑΙΘ για να διορθωθούν τα λάθη στους προσωρινούς πίνακες και να γίνουν δεκτές ΟΛΕΣ οι διορθώσεις των υποψηφίων
Να γίνουν δεκτές όλες οι διορθωτικές κι εκπρόθεσμες δηλώσεις
Κατάργηση του προσοντολογίου των απολύσεων και των αποκλεισμών/
Ούτε σκέψη για διαγωνισμό του ΑΣΕΠ


Για μια ακόμα χρονιά χιλιάδες αναπληρώτ(ρι)ες βλέπουν να αμφισβητείται η δουλειά τους την επόμενη χρονιά στο δημόσιο σχολείο και να κινδυνεύουν να αποκλειστούν από την εργασία εξαιτίας λαθών στους προσωρινούς πίνακες από τους οποίους θα γίνουν οι φετινές προσλήψεις αναπληρωτ(ρι)ων. Οι εκπαιδευτικοί ελαστικά εργαζόμενοι που τρέχουν ανά την Ελλάδα, με πενιχρούς μισθούς, απολυμένες/οι κάθε Ιούνη, που δεν ξέρουν πού και αν θα βρίσκονται την επόμενη χρονιά, που μετά το προσοντολόγιο Γαβρόγλου μπήκαν βίαια σε ένα ανελέητο κυνήγι χαρτιών για να μπουν στους πίνακες της αναπλήρωσης, ήρθαν ξανά αντιμέτωποι/ες με την ανασφάλεια της ανεργίας και του αποκλεισμού από τους πίνακες του προσοντολογίου. Λάθη εξαιτίας ασάφειας του συστήματος, λάθη με διαφορετικά καταχωρημενα στοιχεία στον ΟΠΣΥΔ και άλλα στοιχεία στους πινακες.
Είναι ταξικός κυνισμός να κινδυνεύει η εργασία τόσων ανθρώπων και να μην “ιδρώνει” το αυτί των υπευθύνων, του ΥΠΑΙΘ και της κυβέρνησης της ΝΔ. Δεν δικαιολογείται τα ίδια ζητήματα κάθε χρονιά να αντιμετωπίζονται με τη λογική της ατομικής ευθύνης! Το προσοντολόγιο του ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο αξιοποιεί πλήρως η ΝΔ, μετακυλήει την ευθύνη της ανεργίας στον/στην εκπαιδευτικό που έκανε «λάθος» και τελικά έμεινε εκτός ή έπεσε στον πίνακα.
Ατομική ευθύνη σε όλα. Εσύ φταις που δεν έχεις προσόντα άσχετα αν έχεις γυρίσει όλη την Ελλάδα, εσύ φταις που δεν έχεις να πληρώσεις τα μεταπτυχιακά, τα διδακτορικά, την δεύτερη ξένη γλώσσα, τη γνώση υπολογιστών. Έτσι το κοινωνικό δικαίωμα στην εργασία μετατρέπεται σε ατομική υποχρέωση. Μια υποχρέωση που εσύ έχεις την πλήρη ευθύνη γιατί δεν καταφέρνεις να έχεις εξασφαλίσει σε αυτόν το ανελέητο κανιβαλικό ανταγωνισμό να υπερκεράσεις τον/τη συνάδελφο/συναδελφισσα, να βρεθείς από πάνω του ώστε να προσληφθείς ως συμβασιούχος στην εκπαίδευση. Κι όταν επιτέλους το κάνεις πράξη και μετά από τρία χρόνια που θα κληθείς να ξαναδηλώσεις τα προσόντα σου θα δεις έξαφνα ότι δεν βρίσκεσαι στην ίδια θέση αλλά πολύ πιο κάτω μιας και άλλοι κατάφεραν σε αυτό το διάστημα να εξασφαλίσουν περισσότερα «προσόντα» από ότι εσύ. Και πάλι δε φτάνει αυτό. Μια ωραία μέρα και ένας υπουργός της συγκεκριμένης κυβέρνησης και μάλιστα «ψηφιακός» δηλώνει ότι θα προσθέσει ακόμη μια δοκιμασία σε αυτόν τον κανιβαλικό ανταγωνισμό. Εξετάσεις ΑΣΕΠ. Πάει το πτυχίο, πάει το μεταπτυχιακό, πάει το διδακτορικό, οι ξένες γλώσσες, η γνώση υπολογιστών, η οικογενειακή κατάσταση. Γιατί κι εδώ έχει ΕΒΕ. Ελάχιστη Βάση όχι Εισαγωγής αλλά Εργασίας, ακόμη κι ως αναπληρωτής. Ουσιαστικά το προσοντολόγιο είναι ένα σύστημα που πετάει έξω από την εκπαιδευτική διαδικασία και τη δυνατότητα για εργασία χιλιάδες εκπαιδευτικούς που δεν μπόρεσαν και να εκπληρώσουν την ατομική τους ευθύνη συλλογής «προσόντων». Οδηγεί στην ανεργία και ουσιαστικά απολύει ανθρώπους που μέχρι και πριν λίγο εργάζονται έστω και ως αναπληρωτές συμβασιούχοι. Είναι ένα σύστημα απολύσεων.
Σε όλα βέβαια υπάρχει ταξικό πρόσημο. Την ίδια ώρα που συμβαίνουν όλα αυτά η κυβέρνηση επιλέγει να προσλάβει χιλιάδες αστυνομικούς για να επιβάλει το δόγμα «νόμος και τάξη» σε κάθε προσπάθεια που γίνεται και αμφισβητεί την κυριαρχία της και την πολιτική που εφαρμόζει. «Επενδύει» εκατομμύρια ευρώ στην αγορά πολεμικών αεροσκαφών και πλοίων όταν την ίδια ώρα έχει αφήσει τα νοσοκομεία άδεια από γιατρούς και νοσηλευτές. Την ίδια ώρα επιλέγει να μην εξοπλίζει την πυροσβεστική με σύγχρονα πυροσβεστικά αεροπλάνα και να μην προσλαμβάνει πυροσβέστες αφήνοντας εκατοντάδες χιλάδες στρεμμάτων στο «έλεος» της φωτιάς και των εργολάβων ανεμογεννητριών. Έτσι και στην εκπαίδευση δεν προχωρά σε μαζικούς μόνιμους διορισμούς με βάση τις πραγματικές ανάγκες αλλά ταυτόχρονα προσλαμβάνει 50.000 εκπαιδευτικούς σε ομηρία και κάτω από την απειλή του συστήματος των λάθος «τικ». Την ίδια ώρα ενώ δεν έχει χρήματα για τους μισθούς των εκπαιδευτικών και των δημοσίων υπαλλήλων επιλέγει σε φοροαπαλλαγές στο μεγάλο κεφάλαιο και στους εφοπλιστές.
Οι εκπαιδευτικοί δεν είναι επαίτες, δεν ικετεύουν για τα δικαιώματά τους.
Απαιτούν και αγωνίζονται για ένα δωρεάν δημόσιο σχολείο, με σταθερή και μόνιμη εργασία με πλήρη εργασιακά δικαιώματα σε όλους, με διεύρυνση και σεβασμό στα μορφωτικά δικαιώματα των παιδιών.
Απαιτούν μισθούς που θα τους εξασφαλίζουν μια αξιοβίωτη ζωή και δε θα ικανοποιούνται από τα ψίχουλα της κυβέρνησης.
Αυτήν τη στιγμή:

 • Απαιτούμε ΤΩΡΑ να διορθωθούν όλα τα λάθη και να γίνουν δεκτές όλες οι διορθώσεις των υποψηφίων, ούτως ώστε ΚΑΝΕΝΑΣ/ΚΑΜΙΑ να μην βρεθεί αποκλεισμένος/η.
 • Πλήρη εργασιακά, εκπαιδευτικά, ασφαλιστικά και συνδικαλιστικά δικαιώματα στους αναπληρωτές.
  Στο σχολείο δεν περισσεύει κανείς/καμία.
  Το εκπαιδευτικό κίνημα απαιτεί ακόμα:
 • Μαζικούς μόνιμους διορισμούς για την κάλυψη όλων των αναγκών Άμεσος διορισμος/μονιμοποίηση ΤΩΡΑ ΟΛΩΝ των αναπληρωτ(ρι)ών που έχουν έστω και μια σύμβαση αποκλειστικά με βάση το πτυχίο και ολόκληρη την προϋπηρεσία.
 • Κατάργηση του νόμου 4589/2019. Καμία σκέψη για γραπτό διαγωνισμό του ΑΣΕΠ. Κατάργηση της ελαστικής εργασίας. Κανένας αποκλεισμός από το δικαίωμα στην εργασία.

Καλούμε ΣΕΠΕ και ΕΛΜΕ, ΔΟΕ και ΟΛΜΕ σε παράσταση στο υπουργείο παιδείας άμεσα.

Συνάντηση με υπουργό παιδείας στις 18/7/2023

Δήλωση του  Ακρίτα Καλούση

εκπρόσωπου των Αγωνιστικών Παρεμβάσεων Συσπειρώσεων Κινήσεων Δ.Ε.

στο Δ.Σ. της ΟΛΜΕ  στη συνάντηση με τον υπουργό Παιδείας στις 18/7/2023

18 Ιούλη 2023

Την Τρίτη  18/7/2023 έγινε συνάντηση του επιτελείου του Υπουργείου Παιδείας με το ΔΣ της ΟΛΜΕ. Μετά τους  εθιμοτυπικούς χαιρετισμούς τον λόγο πήρε αρχικά ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ και στη συνέχεια μέλη του Δ.Σ όπου έθεσαν τα ζητήματα που αφορούν το σύνολο των εκπαιδευτικών.  

Ο υπουργός και μέλη του επιτελείου του εξέφρασαν την ανάγκη για διάλογο συνεργασία και εποικοδομητική επίλυση των μικρών καθημερινών θεμάτων  των εκπαιδευτικών και του σχολείου.

Στις αρχικές του δηλώσεις πριν προχωρήσει σε συγκεκριμένες απαντήσεις κινήθηκε όπως και στις προγραμματικές δηλώσεις. Υπερασπιζόμενος την πολιτική της κυβέρνησης και των επιλογών της.

Υπέρμαχος του κοινωνικού εταιρισμού και της ανεύρεσης κοινών θέσεων και επιμερισμού της ευθύνης της δημιουργίας αλλά και της  επίλυσης των προβλημάτων που υπάρχουν στην εκπαίδευση. Συνεχόμενη προσπάθεια να εμπλέξει στην πολική του τακτική και την ΟΛΜΕ επαναλαμβάνοντας συνεχώς σχεδόν μονότονα την επιθυμία του να μάθει τις θέσεις της. Παρουσιάζοντας ένα διαφορετικό πρόσωπο αλλά και τακτική από την προκάτοχό του επιδίωξε ουσιαστικά να αποσπάσει τη συναίνεση, έστω και μερικώς, της ΟΛΜΕ στις πολιτικές επιλογές και πολιτικές της κυβέρνησης στην εκπαίδευση.

Πιο συγκεκριμένα:

 1. Μισθολόγιο. Στο ερώτημα που τέθηκε για το τι προτίθεται  να κάνει ως υπουργός παιδείας  ώστε οι μισθοί μας να είναι ικανοί να μας εξασφαλίσουν μια αξιοβίωτη ζωή και να αναπληρωθούν όλες οι απώλειες που είχαμε τα μνημονιακά κι όχι μόνο  χρόνια απάντησε με το δόγμα Χατζηδάκη. «Παίρνετε αύξηση έστω κι αυτή, μετά από 13 χρόνια. Αυτό μπορούσαμε αυτό κάναμε.»  «Στο μέλλον αν υπάρξει  δυνατότητα οικονομικής ευχέρειας θα δούμε τι θα μπορούμε να κάνουμε τότε.  Δόθηκε αύξηση με βάση τα οικονομικά δεδομένα της χώρας και που μπορεί  η κυβέρνηση να κινηθεί.»
 2. Μονιμοποίηση νεοδιόριστων εκπαιδευτικών και Αξιολόγηση.

Στη θέση ότι οι συνάδελφοι που διορίστηκαν το 2020 και 2021 ήδη έπρεπε να έχουν μονιμοποιηθεί κι όχι  να κρατούνται όμηροι και εκβιαζόμενοι όπως και στο ζήτημα της αξιολόγησης τόσο του σχολείου όσο και των εκπαιδευτικών δήλωσε ορθά κοφτά ότι είναι νόμος και θα εφαρμοστεί και θα τηρήσουν τον νόμο.  Μάλιστα στο ερώτημα αν θα ακολουθήσει την γραμμή της Κεραμέως και της κυβέρνησης το προηγούμενο διάστημα να καταφεύγει στα δικαστήρια για βγάζει παράνομες τις απεργίες επέλεξε να μην απαντήσει. Μάλιστα δήλωσε ότι είναι ανοιχτός να αξιολογήσουμε την αξιολόγηση όπως προβλέπει άλλωστε κι ο νόμος και επιθυμεί τις θέσεις τις ΟΛΜΕ σε ένα εποικοδομητικό διάλογο για να λυθούν προβλήματα του νόμου. Είναι του δόγματος «ότι δε μετριέται δε βελτιώνεται» γι αυτό και αξιολόγηση.

 • Διαγωνισμός ΑΣΕΠ. Μετά την θύελλα αντιδράσεων που ξέσπασε από τις προγραμματικές δηλώσεις του για το θέμα σήμερα δήλωσε ότι υπήρξε υπερβολική αντίδραση κι ότι δε θα θίξουν τους αναπληρωτές που έχουν βάλει πλάτη, κάτι θυμίζει αυτό (Τέμπη). Προσπαθούν να βρουν ένα σύστημα ώστε να συγκεράσουν  το νέο αίμα των εκπαιδευτικών με αυτούς που εργάζονται χρόνια στην εκπαίδευση προσπαθώντας με αυτόν τον τρόπο να δημιουργήσει αντιμαχόμενες ομάδες και να επιβάλλει έναν κανιβαλικό ανταγωνισμό ανάμεσα τους  με  τεχνητές διαχωριστικές γραμμές. Έτσι έχουν σκεφτεί αυτόν το υβριδικό τρόπο διορισμού. Διαγωνισμός ΑΣΕΠ και προσοντολόγιο. Μάλιστα κάλεσε την ΟΛΜΕ να της προτείνει ένα σύστημα διορισμού προσπαθώντας με αυτόν τον τρόπο εμπλέξει την ΟΛΜΕ στη επίλυση ενός προβλήματος που διαχρονικά δημιουργήσαν οι κυβερνήσεις και στη βάση της παραπάνω λογικής της κυβέρνησης.  Εκεί τονίστηκε ότι αν προχωρούσε άμεσα σε διορισμούς όλων αυτών που εργάζονται χρόνια ως αναπληρωτές  αλλά και συνταξιοδοτούνταν  οι εκπαιδευτικοί όχι στα 67 αλλά πολύ νωρίτερα, όπως πριν τα μνημόνια, δεν θα υπήρχε λόγος για να συζητούμε το θέμα. Γεγονός  που άνοιγε τη συζήτηση και δεν θέλησε να απαντήσει επί  συγκεκριμένου.
 •  «Ελεύθερη» επιλογή σχολείου και δημοσιοποίηση των επιδόσεων των μαθητών των σχολείων στις πανελλαδικές εξετάσεις.  Προσπάθησε να υποβαθμίσει το θέμα λέγοντας πως αυτό γίνεται και χρειάζεται να γίνει οργανωμένα. Δηλαδή να γίνει και θεσμικά. Μάλιστα επανέλαβε και αυτό που έχει δηλώσει σε συνεντεύξεις ότι θα πρόκειται για κενές θέσεις(;). Υποστήριξε ότι η δημοσιοποίηση δημόσιων δεδομένων όπως είναι  οι βαθμολογίες των πανελλαδικών είναι ευρωπαϊκή οδηγία και πρέπει να την εφαρμόσουν. Βέβαια σε μια αποστροφή του λόγου της η υφυπουργός όταν επιμείναμε στο γεγονός ότι  δημοσιοποιούνται ήδη οι βαθμολογίες σε κάθε σχολείο γιατί χρειάζεται να πάρει αυτή την ηλεκτρονική δημόσια μορφή είπε το εξής, αποκαλύπτοντας την πρόθεσή αλλά και την τακτική του υπουργείου και της κυβέρνησης «Και πώς θα μαθαίνει τις βαθμολογίες κάποιος άλλος;». Αποκάλυψε ουσιαστικά ότι η   πολιτική επιλογή της κυβέρνησης είναι η κατηγοριοποίηση, κατάταξη, αξιολογική διαδικασία, κατάργηση του σχολείου της γειτονιάς. Διάλυση του δημόσιου και δωρεάν σχολείου, βασική επιδίωξη της κυβέρνησης και ενίσχυση της λειτουργίας του με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια. Αυτονομία σχολείου, διευθυντές  μάνατζερ, ανεύρεση χορηγών κι όποιος  επιβιώσει.
 • Ειδική αγωγή. Δεν είπε κάτι συγκεκριμένο και δεν έχουν κάτι έτοιμο πέρα του ότι πρόθεση του υπουργείου είναι να βρεθεί ένας βέλτιστος τρόπος εντοπισμού των αναπτυξιακών αποκλίσεων εγκαίρως. Για  ζήτημα της υποστελέχωσης των ΚΕΔΑΣΥ δήλωσε ότι τους απασχολεί έντονα.
 • Κοινωνικές επιστήμες και καλλιτεχνικής παιδεία. Μετά και την επίμονη προσπάθεια  και τον προβληματισμό που περιέγραφε  τον αποκεφαλισμό των κοινωνικών επιστημών και της καλλιτεχνικής παιδείας από το λύκειο δήλωσε ότι τον ενδιαφέρει το θέμα και θα το εξετάσει.
 • Συνδικαλιστικές πολιτικές διώξεις. Τέθηκε το θέμα αυτό και με αφορμή τις διώξεις το τελευταίο διάστημα στη ΔΔΕ Πειραιά αλλά κι αλλού και ζητήθηκε να σταματήσουν. Στο  θέμα ουσιαστικά δε δόθηκε κάποια απάντηση.
 • Διδακτικό ωράριο. Τέθηκε το θέμα της επαναφοράς του διδακτικού ωραρίου σε αυτό του  2013 αφού τέλειωναν σύμφωνα με τη κυβέρνηση  τα μνημόνια και η απάντηση του υπουργού ήταν ότι  το θέμα αυτό δημιουργεί δημοσιονομικά αποτελέσματα εννοώντας φυσικά την ανάγκη διορισμών εκπαιδευτικών κάτι που δε προτίθεται να κάνει η κυβέρνηση πέρα του αριθμού που αντιστοιχούν στις συνταξιοδοτήσεις.
 • ΕΒΕ και  Τράπεζας Θεμάτων. Η θέση της ΟΛΜΕ είναι η κατάργησή τους. Δεν υπήρξε τοποθέτηση από τον υπουργό.
 • Για μια  σειρά άλλων θεμάτων όπως αυτό  της γραφειοκρατίας, της συζήτησης  για ΣΣΕ, της σχολικής βίας,  των εκδρομών, της νομικής συμπαράστασης, της  διαχείρισης κρίσεων, της επικοινωνίας με το ΙΕΠ ζήτησε τις θέσεις της ΟΛΜΕ για να τις εξετάσει. Δήλωσε ότι θα φτιάξει νέο my school και   δημιουργήσει το e-parents μέσω των χρημάτων του ταμείο ανάκαμψης. Στο ίδιο ταμείο παρέπεμψε και το θέμα των σχολικών κτιρίων και της υλικοτεχνικής υποδομής.

Η πολιτική της κυβέρνησης συνεχίζεται και με άλλον υπουργό. Εξάλλου η δήλωση του ότι συνεχίζει το έργο της προκατόχου του δεν αφήνει κανένα περιθώριο για δεύτερες σκέψεις. Εξάλλου στις προγραμματικές δηλώσεις ο υπουργός Παιδείας αφού δήλωσε ότι θα στηριχθεί «επάνω στο πυκνό έργο που πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη τετραετία», δεν παρέλειψε να αναφερθεί στη «συναινετική» θητεία της Διαμαντοπούλου στο υπουργείο – οι θύελλες που σήκωσε με την πολιτική της η Διαμαντοπούλου, θύελλες που οδήγησαν στη μη επανεκλογή της ως βουλευτή, αποκαλούνται «συναίνεση». Το ιδεολογικό πλαίσιο των εξαγγελιών αναδεικνύεται καθαρά από τη θεώρηση της παιδείας ως επένδυση. Η χρήση των λέξεων από το επιχειρηματικό management, από τη γλώσσα των εταιρειών και των επιχειρηματικών ομίλων δεν είναι τυχαία. Η παιδεία για την κυβέρνηση της ΝΔ και τη νέα ηγεσία του ΥΠΑΙΘ είναι εμπόρευμα που πρέπει να κοστίζει φτηνά και να φέρνει κέρδος. Δεν θα επιτρέψουμε να διαλύσετε το δημόσιο σχολείο ούτε να αλλοιώσετε  το DNA του. Θα μας βρείτε απέναντι σε κάθε περίπτωση.

Καλούμε τις ομοσπονδίες να απαντήσουν συνεχίζοντας τον αγώνα της υπεράσπισης και διεύρυνση του δημόσιου και δωρεάν σχολείου χωρίς ταλάντευση και χωρίς να μπουν στη λογική του κοινωνικού εταιρισμού και της συνευθύνης στην  πολιτική της κυβέρνησης που απαξιώνει και διαλύει το δημόσιο σχολείο.

Καλούμε τα πρωτοβάθμια σωματεία , ΣΕΠΕ και ΕΛΜΕ να συντονίσουν τη δράση τους και να οργανώσουν τον αγώνα ενάντια στην  επιβολή της αξιολόγησης, της «ελεύθερης» επιλογής σχολείων, του διαγωνισμού του ΑΣΕΠ.

Για Ενιαίο δωδεκάχρονο δημόσιο δωρεάν υποχρεωτικό σχολείο και δίχρονη υποχρεωτική προσχολική αγωγή και εκπαίδευση για όλα τα παιδιά 4 έως 6 αποκλειστικά στο δημόσιο Νηπιαγωγείο στα πλαίσια του 14χρονου εκπαιδευτικού σχεδιασμού, για το σχολείο των όλων, των ίσων και των διαφορετικών.  Με στόχο τη βαθιά και ολοκληρωμένη γνώση, την καλλιέργεια της κριτικής σκέψης.

Για αυξήσεις στους μισθούς και τις συντάξεις. Κανένας πρώτος καθαρός μισθός στο δημόσιο κάτω από 1000 ευρώ με ανάλογη κλιμάκωση για όλες τις κατηγορίες και μείωση της ψαλίδας ανάμεσά τους), και αναπροσαρμογή όλων των ΜΚ με βάση το νέο κατώτατο καθαρό. Ακώλυτη μισθολογική και βαθμολογική προαγωγή. Καμία σύνδεση της αξιολόγησης με τον μισθό – μπλοκάρουμε τις αξιολογικές διαδικασίες. Επαναφορά του 13ου-14ου μισθού και σύνταξης. Κάλυψη των απωλειών της μνημονιακής περιόδου, και του τιμάριθμου.

Χρήματα δεν υπάρχουν για τους δημοσίους υπαλλήλους

ή αλλιώς κοροϊδία χωρίς όρια το νέο μισθολόγιο-φτωχολόγιο

ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ –ΚΙΝΗΣΕΙΣ –ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΕΙΣ στο ΔΗΜΟΣΙΟ

http://paremvaseisdimosiou.blogspot.gr/               dimosio.paremvasis@gmail.com

Ο υπουργός Οικονομικών παρουσίασε το νομοσχέδιο που θα φέρει προς ψήφιση η κυβέρνηση τις επόμενες μέρες και αφορά το μισθολόγιο-φτωχολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων. Η κυβέρνηση και τα συστημικά ΜΜΕ μιλάνε για αυξήσεις και έμμεση επιστροφή του 13ου μισθού σε μια άνευ προηγουμένου κοροϊδία. Μετά από μια 13ετία  μνημονίων και περικοπών στους μισθούς,  οι “αυξήσεις”-κοροϊδία που υπόσχονται όχι μόνο δεν αναπληρώνουν τις απώλειες αφού δεν καλύπτουν ούτε στο ελάχιστο τις πραγματικές μειώσεις των μισθών των τελευταίων χρόνων (που φτάνουν το 40%), αλλά ούτε αντιμετωπίζουν τον πληθωρισμό και την ακρίβεια που καλπάζει.

Την ίδια στιγμή, οι κυβερνητικές εξαγγελίες περιλαμβάνουν πρόωρη αποπληρωμή των διμερών δανείων του πρώτου μνημονίου και πρωτογενή πλεονάσματα στο πλαίσιο του νέου Συμφώνου Σταθερότητας. Τα παραπάνω μπορούν να συμβούν μόνο με αυστηρότατη δημοσιονομική πολιτική, δηλαδή λιτότητα και περικοπές, αφού, εξ ορισμού, κάθε εκδοχή σοβαρής φορολόγησης της οικονομικής ελίτ αποκαλείται «επενδυτικό αντικίνητρο». Για τα κοινωνικά υπόγεια θα συνεχιστεί η πολιτική των κουπονιών (market pass, youth pass, κλπ.) και η ασυδοσία της εργοδοσίας στην αγορά εργασίας. Αυτές τις κατευθύνσεις υπηρετεί το μισθολόγιο: υποταγή στην ΕΕ, στο δημοσιονομικό σύμφωνο, στα ματωμένα πλεονάσματα και στον στόχο για περαιτέρω μείωση των κοινωνικών δαπανών. Όμως, την ίδια ώρα που τα λεφτά “δεν φτάνουν”, απογειώνονται οι πολεμικές δαπάνες, μοιράζονται 600άρια επιδόματα στις δυνάμεις καταστολής, και φορολογική ασυλία στους εφοπλιστές και το μεγάλο κεφάλαιο.

Με το νέο μισθολόγιο που θα τεθεί σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου του 2024, η κυβέρνηση διατηρεί όλο το μνημονιακό νομικό πλαίσιο και τις περικοπές  για τους μισθούς, ενσωματώνοντας όλες τις περικοπές των 3 μνημονίων των προηγούμενων κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή την περικοπή του 13ου και του 14ου μισθού, την κλοπή ενός ΜΚ για τα έτη 2016-17, τη μείωση του αφορολόγητου, την κατάργηση μιας σειράς επιδομάτων, την επιβολή δυσβάσταχτων εισφορών και φόρων.

Η αύξηση είναι γύρω στα 50 ευρώ καθαρά για κάθε εργαζόμενο/η στο Δημόσιο και 15 ευρώ καθαρά για κάθε παιδί. Για να γίνει κατανοητό πως μας κοροϊδεύουν, μιλάμε για  1,7 ευρώ και 0,5 ευρώ για κάθε παιδί την ημέρα, την ίδια στιγμή που η ακρίβεια σαρώνει το εισόδημα. Οι «αυξήσεις» τους δεν ξεπερνούν το 4 %, όταν μόνο το 2022 είχαμε πραγματική μείωση του πραγματικού μισθού κατά 7,4% και δεν καλύπτουν ούτε στο ελάχιστο τον πληθωρισμό των τελευταίων χρόνων. Ενώ οι χιλιάδες συμβασιούχοι και αναπληρωτές που δουλεύουν για λίγους μήνες το χρόνο θα δουν “αυξήσεις” πολύ μικρότερες.

Ένα νέο μισθολόγιο φτώχειας για τη μεγάλη μάζα των δημοσίων υπαλλήλων αλλά γενναιόδωρες αυξήσεις των επιδομάτων των διευθυντικών στελεχών ως και 30% για να υλοποιήσουν τους στόχους του επιτελικού κράτους, στόχους που εναρμονίζονται με τις επιδιώξεις κερδοφορίας του κεφαλαίου και την περιβόητη αξιολόγηση που θα συνδέεται με τον μισθό και την εξέλιξη για την απόλυτη πειθάρχηση των εργαζομένων.

Γι’ αυτό η κυβέρνηση φέρνει για ψήφιση εσπευσμένα μέσα στον Ιούλιο το νομοσχέδιο για το μισθολόγιο που θα αρχίσει να εφαρμόζεται σε …πέντε μήνες. Γιατί θέλει να ξεμπερδεύει οριστικά με τις διεκδικήσεις των εργαζομένων για αυξήσεις, για τα επόμενα χρόνια που τα κύματα ακρίβειας θα μας βυθίζουν στη φτώχεια. Για να κλείσει τα στόματα με μαϊμού-«αυξήσεις» που δεν αντιμετωπίζουν ούτε καν τις απώλειες (7,5%) του 2022.

Το νέο μισθολόγιο και η αξιολόγηση θα μας βρουν απέναντι. Οι δημόσιοι υπάλληλοι μετά από 13 χρόνια συνεχούς μείωσης των μισθών από όλες τις κυβερνήσεις, έχουν μόνη ελπίδα να προβάλλουν επιθετικά τις διεκδικήσεις τους για να βγουν από το τούνελ της ατελείωτης καταβύθισης. Μεγάλες είναι οι ευθύνες του κρατικού κυβερνητικού συνδικαλισμού της συναίνεσης και της υποταγής  στην ΑΔΕΔΥ και τις Ομοσπονδίες γύρω από το φλέγον ζήτημα των μισθών, γιατί ακόμα και το διεκδικητικό πλαίσιο ήταν γενικόλογο, διακηρυκτικό και ποτέ άμεσα διεκδικήσιμο. Έτσι, όχι μόνο δεν πίεσε την εκάστοτε κυβέρνηση, αλλά επέτρεψε στην αντιλαϊκή κυβέρνηση Μητσοτάκη να εμφανίζεται ελεήμων και φιλάνθρωπη με μια «αύξηση»-πουρμπουάρ μερικών δεκάδων ευρώ. Από την άλλη πλευρά, αδιέξοδη και εγκλωβισμένη στα πλαίσια της διαμαρτυρίας είναι η τακτική των δυνάμεων του ΠΑΜΕ με την άρνηση να διευρύνουν τους απεργιακούς αγώνες όταν ο λαϊκός παράγοντας έβγαινε στο προσκήνιο. Δεν είναι τυχαίο ότι ενώ η ακρίβεια εκτοξευόταν και καταβρόχθιζε μισθούς και συντάξεις δεν υπήρξε καμία συνέχεια της μεγάλης απεργίας στις 9 Νοέμβρη ούτε τον Μάρτη μετά το έγκλημα των Τεμπών που ο κόσμος της εργασίας βγήκε ορμητικά στο προσκήνιο.

Αγωνιζόμαστε για :

Πραγματικές αυξήσεις για κάλυψη των απωλειών των μνημονίων, του  τιμάριθμου και της ακρίβειας, για ζωή με αξιοπρέπεια.

·        Κανένας πρώτος καθαρός μισθός στο δημόσιο κάτω από 1000 ευρώ με ανάλογη κλιμάκωση για όλες τις κατηγορίες και μείωση της ψαλίδας ανάμεσά τους), και αναπροσαρμογή όλων των ΜΚ με βάση το νέο κατώτατο καθαρό. Ακώλυτη μισθολογική και βαθμολογική προαγωγή. Καμία σύνδεση της αξιολόγησης με τον μισθό – μπλοκάρουμε τις αξιολογικές διαδικασίες.

·        Συνεχής αύξηση-αναπροσαρμογή των μισθών με βάση τον τιμάριθμο.

·        Επιστροφή 13ου και 14ου στο δημόσιο.

·        Κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης. ·  Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ.

·        Επιστροφή του ΜΚ που παρακρατήθηκε. Σε κάθε περίπτωση, να υπολογιστεί τώρα η κλεμμένη διετία 2016-2017 στο χρόνο μισθολογικής εξέλιξης των υπαλλήλων.

·        Αφορολόγητο 12.000 ευρώ και 4.000 για κάθε παιδί.

·        Κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη πρώτης ανάγκης και διατροφής.

·        Διατίμηση στα τιμολόγια του ρεύματος και των καυσίμων και όλα τα βασικά αγαθά με κατάργηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης για τους εργαζόμενους.

·        Πλαφόν στις τιμές πετρελαίου, βενζίνης και ρεύματος. Κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη πρώτης ανάγκης και διατροφής.

·        Διατίμηση στα τιμολόγια του ρεύματος και των καυσίμων και όλα τα βασικά αγαθά με κατάργηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης για τους εργαζόμενους,

·        Κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής στους λογαριασμούς ρεύματος με αναδρομική ισχύ.

·        Όχι στις ιδιωτικοποιήσεις. Εθνικοποιήσεις με εργατικό έλεγχο στην ενέργεια και τους τομείς των κοινωνικών αναγκών – κοινή ωφέλεια πρώτα απ’ όλα της ενέργειας, των τροφίμων, των τραπεζών, για να υπερασπίσουμε τα δημόσια αγαθά. Κλείσιμο των χρηματιστηρίων ενέργειας και τροφίμων.

Καλούμε την ΑΔΕΔΥ να κηρύξει άμεσα 24ωρη απεργία με σαφή αιτήματα να μην ψηφιστεί το μισθολόγιο-φτωχολόγιο, να δοθούν πραγματικές αυξήσεις στο παραπάνω πλαίσιο και να καλέσει σε πολύμορφο αγώνα διαρκείας με απεργίες και διαδηλώσεις και κύκλο ΓΣ σε όλα τα σωματεία και τις Ομοσπονδίες τον Σεπτέμβριο. Καλούμε τους/τις εργαζόμενους/ες σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα να πάρουν την υπόθεση του αγώνα στα χέρια τους, με γενικές συνελεύσεις και αυτοοργάνωση σε κάθε χώρο εργασίας και, ενάντια στην κυβέρνηση, το κράτος και την εργοδοσία, να διεκδικήσουν τον μισθό, τη μόνιμη και σταθερή εργασία, τα εργασιακά/κοινωνικά δικαιώματα τους και τη ζωή που τους/τις αξίζει, μέσα από τα σωματεία και τη συλλογική αγωνιστική δράση.

Παρεμβάσεις ΠΕ και ΔΕ: Η νεοφιλελεύθερη πολιτική της ΝΔ, το φάντασμα της Διαμαντοπούλου και μετά… Νέο μισθολόγιο-φτωχολόγιο, ΑΣΕΠ, αξιολόγηση, επίθεση στο νηπιαγωγείο, «ελεύθερη» επιλογή σχολείων


ανεξάρτητες αυτόνομες αγωνιστικές ριζοσπαστικές

ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΕΙΣ Π.Ε.

www.paremvasis.grparemvasisdoe@gmail.com, 2103242144

ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΕΙΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΔΕ

http://paremvaseisde.grparemvaseis.de@gmail.com, 2103318624

Η νεοφιλελεύθερη πολιτική της ΝΔ, το φάντασμα της Διαμαντοπούλου και μετά… Νέο μισθολόγιο-φτωχολόγιο, ΑΣΕΠ, αξιολόγηση, επίθεση στο νηπιαγωγείο, «ελεύθερη» επιλογή σχολείων

Στις προγραμματικές δηλώσεις στη βουλή, ο πρωθυπουργός εξήγγειλε σειρά οικονομικών μέτρων και παράλληλα προανήγγειλε την αναθεώρηση του άρθρου 16 για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια. Σύμφωνα με τον Κ. Μητσοτάκη, «οι εκλογές έκλεισαν οριστικά έναν πολυετή κύκλο ψέματος, άρνησης και τοξικότητας». Η δήλωση αφορά, ως επί το πλείστον, στη μαζική αμφισβήτηση των κυρίαρχων μνημονιακών και αντιλαϊκών πολιτικών, όλων των κυβερνήσεων ως τώρα, της φτώχειας, της επιτήρησης,  της διαρκούς βίας του χρέους, καθώς και των πυλώνων προώθησής τους, της ΕΕ, του ΔΝΤ και της κεντρικής τράπεζας, από μια ευρύτατη λαϊκή πλειοψηφία, στους μαχητικούς παλλαϊκούς αγώνες που δημιούργησαν ρήγματα στο κεντρικό πολιτικό σκηνικό και γκρέμισαν όλες τις μνημονιακές κυβερνήσεις.

Ο λαϊκός παράγοντας, με την εισβολή του στο επίκεντρο του ταξικού ανταγωνισμού, αποτέλεσε τον συνεχή εφιάλτη του οικονομικού, κοινωνικού και πολιτικού κατεστημένου για πάνω από δέκα χρόνια. Σήμερα με κακεντρέχεια και ταξικό μίσος προσπαθούν να αποδείξουν ότι ο κύκλος της λαϊκής αναζήτησης έξω από τα όρια που ορίζουν οι οικονομικοί και πολιτικοί οργανισμοί του κεφαλαίου έκλεισε οριστικά, οι Κρέοντες είναι και πάλι στη θέση τους, τα πάθη του λαού ξεπεράστηκαν, λογίκεψε επιτέλους κι είναι έτοιμος να πληρώσει τα λάθη του: η φτώχεια είναι πιο φρόνιμη αν νιώθει ότι φταίει.

Ωστόσο, τα εκλογικά αποτελέσματα ποτέ δεν αποτέλεσαν διαβατήριο συναίνεσης για καμιά κυβέρνηση και κυρίως για την αντεργατική πολιτική –ο πρωθυπουργός καθόλου δεν διδάχθηκε από τα παθήματα του πρεσβύτερου Μητσοτάκη την περίοδο 1991-1993. Μόνο στην προηγούμενη τετραετία, παρ’ όλες τις δυσκολίες, οι εργαζόμενοι και η νεολαία βγήκαν στον δρόμο της αντίστασης και του αγώνα απέναντι στις απαγορεύσεις, την πανεπιστημιακή αστυνομία, το έγκλημα στα Τέμπη, οι εκπαιδευτικοί (όπως και άλλοι εργαζόμενοι) έσπασαν στην πράξη τον νόμο Χατζηδάκη με τις διαδηλώσεις, τις απεργίες τους και τις δια ζώσης εκλογικές διαδικασίες, ακύρωσαν την αύξηση του ωραρίου των νηπιαγωγών, τις κάμερες στις τάξεις, την αξιολόγηση της σχολικής μονάδας, την τηλεκπαίδευση λόγω χιονόπτωσης ή καταλήψεων, την ατομική αξιολόγηση, υποχρέωσαν την Κεραμέως να περιορίσει τις πανεθνικές εξετάσεις της Στ΄ Δημοτικού και της Γ΄ Γυμνασίου σε «δείγμα» σχολείων, όπου και εκεί η συμμετοχή των εκπαιδευτικών στις στάσεις εργασίας και η αποχή μαθητών οδήγησε στον ευτελισμό τους. Σε ολόκληρο τον κόσμο τα κινήματα επιμένουν να αντιστέκονται, στη Γαλλία, στην Πορτογαλία, την Αγγλία, στο Ιράν, στη Λατινική Αμερική ακόμα και στη μητρόπολη του καπιταλισμού, τις ΗΠΑ, τα ρήγματα παραμένουν ανοιχτά, οι εργαζόμενοι δε βολεύονται, αναζητούν δρόμους ανατροπής της φτώχειας και της εξαθλίωσης.

Κομβικό σημείο για την αγωνιστική πορεία την επόμενη περίοδο αποτελεί η απόφαση της 92ης Γενικής Συνέλευσης αντιπροσώπων της ΔΟΕ όπου ομόφωνα αποφασίστηκε η συνέχιση του αγώνα ενάντια στην αξιολόγηση, με Απεργία Αποχή και Στάσεις Εργασίας απέναντι στην ατομική αξιολόγηση και με όλες τις ενδεδειγμένες, επιτυχημένες μορφές αγώνα ενάντια στην αξιολόγηση της σχολικής μονάδας. Αποτελεί  τεράστιας πολιτικής σημασίας απάντηση από το μεγαλύτερο συνδικάτο της χώρας, λίγες μέρες μετά τη νέα κυβερνητική θητεία, απέναντι στην επιδίωξη της κυβέρνησης να κατισχύσει η αξιολόγηση. Τέτοιες αγωνιστικές αποφάσεις, με αναγκαία προϋπόθεση την υλοποίησή τους από τα συνδικάτα και τα πρωτοβάθμια σωματεία, τις ΓΣ και τις επιτροπές αγώνα, τον αγωνιστικό συντονισμό τους, είναι ο δρόμος για να  αποκρουστεί η επίθεση στην εκπαίδευση και τα εργατικά δικαιώματα (διαγωνισμός ΑΣΕΠ, νέα επίθεση στη δίχρονη προσχολική αγωγή και εκπαίδευση, «ελεύθερη» επιλογή σχολείων, μισθολόγιο κλπ.) για να διεκδικηθούν οι σύγχρονες ανάγκες και τα δικαιώματα της εργαζόμενης πλειοψηφίας και της νεολαίας.

Οι κυβερνητικές εξαγγελίες

Οι εξαγγελίες περιλαμβάνουν πρόωρη αποπληρωμή των διμερών δανείων του πρώτου μνημονίου, πρωτογενή πλεονάσματα στο πλαισίου του νέου Συμφώνου Σταθερότητας και αναβάθμιση της επενδυτικής βαθμίδας της Ελλάδας ενώ παραμένουν οι γενικότερες γεωπολιτικές κατευθύνσεις της κυβέρνησης με μεγαλύτερη πρόσδεση με την ΕΕ, τον ΟΟΣΑ, το ΝΑΤΟ και φυσικά με τον τομέα της εκμετάλλευσης των ΑΟΖ της Μεσογείου.

Τα παραπάνω μπορούν να συμβούν μόνο με αυστηρότατη δημοσιονομική πολιτική, δηλαδή λιτότητα και περικοπές, αφού, εξ ορισμού, κάθε εκδοχή σοβαρής φορολόγησης της οικονομικής ελίτ αποκαλείται «επενδυτικό αντικίνητρο». Για τα κοινωνικά υπόγεια θα συνεχιστεί η πολιτική των κουπονιών (market pass, youth pass, κλπ.) και η ασυδοσία της εργοδοσίας στην αγορά εργασίας.

Νέο μισθολόγιο των Δημοσίων Υπαλλήλων από 1/1/2024. Kοροϊδία χωρίς όρια αποτελεί το νομοσχέδιο το νέο μισθολόγιο-φτωχολόγιο που παρουσίασε ο υπουργός Οικονομικών. Η κυβέρνηση αφήνει απείραχτο όλο το μνημονιακό νομικό πλαίσιο και τις περικοπές  για τους μισθούς, ενσωματώνοντας όλες τις περικοπές των 3 μνημονίων των προηγούμενων κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή την περικοπή του 13ου και του 14ου μισθού, την κλοπή ενός ΜΚ για τα έτη 2016-17, τη μείωση του αφορολόγητου, την κατάργηση μιας σειράς επιδομάτων, την επιβολή δυσβάσταχτων εισφορών και φόρων. Ενώ οι αυξήσεις για τα στελέχη διοίκησης που αναλαμβάνουν την επιβολή της αξιολόγησης είναι υπερβολικά γενναιόδωρες (30%), η καθαρή αύξηση για τους υπαλλήλους είναι κάτω από 50 ευρώ για κάθε εργαζόμενο/η στο Δημόσιο και 15 ευρώ καθαρά για κάθε παιδί την ίδια στιγμή που η ακρίβεια σαρώνει το εισόδημα. Οι «αυξήσεις» αυτές δεν ξεπερνούν το 4%, όταν μόνο το 2022 είχαμε μείωση του πραγματικού μισθού κατά 7,4% και δεν καλύπτουν ούτε στο ελάχιστο τον πληθωρισμό των τελευταίων χρόνων. Ενώ οι χιλιάδες συμβασιούχοι και αναπληρωτές που δουλεύουν για λίγους μήνες το χρόνο θα δουν “αυξήσεις” πολύ μικρότερες. Όμως, με βάση τα στοιχεία του ΟΟΣΑ, στην Ελλάδα, οι μισθοί των εκπαιδευτικών σε πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια έχουν μειωθεί 40% από το 2010 έως το 2021. Όταν συνολικά, στις χώρες του ΟΟΣΑ, οι πραγματικοί μισθοί αυξήθηκαν κατά περίπου 2% στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση, 2% στην κατώτερη δευτεροβάθμια εκπαίδευση και κατά 5% στην ανώτερη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Στην Τουρκία σήμερα οι μισθοί των εκπαιδευτικών είναι περίπου 20% υψηλότεροι από ό,τι στην Ελλάδα. Είναι άραγε μερικές δεκάδες ευρώ αυτό που αναμένει ο εκπαιδευτικός κόσμος ο οποίος μπορεί να μην αναλύει με δεδομένα αλλά αισθάνεται την αδικία καθημερινά στη διαβίωσή του; Θα διαμορφώσει αυτό έναν μισθό με τον οποίο να μπορεί μια/ένας συνάδελφος να επιβιώσει οικονομικά μόνο από αυτόν; Σε καμία περίπτωση. Επομένως, για όλο το εκπαιδευτικό σώμα, το ζήτημα των μισθών πρέπει να μπει πολύ ψηλά στις αγωνιστικές διεκδικήσεις μας. Με απαίτηση για γνήσιες συλλογικές συμβάσεις, αυξήσεις που θα καλύπτουν τις απώλειες της δεκαπενταετίας, 1000 ευρώ καθαρά για την κατώτατη κατηγορία στο δημόσιο (για την εκπαίδευση με ανάλογη κλιμάκωση για όλες τις κατηγορίες), και αναπροσαρμογή όλων των ΜΚ με βάση το νέο κατώτατο καθαρό, αυτόματη τιμαριθμική αναπροσαρμογή, επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού κλπ.

Οι εξαγγελίες του υπουργού Παιδείας

Ο υπουργός Παιδείας αφού δήλωσε ότι θα στηριχθεί «επάνω στο πυκνό έργο που πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη τετραετία», δεν παρέλειψε να αναφερθεί στη «συναινετική» θητεία της Διαμαντοπούλου στο υπουργείο – οι θύελλες που σήκωσε με την πολιτική της η Διαμαντοπούλου, θύελλες που οδήγησαν στη μη επανεκλογή της ως βουλευτή, αποκαλούνται «συναίνεση». Το ιδεολογικό πλαίσιο των εξαγγελιών αναδεικνύεται καθαρά από τη θεώρηση της παιδείας ως επένδυση. Η χρήση των λέξεων από το επιχειρηματικό management, από τη γλώσσα των εταιρειών και των επιχειρηματικών ομίλων δεν είναι τυχαία. Η παιδεία για την κυβέρνηση της ΝΔ και τη νέα ηγεσία του ΥΠΑΙΘ είναι εμπόρευμα που πρέπει να κοστίζει φτηνά και να φέρνει κέρδος.

Αναφέρεται σε «ειδικό πρόγραμμα για το σχολικό εκφοβισμό και εθνική στρατηγική κατά της βίας των ανηλίκων», την ίδια στιγμή που το σχολείο αποστεώνεται από τη λειτουργία της αγωγής και μετατρέπεται σε σχολείο-ζούγκλα, σε αρένα ανταγωνισμού και αποθέωσης της ατομικότητας. Διευρύνει σε όλη τη χώρα την εφαρμογή του ολοήμερου ως τις 17:30, παρά την απόλυτη αποτυχία που σημειώθηκε την προηγούμενη χρονιά. Επικαλείται τη λειτουργία του εκπαιδευτικού θεσμού ως μέσου κοινωνικής κινητικότητας, την ίδια στιγμή που το δόγμα «έχεις να πληρώσεις-σπουδάζεις» αποθεώνεται, επιχειρείται η παράκαμψη του άρθρου 16 (μέσω «διακρατικών συμφωνιών» λειτουργίας παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων) έως ότου εξασφαλιστεί η πλειοψηφία των 180 εδρών για να δρομολογηθεί η κατάργησή του, την ίδια στιγμή που η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής (ΕΒΕ) αφήνει ακόμα και μαθητές με υψηλότατες βαθμολογίες έξω από τις σχολές της προτίμησής τους! Την ίδια στιγμή εξαγγέλλει την επέκταση του θεσμού των προτύπων σε 180 προωθώντας την κατηγοριοποίηση των σχολείων (σε αυτό το πλαίσιο της κατηγοριοποίησης εντάσσεται και το πολλαπλό βιβλίο) και την πολιτική της εκπαίδευσης για λίγους και εκλεκτούς και ανακοινώνει «νόμο πλαίσιο για την ειδική αγωγή συνολικά, που θα περιλαμβάνει και την αναμόρφωση της παράλληλης στήριξης». Οι προγραμματικές δηλώσεις δίνουν έμφαση στο λεγόμενο  ψηφιοποιημένο σχολείο. Ενώ μιλούν για αυτό, την ίδια ώρα τα δημόσια σχολεία έχουν ανάγκη από περισσότερους μόνιμους διορισμούς εκπαιδευτικών με καλύτερους μισθούς, από νέα σύγχρονα κτίρια με λιγότερα παιδιά την αίθουσα, με σύγχρονη υλικοτεχνική υποδομή, από γενναία χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό. Έχουν ανάγκη από σύγχρονα προγράμματα σπουδών και βιβλία που να καλλιεργούν την κριτική σκέψη και γνώση. Να πάψει το σχολείο να αποτελεί ένα απέραντο εξεταστικό κέντρο που καλλιεργεί τον ανταγωνιστικό κανιβαλισμό που μετατρέπει σε ατομική ευθύνη την κατάκτηση της κοινωνικής γνώσης

Πάλι διαγωνισμός ΑΣΕΠ; Ούτε να το σκέφτεστε!

Παράλληλο σύστημα γραπτού διαγωνισμού ΑΣΕΠ και προσοντολογίου, σύστημα Απολύσεων και υπεξαίρεσης της ιδιότητας του εκπαιδευτικού εξαγγέλλει ο Πιερρακάκης (ανακοινώσεις Παρεμβάσεων ΠΕ και Παρεμβάσεων ΔΕ)

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρονται τα δημοσιεύματα για το προσχέδιο,  θα περιλαμβάνεται «Γραπτός διαγωνισμός ΑΣΕΠ για μόνιμους διορισμούς Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης/Κατάρτιση πίνακα μόνο για τους εκπαιδευτικούς που «πιάνουν» τη βάση. Θα τίθενται εκτός πίνακα όσοι εκπαιδευτικοί δεν πιάνουν τη βάση, ανεξάρτητα πόσα μόρια συγκεντρώνουν από  άλλα κριτήρια». Μετά θα υπάρχει νέα κατάταξη με βάση το προσοντολόγιο Γαβρόγλου -προϋπηρεσία, παιδαγωγική κατάρτιση, επιστημονική κατάρτιση, κοινωνικά κριτήρια- (με όποιες αλλαγές στα «προσόντα» και στη μοριοδότηση τους γίνουν με τον νέο νόμο).

Δηλαδή, εκτός από μεταπτυχιακά, σεμινάρια κλπ θα πρέπει να πληρώνεις και για τα φροντιστήρια που θα κάνουν και πάλι χρυσές δουλειές. Δηλαδή όχι μόνο ένας παραπάνω φραγμός, ένα επιπλέον φίλτρο αλλά και ένας αποκλεισμός για μια μόνιμη και σταθερή εργασία. Έτσι με αυτόν τον τρόπο απαξιώνεται το πτυχίο, απαξιώνεται και απομειώνεται η προϋπηρεσία και ουσιαστικά διαμορφώνεται ένα νέο αενάως ασταθές περιβάλλον, διαρκούς ανταγωνισμού για το στοιχειώδες αλλά βασικό  δικαίωμα στην εργασία. Το λέμε καθαρά: η εξαγγελία ΑΣΕΠ αποτελεί για μας αιτία πολέμου. Διεκδικούμε μαζικούς μόνιμους διορισμούς εκπαιδευτικών ΤΩΡΑ, για την κάλυψη όλων των αναγκών. Άμεσος διορισμός/μονιμοποίηση ΟΛΩΝ των αναπληρωτών που έχουν έστω και μία σύμβαση αποκλειστικά με το πτυχίο και ολόκληρη την προϋπηρεσία. Καμία απόλυση αναπληρωτή/τριας.

Την ίδια στιγμή, έχει πολύ θράσος ο  υπουργός παιδείας αυτής  της  κυβέρνησης να υπόσχεται διορισμούς περίπου 4.000 εκπαιδευτικών. Οι αριθμοί που υπόσχεται είναι μικρότεροι κι από τον ετήσιο αριθμό συνταξιοδοτήσεων στην εκπαίδευση (μόνο για το 2023 έγιναν 4.500 συνταξιοδοτήσεις ενώ αναγγέλθηκαν 3.500 διορισμοί), την ώρα που προσλήφθηκαν 50.000 αναπληρωτές και είναι πάνω από 20.000 λιγότεροι οι διορισμοί στην εκπαίδευση σε σχέση με τις συνταξιοδοτήσεις τη μνημονιακή δεκαετία. Να προσθέσουμε σε αυτό ότι το θράσος εκτοξεύεται όταν το ΥΠΑΙΘ κρατά εκβιαστικά σε ομηρία πάνω  από ένα χρόνο συναδέλφους  συναδέλφισσες και  δεν τους μονιμοποιεί επιχειρώντας να τους χρησιμοποιήσει ως πολιορκητικό κριό για να περάσει η αξιολόγηση. Η πολιτική της κυβέρνησης και στο ζήτημα των διορισμών έχει στόχο την εργασιακή ομηρία και ανασφάλεια, το χτύπημα του δικαιώματος στη μόνιμη και σταθερή εργασία, που σε συνδυασμό με τον διαγωνισμό του ΑΣΕΠ και το προσοντολόγιο οδηγούν στην απαξίωση των πτυχίων.

Οι διορισμοί που γίνονται, πολύ λιγότεροι από τις πραγματικές ανάγκες, είναι  αποτέλεσμα του διαρκούς αγώνα  των εκπαιδευτικών σωματείων  για μόνιμη και σταθερή εργασία και δεν αποτελούν προσφορά καμίας κυβέρνησης.

Αξιολόγηση

Η νέα ηγεσία επιμένει στην αξιολόγηση παρά τη σαφή απονομιμοποίηση και μπλοκάρισμα όλων των διαδικασιών αξιολόγησης (ατομικής και αξιολόγησης της σχολικής μονάδας). Μάλιστα δείχνει ότι δεν έχει καταλάβει ή  κάνει πως δεν καταλαβαίνει τίποτα από τα προηγούμενα χρόνια. Ό,τι «περπάτησε»  στην διαδικασία αυτή οφείλεται στα δικαστήρια και όχι στην αποδοχή της πολιτικής της κυβέρνησης. Οι  εκπαιδευτικοί  και τα εκπαιδευτικά σωματεία  όχι μόνο δεν αποδέχτηκαν την όλη διαδικασία αλλά παρόλες τις απειλές, τις προσφυγές στα δικαστήρια κατάφεραν να τη σταματήσουν και να μην προχωρήσει. Εξάλλου στο ζήτημα της μονιμοποίησης των νεοδιόριστων συναδέλφων γνωρίζει καλά ότι και με τους δικούς τους όρους παρανομούν. Να γνωρίζει πολύ καλά ότι τα εκπαιδευτικά σωματεία το ίδιο θα πράξουν στο επόμενο διάστημα. Ήδη η 92η Γ.Σ. της ΔΟΕ έχει πάρει ομόφωνη απόφαση μάχης ενάντια στην αξιολόγηση των σχολείων και την ατομική αξιολόγηση. Θα μας βρει κι αυτός ο υπουργός μπροστά του.

Νέα επίθεση στην προσχολική αγωγή και εκπαίδευση

Η δήλωση του υπουργού δεν αφήνει περιθώρια παρερμηνειών: «Το όραμα μιας προσχολικής αγωγής μέχρι το 6ο έτος της ηλικίας, αντιμετωπίζεται με ενιαίο τρόπο στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης(…). Ο στόχος είναι η ανάπτυξη κοινού εκπαιδευτικού προγράμματος, η αύξηση της συμμετοχής στην προσχολική αγωγή και υπογραμμίζουμε και την έγκαιρη ανίχνευση αναπτυξιακών προκλήσεων στα παιδιά με στόχο την έγκαιρη παρέμβαση». Εκτιμάμε ότι με πρόσχημα την ενοποίηση των προγραμμάτων, σχεδιάζεται η απόσπαση της δίχρονης από το 14χρονο δημόσιο δωρεάν εκπαιδευτικό σύστημα, η ενοποίησή της με τις ηλικίες 0-4 υπό την ευθύνη δήμων και περιφερειών και η εισαγωγή των voucher στη Δημόσια και Δωρεάν εκπαίδευση για τη δημιουργία μιας εκπαιδευτικής «αγοράς». Ούτε να το σκέφτονται! Το εκπαιδευτικό κίνημα θα υπερασπιστεί τις κατακτήσεις για τη υποχρεωτική δίχρονη προσχολική αγωγή κι εκπαίδευση, αναπόσπαστη δομή του εκπαιδευτικού συστήματος και του δημόσιου σχολείου.

«Ελεύθερη» επιλογή σχολείου

Σύμφωνα με τους υποστηρικτές της «ελεύθερης» επιλογής σχολείων, εφόσον η πλευρά της προσφοράς σχολικής εκπαίδευσης θα ανοίξει, οι μηχανισμοί της αγοράς (μέσω του ανταγωνισμού στην αγορά μεταξύ των ιδιωτικών και δημόσιων φορέων) θα οδηγήσουν στην επιβίωση των καλύτερων. Τα «κακά» σχολεία θα κλείσουν και η ανάγκη των σχολείων για οικονομική επιβίωση θα οδηγήσει τελικά σε μια πιο αποτελεσματική και ευέλικτη εκπαίδευση. Μέσω της «αυτονομίας» των σχολείων και περικόπτοντας  την κρατική χρηματοδότηση επιδιώκει  να εισάγει ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια λειτουργίας των σχολείων. Το παράδειγμα των  charters schools  στις αγγλοσαξωνικές  χώρες είναι χαρακτηριστικό.

Έτσι, τα σχολεία μετατρέπονται σε ανταγωνιζόμενες επιχειρήσεις και οι γονείς σε πελάτες και καταναλωτές που εγκαταλείπονται στην τύχη τους, γιατί είναι το σχολείο που θα επιλέγει τελικά τους/τις μαθητές/τριες ώστε να επιβιώσει στον ανελέητο ανταγωνισμό για επιβίωση. Η κατάργηση του σχολείου της γειτονιάς σημαίνει και κατάργηση της κοινότητας, σημαίνει κατηγοριοποίηση των σχολείων και αποτελεί κομβικό στόχο της αξιολόγησης των εκπαιδευτικών και της σχολικής μονάδας.

ΕΠΑΛ, τεχνολογική και  επαγγελματική εκπαίδευση

Ουσιαστικά πρόκειται για μια νέα επιχείρηση ενοποίηση των ΕΠΑΛ και της μεταλυκειακής  επαγγελματικής και τεχνολογικής κατεύθυνσης που στόχο έχουν την ένταξη ακόμη περισσότερων μαθητών στη διαδικασία της μαθητείας στα μεταγυμνασιακά χρόνια.

Πανεπιστημιακό άσυλο

Στο ίδιο μοτίβο με την προηγούμενη υπουργό παιδείας και τη βασική επιδίωξη της κυβέρνησης ο έλεγχος των χώρων των πανεπιστημίων και της επιβολής ενός καθεστώτος ελέγχου της συνδικαλιστικής και πολιτικής δράσης, της τρομοκρατίας και του εκφοβισμού καταργώντας και στην ουσία του το πανεπιστημιακό άσυλο και την πραγματική ακαδημαϊκή ελευθερία που βρίσκεται σε ευθεία σύγκρουση με την πολιτική των εισαγόμενων εταιρειών.

Ιδιωτικά Πανεπιστήμια.

Η ιδιωτική τριτοβάθμια εκπαίδευση αποτελεί τη μόνιμη  επιδίωξη των κυβερνήσεων τα τελευταία 30 χρόνια. Επιχειρήθηκε το 2006 με κυβέρνηση τη ΝΔ και υπουργό την Μ. Γιαννάκου να γίνει αλλαγή του συντάγματος του άρθρου 16, με μοναδικό κριτήριο να καταστεί εμπόρευμα και επιχείρηση επίτευξης κέρδους, αλλά το εκπαιδευτικό και λαϊκό κίνημα σταμάτησε την επιχείρηση της άλωσης της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης από τους ιδιώτες. Αυτό επιχειρεί για μια ακόμη φορά η κυβέρνηση τη ΝΔ να κάνει. Αυτή τη φορά αξιοποιώντας μια συγκεκαλυμμένη κατάργηση του άρθρου 16. Μέσω της αξιοποίησης του άρθρου 28 του Συντάγματος, για να ξεπεραστούν τα εμπόδια του άρθρου 16, το οποίο επιδιώκει να αναθεωρήσει. Με τις διακρατικές συμφωνίες για τη λειτουργία των ιδιωτικών επιχειρήσεων εντάσσοντας σε αυτές τα πανεπιστήμια αποκαλύπτοντας πλήρως την ιδεολογική της στόχευση: Παιδεία ως εμπόρευμα.

Ψηφιακό σχολείο

Με βάση τις εξαγγελίες της κυβέρνησης και του υπουργείου βασική τους επιδίωξη είναι να επιβάλουν ένα πανοπτικό σύστημα ελέγχου κάθε λειτουργίας του σχολείου. Από το myschool, το e-parents που σχεδιάζουν μέχρι ακόμη και τα ψηφιοποιημένα πρακτικά των συνεδριάσεων των συλλόγων διδασκόντων, διαμορφώνουν  το πλαίσιο του «μεγάλου αδελφού» όπου κάθε κίνηση και κάθε λειτουργία του σχολείου θα είναι ορατή. Εδώ να σημειώσουμε ότι όλη αυτή η ψηφιοποίηση θα «περάσει» από τα χέρια των εκπαιδευτικών γεγονός που σημαίνει περισσότερη γραφειοκρατική δουλειά, περισσότερο άγχος και όλα αυτά τελικά σε βάρος την εκπαιδευτικής και παιδαγωγικής διαδικασίας. 

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, στην επιδίωξη της κυβέρνησης να επιβάλει την πολιτική της που στόχο έχει την αλλαγή του DNA του δημόσιου σχολείου, να εισάγει στη λειτουργία του ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, να διαμορφώσει ένα καθεστώς απόλυτου ελέγχου της παιδαγωγικής λειτουργίας, σταδιακής κατάργησης των παιδαγωγικών ελευθεριών,  και μέσω της εργασιακής εξόντωσης και χειροτέρευσης των συνθηκών εργασίας των εκπαιδευτικών, οι εκπαιδευτικοί, τα σωματεία μας οφείλουμε να υψώσουμε ένα αδιαπέραστο τείχος που όχι μόνο θα σταμάτα την επίθεση της κυβέρνησης, ΕΕ, ΟΟΣΑ αλλά θα διαμορφώνει και το πλαίσιο αγωνιστικής  διεκδίκησης.

Έτσι λοιπόν να ξαναγυρίσουμε στους δρόμους της φωτιάς και να απαιτήσουμε:

·                  Ενιαίο δωδεκάχρονο δημόσιο δωρεάν υποχρεωτικό σχολείο και δίχρονη υποχρεωτική προσχολική αγωγή και εκπαίδευση για όλα τα παιδιά 4 έως 6 αποκλειστικά στο δημόσιο Νηπιαγωγείο στα πλαίσια του 14χρονου εκπαιδευτικού σχεδιασμού, για το σχολείο των όλων, των ίσων και των διαφορετικών.  Με στόχο τη βαθιά και ολοκληρωμένη γνώση, την καλλιέργεια της κριτικής σκέψης.

·                  Αυξήσεις στους μισθούς και τις συντάξεις. Κανένας πρώτος καθαρός μισθός στο δημόσιο κάτω από 1000 ευρώ με ανάλογη κλιμάκωση για όλες τις κατηγορίες και μείωση της ψαλίδας ανάμεσά τους), και αναπροσαρμογή όλων των ΜΚ με βάση το νέο κατώτατο καθαρό. Ακώλυτη μισθολογική και βαθμολογική προαγωγή. Καμία σύνδεση της αξιολόγησης με τον μισθό – μπλοκάρουμε τις αξιολογικές διαδικασίες. Επαναφορά του 13ου-14ου μισθού και σύνταξης. Κάλυψη των απωλειών της μνημονιακής περιόδου, και του τιμάριθμου.

·                  Να μειωθούν οι τιμές στα βασικά είδη και στην ενέργεια.

·                  Κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη πρώτης ανάγκης. Κατάργηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στην ενέργεια για τους εργαζόμενους. Να καταργηθεί το χρηματιστήριο ενέργειας και οι ρήτρες αναπροσαρμογής. Να επιβληθεί πλαφόν στις τιμές ρεύματος, πετρελαίου, φυσικού αερίου.

·                  Όχι στις ιδιωτικοποιήσεις.  Στο δημόσιο ρεύμα, νερό, ενέργεια.

·                  Κατάργηση του ν. Κατρούγκαλου. Πλήρη σύνταξη με 30 χρόνια δουλειάς και χωρίς όριο ηλικίας.

·                  Μόνιμοι μαζικοί διορισμοί εκπαιδευτικών ΤΩΡΑ, για την κάλυψη όλων των αναγκών. Άμεσος διορισμός/μονιμοποίηση ΟΛΩΝ των αναπληρωτών που έχουν έστω και μία σύμβαση αποκλειστικά με το πτυχίο και ολόκληρη την προϋπηρεσία. Καμία απόλυση αναπληρωτή/τριας. Όχι στο προσοντολόγιο και σε διαγωνισμό ΑΣΕΠ.

·                  Όχι στο νέο σχολείο – εξεταστικό κέντρο. Να καταργηθούν τα εξεταστικά πλέγματα (ΕΒΕ, Τράπεζα Θεμάτων, PISA).

·                  Κατάργηση του ν. 4777 για τα ΑΕΙ και την πανεπιστημιακή αστυνομία.

·                  Όχι στην αξιολόγηση – αυτοαξιολόγηση. Κατάργηση του νόμου 4823/2021 και του 4692/20. Παιδαγωγική ελευθερία και δημοκρατία στο σχολείο.

·                  Να καταργηθούν οι υπουργικές αποφάσεις για τους μέντορες, ενδοσχολικούς συντονιστές και εκπαιδευτικούς ομίλους.

·                  Επαναφορά του ωραρίου στα προ του 2013 επίπεδα. Μείωση του ωραρίου των νηπιαγωγών και όλων των εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας που υπηρετούν σε ολιγοθέσια στην κατεύθυνση συνολικής μείωσης του ωραρίου στην πρωτοβάθμια στα επίπεδα της δευτεροβάθμιας.

·                  Όχι στην καταστολή και την επίθεση στα δημοκρατικά και συνδικαλιστικά δικαιώματα και την απεργία. Καμία δίωξη των αγωνιζόμενων συναδέλφων. Τα σωματεία μας δεν θα εφαρμόσουν το ν. Χατζηδάκη – Παλεύουμε για την ανατροπή και κατάργησή του!

·                  Ανατροπή της πολιτικής κυβέρνησης – ΕΕ – ΟΟΣΑ – Κεφαλαίου.

·                  Να σταματήσει ο πόλεμος στην Ουκρανία! Να σταματήσει τώρα η εισβολή της Ρωσίας και κάθε επέμβαση των ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ! Καμία εμπλοκή της χώρας μας! Να κλείσουν όλες οι βάσεις! Έξω από ΝΑΤΟ – ΕΕ! Ειρήνη και Φιλία των Λαών!

       ΜΑΣ ΚΗΡΥΞΑΝ ΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ – ΘΑ ΜΑΣ ΒΡΟΥΝ ΞΑΝΑ ΜΠΡΟΣΤΑ ΤΟΥΣ

Οργανώνουμε τώρα τον αγώνα μας ειδικά ενάντια στον διαγωνισμό του ΑΣΕΠ, το παράλληλο σύστημα προσλήψεων με διαγωνισμό + προσοντολόγιο

-Καλούμε τα ΔΣ της ΔΟΕ και της ΟΛΜΕ να συζητήσουν το σύνολο των εξαγγελιών του νέου υπουργού παιδείας και ειδικά το νέο σύστημα πρόσληψης Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ+προσοντολόγιο

-Καλούμε Συλλόγους ΠΕ και ΕΛΜΕ καθώς και όλες τις συλλογικότητες των αναπληρωτ(ρι)ων κι αδιορίστων να οργανώσουν την πάλη τους με έκδοση αποφάσεων, γραμμάτων, αφισών, ενημερωτικών κειμένων προς τους γονείς και τις/τους μαθητ(ρι)ες, συσκέψεις-συνελεύσεις συντονισμού κι αγώνα με στόχο την πραγματοποίηση συγκεντρώσεων διαμαρτυρίας κατά τόπους σε διευθύνσεις και περιφέρειες και προετοιμασίας μεγάλης συγκέντρωσης το επόμενο διάστημα

-Προτείνουμε να καλέσει η ΔΟΕ κινητοποίηση στο ΥΠΑΙΘ Τετάρτη 19/7, ημέρα που έχει συνάντηση το ΔΣ με τη νέα ηγεσία του ΥΠΑΙΘ

Με την έναρξη της σχολικής χρονιάς:

·                 Κύκλος έκτακτων γενικών συνελεύσεων το πρώτο δεκαήμερο του Σεπτέμβρη και ολομέλεια προέδρων με πρόταση για πολύμορφες αγωνιστικές απεργιακές κινητοποιήσεις διαρκείας για την ανατροπή της αντιλαϊκής-αντιεκπαιδευτικής πολιτικής

·                 Κάλεσμα στους Συλλόγους Διδασκόντων στα νηπιαγωγεία και τα δημοτικά σχολεία, να συνεδριάσουν, να αποτυπώσουν όλα τα κενά των σχολείων τους, σε νηπιαγωγούς, νηπιαγωγούς ειδικής αγωγής, καθώς και δασκάλους, δασκάλους ειδικής αγωγής (τμήματα ένταξης, παράλληλη στήριξη), εκπαιδευτικούς ειδικοτήτων (αγγλικών, γαλλικών, γερμανικών, φυσικής αγωγής, μουσικής, εικαστικών, θεατρικής αγωγής, πληροφορικής), ενισχυτική διδασκαλία και ολοήμερο και να διεκδικήσουν από τις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης την πλήρη κάλυψη τους με τις αντίστοιχες προσλήψεις εκπαιδευτικών.

·                 Συλλογικός αγώνας ενάντια στις παραβιάσεις εργασιακών δικαιωμάτων, υπερωρίες, κάλυψη κενών με το υπάρχον προσωπικό κλπ.

·                 Μπλοκάρισμα οποιασδήποτε προσπάθειας υποχρεωτικών μετακινήσεων, συμπτύξεων τμημάτων, συγχωνεύσεων, με συγκεντρώσεις και καταλήψεις σε Διευθύνσεις και Περιφέρειες.

·                 Μπλοκάρουμε κάθε απόπειρα να χρησιμοποιηθούν πλεονάζουσες ώρες για να καλυφθούν ώρες σε παράλληλη στήριξη.

·                 Με την έναρξη της σχολικής χρονιάς, καλούμε τους Συλλόγους Εκπαιδευτικών ΠΕ να προχωρήσουν σε Γενικές Συνελεύσεις για την οργάνωση όλων των παραπάνω με βάση και τα νέα δεδομένα που θα προκύψουν το καλοκαίρι. Με γράμματα προς τους γονείς, έκδοση αφίσας, πανό στα σχολεία, πλατιές ενημερώσεις και διαδικασίες συντονισμού Συλλόγων ΠΕ και ΕΛΜΕ προετοιμάζουμε την απεργία ως μια πρώτη απάντηση σε έναν πολύμορφο αγώνα διαρκείας, σύγκρουσης και ανατροπής της αντιλαϊκής και αντιεκπαιδευτικής πολιτικής.

·                 Προχωράμε σε πλατιά καμπάνια ενημέρωσης και αγωνιστικής συσπείρωσης του Λαού για την Παιδεία ως δημόσιο δωρεάν αγαθό για όλα τα παιδιά με :

·                 Έκδοση και εκτύπωση αφισών

·                 Ραδιοφωνικά σποτ

·                 Εκδηλώσεις-συναντήσεις-δράσεις ενημέρωσης των γονιών κάθε σχολείου σε συνεργασία με τους γονεϊκούς φορείς

·                 Τοπικές και κεντρικές συσκέψεις των σωματείων με θέμα την παιδεία

·                 Εκδηλώσεις σε τοπικό και κεντρικό επίπεδο

·                 Όλες οι παραπάνω δράσεις υποστηρίζουν και κορυφώνονται με μεγάλο απογευματινό παλλαϊκό συλλαλητήριο για την παιδεία την Πέμπτη 5 Οκτώβρη, ημέρα του εκπαιδευτικού, σε όλες τις πόλεις της χώρας.

Άμεση κινητοποίηση ενάντια στον διαγωνισμό του ΑΣΕΠ

unnamedΑΓΩΝΙΣΤΙΚΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΕΙΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΔΕ

Πρόταση των  Αγωνιστικών Παρεμβάσεων Συσπειρώσεων Κινήσεων στο Δ.Σ. της ΟΛΜΕ

O διαγωνισμός του ΑΣΕΠ: σύστημα απολύσεων και αφαίρεσης της ιδιότητας του εκπαιδευτικού!

Το εκπαιδευτικό κίνημα να απαντήσει άμεσα!

Ο διαγωνισμός των απολύσεων δε θα προχωρήσει!

Τη στιγμή που:

 • δεκάδες χιλιάδες συνάδελφοι μας δουλεύουν κάθε χρόνο ως αναπληρωτές και καλύπτουν τις τεράστιες ανάγκες της εκπαίδευσης για μόνιμους διορισμούς
 • δεκάδες χιλιάδες συνάδελφοι μετακινούνται κάθε χρόνο σε όλη την Ελλάδα, χωρίς να μπορούν να καλύψουν ούτε τις στεγαστικές τους ανάγκες
 • το προσοντολόγιο Γαβρόγλου οδηγεί στο διαρκές κυνήγι προσόντων και στην απαξίωση του πρώτου πτυχίου των εκπαιδευτικών,

η κυβέρνηση επιδιώκει να εφαρμόσει ένα –βγαλμένο από τα παλιά- νέο σύστημα προσλήψεων στην εκπαίδευση, αυτή τη φορά συνδυασμένο με το σύστημα Γαβρόγλου-προσοντολόγιο,  που θα οδηγήσει χιλιάδες συναδέλφους στην εργασιακή ανασφάλεια και ομηρία, θα απαξιώσει τις σπουδές και θα οδηγήσει στην ακύρωση της προϋπηρεσίας των εκπαιδευτικών, τα συνδικάτα της εκπαίδευσης δεν μπορούν να μείνουν αδρανή.

Οι Αγωνιστικές Παρεμβάσεις έχουν προτείνει:

 • Με βάση  και την απόφαση του Δ.Σ. της ΟΛΜΕ στις 6/7/2023, να συνεδριάσει το Δ.Σ. πριν τη συνάντηση με τον Υπουργό και να προχωρήσει στην οργάνωση κινητοποιήσεων πρώτης απάντηση. Η πρότασή μας, από την Τρίτη 11/7/2023, είναι να πραγματοποιηθεί  την Πέμπτη 13/7/2023. Μέχρι τώρα δεν έχει υπάρξει απάντηση από την πλειοψηφία.
 • Το υπουργείο θα προχωρήσει σε συνάντηση με το Δ.Σ. της ΟΛΜΕ θα γίνει την Τρίτη 18/7/2023 στις 5μ.μ. και με το Δ.Σ. της ΔΟΕ την Τετάρτη στις 11:00 π.μ. Είναι προφανές ότι επιδιώκει τη διάσπαση του εκπαιδευτικού κινήματος ενόψει των αντιεκπαιδευτικών μέτρων της κυβέρνησης.
 • Το Δ.Σ. της ΟΛΜΕ οφείλει να δράσει ενωτικά, να καταγγέλλει την πολιτική της κυβέρνησης και να καλέσει σε πανελλαδική μέρα δράσης στις 19/7/2023, ημέρα συνάντησης του Υπουργού με τη ΔΟΕ, σε συντονισμό με την πρωτοβάθμια εκπαίδευση, ενάντια στον διαγωνισμό του ΑΣΕΠ. Να καλέσουμε σε κάθε περιφέρεια συγκεντρώσεις στην έδρα των περιφερειακών διευθύνσεων εκπαίδευσης και όσον αφορά την Αθήνα συγκέντρωση την ώρα της συνάντησης στο Υπουργείο Παιδείας στις 11π.μ. Να επιδιώξουμε να βάλουμε φραγμό στα σχέδια τους!
 • Η απάντηση κι αυτή τη φορά χρειάζεται να είναι οργανωμένη με βάση τις γενικές συνελεύσεις, να πρωτοστατήσουν τα σωματεία, το συντονιστικό αναπληρωτών και αδιόριστων, οι ομοσπονδίες και να καθορίσουν τακτική μάχης απέναντι  στην επιχειρούμενη επιβολή του διαγωνισμού με τον απεργιακό  αγώνα να είναι στην ημερήσια διάταξη.

Αγωνιζόμαστε και απαιτούμε μαζικά και ανυποχώρητα:

 • Μόνιμη και σταθερή εργασία για όλους κι όλες.
 • Μόνιμοι μαζικοί διορισμοί τώρα – μονιμοποίηση όλων των αναπληρωτών αποκλειστικά με βάση το πτυχίο και την προϋπηρεσία– πλήρη δικαιώματα στους αναπληρωτές.
 •  Όχι στο προσοντολόγιο και σε διαγωνισμό ΑΣΕΠ.
 • Άμεση ακώλυτη μονιμοποίηση των 4.500 εκπαιδευτικών της ειδικής αγωγής και όλων των νεοδιόριστων του 2020, 2021, 2022 στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Η διαδικασία να προχωρήσει χωρίς καθυστερήσεις, όπως συνέβαινε τα προηγούμενα χρόνια.
 • Καμία σύνδεση των διαδικασιών μονιμοποίησης των εκπαιδευτικών με την αξιολόγηση.
 • Να καταργηθεί η δόκιμη περίοδος. Ο/η εκπαιδευτικός να θεωρείται μόνιμος/η με όλα τα αντίστοιχα δικαιώματα με τον διορισμό του.
 • Επιμόρφωση με απαλλαγή από τα διδακτικά καθήκοντα και απαλλαγμένη από κάθε διαδικασία αξιολόγησης, οργανωμένη από τα πανεπιστήμια.
 • Κατάργηση των ν.4692 και 4823 της αξιολόγησης, της διάλυσης των εργασιακών σχέσεων και δικαιωμάτων, της απαξίωσης και διάλυσης του δημοσίου χαρακτήρα του Σχολείου.
 • Επαναφορά του ωραρίου στα προ του 2013 επίπεδα.
 • Όχι στην καταστολή και την επίθεση στα δημοκρατικά και συνδικαλιστικά δικαιώματα και την απεργία. Καμία δίωξη   συναδέλφων.
 • Ενιαίο δημόσιο, δωρεάν υποχρεωτικό 12χρονο σχολείο για όλους, µε δίχρονη υποχρεωτική προσχολική αγωγή – εκπαίδευση! Τεχνική Επαγγελματική Εκπαίδευση ενταγμένη στο δημόσιο σύστημα εκπαίδευσης και εξ ολοκλήρου στο Υπουργείο Παιδείας. Επαγγελµατικά δικαιώματα στους τίτλους σπουδών! Όχι στην εμπορευματοποίηση, τη μαθητεία και το χτύπημα των εργασιακών δικαιωμάτων μαθητών – εκπαιδευτικών!
 • Μείωση  του αριθμού  των μαθητών  στα τμήματα. 20 γενικής  παιδείας, 15 στον προσανατολισμό και 10 σε τομείς και ειδικότητες ΕΠΑΛ.
 • Καμία  συγχώνευση τμημάτων και  σχολείων. Έγκριση  όλων των ολιγομελών τμημάτων χωρίς καθυστέρηση.

Πρόταση των Αγωνιστικών Παρεμβάσεων Συσπειρώσεων Κινήσεων στο Δ.Σ. της ΟΛΜΕ

O διαγωνισμός του ΑΣΕΠ: Αιτία πολέμου. Ούτε να το σκέπτονται!

O διαγωνισμός του ΑΣΕΠ: Αιτία πολέμου. Ούτε να το σκέπτονται!

Διακαής πόθος της κυβέρνησης είναι η επαναφορά του διαγωνισμού του ΑΣΕΠ για την πρόσληψη εκπαιδευτικών στην Πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Αποτελεί ουσιαστικά μια επαναφορά του τρόπου διορισμού του νόμου Αρσένη του 1997, αυτή τη φορά σε ένα νέο περιβάλλον και με  δεδομένο του συστήματος διορισμού του προσοντολογίου Γαβρόγλου .

Σχεδιάζει έναν νόμο όπου εκτός από το προσοντολόγιο Γαβρόγλου, δηλαδή το διαρκές κυνήγι μεταπτυχιακών, διδακτορικών, ξένων γλωσσών,  γνώσης υπολογιστών κ.α. θα πρέπει κάποιος που ενδιαφέρεται να εργαστεί στην εκπαίδευση να πιστοποιήσει για μια ακόμη φορά το πτυχίο που έχει μέσω ενός διαγωνισμού. Και δεν φτάνει αυτό, αλλά για όσους δεν περάσουν τη βάση που θα θέσει το σύστημα δε θα προσμετρηθούν για την πρόσληψή τους ούτε τα μόρια του προσοντολογίου! Δηλαδή δε μιλάμε απλά για έναν παραπάνω φραγμό, ένα επιπλέον φίλτρο αλλά και για αποκλεισμό από τη μόνιμη και σταθερή εργασία! Με αυτόν τον τρόπο απαξιώνεται το πτυχίο, απομειώνεται η προϋπηρεσία και ουσιαστικά διαμορφώνεται ένα νέο κανιβαλικό περιβάλλον για το στοιχειώδες αλλά βασικό δικαίωμα στην εργασία.

Αυτή τη στιγμή εργάζονται περίπου 120.000 μόνιμοι και 50.000 αναπληρωτές κάθε χρονιά και στις δύο βαθμίδες. Αυτό από μόνο του καταδεικνύει ότι η ανάγκη για μόνιμους διορισμούς είναι τεράστια κι ότι κάθε χρονιά υπάρχουν χιλιάδες συνάδελφοι και συναδέλφισσες που μετακινούνται σε όλη τη χώρα για να καλύψουν αυτά τα κενά.

Η εργασιακή ομηρία και η ανασφάλεια χιλιάδων εργαζομένων είναι ένας από τους στόχους αυτής της πολιτικής της κυβέρνησης. Παράλληλα η τεχνητή  ανάγκη απόκτησης όλων αυτών των προσόντων γιγαντώνεται και το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή εργασία γίνεται εμπόρευμα. Ο διαγωνισμός του ΑΣΕΠ έρχεται να επισφραγίσει την πολιτική αυτή απαξιώνοντας τις σπουδές και τον κόπο που έχει καταβληθεί για το πτυχίο της σχολής που έχει τελειώσει κάποιος.

Όλες οι κυβερνήσεις, είτε αυτές που επιδιώκουν ή εφάρμοσαν διαγωνισμό ΑΣΕΠ (ΠΑΣΟΚ, ΝΔ) είτε αυτές που επέβαλαν το προσοντολόγιο (ΣΥΡΙΖΑ) έχουν μια διπλή στόχευση και φυσικά ευθυγραμμίζονται πλήρως την πολιτική τους με αυτή της ΕΕ και του ΟΟΣΑ. Είναι η απαξίωση και διάλυση του δημοσίου σχολείου και η μετατροπή του σε ένα σχολείο στο οποίο οι εκπαιδευτικοί δεν θα είναι μόνιμοι,  θα κυριαρχεί η  εργασιακή ανασφάλεια και περιπλάνηση  θα επεκταθεί η ελαστική εργασία. Το σχολείο αυτό θα είναι κατηγοριοποιημένο, μέσω της αξιολόγησης -γιατί μόνο έτσι μπορεί να λειτουργήσει η διαβόητη «ελεύθερη επιλογή σχολείου»-  και σε αυτό το κατηγοριοποιημένο σχολείο θα εργάζονται κατηγοριοποιημένοι εκπαιδευτικοί που θα αμείβονται ανάλογα με την κατηγορία όπου ανήκουν με βάση φυσικά και την ατομική τους αξιολόγηση, είτε όταν προσλαμβάνονται είτε στη διάρκεια του εργασιακού βίου.

Το εκπαιδευτικό κίνημα έχει δείξει τι μπορεί να πετύχει την προηγούμενη φορά που επιβλήθηκε γραπτός διαγωνισμός. Τότε την εφαρμογή του περίφημου διαγωνισμού ΑΣΕΠ του Αρσένη το 1998 την αμφισβήτησε στην πράξη με ένα πανελλαδικό κύμα απεργιακών κινητοποιήσεων, με καταλήψεις, γενικές συνελεύσεις, και κατάφερε να ισχύσει παράλληλα και η επετηρίδα στην ποσόστωση των διορισμών.

Η απάντηση κι αυτή τη φορά χρειάζεται να είναι οργανωμένη με βάση τις γενικές συνελεύσεις, να πρωτοστατήσουν τα σωματεία, το συντονιστικό αναπληρωτών και αδιόριστων, οι ομοσπονδίες και να καθορίσουν τακτική μάχης απέναντι  στην επιχειρούμενη επιβολή του διαγωνισμού με τον απεργιακό  αγώνα να είναι στην ημερήσια διάταξη.

 • Το  Δ.Σ. της ΟΛΜΕ καταγγέλλει την πολιτική της κυβέρνησης που στόχο έχει να επιβάλει  τον διαγωνισμό του ΑΣΕΠ για τους μόνιμους διορισμούς και τους διορισμούς αναπληρωτών και καλεί σε πανελλαδική μέρα δράσης στις 19/7/2023, ημέρα συνάντησης με τον Υπουργό,  ενάντια στον διαγωνισμό του ΑΣΕΠ  ώστε να βάλουμε φραγμό στα σχέδια τους.
 • Καλούμε τη ΔΟΕ να συνδιοργανώσουμε μαζί με  τις ΕΛΜΕ και τους ΣΕΠΕ σε κάθε περιφέρεια συγκεντρώσεις στην έδρα των περιφερειών και όσον αφορά την Αθήνα συγκέντρωση την ώρα της συνάντησης στο Υπουργείο Παιδείας.

Απαιτούμε μαζικά και ανυποχώρητα:

 • Μόνιμη και σταθερή εργασία για όλους κι όλες.
 • Μόνιμοι μαζικοί διορισμοί τώρα – μονιμοποίηση όλων των αναπληρωτών αποκλειστικά με βάση το πτυχίο και την προϋπηρεσία– πλήρη δικαιώματα στους αναπληρωτές.
 •  Όχι στο προσοντολόγιο και σε διαγωνισμό ΑΣΕΠ.
 • Άμεση ακώλυτη μονιμοποίηση των 4.500 εκπαιδευτικών της ειδικής αγωγής και όλων των νεοδιόριστων του 2020, 2021, 2022 στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Η διαδικασία να προχωρήσει χωρίς καθυστερήσεις, όπως συνέβαινε τα προηγούμενα χρόνια.
 • Καμία σύνδεση των διαδικασιών μονιμοποίησης των εκπαιδευτικών με την αξιολόγηση.
 • Να καταργηθεί η δόκιμη περίοδος. Ο/η εκπαιδευτικός να θεωρείται μόνιμος/η με όλα τα αντίστοιχα δικαιώματα με τον διορισμό του.
 • Επιμόρφωση με απαλλαγή από τα διδακτικά καθήκοντα και απαλλαγμένη από κάθε διαδικασία αξιολόγησης, οργανωμένη από τα πανεπιστήμια.
 • Κατάργηση των ν.4692 και 4823 της αξιολόγησης, της διάλυσης των εργασιακών σχέσεων και δικαιωμάτων, της απαξίωσης και διάλυσης του δημοσίου χαρακτήρα του Σχολείου.
 • Επαναφορά του ωραρίου στα προ του 2013 επίπεδα.
 • Όχι στην καταστολή και την επίθεση στα δημοκρατικά και συνδικαλιστικά δικαιώματα και την απεργία. Καμία δίωξη   συναδέλφων.
 • Ενιαίο δημόσιο, δωρεάν υποχρεωτικό 12χρονο σχολείο για όλους, µε δίχρονη υποχρεωτική προσχολική αγωγή – εκπαίδευση! Τεχνική Επαγγελματική Εκπαίδευση ενταγμένη στο δημόσιο σύστημα εκπαίδευσης και εξ ολοκλήρου στο Υπουργείο Παιδείας. Επαγγελµατικά δικαιώματα στους τίτλους σπουδών! Όχι στην εμπορευματοποίηση, τη μαθητεία και το χτύπημα των εργασιακών δικαιωμάτων μαθητών – εκπαιδευτικών!
 • Μείωση  του αριθμού  των μαθητών  στα τμήματα. 20 γενικής  παιδείας, 15 στον προσανατολισμό και 10 σε τομείς και ειδικότητες ΕΠΑΛ.
 • Καμία  συγχώνευση τμημάτων και  σχολείων. Έγκριση  όλων των ολιγομελών τμημάτων χωρίς καθυστέρηση.

Ο διαγωνισμός του ΑΣΕΠ και άλλα παραμύθια

Ο διαγωνισμός του ΑΣΕΠ και άλλα παραμύθια

Ούτε να το σκέπτονται!

Διακαής πόθος της κυβέρνησης είναι η επαναφορά του διαγωνισμού του ΑΣΕΠ για την πρόσληψη εκπαιδευτικών στην Πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Αποτελεί ουσιαστικά μια επαναφορά του τρόπου διορισμού του νόμου Αρσένη του 1997, αυτή τη φορά σε ένα νέο περιβάλλον και με  δεδομένο του συστήματος διορισμού του προσοντολογίου Γαβρόγλου .

Τι σχεδιάζει αυτή τη φορά η κυβέρνηση και γιατί;

Σχεδιάζει έναν νόμο όπου εκτός από το προσοντολόγιο Γαβρόγλου, δηλαδή το διαρκές κυνήγι μεταπτυχιακών, διδακτορικών, ξένων γλωσσών,  γνώσης υπολογιστών κ.α. θα πρέπει κάποιος που ενδιαφέρεται να εργαστεί στην εκπαίδευση να πιστοποιήσει για μια ακόμη φορά το πτυχίο που έχει μέσω ενός διαγωνισμού. Και δεν φτάνει αυτό, αλλά για όσους δεν περάσουν τη βάση που θα θέσει το σύστημα δε θα προσμετρηθούν για την πρόσληψή τους ούτε τα μόρια του προσοντολογίου! Δηλαδή δε μιλάμε απλά για έναν παραπάνω φραγμό, ένα επιπλέον φίλτρο αλλά και για αποκλεισμό από τη μόνιμη και σταθερή εργασία! Με αυτόν τον τρόπο απαξιώνεται το πτυχίο, απομειώνεται η προϋπηρεσία και ουσιαστικά διαμορφώνεται ένα νέο κανιβαλικό περιβάλλον για το στοιχειώδες αλλά βασικό δικαίωμα στην εργασία.

Ποια είναι η πραγματικότητα στα σχολεία;

Αυτή τη στιγμή εργάζονται περίπου 120.000 μόνιμοι και 50.000 αναπληρωτές κάθε χρονιά και στις δύο βαθμίδες. Αυτό από μόνο του καταδεικνύει ότι η ανάγκη για μόνιμους διορισμούς είναι τεράστια κι ότι κάθε χρονιά υπάρχουν χιλιάδες συνάδελφοι και συναδέλφισσες που μετακινούνται σε όλη τη χώρα για να καλύψουν αυτά τα κενά.

Η εργασιακή ομηρία και η ανασφάλεια χιλιάδων εργαζομένων είναι ένας από τους στόχους αυτής της πολιτικής της κυβέρνησης. Παράλληλα η τεχνητή  ανάγκη απόκτησης όλων αυτών των προσόντων γιγαντώνεται και το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή εργασία γίνεται εμπόρευμα. Ο διαγωνισμός του ΑΣΕΠ έρχεται να επισφραγίσει την πολιτική αυτή απαξιώνοντας τις σπουδές και τον κόπο που έχει καταβληθεί για το πτυχίο της σχολής που έχει τελειώσει κάποιος.

Ο διαγωνισμός ή το προσοντολόγιο και η στόχευση κάθε κυβέρνησης

Όλες οι κυβερνήσεις, είτε αυτές που επιδιώκουν ή εφάρμοσαν διαγωνισμό ΑΣΕΠ (ΠΑΣΟΚ, ΝΔ) είτε αυτές που επέβαλαν το προσοντολόγιο (ΣΥΡΙΖΑ) έχουν μια διπλή στόχευση και φυσικά ευθυγραμμίζονται πλήρως την πολιτική τους με αυτή της ΕΕ και του ΟΟΣΑ. Είναι η απαξίωση και διάλυση του δημοσίου σχολείου και η μετατροπή του σε ένα σχολείο στο οποίο οι εκπαιδευτικοί δεν θα είναι μόνιμοι,  θα κυριαρχεί η  εργασιακή ανασφάλεια και περιπλάνηση  θα επεκταθεί η ελαστική εργασία. Το σχολείο αυτό θα είναι κατηγοριοποιημένο, μέσω της αξιολόγησης -γιατί μόνο έτσι μπορεί να λειτουργήσει η διαβόητη «ελεύθερη επιλογή σχολείου»-  και σε αυτό το κατηγοριοποιημένο σχολείο θα εργάζονται κατηγοριοποιημένοι εκπαιδευτικοί που θα αμείβονται ανάλογα με την κατηγορία όπου ανήκουν με βάση φυσικά και την ατομική τους αξιολόγηση, είτε όταν προσλαμβάνονται είτε στη διάρκεια του εργασιακού βίου.

Η ιστορική απάντηση του εκπαιδευτικού κινήματος και η σημερινή αναγκαιότητα

Το εκπαιδευτικό κίνημα έχει δείξει τι μπορεί να πετύχει την προηγούμενη φορά που επιβλήθηκε γραπτός διαγωνισμός. Τότε την εφαρμογή του περίφημου διαγωνισμού ΑΣΕΠ του Αρσένη το 1998 την αμφισβήτησε στην πράξη με ένα πανελλαδικό κύμα απεργιακών κινητοποιήσεων, με καταλήψεις, γενικές συνελεύσεις, και κατάφερε να ισχύσει παράλληλα και η επετηρίδα στην ποσόστωση των διορισμών.

Η απάντηση κι αυτή τη φορά χρειάζεται να είναι οργανωμένη με βάση τις γενικές συνελεύσεις, να πρωτοστατήσουν τα σωματεία, το συντονιστικό αναπληρωτών και αδιόριστων, οι ομοσπονδίες και να καθορίσουν τακτική μάχης απέναντι  στην επιχειρούμενη επιβολή του διαγωνισμού με τον απεργιακό  αγώνα να είναι στην ημερήσια διάταξη.

Να απαιτήσουμε μαζικά και ανυποχώρητα:

 • Μόνιμη και σταθερή εργασία για όλους κι όλες.
 • Μόνιμοι μαζικοί διορισμοί τώρα – μονιμοποίηση όλων των αναπληρωτών αποκλειστικά με βάση το πτυχίο και την προϋπηρεσία– πλήρη δικαιώματα στους αναπληρωτές.
 •  Όχι στο προσοντολόγιο και σε διαγωνισμό ΑΣΕΠ.
 • Άμεση ακώλυτη μονιμοποίηση των 4.500 εκπαιδευτικών της ειδικής αγωγής και όλων των νεοδιόριστων του 2020, 2021, 2022 στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Η διαδικασία να προχωρήσει χωρίς καθυστερήσεις, όπως συνέβαινε τα προηγούμενα χρόνια.
 • Καμία σύνδεση των διαδικασιών μονιμοποίησης των εκπαιδευτικών με την αξιολόγηση.
 • Να καταργηθεί η δόκιμη περίοδος. Ο/η εκπαιδευτικός να θεωρείται μόνιμος/η με όλα τα αντίστοιχα δικαιώματα με τον διορισμό του.
 • Επιμόρφωση με απαλλαγή από τα διδακτικά καθήκοντα και απαλλαγμένη από κάθε διαδικασία αξιολόγησης, οργανωμένη από τα πανεπιστήμια.
 • Κατάργηση των ν.4692 και 4823 της αξιολόγησης, της διάλυσης των εργασιακών σχέσεων και δικαιωμάτων, της απαξίωσης και διάλυσης του δημοσίου χαρακτήρα του Σχολείου.
 • Επαναφορά του ωραρίου στα προ του 2013 επίπεδα.
 • Όχι στην καταστολή και την επίθεση στα δημοκρατικά και συνδικαλιστικά δικαιώματα και την απεργία. Καμία δίωξη   συναδέλφων.
 • Ενιαίο δημόσιο, δωρεάν υποχρεωτικό 12χρονο σχολείο για όλους, µε δίχρονη υποχρεωτική προσχολική αγωγή – εκπαίδευση! Τεχνική Επαγγελματική Εκπαίδευση ενταγμένη στο δημόσιο σύστημα εκπαίδευσης και εξ ολοκλήρου στο Υπουργείο Παιδείας. Επαγγελµατικά δικαιώματα στους τίτλους σπουδών! Όχι στην εμπορευματοποίηση, τη μαθητεία και το χτύπημα των εργασιακών δικαιωμάτων μαθητών – εκπαιδευτικών!
 • Μείωση  του αριθμού  των μαθητών  στα τμήματα. 20 γενικής  παιδείας, 15 στον προσανατολισμό και 10 σε τομείς και ειδικότητες ΕΠΑΛ.
 • Καμία  συγχώνευση τμημάτων και  σχολείων. Έγκριση  όλων των ολιγομελών τμημάτων χωρίς καθυστέρηση.

Κοινή ανακοίνωση Παρεμβάσεων ΠΕ, ΔΕ και Δημοσίου για τις διώξεις στον Πειραιά

Διώξεις, εκφοβισμοί, τρομοκράτηση αγωνιστών

Με αποφασιστικές κινητοποιήσεις θα σπάσουν!

Κινητοποίηση Παρασκευή 7 Ιούλη, 11:00πμ, ΔΙΔΕ Πειραιά (Βενιζέλου 35, Πειραιάς)

Πέντε μέρες μετά τις εκλογές και την τελευταία μέρα της λειτουργίας των σχολείων  ο ΔΔΕ Πειραιά, βασιζόμενος σε  νόμους που έχουν ψηφιστεί το προηγούμενο διάστημα παραπέμπει σε πειθαρχικό συμβούλιο 7 εκπαιδευτικούς της ΕΛΜΕ Πειραιά.

Πιο συγκεκριμένα:

 • Τα τέσσερα μέλη της ΕΛΜΕ Πειραιά (Ακρίτας Καλούσης, μέλος του ΔΣ της ΟΛΜΕ, Δημήτρης Μητρόπουλος, Γιώργος Καββαδίας -μέλος του ΔΣ  της ΕΛΜΕ και μια συναδέλφισσα μέλος της ΑΣΕ-ΠΑΜΕ) διώκονται για την συμμετοχή τους σε κινητοποίηση της ΕΛΜΕ Πειραιά ενάντια στις εξετάσεις Pisa που κατηγοριοποιούν ταξικά ακόμα περισσότερο μαθητές και σχολεία. Αποτελεί συνέχεια της διαδικασίας προανάκρισης που είχε ξεκινήσει με πρωτοβουλία της ΔΙΔΕ τον τελευταίο μήνα
 • Τα δύο μέλη της ΕΛΜΕ Πειραιά (Παναγιώτη Χουντή και Ζήση Γκέρτσο) διώκονται για συμμετοχή τους στην κινητοποίηση το 2020 για την επέτειο από την δολοφονία του 15χρονου Α. Γρηγορόπουλου. Ο ΔΔΕ επεδίωξε στην δικαστική τους ομηρία να προσθέσει και πειθαρχικό παράπτωμα επειδή τόλμησαν  να διαδηλώσουν!
 • Ένα μέλος της ΕΛΜΕ Πειραιά (Νεκτάριο Χατζηανδρέου) πέρα από…«ανάρμοστη συμπεριφορά» κατηγορείται και για «κακόβουλη άσκηση  κριτικής των πράξεων της προϊστάμενης αρχής» γιατί σε ηλεκτρονικό του μήνυμα προς τους συναδέλφους του σχολείου του σχολίασε την εγκύκλιο του -πρώην- ΓΓ του ΥΠΑΙΘ Κόπτση, μία μέρα μετά την κατάρρευση της Τράπεζας Θεμάτων!

Οι διώξεις αυτές έρχονται να προστεθούν σε άλλες διώξεις εκπαιδευτικών που υπηρετούν στα σχολεία όχι μόνο στην Ελλάδα (πχ. στα Χανιά), αλλά και στη Γερμανία, αξιοποιώντας μάλιστα τους νόμους που αφορούν το πειθαρχικό δίκαιο των δημοσίων υπαλλήλων και που ψηφίστηκαν το 2012 επί μνημονίων με κατηγορίες για  “πειθαρχικό παράπτωμα της αναξιοπρεπούς ή της ανάρμοστης ή ανάξιας για υπάλληλο συμπεριφοράς”.

Δεν υπάρχει αμφιβολία για τη στόχευση των διώξεων: τρομοκράτηση, εκφοβισμός, ομηρία, φίμωση των αγωνιστικών φωνών των σωματείων που αντιστέκονται στη νεοφιλελεύθερη λαίλαπα της κυβέρνησης της ΕΕ, του ΟΟΣΑ και του Κεφαλαίου. Το σύστημα γνωρίζει τη βιαιότητα της πολιτικής του, γι΄ αυτό θωρακίζεται αντιδραστικά σε όλα τα επίπεδα, πολιτικά, ιδεολογικά, θεσμικά. Μια καταστολή που ο ΔΙΔΕ Πειραιά έχει αναλάβει εργολαβικά το τελευταίο διάστημα και δίνει σαφές μήνυμα για την τακτική που θα ακολουθήσει την επερχόμενη χρονιά.

Εύλογα θα περίμενε κανείς ότι θα υπάρξει άμεση κινητοποίηση κινητοποίηση στέλνοντας μήνυμα αποφασιστικής αναμέτρησης με την αυταρχική αυτή πολιτική. Αντίθετα, ΑΣΕ –ΠΑΜΕ και ΣΥΝΕΚ δείχνουν να μην αντιλαμβάνονται τη σοβαρότητα της κατάστασης και κάνουν σαν να μη συμβαίνει τίποτα. Ύστερα από πολλή πίεση πραγματοποιήθηκε μία κινητοποίηση στις 28/6/2023 ενώ η συγκεκριμένη υπόθεση τρέχει από τα μέσα Μάη. Ακόμη και την Παρασκευή 30/6/2023, μια ημέρα μετά την επίδοση των κλήσεων σε πειθαρχικό των συναδέλφων, οι δυνάμεις αυτές αρνήθηκαν να ορίσουν άμεση κινηματική απάντηση στη ΔΔΕ. Η  ΔΑΚΕ, από την άλλη, χωρίς να προκαλεί καμία έκπληξη,  αποτελώντας «το αυτί, το μάτι και το στόμα» της διοίκησης και της κυβέρνησης στο Δ.Σ. της ΕΛΜΕ Πειραιά, βγάζει ανακοίνωση και μας “μαλώνει” γιατί κινητοποιούμαστε.

Με την τακτική αυτή και τις πολιτικές επιλογές των συγκεκριμένων παρατάξεων δε θωρακίζονται οι συναδέλφισσες/οι από διώξεις, δεν προστατεύεται η ελεύθερη συνδικαλιστική δράση.

Αυτό δεν είναι ταξικός συνδικαλισμός, ούτε καν αγωνιστικός, αλλά συνδικαλισμός που εκθέτει το σωματείο σε μικροπαραταξιακές σκοπιμότητες.

Καλούμε:

Τις παρατάξεις ΑΣΕ/ΠΑΜΕ και ΣΥΝΕΚ να σταματήσουν την απαράδεκτη και εξαιρετικά επικίνδυνη  κωλυσιεργία και να συμβάλλουν με τη στάση τους ώστε το ΔΣ της ΕΛΜΕ Πειραιά να καλέσει άμεσα  κινητοποίηση, συγκέντρωση στον Πειραιά  και να απαιτηθεί από τον ΔΙΔΕ  να σταματήσει κάθε δίωξη και προσπάθεια ποινικοποίησης της συνδικαλιστικής δράσης.

Τα εκπαιδευτικά σωματεία,  άλλα εργατικά σωματεία δημόσιου κι ιδιωτικού τομέα, πολιτικές και συνδικαλιστικές συλλογικότητες να συντονίσουν τη δράση τους και να εκφράσουν έμπρακτα την αλληλεγγύη τους στις/ους διωκόμενες/ους συνάδελφισσες/ους στην απόπειρα του ΔΙΔΕ Πειραιά να τρομοκρατήσει κάθε αγωνιστική φωνή, τους εκπαιδευτικούς που υπερασπίζονται τις συλλογικές αποφάσεις των σωματείων μας, κάθε φωνή που αντιστέκεται κι ορθώνει ανάστημα στην κοινωνική βαρβαρότητα που επιθυμούν να επιβάλουν.

Η κυβέρνηση και οι πολιτικοί της εντολοδόχοι στον διοικητικό μηχανισμό είναι γελασμένοι αν θεωρούν ότι τα εκλογικά αποτελέσματα τους αφήνουν το ελεύθερο να τσακίσουν τους κοινωνικούς αγώνες και αγωνιστ(ρι)ες με αυταρχισμό δεσποτισμό και καταστολή. Να είναι σίγουροι ότι οποιαδήποτε προσπάθεια ομηρίας, εκβιασμών κι απειλών, φίμωσης, τρομοκράτησης κι εκφοβισμού, όχι μόνο δε μας πτοεί αλλά απεναντίας μας οργίζει και μας γεμίσει δύναμη για να οργανώνουμε τον αγώνα ενάντια στον κοινωνικό κανιβαλισμό και στην κοινωνική βαρβαρότητα.

Καλούμε κάθε σωματείο σε δημόσιο κι ιδιωτικό τομέα, τις ΕΛΜΕ, τους ΣΕΠΕ, την ΟΛΜΕ και τη ΔΟΕ , ΑΔΕΔΥ, τις πολιτικές και συνδικαλιστικές συλλογικότητες να καταγγείλουν και να καταδικάσουν τις διώξεις και την ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής δράσης

Να γίνει άμεσα νέα ΠΑΝΑΤΤΙΚΗ συγκέντρωση στη ΔΔΕ Πειραιά μέσα στην εβδομάδα.

Η ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ ΔΕ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥ

ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΝ ΤΩΡΑ ΟΛΕΣ ΟΙ ΔΙΩΞΕΙΣ

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ