Αγώνας διάρκειας για σταθερή και μόνιμη εργασία για όλους! Κάτω το προσοντολόγιο της αλληλοσφαγής και των απολύσεων!

ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΕΙΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΔΕ

Αγώνας διάρκειας για σταθερή και μόνιμη εργασία για όλους!

Κάτω το προσοντολόγιο της αλληλοσφαγής και των απολύσεων!

Μετά τους μαζικούς κι αποφασιστικούς αγώνες για μόνιμους διορισμούς εκπαιδευτικών, που δόθηκαν το διάστημα 2018–19, οι κυβερνήσεις ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ υποχρεώθηκαν να ανακοινώσουν μόνιμους διορισμούς. Η ΝΔ, εν μέσω χριστουγεννιάτικων διακοπών, ανακοίνωσε προκηρύξεις, 1ΓΕ/2019 και 2ΓΕ/2019, για διορισμούς μονίμων εκπαιδευτικών των δύο βαθμίδων στη Γενική Εκπαίδευση. Η κυβέρνηση κινείται στο ίδιο μήκος κύματος με την προηγούμενη του ΣΥΡΙΖΑ που τα περυσινά Χριστούγεννα ανακοίνωνε το περιβόητο προσοντολόγιο που ψηφίστηκε με τον ν.4589/19. Η εφαρμογή του υπακούει στις ντιρεκτίβες της ΕΕ και του ΟΟΣΑ και εντάσσεται στο γενικότερο κάδρο της κυβερνητικής πολιτικής, είναι σκληρή και τιμωρητική  αξιολόγηση με στόχο να περάσει σε όλη την εκπαίδευση και να αλλάξει συνολικά τις εργασιακές σχέσεις και το ίδιο το σχολείο. Είναι ο δούρειος ίππος για την εφαρμογή της αξιολόγησης σε σχολεία και εκπαιδευτικούς, αλλάζοντας το DNA της εκπαίδευσης.

Όλοι οι διορισμοί που αφορούν α/βάθμια και β/βάθμια, πρόκειται να γίνουν με το προσοντολόγιο που ακυρώνει το πτυχίο το οποίο πρέπει να είναι το αποκλειστικό εφόδιο για την εργασία και τον διορισμό, κι ακόμη ακυρώνει ουσιαστικά την προϋπηρεσία που έχουν οι συνάδελφοι αναπληρωτές. Αποτελεί μια αντιδραστική και νεοφιλελεύθερη επιλογή για τον τρόπο πρόσληψης και πραγματικότητα απόλυσης των εκπαιδευτικών, μέσω ενός συστήματος μοριοδότησης όλων των «προσόντων» που μπορούν να συγκεντρωθούν στην άγρια αρένα ενός κόσμου που μας θέλει μετρήσιμους και ανταγωνιστικούς, «επενδυτές, τζογαδόρους» και πωλητές της μόρφωσής μας και των ίδιων των εαυτών μας με τα σεμινάρια, πτυχία, μεταπτυχιακά, διδακτορικά, γλώσσες, υπολογιστές, οικογένεια, παιδιά!… Ακυρώνεται το πτυχίο ως αποκλειστικό εφόδιο για την εργασία και μετατρέπεται σε κουρελόχαρτο.

Σ΄αυτή την αρένα ο καθένας καθίσταται υπεύθυνος και υπαίτιος για την εργασιακή του «τύχη» και σε καμία περίπτωση δεν ευθύνεται το κράτος, η κυβέρνηση, η ΕΕ που έχουν μηδενίσει εδώ και 10 συναπτά έτη τους μόνιμους διορισμούς στην εκπαίδευση. Μέσα από το προσοντολόγιο η μόνιμη και σταθερή εργασία παύει να είναι συλλογικό δικαίωμα και υποχρέωση του κράτους να την παρέχει, ήδη αμφισβητείται με τους δεκάδες χιλιάδες αναπληρωτές (τείνει 1 στους 5 στη β/θμια), και οδηγεί στην άρση της μονιμότητας στο δημόσιο σχολείο, σπάει τη μοναδικότητα της ειδικότητας στο διορισμό και στην εκπαιδευτική διαδικασία.

Την ίδια στιγμή οι χιλιάδες εκπαιδευτικοί με χρόνια προϋπηρεσίας, που έχουν διδάξει σε κάθε γωνιά της Ελλάδας, γίνονται θύματα της ριζικής ανακατάταξης, που θα συμβεί και στους πίνακες της Γενικής, όπως συνέβη και στους πίνακες της Ειδικής. Απειλούνται με απόλυση ή με βίαιη αλλαγή της ζωής τους, καθώς το ΥΠΑΙΘ αντί να τους διορίσει μόνιμα μετά από χρόνια εργασίας, τους τιμωρεί επειδή εργάζονταν (!) αντί να πληρώνουν για κάθε είδους μετρήσιμες δεξιότητες, που ίσως τους βοηθήσουν να εργαστούν. Το προσοντολόγιο δεν αλλάζει μόνο τη σειρά στους πίνακες, αλλά θα δημιουργήσει, όπως και σε άλλες περιπτώσεις στο παρελθόν, κι άλλους πίνακες, σε αντίθεση με την αναγκαιότητα ενός και μόνο εναίου πίνακα που διαμορφώνεται με διαφάνεια και αντικειμενικότητα για όλους με βάση τον χρόνο κτήσης πτυχίου και τη συνολική προϋπηρεσία.

Να σημειώσουμε ότι είναι σε εξέλιξη οι πρώτες άμεσες απολύσεις, καθώς τους πίνακες συνοδεύουν οι απορριπτέοι από αυτούς. Γιατί στον «νέο κόσμο» του άκρατου ανταγωνισμού και της ανθρωποφαγίας τιμωρείσαι όχι μόνο για λάθος «επενδυτικές επιλογές του μορφωτικού σου κεφαλαίου», αλλά και για «απροσεξία» στη συμπλήρωση των στοιχείων εξαιτίας των ασαφειών του συστήματος. Έτσι, απορρίπτονται και απολύονται χιλιάδες εκπαιδευτικοί, που δεν ενδιαφέρουν την ηγεσία και τους γραφειοκράτες σε ΥΠΑΙΘ και ΑΣΕΠ, αφού περιμένουν στρατιές ανέργων για να πάρουν τις θέσεις των απορριπτέων – απολυμένων!

Την ίδια στιγμή οι 4.500 διορισμοί στην Ειδική δεν επαρκούν καθόλου για να καλύψουν τις πραγματικές ανάγκες. Αποτελούν εμπαιγμό τόσο για τους εκπαιδευτικούς όσο και για τους μαθητές και τους γονείς, καθώς ο αριθμός των εκπαιδευτικών στην Ειδική ξεπερνά τους 16.000. Οι συγκεκριμένοι διορισμοί χρησιμοποιούνται πρώτα για να περάσει οριστικά το προσοντολόγιο και η αξιολόγηση των εκπαιδευτικών, ενώ χιλιάδες συνάδελφοι, που έχουν οργώσει τη χώρα για μια θέση ελαστικής εργασίας, θα συνεχίσουν να είναι σε λίστες αναπληρωτών, αλλά σε χειρότερες συνθήκες, αν και έχουν μεγάλη προϋπηρεσία. Τέλος, απουσιάζουν κι απαξιώνονται κλάδοι και ειδικότητες που αποτελούν οργανικό κομμάτι του σχολείου.

Όλα αυτά  τα δεδομένα αποδεικνύουν ότι την επόμενη 3τία ίσως έχουμε 15.000 προσλήψεις, όταν και εάν γίνουν, και ενώ οι ανάγκες υπολογίζονται στις τουλάχιστον 40.000, αλλά πρώτα και κύρια έχουμε απολύσεις αναπληρωτών. Αν εφαρμοστεί το προσοντολόγιο και στη Γενική, δυστυχώς θα αποκαλυφθεί πλήρως το κανιβαλικό του πρόσωπο γιατί οι ανατροπές των πινάκων στις επόμενες προσλήψεις αναπληρωτών θα είναι κατά πολύ μεγαλύτερες από την Ειδική. Αν δεν ανατραπεί ο ν. 4589/19, οι πίνακες αυτοί θα σημαδέψουν την επόμενη εποχή αναπλήρωσης που θα γίνεται με τον εξής βάρβαρο τρόπο: ο καθένας θα τρέχει να πάρει με το αζημίωτο όσα περισσότερα χαρτιά μπορεί, που ποτέ δεν θα φτάνουν, για να αναμετρηθεί με τους άλλους για μια θέση επισφάλειας που δεν θα ξέρει αν θα την έχει την επόμενη χρονιά,  ενώ οι πίνακες θα κλειδώνουν για 3 τουλάχιστον χρόνια! Επίσης θα πρέπει να σταματήσει το καθεστώς των διετών κι άλλων ποινών στους αναπληρωτές που αδυνατούν να παρουσιαστούν στα σχολεία πρόσληψής τους.

Όμως, σε πείσμα των καιρών θα είμαστε όλοι και όλες και στο σχολείο και στους δρόμους του αγώνα!

Θα πάμε κόντρα στην «κανονικότητα» που προωθούν κυβερνήσεις, κεφάλαιο, ΣΕΒ, ΟΟΣΑ, ΕΕ και ο νεοφιλελεύθερος εσμός των ΜΜΕ. Κόντρα στον αποκλεισμό που επιβάλλουν στο όνομα της «αριστείας» και της «αξιοκρατίας», κόντρα στο τσάκισμα κάθε συλλογικού δικαιώματος, διεκδίκησης και προοπτικής, κόντρα και στην καταστολή σε οτιδήποτε δε χωράει στο αφήγημα της «ανάπτυξης» σύμφωνα με τον πρωθυπουργό Μητσοτάκη.

Καλούμε το σύνολο των συναδέλφων μας, μονίμων και αναπληρωτών, να μην παίξουν το παιχνίδι της διάσπασης και της ανθρωποφαγίας. Με επίγνωση των κοινών εργασιακών και ταξικών συμφερόντων μας και του κοινωνικού μας ρόλου, να σταθούμε ο ένας δίπλα στον άλλον! Στο δρόμο του Μάρτη του ΄18 και του Γενάρη του ΄19, να μη μετρηθούμε σε λίστες ανταγωνισμού με μόρια και προσόντα αλλά να αναμετρηθούμε, στους δρόμους των συλλογικών αγώνων, με αυτούς που προσπαθούν συνεχώς να εξαφανίσουν τα όνειρά μας, τις ζωές μας, τα εργασιακά μας δικαιώματα, τα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών μας και τη δημόσια εκπαίδευση. Δεν θα παζαρέψουμε κανένα συνάδελφο/ισσα! Στα πλαστά διλήμματα του υπουργείου Παιδείας και της κυβέρνησης, το εκπαιδευτικό κίνημα οφείλει να απαντήσει αποφασιστικά ότι στα δημόσια σχολεία χωράνε όλοι, και οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές! Ακόμη σήμερα στη β/θμια υπάρχουν 1.000 κενά. Αυτό που απαιτείται τώρα είναι οι μαζικοί μόνιμοι διορισμοί, ώστε να καλυφθούν άμεσα όλες οι πραγματικές ανάγκες σε όλα τα σχολεία και σε όλες τις βαθμίδες τις εκπαίδευσης. Ενιαίος Πανεκπαιδευτικός αγώνας για μαζικούς μόνιμους διορισμούς.

  • Μόνιμοι και αναπληρωτές συμμετέχουμε σε Συνελεύσεις Αγώνα και Συσκέψεις Συντονισμού για την από κοινού οργάνωση και υλοποίηση των επόμενων αγωνιστικών βημάτων.

  • Καλούμε ΕΛΜΕ και ΣΕΠΕ και τις συλλογικότητες των αναπληρωτών να οργανώσουν τις επόμενες κινητοποιήσεις.

  • Καλούμε τα ΔΣ των ΟΛΜΕ- ΔΟΕ να προκηρύξουν άμεσα απεργιακές κινητοποιήσεις.

Χρειάζεται ένας συνολικός σχεδιασμός σύγκρουσης με τις πολιτικές που αναπαράγουν την αδιοριστία και το σχολείο των περικοπών και στοχεύουν στην παιδεία για λίγους και εκλεκτούς, το σχολείο των ταξικών φραγμών. Με παρεμβάσεις και κινητοποιήσεις σε Διευθύνσεις, Περιφέρειες και στο Υπουργείο να προετοιμάσουμε απεργιακά βήματα με προτεινόμενη πανεκπαιδευτική απεργία την Παρασκευή 31/1.

Να ΚΑΤΑΡΓΗΘΕΙ το προσοντολόγιο – έκτρωμα (ν. 4589/19)

Μαζικοί μόνιμοι διορισμοί εκπαιδευτικών τώρα!

Ίσα εργασιακά και συνδικαλιστικά δικαιώματα για μόνιμους και αναπληρωτές, δωρεάν σίτιση, στέγαση, μετακίνηση στις νησιωτικές και απομακρυσμένες περοχές.

Άμεση μονιμοποίηση όλων των αναπληρωτών αποκλειστικά

με το πτυχίο και όλη την προϋπηρεσία!

 

8/1/2020

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*