Ο οδοστρωτήρας της κυβέρνησης Μητσοτάκη συνθλίβει εργατικά και κοινωνικά δικαιώματα! Αξιοπρέπεια, Αγώνας, Αλληλεγγύη, Ανατροπή!

ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΕΙΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΔΕ

Ο οδοστρωτήρας της κυβέρνησης Μητσοτάκη συνθλίβει εργατικά και κοινωνικά δικαιώματα!

Αξιοπρέπεια, Αγώνας, Αλληλεγγύη, Ανατροπή!

Η κυβέρνηση της ΝΔ, παίρνοντας την σκυτάλη των αντιλαϊκών πολιτικών από το ΣΥΡΙΖΑ, προχωράει προγράμματα ιδιωτικοποιήσεων των πάντων, εκμεταλλευόμενη το χαρτοφυλάκιο του ΤΑΙΠΕΔ, σύμφωνα με τις επιταγές των αφεντικών της σε Ευρωπαϊκή Ένωση, ΟΟΣΑ, ΗΠΑ. Εκτός από τις αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ, για μια μαζική στροφή στους ιδιώτες «παρόχους» και την συνολική ιδιωτικοποίησή της, με την ίδια μέθοδο, προωθείται η ιδιωτικοποίηση του νερού, που χαρακτηρίζεται από γνωστά παπαγαλάκια «απαράδεκτα φθηνό». Έπονται τα ΕΛΠΕ με το Λάτση σε μιας μορφής συναλλαγή για να προχωρήσει το Ελληνικό, προχωρά η καταστροφή στις Σκουριές, η καύση και τα ΣΔΙΤ στα απορρίμματα, ενώ ταυτόχρονα θα πολλαπλασιάζονται τα φαινόμενα τύπου Thomas Cook.

Την ίδια ώρα προχωρεί το δόγμα «νόμος και τάξη», οξύνονται ταχύτατα οι αντιμεταναστευτικές πολιτικές και η σκλήρυνση της πολιτικής ασύλου, που θωρακίζουν τα σύνορα της Ευρώπης – φρούριο και επιβάλλουν, με ένα μίγμα εθνικισμού και ρατσισμού, κλειστά σύνορα στον Έβρο, πνιγμένους στο Αιγαίο, βίαιες εκκαθαρίσεις προσφύγων από το κέντρο της Αθήνας, στοίβαγμα στα στρατόπεδα – κρατητήρια και επερχόμενες απελάσεις.

Η Ε.Ε. και ο ΟΟΣΑ με τα σύμφωνα σταθερότητας, τα διαρκή μνημόνια, τα ματωμένα πλεονάσματα και τα πάγια προγράμματα λιτότητας επιβάλλουν τις συνεχείς περικοπές, τους αυτόματους κόφτες, με τελικό στόχο την περαιτέρω ιδιωτικοποίηση σε Παιδεία, Υγεία, Ασφάλιση και στον πλούτο της χώρας. Αν και οι αριθμοί των αιματηρών οικονομικών πολιτικών εμφανίζονται από την κυρίαρχη πολιτική ως μονόδρομος, που εμπορεύονται τα αστικά κόμματα με δήθεν φιλολαϊκές πολιτικές, οι κυβερνήσεις δεν απαντάνε στο ερώτημα: γιατί δεν χρησιμοποιούν το πλεόνασμα του προϋπολογισμού, όπως και το μαξιλάρι 37δις του ΣΥΡΙΖΑ για να καλύψουν άμεσες κοινωνικές ανάγκες (αναπληρωτές, μόνιμοι διορισμοί, δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη κ.α.) και κάνουν στις τράπεζες και στους ιδιώτες επενδυτές δώρα βγαλμένα από το αίμα της κοινωνίας;

H υπoχρηματοδότηση στην εκπαίδευση, με 2,87% για φέτος του κρατικού προϋπολογισμού και με συνολική μείωση 26,6% από το 2009, έχει τραγικές συνέπειες στις υποδομές, στα υλικοτεχνικά μέσα, στα εργαστήρια, στα κτιριακά, στην θέρμανση και στην μη εφαρμογή πολιτικών πρόληψης, συντήρησης, αντισεισμικής προστασίας κλπ. Απόδειξη ο πρόσφατος σεισμός στην Αττική, όπου συνολικά το κράτος βρέθηκε πίσω από τα γεγονότα και σχολεία δεν άνοιξαν στις 11 Σεπτέμβρη.

Στο δρόμο για το «σχολείο της αγοράς», επίκεινται νέες αλλαγές σε αντιδραστική κατεύθυνση: το «Νέο Λύκειο» των λίγων κι εκλεκτών σε εφαρμογή, με συντηρητικές αναδιπλώσεις στα γνωστικά περιεχόμενα (Ιστορία, Θρησκευτικά), με εθνικό απολυτήριο, διπλές εξετάσεις στο τέλος της Γ ΄Λυκείου, τράπεζα θεμάτων, η αυτοαξιολόγηση σχολικής μονάδας με προγραμματισμό και αποτίμηση του εκπαιδευτικού έργου, η αξιολόγηση του εκπαιδευτικού, το ΕΠΑΛ της μαθητείας και της φτηνής κατάρτισης, οι αλλαγές στις εκπαιδευτικές δομές, στην επιλογή στελεχών, με τον μανδύα της «αριστείας» στην αλλαγή του θεσμικού πλαισίου και καθιέρωση ενός πειραματικού ή πρότυπου ανά νομό ή διεύθυνση… για να γίνει το ρουσφέτι πιο επιστημονικό!  Παράλληλα η ενίσχυση των ταξικών φραγμών στη Β/βάθμια και η επιδιωκόμενη μεγάλη μείωση των εισακτέων στα ΑΕΙ (βάση του 10 κλπ), θα συνδυαστεί, μετά την κατάργηση του ασύλου, με νομοθετήματα για το Πανεπιστήμιο – επιχείρηση.

Από την Α΄ φάση προσλήψεων αναπληρωτών έμειναν ακάλυπτα 2895 λειτουργικά κενά Γενικών Ειδικοτήτων στην Β/θμια. Σε αυτά πρέπει να προστεθούν τα κενά στα Μουσικά-Καλλιτεχνικά Σχολεία και τα 1500 κενά στην Ειδική Αγωγή (ΣΜΕΑΕ-ΤΕ-Παράλληλη Στήριξη). Δεν διατέθηκαν 950 πιστώσεις για προσλήψεις ειδικής μέσω ΕΣΠΑ. Υπάρχουν επίσης συνολικά 4032 λειτουργικά κενά στην Α/θμια, όπου περίπου 1000 αφορούν τις κοινές ειδικότητες. Οι 20.558 προσλήψεις της Α΄ φάσης σε Α/θμια και Β/θμια, με κάλυψη περίπου 30% στη Β/θμια, δεν ήταν αρκετές για να δικαιολογήσουν την «κανονικότητα» στις σχολικές μονάδες που επικοινωνιακά παρουσίασε το ΥΠΑΙΘ. Τα κενά Γενικής στη Β/θμια ξεπερνούν το 63% και στα μουσικά-καλλιτεχνικά σχολεία έγιναν μηδέν (0) προσλήψεις. Να σημειωθεί ότι οι προσλήψεις  Γενικής γίνονται με πιστώσεις του κρατικού προϋπολογισμού και του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων και όχι μέσω ΕΣΠΑ.

Σήμερα τα κενά στη Β/θμια είναι 3800 γενικής και συνολικά 10.000. Στις γενικές ειδικότητες προσλαμβάνονται 5.500 αναπληρωτές κάθε χρόνο και μέχρι τώρα προσλήφθηκαν 1719 αναπληρωτές από τον προϋπολογισμό, για όλη την Β/βάθμια (γυμνάσια/λύκεια/ΕΠΑΛ) και 2648 για Ε.Α. Το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων έχει ανώτατο όριο 2.300 προσλήψεις (για Α/θμια και Β/θμια). Επομένως βγαίνει το συμπέρασμα ότι τα κενά γενικών ειδικοτήτων μετά την Β΄ φάση προσλήψεων αναπληρωτών θα είναι κατά πολύ περισσότερα από 1500. Στην πραγματικότητα μιλάμε για χιλιάδες κενά, που πάντα παραμένουν μέχρι τα Χριστούγεννα, με αποτέλεσμα από διάφορες περιοχές της Ελλάδας να φτάνουν διαμαρτυρίες για ελλείψεις ακόμα και στα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα σε ΓΕΛ-ΕΠΑΛ, δηλαδή μαθητές θα δώσουν πανελλαδικές χωρίς να διδάσκονται τα μαθήματα αυτά στο σχολείο.

Η καθυστέρηση στους διορισμούς ειδικής αγωγής, η ανυπαρξία μόνιμων διορισμών σχεδόν για 10 χρόνια, η επιβολή της ευέλικτης εργασίας και στην εκπαίδευση είναι στο πλαίσιο της παιδείας των περικοπών. Τα κενά ξεπερνούν τις 36.000, αν στις συνταξιοδοτήσεις και τους ελάχιστους διορισμούς (δικαστικές αποφάσεις κλπ.), προστεθούν τα πάγια οργανικά κενά που καλύπτουν οι αναπληρωτές σε Α/θμια και Β/θμια. Όμως τα κενά αυτά υπολογίζονται με το αυξημένο ωράριο από το ’13, τις χαμένες ώρες των εργαστηρίων φυσικής και Η/Υ, χωρίς τους 20 μαθητές ανά τμήμα γενικής, 15 στις Ομάδες Προσανατολισμού 10, στα εργαστήρια και χωρίς τον δάσκαλο του ολοήμερου στα δημοτικά που ζητάμε να επανέλθουν και να ισχύσουν. Επομένως τα πραγματικά κενά εκπαιδευτικών είναι γύρω στις 40.000. Είναι ζήτημα ζωής ή πλήρους μαρασμού για τα σχολεία η άμεση πραγματοποίηση μαζικών μόνιμων διορισμών αποκλειστικά με το πτυχίο και την προϋπηρεσία και η κατάργηση κάθε προσοντολογίου και αξιολόγησης. Σ΄αυτή την κατεύθυνση απαιτούμε άμεσο χρονοδιάγραμμα μονίμων διορισμών και απαρέγκλιτη υλοποίησή του από κάθε κυβέρνηση.

Ενώ πραγματικές αυξήσεις στους μισθούς έχουν να δοθούν 12 χρόνια, μετά και τις μειώσεις των μνημονίων και τις αλχημείες του ΣΥΡΙΖΑ με το νέο ενιαίο μισθολόγιο, τις αυξομειώσεις των εισφορών, αλλά κυρίως με την υπερφορολόγηση και τις αυξήσεις στο κόστος της καθημερινής διαβίωσης για μια μέση οικογένεια, γίνεται κατανοητό ότι φτάσαμε σε μισθούς πείνας για τους περισσότερους εκπαιδευτικούς και είναι ώριμο τα αίτημα για μεγάλες αυξήσεις, συμπεριλαμβανομένης της αναπλήρωσης 13ου και 14ου μισθού και της επαναφοράς του ενός ΜΚ, γιατί κανείς δεν μπορεί να ζήσει με λιγότερα από 1000 ευρώ.

Με το «Αναπτυξιακό πολυνομοσχέδιο» επιχειρείται εργοδοτικός, κυβερνητικός και κρατικός έλεγχος και φακέλωμα των Σωματείων και των εργαζομένων, κατάργηση του δικαιώματος της απεργίας με την ηλεκτρονική ψηφοφορία, υπονόμευση των ΣΣΕ και κυρίως των κλαδικών, ενίσχυση των ελαστικών σχέσεων εργασίας, της εκ περιτροπής εργασίας, χωρίς τήρηση στοιχειωδών περιβαλλοντικών κανόνων, δημιουργία ειδικών οικονομικών ζωνών, μαζικές απολύσεις, όταν οι εργοδότες αργούν δύο μήνες να πληρώσουν (!) και πλήρης ασυδοσία στη λειτουργία των επιχειρήσεων απέναντι στους εργαζόμενους.

Με τις αλλαγές που επέφερε ο νόμος Κατρούγκαλου στην σύνταξη και στην ασφάλιση, κυρίως με την αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης στα 67 χρόνια ή 40 χρόνια εργασίας, μείωσε επιπλέον τις συντάξεις με την κατάργηση του ΕΚΑΣ, καθιέρωσε την λεγόμενη εθνική σύνταξη των 384 ευρώ, έκρυψε μέχρι νεωτέρας τις μεγάλες περικοπές με την «προσωπική διαφορά» κι έδωσε την καλύτερη πάσα στους νεοφιλελεύθερους μάγους της ΝΔ να ετοιμάζουν ιδιωτικοποίηση της επικουρικής, μείωση των εισφορών από το καλοκαίρι του ΄20, που θα επιφέρουν νέες μειώσεις στους ήδη συνταξιούχους, μετατροπή της σύνταξης σε επίδομα για τους νέους συνταξιούχους και οριστική εξαφάνιση της σύνταξης για τους νεοεισερχόμενους στην εργασία. Ήδη ετοιμάζονται τα κοράκια της «αυτορρυθμιζόμενης ελεύθερης αγοράς» για νέες ρεμούλες με τις εισφορές των ασφαλισμένων, πάντα με το ιδεολογικό άλλοθι της «ελεύθερης επιλογής».

Το εργατικό κι εκπαιδευτικό κίνημα σε κρίσιμη καμπή!

Αυτή η συνολική επίθεση της ΝΔ βρίσκει και το δημόσιο σχολείο σε κατάσταση κρίσης και υποβάθμισης, λόγω και της αντιεκπαιδευτικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ και της επιβολής του εκπαιδευτικού Μνημονίου κυβερνήσεων – ΕΕ – ΟΟΣΑ. Η απάντηση των εργαζομένων συνολικά και του κλάδου ειδικότερα, δεν ανταποκρίνεται στη σφοδρότητα της επίθεσης. Τεράστιες είναι οι ευθύνες της συνδικαλιστικής γραφειοκρατίας, με ανοιχτά εχθρική τη στάση της ΓΣΕΕ. Η ΑΔΕΔΥ, ενώ γνώριζε εδώ και καιρό για την κατάθεση του αντεργατικού-αντισυνδικαλιστικού νομοσχεδίου, δεν ενημέρωσε τους εργαζόμενους και με καθυστέρηση προκήρυξε απεργία στις 24/9. Την ίδια στάση κράτησε και η ΟΛΜΕ, παρακολουθητική πάντα στην ΑΔΕΔΥ.

Σήμερα λοιπόν είναι μεγαλύτερη από ποτέ η ανάγκη να οργανωθεί ένα μαζικό και μαχητικό κίνημα σύγκρουσης και ανατροπής της αντιεκπαιδευτικής, αντεργατικής και αντικοινωνικής πολιτικής της κυβέρνησης. Στο 19ο Συνέδριο της ΟΛΜΕ οι Παρεμβάσεις κατέθεσαν συνθετική πρόταση αγώνα με διαδικασίες Γ.Σ. με την έναρξη της χρονιάς και δρομολόγηση κινητοποιήσεων και απεργιών με βάση άμεσες διεκδικήσεις και αιτήματα αιχμής του κλάδου τους μαζικούς διορισμούς, οικονομικά, συνταξιοδοτικά, την απεργία – αποχή από κάθε αξιολόγηση και τα προβλήματα των σχολείων. Η πρόταση αυτή ψηφίστηκε και από την ΑΣΕ-ΠΑΜΕ, τις Αγωνιστικές Κινήσεις και άλλους συνέδρους. Στο πλαίσιο αυτό προτείνουμε:

  • Πανελλαδική πανεκπαιδευτική κινητοποίηση στις 4 Οκτώβρη, για την Αθήνα στη 1μμ στο ΥΠΑΙΘ, με προκήρυξη στάσεων εργασίας, απέναντι στη συνεχιζόμενη αντιεκπαιδευτική πολιτική και με κεντρικά αιτήματα τους μαζικούς διορισμούς μονίμων εκπαιδευτικών αποκλειστικά με το πτυχίο και την προϋπηρεσία, το διορισμό/μονιμοποίηση όλων των αναπληρωτών, την κατάργηση του προσοντολογίου.

  • Απεργιακή κλιμάκωση για να μην περάσουν οι αντεργατικές – αντισυνδικαλιστικές ρυθμίσεις. Προκήρυξη απεργίας με την κατάθεση στη Βουλή του αντισυνδικαλιστικού νόμου.

  • Γενικές Συνελεύσεις και Γ.Σ. προέδρων στα μέσα Οκτώβρη για πανελλαδική απάντηση-κλιμάκωση της αγωνιστικής δράσης. Πρόταση για απεργιακό βήμα στη 1 Νοεμβρίου και νέες Γενικές Συνελεύσεις συνέχισης του αγώνα.

  • Συμμετοχή στην Πανελλαδική στάση εργασίας που προκήρυξε η ΑΔΕΔΥ στις 2 Οκτώβρη ενάντια στα αντεργατικά και αντισυνδικαλιστικά μέτρα και στις διαδηλώσεις. Πλήρης αντίθεση σε κάθε λογική «κοινωνικής συμμαχίας» που προωθεί η δοτή εργοδοτική ΓΣΕΕ, όχι στις γραφειοκρατικές αναδιπλώσεις.

Απαιτούμε-διεκδικούμε:

  • Μαζικοί μόνιμοι διορισμοί τώρα που να καλύπτουν όλες τις ανάγκες.

  • Μονιμοποίηση όλων των αναπληρωτών με βάση το πτυχίο και την προϋπηρεσία

  • Πρόσληψη όλων των αναπληρωτών τώρα στην β΄φάση.

  • Πλήρη εργασιακά-ασφαλιστικά-συνδικαλιστικά δικαιώματα στους αναπληρωτές. Ίσα δικαιώματα με τους μόνιμους.

  • 20 μαθητές στο τμήμα, 15 στις ομάδες προσανατολισμού, 10 στα εργαστήρια.

  • Επαναφορά του ωραρίου στα προ του ΄13 επίπεδα.

  • Να κατοχυρωθεί η ελεύθερη επιλογή των μαθητών στις Ξένες γλώσσες. Να επανέλθει η παράλληλη διδασκαλία.

  • Ουσιαστική μείωση των μαθητών στα τμήματα που φοιτούν παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες.

  • Να λειτουργήσει στην αρχή της χρονιάς η Πρόσθετη και η Ενισχυτική διδασκαλία και σε όλα τα σχολεία.

  • Όχι στην αυτοαξιολόγηση – αξιολόγηση σχολείων και εκπαιδευτικών. Απεργία – αποχή από κάθε διαδικασία της.

  • Όχι στο Νέο Λύκειο των κανόνων της αγοράς και των εξεταστικών φραγμών. Όχι στα ΕΠΑΛ της υποβαθμισμένης εκπαίδευσης, της μαθητείας και της φτηνής κατάρτισης.

  • Ουσιαστική ένταξη όλων των προσφυγόπουλων και των παιδιών μεταναστών στην πρωινή σχολική ζώνη με τη λειτουργία επαρκών τμημάτων υποδοχής όπου αυτά φοιτούν.

  • Πραγματικές συντάξεις για όλους τους εκπαιδευτικούς στα 30 χρόνια και χωρίς όριο ηλικίας.

  • Αυξήσεις στους μισθούς και τις συντάξεις. Κανείς κάτω από 1000 ευρώ καθαρά. Επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού. Επαναφορά των Μ.Κ.

  • Συλλογικές συμβάσεις εργασίας στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα σύμφωνα με τα συμφέροντα των εργαζομένων.

  • Παλεύουμε για Δημόσιο, Δωρεάν, Ενιαίο και Δημοκρατικό 12χρονο Σχολείο, με δίχρονη προσχολική αγωγή για όλους τους μαθητές και όλους τους εκπαιδευτικούς.

Χαιρετίζουμε τους συναδέλφους που σε δύσκολες εποχές και με προσωπικό κόστος απεργούν και διαδηλώνουν για τα δίκαια του κλάδου και των εργαζομένων. Σύντομα οι εξελίξεις θα αναγκάσουν και τους συναδέλφους που δεν το πράττουν  να διώξουν τους δισταγμούς τους.

  • Κάτω τα χέρια από τα εργασιακά και συνδικαλιστικά μας δικαιώματα!

  • Όχι στην ανάπτυξη για τα κέρδη τους!

  • Όχι στην ιδιωτικοποίηση της κοινωνικής ασφάλισης!

  • Κάτω τα χέρια από τα σωματεία και τις απεργίες!

  • Με μαζικούς αγώνες και απεργίες θα ανατρέψουμε τις πολιτικές τους!

 27-09-19

 

 

 

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*