Παρεμβάσεις Πειραιά: Ξεπουλούν τη χώρα-«Κουρεύουν» το λαό!

Είναι εφικτή μια άλλη πορεία και μια άλλη διέξοδο που αξίζει κανείς να παλέψει, να θυσιάσει, να θυσιαστεί. Η υπογραφή της δανειακής σύμβασης και η συμφωνία για το κούρεμα είναι ο βέβαιος δρόμος προς την «ελεγχόμενη» χρεοκοπία μέχρι να παίρνουμε μισθούς Αλβανίας.

Η πλήρης απαξίωση της κυβέρνησης και η καταρράκωση ολόκληρου του πολιτικού συστήματος, αποδείχθηκαν περίτρανα με τις λαϊκές αντιδράσεις κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων της επετείου του «Όχι», που ήρθαν να συμπληρώσουν τις μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις εκατοντάδων χιλιάδων εργαζομένων όλο το προηγούμενο διάστημα, ιδιαίτερα στη 48ωρη απεργία 19-20/11. Με την κατάσταση αυτή, ήρθε το δημοψήφισμα και οι καταιγιστικές εξελίξεις των τελευταίων ημερών να καταλήγουν στη “μεταβατική” κυβέρνηση του μαύρου μετώπου για να επιβάλουν στο λαό τα βάρβαρα μέτρα που απορρέουν από τη νέα δανειακή σύμβαση και τα νέα μνημόνια που θα την ακολουθήσουν.

Παράλληλα, αποφασίστηκε: 
1. η χορήγηση νέου δανείου ύψους 100 δις για την κάλυψη των αναγκών (τοκοχρεολύσια) ως το 2014, 
2. η χορήγηση άλλων 30 δις προς τους ιδιώτες (κυρίως τράπεζες) που προτίθενται να ανταλλάξουν τα ελληνικά ομόλογα, σαν ασφάλεια για τυχόν κινδύνους. Στόχος των δύο αυτών δανείων συνολικού ύψους 130 δις, είναι η μείωση του ελληνικού χρέους στο 120% του ΑΕΠ το 2020
3. η σύναψη νέου πολυετούς Μνημονίου που θα καταρτισθεί μέχρι το τέλος του χρόνου, 
4. η μόνιμη εγκατάσταση ελεγκτών της τρόικας στην Αθήνα, που μαζί με τον τοποτηρητή της ΕΕ, Χ.Ραιχενμπαχ, θα εποπτεύουν την τήρηση των συμφωνημένων, 
5. η έγκριση των ελληνικών Προϋπολογισμών από την Κομισιόν πριν την ψήφισή τους,
6. η συνταγματική πρόβλεψη για ισοσκελισμένους Προϋπολογισμούς,
7. η έγκριση από την Κομισιόν οποιασδήποτε σημαντικής οικονομικής απόφασης.
      Είναι φανερό πως όλα τα παραπάνω στοιχειοθετούν όρους νεοαποικισμού, οι συνέπειες των οποίων χτυπούν άμεσα και για μία ακόμα φορά τα εργατολαϊκά στρώματα, που καλούνται να επιβαρυνθούν με καινούργια χαράτσια τόσο για την αποπληρωμή των νέων δανείων προκειμένου να «σωθούν» οι τράπεζες, όσο και με νέα μέτρα που θα ισοπεδώσουν μισθούς και εργασιακά δικαιώματα για να διασφαλιστεί η κερδοφορία του μεγάλου κεφαλαίου.

 

Στις παραπάνω αποφάσεις, που αφορούν τη λεγόμενη συμφωνία για το «κούρεμα» και την δανειακή σύμβαση που θα την ακολουθήσει,  θα πρέπει να παρατηρήσουμε τα εξής:
Α) Καίριο πλήγμα θα δεχθούν τα Ασφαλιστικά Ταμεία, των οποίων η περιουσία εξανεμίζεται. Πιο συγκεκριμένα, θα υποστούν με κάθε βεβαιότητα «κούρεμα» 10-12 δις, αφού το παράρτημα της απόφασης της Συνόδου, δεν τα εξαιρεί. Πρόκειται για εξελίξεις που τινάζουν στον αέρα συνολικά το σύστημα της κοινωνικής ασφάλισης της χώρας, σηματοδοτούν νέα μείωση των συντάξεων και νέες θεμελιώδεις ανατροπές στο ασφαλιστικό σύστημα της χώρας, καθώς και νέες μειώσεις στον μισθό μας με εισφορές δήθεν «για να αντέξουν τα ταμεία»!.

Β) Η απάτη του 50% ή όταν τα 180 δις ευρώ γίνονται 25! Με το «κούρεμα» κατά 50%, το χρέος των 360 δις ευρώ δεν θα μειωθεί κατά 180 δις, ούτε καν κατά 100 δις που ισχυρίζεται η κυβέρνηση. Κι αυτό γιατί από το «κούρεμα» εξαιρούνται τα ομόλογα που έχει στην κατοχή της η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (60 δις), τα δάνεια που έχουν δοθεί από τα κράτη της Ευρωζώνης και το ΔΝΤ (73 δις), τα ομόλογα που λήγουν μετά το 2020 (40-45 δις), τα έντοκα γραμμάτια του ελληνικού δημοσίου (15 δις) και τα δάνεια που έχει συνάψει το ελληνικό δημόσιο (20 δις). Άρα, κατά 50% θα κουρευτούν μόνο τα 150 από τα 360 δις ευρώ του χρέους! Από αυτά, ξένοι χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί κατέχουν τα 50 δις, ενώ 100 δις περίπου κατέχουν τράπεζες, ασφαλιστικά ταμεία και ασφαλιστικές εταιρείες της Ελλάδας. Άρα, οι διεθνείς τοκογλύφοι θα χάσουν μόνο 25 δις ευρώ – ψίχουλα δηλαδή μπροστά στα 450 δις τοκοχρεολυσίων που εισέπραξαν τα τελευταία χρόνια έναντι των δανείων που μας έδωσαν.

Γ) Ποιος τελικά θα «κουρευτεί»; Το μεγάλο «κούρεμα», συνεπώς, θα πέσει στις τράπεζες, τα ασφαλιστικά ταμεία και τις ασφαλιστικές εταιρείες της Ελλάδας που κατέχουν ομόλογα αξίας περίπου 100 δις ευρώ. Όμως, οι τράπεζες θα τη «βγάλουν καθαρή», διότι θα ανακεφαλαιοποιηθούν: θα στηριχτούν με 20-30 δις ευρώ από τον Έκτακτο Μηχανισμό της Ευρωζώνης (EFSF), δηλαδή με χρήματα των Ευρωπαίων φορολογούμενων, ή από το ελληνικό κράτος, με χρήματα που θα δανειστεί και θα κληθούν να πληρώσουν οι Έλληνες εργαζόμενοι.

Δ) Κούρεμα» υπό προϋποθέσεις και με «ενισχυμένη επιτήρηση» Το «κούρεμα» δεν είναι φάρμακο, είναι δηλητήριο. Γιατί ως αντάλλαγμα, έχει το τσάκισμα των συντάξεων, την εφεδρεία, την κατάργηση των συμβάσεων, το ενιαίο φτωχολόγιο, τη δεκαετή λιτότητα με 50% «κούρεμα» μισθών, τις σαρωτικές ιδιωτικοποιήσεις, την εξαθλίωση της υγείας και της παιδείας. Και για να είναι βέβαιοι οι διεθνείς τοκογλύφοι-τραπεζίτες και οι πολυεθνικές, το ΔΝΤ και η ΕΕ ότι όλα αυτά θα γίνουν στα σίγουρα, γι’ αυτό προχωρούν και στην «ενισχυμένη εποπτεία». Έτσι, το επόμενο διάστημα απέναντί μας καθημερινά δεν θα έχουμε τη Διαμαντοπούλου, τον Βενιζέλο και τον Λοβέρδο αλλά τους κάθε Ράιχενμπαχ-τοποτηρητές των διεθνών κεφαλαιοκρατικών συμφερόντων και των συμφερόντων των μεγάλων της Ε.Ε.

Κατά τα άλλα, η ύφεση βαθαίνει, η ανεργία εκτοξεύεται, ετοιμάζεται νέο κύμα μαζικών απολύσεων με το σύστημα της «εφεδρείας»στο δημόσιο και τις πρώην ΔΕΚΟ, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις κατεβάζουν ρολά, και το δημόσιο χρέος «καλπάζει». Εάν εκτιμήσουμε ότι η χώρα ήταν «χρεοκοπημένη», όπως έλεγαν, με δημόσιο χρέος ύψους 120% του ΑΕΠ το 2009, πώς θα πρέπει να χαρακτηρίσουμε την πολιτική του κυβερνητικού προγράμματος που εφαρμόζεται, με την εξαθλίωση του λαού μας, που θα μας οδηγήσει το 2020 και πάλι στο δημόσιο χρέος ύψους 120% του ΑΕΠ;

Δεν φοβόμαστε τα διλήμματα τους!

 

Είναι εφικτή μια άλλη πορεία και μια άλλη διέξοδο που αξίζει κανείς να παλέψει, να θυσιάσει, να θυσιαστεί. Η υπογραφή της δανειακής σύμβασης και η συμφωνία για το κούρεμα είναι ο βέβαιος δρόμος προς την «ελεγχόμενη» χρεοκοπία μέχρι να παίρνουμε μισθούς Αλβανίας. Να απαντήσουμε στο δίλημμα «ευρώ η αλβανοποίηση και χρεοκοπία» με το ότι η παραμονή στο ευρώ=αλβανοποίηση και χρεοκοπία. Αυτή η πορεία πρέπει να ανακοπεί και ότι μια πορεία πολιτικής, οικονομικής και κοινωνικής διεξόδου από την καταστροφή θα περάσει μέσα από την απάντηση διλημμάτων γύρω από το μέσα ή έξω από την Ε.Ε. Όμως κυρίως θα περάσει μέσα από τον δικό μας παρατεταμένο πολιτικό ξεσηκωμό για να φύγει όλο αυτό το ευρω-δουλο πολιτικό σύστημα, η τρόικα και οι Ράιχενμπαχ με τα μέτρα τους, για να σταματήσουμε να πληρώνουμε το χρέος και να ζητάμε τις «δόσεις» της καταστροφής! Με καταλήψεις, με συντονισμό, με διαδηλώσεις, με απεργίες, με παλλαϊκό ξεσηκωμό για να δώσουμε το πραγματικό τους νόημα στα συνθήματα ψωμί-παιδεία-ελευθερία στις 17 Νοέμβρη!

–  ΝΑ ΜΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΕΙ Η ΝΕΑ ΔΑΝΕΙΑΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΠΟΥ ΞΕΠΟΥΛΑ ΤΗ ΧΩΡΑ ΚΑΙ ΧΡΕΟΚΟΠΕΙ ΤΟ ΛΑΟ – ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΩΝ ΜΝΗΜΟΝΙΩΝ, ΤΟΥ ΜΕΣΟΠΡΟΘΕΣΜΟΥ, ΤΟΥ ΠΟΛΥΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ– ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΑΥΤΗΣ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ!

–   ΕΞΩ Η ΤΡΟΪΚΑ ΚΑΙ ΟΙ ΕΠΙΤΗΡΗΤΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΧΩΡΑ – Η ΕΛΛΑΔΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΤΕΚΤΟΡΑΤΟ. ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΚΑΙ ΡΗΞΗ ΜΕ ΤΗΝ Ε.Ε. ΚΑΙ ΤΗΝ ΝΕΑ ΕΥΡΩ-ΚΑΤΟΧΗ– ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΟ ΕΥΡΩ!

–   ΝΑ ΦΥΓΟΥΝ ΟΛΟΙ ΟΣΟΙ ΕΦΕΡΑΝ ΤΗΝ ΧΩΡΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΛΑΟ ΣΤΗΝ ΧΡΕΟΚΟΠΙΑ ΚΑΙ ΣΥΓΚΡΟΤΟΥΝ ΤΩΡΑ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ «ΕΘΝΙΚΗΣ» ΣΩΤΗΡΙΑΣ!

–  ΠΑΛΛΑΪΚΟΣ ΞΕΣΗΚΩΜΟΣ ΣΤΙΣ 17 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ! ΨΩΜΙ – ΠΑΙΔΕΙΑ – ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ – ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ! ΟΙ ΧΟΥΝΤΕΣ ΠΕΦΤΟΥΝ ΜΕ ΕΞΕΓΕΡΣΕΙΣ!

 

ΠΕΙΡΑΙΑΣ 9 – 11 – 2011

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*