Καταγγελλία για την απαράδεκτη ενέργεια εργοδοτών στα Χανιά να μην επιτρέψουν σε μαθητές – εργαζόμενους του Εσπερινού ΓΕΛ Χανίων να συμμετέχουν στις πανελλαδικές εξετάσεις,

ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΕΙΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ Δ.Ε.                  08/06/2019

ΝΑ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΤΟΥΜΕ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΗ ΜΟΡΦΩΣΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ

ΜΑΘΗΤΩΝ  ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΡΓΟΔΟΤΙΚΗ ΑΥΘΑΙΡΕΣΙΑ

 

Οι ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΔΕ καταγγέλλουν  την απαράδεκτη ενέργεια εργοδοτών στα Χανιά να μην επιτρέψουν σε μαθητές – εργαζόμενους  του Εσπερινού ΓΕΛ Χανίων να συμμετέχουν στις πανελλαδικές εξετάσεις, αρνούμενοι να τους δώσουν το κατοχυρωμένο δικαίωμα της άδειας. Οι δημοκρατικές ευαισθησίες των κρατούντων φτάνουν μέχρι το να τίθεται η «δημοκρατία» ως θέμα Έκθεσης στις πανελλήνιες ενώ επιτρέπουν πάντα την ασύστολη παραβίασή της για τις ανάγκες αλλά και το δεσποτισμό του κεφαλαίου.

Η κατάργηση στην πράξη και στοιχειωδών μορφωτικών δικαιωμάτων των εργαζόμενων δεν είναι παρά η κορυφή του παγόβουνου της εργοδοτικής αυθαιρεσίας και τρομοκρατίας στους τόπους δουλειάς. Ελαστική εργασία, απολύσεις, μισθοί εξαθλίωσης, απληρωσιά και εργοδοτικός δεσποτισμός  με κατάργηση δικαιωμάτων και προσβολή εργαζομένων περιγράφουν το εργασιακό τοπίο. Η εξασφάλιση του μέγιστου κέρδους συνθλίβοντας τις ζωές και τα όνειρα των ανθρώπων για μια καλύτερη ζωή είναι η «κανονικότητα» της ανταγωνιστικής οικονομίας της ΕΕ και του δόγματος «νόμος είναι το δίκιο του εργοδότη» της νέας εποχής.

Τεράστιες είναι οι ευθύνες κράτους- διοίκησης – της τωρινής κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ αλλά και των προηγούμενων ΝΔ – ΠΑΣΟΚ. Από τη μια νομοθετούν και υλοποιούν τις αντεργατικές, αντιεκπαιδευτικές πολιτικές και καταργούν δικαιώματα και κατακτήσεις διαμορφώνοντας στην ουσία ένα «εργατικό» Δίκαιο και μια εκπαίδευση, στα μέτρα του εργοδότη.  Κι από την άλλη για τα ψήγματα δικαιωμάτων που έχουν απομείνει, στην πράξη αφήνουν ασύδοτους και ανεξέλεγκτους τους εργοδότες να τα παραβιάζουν επιβάλλοντας ένα καθεστώς εργασιακής γαλέρας, φόβου, πιέσεων και απειλών προς στους εργαζόμενους. Μόνιμο επιχείρημα τους είναι ότι φταίνε οι εργαζόμενοι που δεν καταγγέλλουν τα γεγονότα (!). Με αυτή τη λογική το Υπουργείο Παιδείας της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ στην αρχή της χρονιάς κατηγορούσε τα εκπαιδευτικά σωματεία ότι υποστηρίζουν τη «μαύρη» εργασία, όταν ζητούσαν να δέχονται τα εσπερινά σχολεία όλους τους εργαζόμενους που επιθυμούν να σπουδάσουν, αντί να φροντίσει να ενισχυθούν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί του κράτους. Μόλις 12,5% των επιχειρήσεων ελέγχτηκαν από ΣΕΠΕ και ΕΦΚΑ το 2017 και όπου υπήρξαν παραβιάσεις της εργατικής νομοθεσίας μέχρι και 70% έκπτωση πρόσφερε η κυβέρνηση στους εργοδότες για τα πρόστιμα. Είναι τεράστια η ευθύνη του Υπουργείου Παιδείας για το συγκεκριμένο γεγονός, από τη στιγμή που δεν ελέγχει τους εργοδότες αν δίνονται οι άδειες εξετάσεων στους υποψηφίους.   

Οι ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΔΕ απαιτούν τώρα να παρέμβει το Υπουργείο Παιδείας και να διασφαλίσει με κάθε τρόπο τη δυνατότητα στους συγκεκριμένους μαθητές του εσπερινού ΓΕΛ Χανίων να συμμετέχουν στις πανελλαδικές εξετάσεις του σχολικού έτους 2018-2019 εξασφαλίζοντας όλες τις αναγκαίες νομικές, διοικητικές και οικονομικές συνθήκες, όρους και προϋποθέσεις. Παράλληλα διεκδικούμε:

 την απρόσκοπτη πρόσβαση όλων των μαθητών/τριών και ιδιαίτερα των εργαζόμενων στη δημόσια εκπαίδευση.

 τον έλεγχο για  την τήρηση όλων των προβλεπόμενων αδειών για τους εργαζόμενους- μαθητές.

Καλούμε το ΔΣ της ΟΛΜΕ να κινηθεί στην κατεύθυνση άμεσης παρέμβασης με τους παραπάνω στόχους. Καλούμε τα εργατικά σωματεία σε κοινό μέτωπο και πρωτοβουλίες στους χώρους δουλειάς. Καλούμε κάθε εργαζόμενο να καταγγέλλει άμεσα στο σωματείο του αντίστοιχα κρούσματα, να διεκδικεί με το σωματείο του τα δικαιώματα του.

Σε κάθε περίπτωση ως μαχόμενοι εκπαιδευτικοί δηλώνουμε ότι θα υπερασπιστούμε με κάθε τρόπο τα μορφωτικά και εργασιακά δικαιώματα των μαθητών μας, ιδιαίτερα των εργαζόμενων που επιχειρούν να μορφωθούν με πολλά εμπόδια και περίσσευμα ψυχής.  Με τον αγώνα μας να σπάσουμε τις αντιλαϊκές – αντιεκπαιδευτικές πολιτικές κυβερνήσεων, ΕΕ, κεφαλαίου.

Με αποφασιστικό τρόπο να μην επιτρέψουμε σε κανένα – εργοδότη, κράτος, κυβέρνηση- να παραβιάζει μορφωτικές και εργασιακές κατακτήσεις.

 

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*