30 χρόνια μετά: Το αίμα και η θυσία του Νίκου Τεμπονέρα οδηγούν τους αγώνες λαού νεολαίας για Μόρφωση – Εργασία – Υγεία – Δημοκρατία

Στις 9 Γενάρη του 1991, πριν από ακριβώς 30 χρόνια, στο σχολικό συγκρότημα “Βουδ” στη Πάτρα ο Αγωνιστής Δάσκαλος Νίκος Τεμπονέρας έπεσε νεκρός. Δολοφονημένος από τον αρχιτραμπούκο ΟΝΝΕΔίτη Καλαμπόκα και τη συμμορία των Σπίνου – Μαραγκού. Ο Νίκος Τεμπορέρας έπραξε το χρέος του, θυσιάζοντας τη ζωή του για να υπερασπίσει τους μαζικούς και δίκαιους αγώνες του μαθητικού κινήματος ενάντια στην πολιτική της τότε κυβέρνησης της ΝΔ και του Κοντογιαννόπολου.

Η αυγή του 1991 έβρισκε τα σχολεία και τους μαθητές σε όλη τη χώρα σε αγωνιστικό αναβρασμό. Απέναντι στο μαθητικό ξεσηκωμό η κυβέρνηση του Κ. Μητσοτάκη κήρυσσε την “ανακατάληψη των σχολείων”. Οι τραμπούκοι της ΟΝΝΕΔ επιχειρούσαν να τρομοκρατήσουν την μαχόμενη και ανυπότακτη νεολαία. Η ηγεσία του ΚΚΕ, επιδεικνύοντας και τότε “υπεύθυνη στάση” προς την κυβέρνηση έκανε εκκλήσεις για “σοβαρότητα” και τους μαθητές να γυρίσουν στα σχολεία. Την ίδια εποχή, το Γενάρη του 1991, οι Αμερικάνοι ιμπεριαλιστές εξαπέλυαν τον πόλεμο αιματοκυλώντας τη Μέση Ανατολή.

Συμπληρώθηκαν 30 χρόνια από τη δολοφονία του Νίκου Τεμπονέρα. Σήμερα ο λαός μας βρίσκεται στη δίνη της αντιδραστικής επίθεσης της κυβέρνησης της ΝΔ σε όλα τα δικαιώματά του. Στο όνομα της “εθνικής ομοψυχίας” όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ και το ακροδεξιό μόρφωμα της Ελληνικής Λύσης, επιδεικνύουν για μια ακόμα φορά στάση “υπεύθυνης δύναμης”. Η κυβέρνηση εκμεταλλεύεται την πανδημία για να επιταχύνει το αντιλαϊκό της έργο, να τσακίσει όσα εργατικά και λαϊκά δικαιώματα απέμειναν. Εγκαταλείπει τη Δημόσια Υγεία, χτυπά τη Δημόσια Παιδεία και τα μορφωτικά δικαιώματα της νέας γενιάς. Επιβάλλει ένα πρωτοφανές αυταρχικό και ακραία αντιδημοκρατικό πλέγμα μέτρων, περιστολής και καταπάτησης των δημοκρατικών δικαιωμάτων. Με χουντικές απαγορεύσεις καταστέλλει τις διαδηλώσεις και τις απεργίες, συλλαμβάνει και επιβάλλει εξοντωτικά πρόστιμα σε όσους αγωνίζονται, στοχοποιεί τις δυνάμεις της Αριστεράς. Καλλιεργεί το κλίμα του μαζικού εκφοβισμού στο λαό και την ίδια στιγμή χτίζει ένα σιδηρόφρακτο κράτος της αστυνομοκρατίας και της καταστολής.

Ο αγώνας και η θυσία του Αριστερού Δάσκαλου Νίκου Τεμπονέρα μαζί με τους Σ. Πέτρουλα και Γρ. Λαμπράκη αλλά και τους Κούμη – Κανελλοπούλου – Καλτεζά – Γρηγορόπουλο – Φύσσα, που δολοφονήθηκαν από τα χέρια της δεξιάς, του παρακράτους και του φασισμού, μαζί με τον ιδρώτα και το αίμα των χιλιάδων αριστερών, κομμουνιστών, δημοκρατών και προοδευτικών ανθρώπων φωτίζουν το πραγματικό δρόμο για να δει ο λαός και η νεολαία μας να έρχονται καλύτερες μέρες. Εδώ και τρεις δεκαετίες το όνομα του Νίκου Τεμπονέρα αντηχεί στις πανεκπαιδευτικές και παλλαϊκές κινητοποιήσεις. Αποτελεί τιμή μας που συνεχίζουμε και φωνάζουμε το όνομα του Ν. Τεμπονέρα ως απόδειξη πως αποτελεί «λευτεριάς λίπασμα», οδηγητική πυξίδα και φάρο μέσα στο ζόφο που ζούμε.

Ο Νίκος Τεμπονέρας με τη θυσία του φωτίζει το δρόμο που πρέπει να διαβούμε για να ανατρέψουμε την βαρβαρότητα και να φέρουμε την πολιτική και την κοινωνία στο ύψος των ανθρώπινων αναγκών.

30 χρόνια μετά ο Νίκος Τεμπονέρας ΖΕΙ!

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*