Σχετικά με την εγκύκλιο του Υπουργείου Παιδείας για τα Πειραματικά

ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΕΙΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΔΕ

 

Δήλωση Χρ. Κουρνιώτη, Γ. Μαρίνη, εκπρόσωπων των Παρεμβάσεων στο Δ.Σ. της ΟΛΜΕ

Σχετικά με την εγκύκλιο του Υπουργείου Παιδείας για τα Πειραματικά

 

Το Υπουργείο Παιδείας με την εγκύκλιο με ΑΠ116841/Ε2/19-7-2019 με θέμα «Ενημέρωση σχετικά με την τοποθέτηση των εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που υπηρετούν με θητεία σε Πρότυπα και Πειραματικά Σχολεία» ενημερώνει ότι παρατείνει τη θητεία των συναδέλφων που υπηρετούν στα Πειραματικά Σχολεία. Ταυτόχρονα, δίνεται η επιλογή για όσους συναδέλφους δεν θέλουν να παραταθεί η θητεία τους:

  1. να επιστρέψουν στην οργανική θέση που κατείχαν πριν την τοποθέτησή τους στο πειραματικό σχολείο και, αν αυτή έχει καλυφθεί, να χαρακτηριστούν υπαράριθμοι στο οικείο ΠΥΣΔΕ ή
  2. να τεθούν στη διάθεση του ΠΥΣΔΕ που βρίσκεται το Πειραματικό Σχολείο και να τοποθετηθούν σε σχολική μονάδα με βάση τα μόρια μετάθεσης τους.

Στην 1η περίπτωση, ο χαρακτηρισμένος ως υπεράριθμος εκπαιδευτικός, χωρίς να υφίσταται υπεραριθμία, προηγείται στις τοποθετήσεις των συναδέλφων του γιατί αυθαίρετα το αποφάσισε η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας.

Στη 2η περίπτωση, το Υπουργείο Παιδείας ουσιαστικά προχωρά σε μεταθέσεις, καταστρατηγώντας κάθε έννοια νομιμότητας. Τη στιγμή που χιλιάδες εκπαιδευτικοί βρίσκονται εγκλωβισμένοι σε απόμακρα σημεία της χώρας μας και δεν μπορούν να πάρουν μετάθεση, βλέπουν όσους υπηρετούν στα Πειραματικά σχολεία να μπορούν να μετακινηθούν στο ΠΥΣΔΕ της προτίμησής τους με μια αυθαίρετη απόφαση του Υπουργείου Παιδείας.

Η ΟΛΜΕ σε απόφασή της στις 22-11-18 αναφέρει: «Καθώς οι περισσότεροι καθηγητές… πήραν την πενταετή θητεία στα πειραματικά και πρότυπα σχολεία προερχόμενοι από άλλο ΠΥΣΔΕ από αυτό του πειραματικού ή προτύπου σχολείου, η ΟΛΜΕ έχει εκφράσει την αντίθεσή της και στο παρελθόν στο να αποκτήσουν οι προερχόμενοι από άλλο ΠΥΣΔΕ εκπαιδευτικοί δικαίωμα οριστικής τοποθέτησης στο ΠΥΣΔΕ που ανήκει το πειραματικό ή πρότυπο σχολείο. Σε εποχή ικανοποίησης πολύ μικρού αριθμού αιτήσεων μετάθεσης των εκπαιδευτικών, αυτό θα αποτελούσε “μετάθεση από το παράθυρο” και ως εκ τούτου κατάφωρη αδικία». http://olme-attik.att.sch.gr/new/?p=11661

Το υπουργείο Παιδείας παρατείνει παρανόμως τις θητείες στα πειραματικά, ενώ δεν δίνει οργανικές θέσεις σε αυτά, παρόλο που καθορίσθηκαν αριθμητικά από τα ΠΥΣΔΕ και δεν δίνονται από το ΚΥΣΔΕ. Είναι αντιεκπαιδευτικές μια σειρά από ρυθμίσεις, που αφορούν τα εργασιακά δικαιώματα, γιατί καθορίστηκαν με βάση το προσοντολόγιο και την αξιολόγηση και ο κλάδος έχει εναντιωθεί σε αυτά. Έχουν ευθύνες η προηγούμενη και η σημερινή ηγεσία του υπουργείου για αυτές τις διατάξεις και συνολικά για την αντιμετώπιση των υπηρετούντων στα πειραματικά, γιατί ενώ θέλουν να βάζουν μπροστά το κομμάτι αυτό σε σχέση με τις επιλογές τους (αύξηση πειραματικών σχολείων, προσοντολόγιο κλπ), εντούτοις δεν σταματούν την εργασιακή ομηρεία. Τόσο με τις νέες διατάξεις, όσο και με τις παλιές, νοθεύεται η αντικειμενικότητα του συστήματος μετάθεσης, δημιουργώντας και ενισχύοντας αντικρουόμενα συμφέροντα.

Ζητούμε:

  • Να αποσυρθεί άμεσα η σχετική εγκύκλιος Κεραμέως.
  • Να επανέρχονται στο ΠΥΣΔΕ προέλευσής τους ή να έχουν το δικαίωμα να τοποθετηθούν σε άλλα πειραματικά σχολεία οι συνάδελφοι αυτοί με βάση τις διατάξεις που ισχύουν στις υπηρεσιακές μεταβολές.
  • Εφόσον επανέρχονται στο ΠΥΣΔΕ προέλευσής τους, να μην τοποθετηθούν ως οργανικά υπεράριθμοι, αλλά να τεθούν άμεσα στη διάθεση του ΠΥΣΔΕ και να ακολουθούν τη διαδικασία των υπηρεσιακών μεταβολών συγκρινόμενοι ισότιμα με τους υπόλοιπους συναδέλφους βάση των μορίων μετάθεσης.
  • Να καταργηθεί ο ν. Γαβρόγλου, που νοθεύει το σύστημα μεταθέσεων και μεταφέρει χαριστικά και έξω από κάθε νομιμότητα και ισονομία τους συναδέλφους αυτούς στο ΠΥΣΔΕ του Πειραματικού που υπηρετούσαν.
  • Nα δίνονται οργανικές σε κάθε κατηγορία συναδέλφων με βάση τα μόρια και τις διαδικασίες μετάθεσης και να διερευνηθεί η δυνατότητα να γίνει το ίδιο και στα πειραματικά, ανά κλάδο και ειδικότητα, με την κανονική διαδικασία μεταθέσεων, για να σταματήσει αυτό το απαράδεκτο καθεστώς.

22/07/2019

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*