Αγωνιστικές Παρεμβάσεις Συσπειρώσεις Κινήσεις Δ.Ε. ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΟΠΟΥΛΩΝ

Αγωνιστικές Παρεμβάσεις Συσπειρώσεις Κινήσεις Δ.Ε.   

ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΟΠΟΥΛΩΝ

  13/6/2019 

    Στις 30-05-2019 στην παρουσίαση της ετήσιας Έκθεσης της UNESCO για την εκπαίδευση των μεταναστών  η Υφ. Παιδείας Μ. Τζούφη ανέφερε τα εξής: Στην τρέχουσα σχολική χρονιά «λειτουργούν 113 Δομές Υποδοχής Εκπαίδευσης Προσφύγων, με 4.244 παιδιά, τόσο στην ενδοχώρα αλλά και σε Μυτιλήνη, Χίο, Σάμο και Κω. Σε αυτές συμπεριλαμβάνονται 30 νηπιαγωγεία εντός ΚΦ και ΚΥΤ. Επιπλέον, υπάρχει επιπλέον σημαντική αύξηση των σχολικών μονάδων με Τάξεις Υποδοχής, έχοντας φτάσει τα 1.451 σχολεία. Σε αυτές είναι εγγεγραμμένοι και φοιτούν 8.230 μαθητές αιτούντες άσυλο/δικαιούχοι διεθνούς προστασίας. Ο συνολικός αριθμός των εγγεγραμμένων μαθητών προσφύγων στο ελληνικό δημόσιο σχολείο αυτή τη στιγμή φτάνει περίπου στους 12.480. Όλες οι εκπαιδευτικές μονάδες στελεχώνονται πλέον και με Ψυχολόγους που παρέχουν συμβουλευτική υποστήριξη στους μαθητές πρόσφυγες, τις οικογένειές τους, ενώ παράλληλα συνδράμουν στη διαχείριση τυχόν προβλημάτων εντός της σχολικής μονάδας».

Όμως και φέτος, για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά, η πλειονότητα των προσφυγόπουλων που διαβιούν στη χώρα μας, παρά τις τυμπανοκρουσίες του Υπουργείου Παιδείας περί ολοκλήρωσης της ένταξής τους στο Ελληνικό Εκπαιδευτικό Σύστημα, παραμένουν περιθωριοποιημένα εντός, αλλά και εκτός σχολικού περιβάλλοντος. Οι τάξεις υποδοχής ιδρύθηκαν με μεγάλη αργοπορία τον Νοέμβριο του 2018, με αποτέλεσμα να μείνουν έξω πολλά παιδιά που είχαν ήδη εγγραφεί και φοιτούσαν στα πρωινά σχολεία. Οι προσλήψεις καθηγητών και ψυχολόγων έγιναν με καθυστέρηση,  μέχρι ακόμη και τον Φεβρουάριο και Μάρτιο του 2019. Η κ. Τζούφη αναφέρθηκε σε εκτιμώμενο αριθμό εγγεγραμμένων μαθητών, ενώ δεν υπάρχουν στοιχεία για τους πραγματικά φοιτήσαντες. Επίσης, δεν αναφέρθηκε στα παιδιά που διέκοψαν τη φοίτησή τους, καθώς δεν υπάρχει μέριμνα για ουσιαστική στήριξή τους στο σχολείο και αδυνατούν να παρακολουθήσουν. Επιπλέον, δεν έγινε καμία αναφορά στην εκπαίδευση των ασυνόδευτων ανηλίκων, που σύμφωνα με το Εθνικό Κέντρο Εθνικής Αλληλεγγύης τον Μάρτιο του 2019, ο εκτιμώμενος αριθμός τους ανερχόταν στους 3774 (εκ των οποίων 93,9% αγόρια, 6.1% κορίτσια και 7,3% κάτω των 14 ετών), με 2032 εξ’ αυτών εκτός μακροχρόνιας ή προσωρινής φιλοξενίας, (52 περισσότεροι απ’ ότι έναν μήνα νωρίτερα), και 622 παιδιά άστεγα(!), χωρίς φροντίδα, ευάλωτα και έκθετα σε κάθε είδους θυματοποίηση ή εκμετάλλευση.

Οι Παρεμβάσεις θεωρούν πως η πολιτική της κυβέρνησης στην εκπαίδευση των προσφύγων:

  • υπονομεύει το βασικό δικαίωμα των παιδιών στην εκπαίδευση, καθώς δεν δημιουργεί συνθήκες ουσιαστικής μάθησης. Η έλλειψη τάξεων υποδοχής σε πολλά σχολεία που φοιτούν προσφυγόπουλα, καθιστά αδύνατον τα παιδιά να αποδώσουν, μαθησιακά, στο πλαίσιο της σημερινής λειτουργίας των σχολείων (πολυπληθείς τάξεις, διαφορετικά μορφωτικό υπόβαθρο των προσφυγόπουλων, διαφορετικά επίπεδα γνώσης της ελληνικής γλώσσας…), παρά τις προσπάθειες της πλειονότητας των εκπαιδευτικών που, πρακτικά, χωρίς καμιά επιμόρφωση σε θέματα εκπαίδευσης προσφύγων και διδασκαλίας των ελληνικών ως δεύτερης γλώσσας και χωρίς ουσιαστική στήριξη, παλεύουν να τα κρατήσουν στο σχολείο, διαμορφώνοντας συνήθως μόνοι τους το εκπαιδευτικό υλικό, προσαρμόζοντας τη διδασκαλία τους και αφιερώνοντας χρόνο εκτός τάξης. Γι’ αυτό είναι επιτακτική η ανάγκη να δημιουργούνται άμεσα τάξεις υποδοχής και ενισχυτικής διδασκαλίας σε όλα τα σχολεία όπου φοιτούν προσφυγόπουλα (σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης).
  • αποθαρρύνει τα προσφυγόπουλα από τη φοίτηση τους στο σχολείο, αφού δεν τους δίνεται η δυνατότητα να μάθουν ή να βελτιώσουν τις γνώσεις τους στα ελληνικά και στα υπόλοιπα μαθήματα. Έτσι, αντί να ευνοείται η ένταξη στη σχολική κοινότητα και η περαιτέρω κοινωνικοποίηση τους, δυσχεραίνεται ακόμη περισσότερο, δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για ελλιπή φοίτηση ή για τη διακοπή της και καλλιεργείται το έδαφος για την ανάπτυξη φαινομένων ρατσισμού και αποκλεισμού.

Απαιτούμε:

Δημιουργία τάξεων υποδοχής και υποστηρικτικές δομές (ενισχυτική διδασκαλία, παράλληλη στήριξη, ψυχολογική υποστήριξη κλπ) σε όλα τα σχολεία της χώρας που φοιτούν προσφυγόπουλα.

Συνεχίζουμε και διεκδικούμε την ικανοποίηση των αιτημάτων μας:

  • Κεντρική μέριμνα και ευθύνη του κράτους για την ακριβή καταγραφή, φροντίδα, στέγαση, σίτιση και εκπαίδευση όλων των ασυνόδευτων παιδιών προσφύγων.
  • Εγγραφή όλων των παιδιών προσφύγων και μεταναστών στα πλησιέστερα στον τόπο διαμονής τους πρωινά δημόσια σχολεία, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
  • Δημιουργία τάξεων υποδοχής σε όλα τα σχολεία που φοιτούν προσφυγόπουλα.
  • Μικρότερα τμήματα στις τάξεις που φοιτούν παιδιά πρόσφυγες.
  • Υποστηρικτικές δομές (ενισχυτική διδασκαλία, παράλληλη στήριξη, ψυχολογική υποστήριξη κλπ).
  • Κατάλληλα συγγράμματα και εκπαιδευτικό υλικό για την εκμάθηση της ελληνικής ως δεύτερης γλώσσας.
  • Εκπαιδευτικό πρόγραμμα και διδασκαλία της μητρικής γλώσσας.
  • Επιμόρφωση των εκπαιδευτικών.
  • Εγγραφή των παιδιών κάτω των 4 ετών στους παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς.
  • Ένταξη των παιδιών από 15 ως 18 ετών σε ΓΕΛ ή ΕΠΑΛ, σύμφωνα με την επιλογή τους, με δημιουργία τάξεων υποδοχής.
  • Διορισμοί και προσλήψεις εκπαιδευτικών (πλήρους ωραρίου) για την εκπαίδευση προσφύγων με την έναρξη της σχολικής χρονιάς.
  • Δωρεάν μεταφορά των παιδιών που διαμένουν στα στρατόπεδα και όσων διαμένουν σε οικίες προς τα σχολεία φοίτησής τους.
  • Δωρεάν ιατρική και φαρμακευτική περίθαλψη για τα παιδιά και τις οικογένειές τους.
  • Αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης για τα παιδιά και τις οικογένειές τους, με την μεταστέγαση τους από τα στρατόπεδα εντός του αστικού ιστού.
  • Δυνατότητα εκμάθησης ελληνικών σε ενήλικες πρόσφυγες που το επιθυμούν.

Στο πλαίσιο αυτό συνεχίζουμε να αγωνιζόμαστε, για το γκρέμισμα των τειχών της ντροπής της ΕΕ, για τη διασφάλιση της άμεσης μετακίνησης των προσφύγων στις χώρες τελικού προορισμού τους. Αγωνιζόμαστε για να σταματήσει ο πόλεμος και οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις που καταστρέφουν χώρες, αφανίζουν λαούς και δημιουργούν εκατομμύρια πρόσφυγες.

Τα σχολεία μας ανοιχτές αγκαλιές αλληλεγγύης για τα παιδιά όλων των φτωχών του τόπου μας, ντόπιων, προσφύγων και μεταναστών!

 

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*