ΑΝΤΙΠΟΛΕΜΙΚΑ-ΑΝΤΙΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΑ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΠΟΜΠΕΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 5 ΟΚΤΩΒΡΗ

ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΕΙΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΔΕ

Έξω οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ! Αυτός ο τόπος να πάψει να είναι πολεμικό ορμητήριο των Αμερικανών!

  • ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 12.00 ΑΓΑΛΜΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

  • ΑΘΗΝΑ 12.00 ΠΡΟΠΥΛΑΙΑ

Mε ύφος και εξουσίες πλανητάρχη και αρχηγού του πολέμου καταφθάνει τις επόμενες μέρες στην Ν.Α. Ευρώπη ο υπουργός εξωτερικών των ΗΠΑ Πομπέο. Με τα χέρια βαμμένα στο αίμα των λαών της ευρύτερης περιοχής οι ιμπεριαλιστές θα επικυρώσουν την ομοθυμία του σάπιου πολιτικού συστήματος σε γονυκλισίες και συμφωνίες και θα επιδιώξουν συναίνεση και συμμετοχή σε νέες ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, περιφερειακές εντάσεις, χωρίς να ξεχνάνε τις επενδυτικές ευκαιρίες-παραγγελίες για τις εταιρείες τους σε κάθε επίπεδο. Η επίσκεψή του στην Αθήνα θα ακολουθήσει περιοδεία με επαφές σε Ιταλία (όπου θα έχει ιδιωτική συνάντηση με τον Πάπα Φραγκίσκο) και στα Βαλκάνια.

Σε συνέχεια μιας προαποφασισμένης πορείας, που ξεκίνησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, μετά τη συνάντηση Τσίπρα – Τραμπ και επικύρωσε πρόσφατα ο Μητσοτάκης στις ΗΠΑ, θα εγκαινιάσει τη δεύτερη φάση του λεγόμενου «Στρατηγικού Διαλόγου» Ελλάδας – ΗΠΑ, με τίτλο: «Περιφερειακή Συνεργασία, Άμυνα και Ασφάλεια, Κράτος Δικαίου και Αντιτρομοκρατία, Εμπόριο και Επενδύσεις, Ενεργειακή Συνεργασία και Επαφές των Πολιτών», όπου το πρωτεύον είναι η ανανέωση και διεύρυνση της «Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας» του 1990. Στόχος τους να προσαρμοστεί στις σημερινές ανάγκες του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε., μεταφέροντας στη χώρα μας μεγάλους κινδύνους, σε συνθήκες που οι ενδοϊμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί οξύνονται στα Βαλκάνια και στους δρόμους του Πετρελαίου, Περσικό κλπ. Έμφαση δίνουν στην ανανέωση της σύμβασης για χρήση της Βάσης της Σούδας, τη συνεχιζόμενη χρήση της Λάρισας για αποστολές αμερικανικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών (drones κ.ά.), τη χρήση του λιμανιού Αλεξανδρούπολης, που προορίζεται και για βάση ελικοπτέρων. Ταυτόχρονα τα πολεμικά πλοία του ΝΑΤΟ αλωνίζουν το Αιγαίο -και για να εμποδίσουν τις προσφυγικές ροές, αλλά κύρια για πολεμική ετοιμότητα-, επίκειται αναβάθμιση της Ανδραβίδας και του Άραξου, νέα βάση στη Σύρο κλπ. Τα σχέδια πολεμικής προετοιμασίας συνδέονται βεβαίως και με τη διεύρυνση των αμερικανικών μπίζνες στην Ελλάδα, ειδικότερα στους κλάδους της Ενέργειας, της ναυπηγοεπισκευής, της διαμετακόμισης, της ιδιωτικοποίησης λιμένων. Έχει σημασία ότι οι νέες συμφωνίες για τις Βάσεις θα είναι άπαξ και δεν θα ανανεώνονται κάθε χρόνο.

Η αύξηση των εντάσεων, των επεισοδίων που αποδίδονται στο Ιράν, της κινητικότητας αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων στον Περσικό και των συνεχών αμερικανικών απειλών, πολλαπλασιάζουν τους κινδύνους για πολεμική σύρραξη, που θα οδηγήσει σε ανάφλεξη στην ευρύτερη Μέση Ανατολή. Αρχή φόρμας

Οι αιτίες για τη νέα κλιμάκωση της έντασης στον Περσικό σχετίζονται με πηγές, αγωγούς, εγκαταστάσεις και δρόμους μεταφοράς ενέργειας στρατηγικής σημασίας και με τις σφαίρες επιρροής μεταξύ των ανταγωνιστικών ιμπεριαλιστικών δυνάμεων. Το σκηνικό για κλιμάκωση της πίεσης στο Ιράν, χτίστηκε με δηλώσεις των Αμερικανών υπουργών Εξωτερικών, Πομπέο, και Άμυνας, Μαρκ Έσπερ, πως στις επιθέσεις στην Aramco στην Σ. Αραβία χρησιμοποιήθηκαν ιρανικά όπλα.

Η κυβέρνηση της ΝΔ συνεχίζει την προσήλωση στη διεκπεραίωση των αμερικανικών προσταγών του   προσωπικού της χώρας μας, με τη σύμπραξή της στους επιθετικούς σχεδιασμούς των ΗΠΑ. Γι’ αυτό οι «έπαινοι», τα «συγχαρητήρια» και η «στήριξη» που έχει εισπράξει από τον Τραμπ και τον πρέσβη Πάιατ, που οργώνει την Ελλάδα και «αξιολογεί  και σχεδιάζει» το μέλλον της. Γη, θάλασσες και αέρας στους φονιάδες των λαών…Η κυβέρνηση της ΝΔ υιοθετεί την ιμπεριαλιστική προπαγάνδα για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, ευθυγραμμίζεται πλήρως και είναι έτοιμη να συνδράμει τις ΗΠΑ. Όπως και όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις που μετέτρεψαν τη χώρα μας σε προκεχωρημένο πολεμικό ορμητήριο των ΗΠΑ και στήριξαν τις επιθετικές επιδρομές κατά των λαών της Σερβίας, του Αφγανιστάν, του Ιράκ, της Λιβύης.

Η πολιτική των ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και του υπόλοιπου πολιτικού κατεστημένου δεν αφήνει αμφιβολία ότι η καθεστωτική πολιτική, με τη συνεχή εμπλοκή στα ευρωΝΑΤΟικά σχέδια και τους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς, συνεχίζεται και εγγυάται πάνω απ’ όλα το συμφέρον της άρχουσας τάξης, που επιδιώκει την αναβάθμισή της στην περιοχή. Καλούν λοιπόν σε «εθνική ενότητα» για την παραπέρα ανάπτυξη των σχέσεων με τις ΗΠΑ και τον εξωραϊσμό της εγκληματικής τους πολιτικής. Είναι επίσης καθοριστικός ο ρόλος των ΗΠΑ στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και σε σχέση με τον Άξονα Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ-Αιγύπτου, που είναι υπό την κηδεμονία των ΗΠΑ και προσπαθούν να εκμεταλλευτούν τα υποθαλάσσια ενεργειακά κοιτάσματα της Ν.Α. Μεσογείου, χωρίς να διστάζουν μπροστά στις απειλές για την ειρήνη, τους κινδύνους για το περιβάλλον και την λεηλασία των φυσικών πόρων.

Επιβάλλοντας κλίμα «συναίνεσης» και ομοθυμίας και ενώ συνεχίζονται οι αντιλαϊκές αντικοινωνικές πολιτικές σε όλα τα επίπεδα (αντισυνδικαλιστικός νόμος, κατάργηση κλαδικών συμβάσεων, ασύλου, εκδίωξη προσφύγων κλπ.), επιδίωξή τους είναι να πείσουν τους εργαζόμενους ότι ταυτίζονται με τα συμφέροντα των ιμπεριαλιστών-καπιταλιστών, να περάσουν ως μονόδρομο την ιμπεριαλιστική εμπλοκή, που μετατρέπει τη χώρα σε ένα τεράστιο νατοϊκό αεροπλανοφόρο. Αλλά και να επιβάλουν μηδενικές λαϊκές αντιδράσεις, να χειραγωγήσουν και να απαγορέψουν εκ των προτέρων τη μαχητική αντίδραση του αντιπολεμικού – αντιιμπεριαλιστικού κινήματος.

Ο Πομπέο θα συνοδεύεται στην Ελλάδα από σειρά στελεχών που θα επισκεφθούν υπουργεία,  για να ευοδωθούν αντίστοιχοι σχεδιασμοί. Καθώς στην Αθήνα θα βρεθεί και η Μαρί Ρόις, υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδια για την Παιδεία και τον Πολιτισμό, το ΥΠΑΙΘ κάνει μια κίνηση υποτελούς «αβροφροσύνης», θυμίζοντας μας την αντίστοιχη πορεία της πολιτικής του ηγεσίας. Προωθεί στα σχολεία το «εκπαιδευτικό» πρόγραμμα FLEX, με ετήσιες υποτροφίες στις ΗΠΑ για μαθητές γ΄ γυμνασίου και α΄ λυκείου, ώστε να εξασφαλίσουν από τις μικρές ηλικίες την αποδοχή στην βαρβαρότητα του αμερικανικού ιμπεριαλισμού.

Οι ιμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί στη Μέση Ανατολή γενικότερα και την Ανατολική Μεσόγειο, η συγκέντρωση ισχυρών στρατιωτικών δυνάμεων και η απειλή ενός νέου πολέμου, σε συνδυασμό με τις εξελίξεις στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και τα Βαλκάνια, απαιτούν την ανάπτυξη ενός αντιπολεμικού – αντιιμπεριαλιστικού κινήματος. Στην πολιτική εξάρτησης της οικονομικής ολιγαρχίας με τις ΗΠΑ και την ΕΕ, στο θράσος των εγχώριων κυβερνήσεων να παρουσιάζουν την υποτέλειά τους ως επιτυχία της εξωτερικής πολιτικής, να αντιτάξουμε την πολιτική της σθεναρής εναντίωσης στον ιμπεριαλισμό και τα προτάγματά του, την πολιτική της κοινωνικής και λαϊκής απελευθέρωσης, τη φιλία των λαών.

Καλούμε όλες και όλους τους συναδέλφους και τα εκπαιδευτικά σωματεία να καταδικάσουν την επίσκεψη του αρχιγερακιού Πομπέο και να συμμετέχουν στις αντιπολεμικά και αντιιμπεριαλιστικά συλλαλητήρια στις 5 Οκτώβρη.

Να μην υπογραφούν οι νέες συμφωνίες για τις Βάσεις!

Να κλείσουν όλες οι Βάσεις!

Καμιά εμπλοκή στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις!

Αυτός ο τόπος να πάψει να είναι πολεμικό ορμητήριο των Αμερικανών!

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*