1η Μάη: Μέρα μνήμης, τιμής των θυσιών, αλλά και συνέχισης των εργατικών αγώνων και εξεγέρσεων!

ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΕΙΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΔΕ

1η Μάη: Μέρα μνήμης, τιμής των θυσιών, αλλά και συνέχισης

των εργατικών αγώνων και εξεγέρσεων!

Σικάγο 1η Μάη 1886: 134 χρόνια πέρασαν από την Κόκκινη Πρωτομαγιά, το αποκορύφωμα της πάλης της αμερικάνικης εργατικής τάξης για καλύτερες συνθήκες δουλειάς, μείωση της εκμετάλλευσηςκοινωνική χειραφέτηση. «8 ΩΡΕΣ ΔΟΥΛΕΙΑ, 8 ΩΡΕΣ ΥΠΝΟ-ΞΕΚΟΥΡΑΣΗ, 8 ΩΡΕΣ ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ ΓΙΑΤΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΝΘΡΩΠΟΙ». Στη δυναμική πορεία του Σικάγο έλαβαν μέρος περισσότεροι από 90.000 εργαζόμενοι, ενώ περίπου 600.000 εργάτες συμμετείχαν στις απεργίες. Μέσα σε τρεις μέρες 8 εργάτες δολοφονήθηκαν από την αστυνομία και δεκάδες τραυματίστηκαν. 8 συνδικαλιστές καταδικάστηκαν σε απαγχονισμό για τα γεγονότα της Χάι Μάρκετ και οι 4 εκτελέστηκαν. Το πολιτικό περιεχόμενο της μέρας αυτής, η αγωνιστική της παρακαταθήκη, η στρατηγική της αναφορά και κυρίως η άγρια και αιματηρή καταστολή της από τους καπιταλιστές και το κράτος τους, την έκαναν σύμβολο του αγώνα του προλεταριάτου για κοινωνικά και πολιτικά δικαιώματα, για την χειραφέτηση και κοινωνική απελευθέρωση, σε όλο τον κόσμο.

Σήμερα, με ή χωρίς την πανδημία του κορωνοϊού, οι καπιταλιστές μάς δείχνουν με τον πιο ωμό τρόπο, πως δε θα κάνουν ούτε βήμα πίσω, από το στόχο τους, από την αφαίμαξή μας, την υποτίμηση της εργατικής δύναμης, την απαξίωση της εργασίας και της ίδιας της ζωής μας. Η «ανάπτυξη» που σχεδιάζουν περιλαμβάνει στρατιές εργαζομένων-ομήρων στα σκλαβοπάζαρα των νέων αγορών.  Η κυβέρνηση του κεφαλαίου και της Ε.Ε., πετάει δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενους στην ανεργία και την πείνα, διαδίδει σενάρια για νέες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, ανατρέπει δικαιώματα και κατακτήσεις, καταργεί με νόμους τις Συλλογικές Συμβάσεις, χαρίζει τον πλούτο που εμείς παράγουμε στα αφεντικά. Επιστρατεύει τα ΜΑΤ, τους δικαστές και τα Μ.Μ.Ε. για να τρομοκρατήσει και να καθυποτάξει. Την ίδια στιγμή πριμοδοτεί προκλητικά με φορολογικές ελαφρύνσεις και άλλα κίνητρα τους εργοδότες, για να ξεπεράσουν την κρίση τους και να δημιουργήσουν τους νέους όρους της εκμετάλλευσής μας, με διαρκή «μνημόνια», αντεργατικά μέτρα και πολυνομοσχέδια, όπως τα αντιδραστικά νομοσχέδια για το Περιβάλλον και την Εκπαίδευση. Μπροστά στην ολομέτωπη επίθεση του κεφαλαίου που δεχόμαστε, δεν πρέπει να μείνουμε με τα χέρια σταυρωμένα. Ούτε να εναποθέτουμε τις ελπίδες μας σε αυτούς που υπόσχονται καλύτερη διαχείριση του καπιταλισμού.

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες δεν ξεχνάμε την 1η ΜΑΗ ως μέρα σύμβολο και έναυσμα συνέχισης και διαρκούς επανεκκίνησης στον αγώνα για την κατάργηση της εκμετάλλευσης και καταπίεσης ανθρώπου από άνθρωπο. Τιμούμε τους νεκρούς της εργατικής τάξης. Τους νεκρούς του Σικάγου, της πρώτης πρωτομαγιάς το 1924 στην πλατεία Κοτζιά στην Αθήνα, του Μάη του ’36 στην Θεσσαλονίκη, τους 200 εκτελεσθέντες κομμουνιστές της Καισαριανής την 1η Μάη του 1944.

Πώς φτάσαμε όμως από την απαγορευμένη Πρωτομαγιά του ΄24 που στοίχησε τη ζωή σε 1 εργάτη και είχε 12 τραυματίες και 100 συλληφθέντες, στις τελευταίες επετείους-φαρσοκωμωδία; Και πώς στην φετινή απαγορευμένη Πρωτομαγιά, για λόγους δήθεν δημόσιας υγείας; Η Εργατική Πρωτομαγιά δεν είναι κρατική γιορτή για να αποφασίζει η κυβέρνηση πότε θα πραγματοποιηθεί. Είναι απεργία, είναι παγκόσμια μέρα τιμής και αγώνα της εργατικής τάξης, κατακτήθηκε με αγώνες και αίμα και δεν μπορεί καμία κυβέρνηση να την μεταθέσει. Η επιλογή της κυβέρνησης της ΝΔ είναι χτυπώντας την 1η Μάη, να εξαπολύσει προληπτικά πυρά στους εργατικούς, λαϊκούς και νεολαιίστικους αγώνες της επόμενης μέρας, καθώς θέλει να ρίξει τα βάρη της οικονομικής κρίσης και της πανδημίας στις πλάτες των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων, σύμφωνα με τα συμφέροντα του κεφαλαίου και τις κατευθύνσεις της ΕΕ. Δεν είναι τυχαίο, πως και η «μεταφορά του εορτασμού» γίνεται ημέρα Σάββατο, για να περιοριστούν οι όποιες επιπτώσεις στην καπιταλιστική κερδοφορία. Το δήθεν ενδιαφέρον της κυβέρνησης για μη εξάπλωση της πανδημίας είναι υποκριτικό, όταν δεν ενισχύει αποφασιστικά τη δημόσια υγεία και δεν επιτάσσει τον ιδιωτικό τομέα υγείας, όταν δεν υποχρεώνει λήψη των απαραίτητων μέτρων στους χώρους εργασίας, κυρίως του ιδιωτικού τομέα, όπου εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι συνεχίζουν να παράγουν, υπό καθεστώς εκμετάλλευσης και ελλιπέστατων μέτρων υγιεινής και ασφάλειας. Πολύ περισσότερο όταν δύο ημέρες μετά αίρονται οι απαγορεύσεις στην κυκλοφορία και αρχίζει η άρση των περιορισμών στη λειτουργία καταστημάτων.

Σήμερα για άλλη μια φορά πρέπει να διατρανωθεί: το σύστημα της εκμετάλλευσης δεν διορθώνεται, μόνο ανατρέπεται! Μπορούμε να υψώσουμε το ανάστημά μας, να τους χαλάσουμε τα σχέδια, να οργανωθούμε, να πάρουμε τους αγώνες στα χέρια μας. Αντιστεκόμαστε συλλογικά σε κάθε χώρο δουλειάς, μαζικοποιούμε τα σωματεία, ενισχύουμε τα ταξικά σχήματα και δουλεύουμε για τον αποτελεσματικό συντονισμό τους. Στηρίζουμε παντού διακλαδικές επιτροπές αγώνα και αλληλεγγύης. Πολεμάμε τον εργοδοτικό  και κυβερνητικό συνδικαλισμό της προδοσίας, της συνθηκολόγησης και της ανάθεσης. Μόνο έτσι θα υπάρξει αποτελεσματική αντίσταση στην συντριπτική επίθεση. Μόνο έτσι θα ανοίξει ο δρόμος για μια μεγάλη εργατική αντεπίθεση. Μπροστά, στην πάλη μας, είναι τα συμφέροντα των εργαζομένων, των ελαστικά απασχολούμενων και των άνεργων και καθήκον η μάχη που πρέπει να δοθεί για την υπεράσπιση των εργασιακών και κοινωνικών δικαιωμάτων στην κατεύθυνση της διεύρυνσής τους, σύμφωνα με τις σύγχρονες κοινωνικές ανάγκες. Κανείς δεν πρόκειται να μας χαρίσει τίποτα. Ποτέ δεν μας χάρισαν άλλωστε. Η επίθεση κυβέρνησης και κεφαλαίου είναι συνολική και θίγει, όλα τα κομμάτια εργαζομένων. Απέναντι στην κλιμάκωση της αντεργατικής επίθεσης με αφορμή την πανδημία (απολύσεις, καταπάτηση ΣΣΕ, επέκταση ελαστικών εργασιακών σχέσεων, μειώσεις μισθών και ημερομισθίων, στέρηση συνδικαλιστικών και δημοκρατικών ελευθεριών), απέναντι στην προκλητική διαδικασία κατάθεσης και του αντιεκπαιδευτικού νομοσχεδίου που πλήττει καίρια το δημόσιο σχολείο, τα εργασιακά και μορφωτικά δικαιώματα αλλά και του περιβαλλοντοκτόνου νομοσχεδίου που ξεπουλά την φύση, ενώνουμε τη φωνή μας ταξικά και ενωτικά στα σωματεία του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.

Ταυτόχρονα, να καταστεί σαφές ότι για τις εργατικές κινητοποιήσεις, τον χαρακτήρα, τις μορφές πάλης, την έκταση (μαζικές ή συμβολικές), το περιεχόμενό τους υπεύθυνα και αποκλειστικά αρμόδια είναι τα συνδικάτα, οι εργαζόμενοι, τα συλλογικά τους όργανα και οι πρωτοβουλίες τους και κανείς άλλος. Θεωρούμε επικίνδυνες τις απόψεις που επιχειρούν στο όνομα της υγειονομικής κρίσης να οικοδομήσουν ένα ψευδεπίγραφο «εθνικής – ταξικής ομοψυχίας» και ενότητας για να υλοποιηθεί η εργοδοτική βαρβαρότητα και να ελαχιστοποιηθούν ή να «νομιμοποιηθούν» οι αντιστάσεις και οι εργατικοί αγώνες. Χαιρετίζουμε την απεργία διαρκείας που ξεκίνησε στις 23/4 ενάντια στις εκδικητικές, με χαρακτηριστικά συνδικαλιστικής δίωξης, απολύσεις, του Υπ. Μεταναστευτικής πολιτικής, των 17 συμβασιούχων και της προέδρου του σωματείου στην Υπηρεσία Ασύλου, για την ανανέωση των συμβάσεων τους και θα συμμετέχουμε στον αγώνα της δικαίωσή τους. Καλούμε τον Υπουργό Μηταράκη να μη σκεφτεί να καταφύγει στο γνωστό αντεργατικό οπλοστάσιο επιχειρώντας να βγάλουν την απεργία παράνομη γιατί θα είναι πρόκληση και αιτία πολέμου.

Διεκδικούμε/απαιτούμε:

  • Ανατροπή – Κατάργηση όλων των αντεργατικών – αντιλαϊκών μέτρων παλιών και νέων.  Μόνιμη σταθερή δουλειά για όλους, Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, πλήρη δικαιώματα για όλους/ες, αυξήσεις στους μισθούς. Να πληρώσει το κεφάλαιο και όχι οι εργαζόμενοι την κρίση.

  • Πλήρη καταβολή των μισθών με ευθύνη εργοδοσίας και κράτους. Κατάργηση όλων των αντεργατικών διατάξεων των ΠΝΠ. Απαγόρευση των απολύσεων. Να κηρυχτούν παράνομες όλες οι απολύσεις που έγιναν από 1η Μάρτη και οι αρνητικές μεταβολές στις συμβάσεις, στα ωράρια, στους μισθούς, στις εργασιακές σχέσεις.

  • Πρόσθετες άδειες με πλήρεις αποδοχές στους εργαζόμενους με χρόνια νοσήματα, που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες. Κανένας στην δουλειά χωρίς τα απαραίτητα μέτρα προστασίας και πλήρη καταβολή του μισθού και του μεροκάματου με ευθύνη της εργοδοσίας. Μέτρα προφύλαξης για όλο το λαό. Ειδικά μέτρα στα σχολεία και τους εργασιακούς χώρους.

  • Καμιά σκέψη για τη μείωση των συντάξεων, των μισθών στο δημόσιο και για την καταστρατήγηση των εργασιακών δικαιωμάτων και στο δημόσιο. Καμία ανοχή στον περιορισμό των πολιτικών και συνδικαλιστικών ελευθεριών. Άμεση απόσυρση του αντιεκπαιδευτικού και του αντιπεριβαλλοντικού νομοσχεδίου.

  • Για όσο διάστημα διαρκούν τα περιοριστικά μέτρα να υπάρχει απαλλαγή από τις χρεώσεις σε ρεύμα, επικοινωνία, νερό, φυσικό αέριο. Να μην γίνουν διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος, τηλεπικοινωνιών, νερού. Αναστολή πληρωμών για τους εργαζόμενους προς Δημόσιο, τράπεζες. Κατάργηση πλειστηριασμών κύριας κατοικίας και κατασχέσεων.

Την 1η Μάη απεργούμε και διαδηλώνουμε!

Καλούμε σε όλες τις συγκεντρώσεις και πορείες

για μια ανεξάρτητη ταξική Πρωτομαγιά!

29 Απρίλη του ΄20

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*