Πρόταση των Παρεμβάσεων στις Γενικές Συνελεύσεις των ΕΛΜΕ

 

Πρόταση των Παρεμβάσεων στις Γενικές Συνελεύσεις των ΕΛΜΕ  

Οι εκπαιδευτικοί και το δημόσιο σχολείο

αντιμέτωποι με τα αντιλαϊκά και αντιεκπαιδευτικά μέτρα

«Καθαρή έξοδο» από τα μνημόνια ανακοίνωσε η κυβέρνηση, με την στήριξη της ΕΕ ενώ προχωρά στην πιστή εφαρμογή και των 3 μνημονίων, δηλώνει ότι οι απώλειες σε μισθούς και σε συντάξεις δε θα επιστραφούν και προετοιμάζει νέα αντιλαϊκά μέτρα. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ μπορεί να ισχυρίζεται ότι έσωσε τις συντάξεις από τον… εαυτό της και τα μέτρα που η ίδια ψήφισε, αλλά ο νόμος Κατρούγκαλου τις μειώνει (νέους συνταξιούχους, κατάργηση ΕΚΑΣ, κ.ά.), ενώ το όριο συνταξιοδότησης (είναι ήδη 67 έτη) και θα επανεξετάζεται ανά τριετία σε σχέση με το προσδόκιμο ζωής(!).  Η δημόσια περιουσία έχει ενταχθεί όλη στο υπερταμείο των ιδιωτικοποιήσεων, ενώ η κυβέρνηση παίζει με τον πόνο των ανέργων και της κοινωνίας. Από τη μια ανακοινώνει ελάχιστους διορισμούς που δεν καλύπτουν τις πραγματικές ανάγκες και ουσιαστικά τους παραπέμπει στην επόμενη κυβέρνηση. Από την άλλη υποδιαιρεί μια θέση εργασίας σε μικρότερες ωρομισθίων για να διαιωνίσει το καθεστώς της ελαστικής, κακοπληρωμένης εργασίας.

Την ίδια στιγμή η υποχρηματοδότηση συνεχίζεται στην παιδεία, την υγεία και τις κοινωνικές υπηρεσίες του δημοσίου, το ίδιο και η φορολογική επιβάρυνση των λαϊκών στρωμάτων. Τα αιματηρά πλεονάσματα του 3,5% επί του ΑΕΠ εντείνονται και συνεχίζουν να φτωχαίνουν την μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία. Η κρίση των τραπεζών έρχεται και επανέρχεται ως άλλοθι για να επιταχυνθούν ειλημμένες αποφάσεις για να «σωθούν» (πλειστηριασμοί σπιτιών, κόκκινα δάνεια, ανακεφαλαιοποίηση κ.ά.). Η επιτροπεία και ο έλεγχος από την ΕΕ συνεχίζονται εντατικά. Αυτό επιβεβαιώνει η έγκριση του προϋπολογισμού από το Γιούρογκρουπ, με τη Βουλή στο ρόλο της τυπικής επικύρωσης. Επιδιώκουν να δημιουργήσουν προσδοκίες στους εργαζόμενους, αξιοποιώντας τα δικηγορικά γραφεία και τα ΜΜΕ για επιστροφή αναδρομικά των απωλειών των δώρων και της άδειας μέσω δικαστικών προσφυγών, ενώ την ίδια στιγμή ο Τσακαλώτος δηλώνει κατηγορηματικά ότι για δημοσιονομικούς λόγους δεν μπορούν να δοθούν ο 13ος και ο 14ος μισθός.

Πρόσδεση της χώρας στο άρμα του ιμπεριαλισμού των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ αναζητώντας κέρδη και αγορές για τον κόσμο του κεφαλαίου, δένει τη χώρα πιο στενά στο άρμα του ιμπεριαλισμού, προωθεί την ευρω-νατοϊκή ολοκλήρωση των Βαλκανίων. Ταυτόχρονα προχωρά στη δημιουργία νέων βάσεων στα πλαίσια των πολεμικών σχεδιασμών στην περιοχή, συμμετέχει στους άξονες πολέμου με Κύπρο-Ισραήλ-Αίγυπτο. Οι ιμπεριαλιστικοί σχεδιασμοί φέρνουν όλο και πιο κοντά επεισόδια πολέμου και στρατιές εξαθλιωμένων προσφύγων και μεταναστών. Μαζί με τις ρατσιστικές πολιτικές κυβέρνησης – ΕΕ λιπαίνουν ξενοφοβία και φασισμό. Σε αυτή την «κανονικότητα», συναινούν ΝΔ – ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ – Λεβέντης, φουσκώνοντας τα πανιά της εγκληματικής ΧΑ και άλλων εθνικιστικών ομάδων, που χύνουν το φασιστικό τους δηλητήριο και μέσα στα σχολεία.  Επισημαίνουμε με ιδιαίτερη ανησυχία την οργανωμένη προσπάθεια πατριδοκαπηλίας από ακραίους εθνικιστικούς κύκλους στα σχολεία που δηλητηριάζουν το κλίμα με ρατσιστικές και φασιστικές ιδέες και συμπεριφορές. Αξιοποιούν το Μακεδονικό ζήτημα για να στρέψουν τους μαθητές σε αντιδράσεις και κινήσεις που εξυπηρετούν συγκεκριμένες πολιτικές σκοπιμότητες και δεν διστάζουν να καταγγέλλουν με ανυπόγραφα συνθήματα καθηγητές και μαθητές που αντιτίθενται  στα σχέδιά τους.

Η εκπαίδευση σε κρίσιμη καμπή

Η κυβέρνηση προετοιμάζει το έδαφος για άμεση επέλαση της στρατηγικής των μνημονίων, της ΕΕ και του ΟΟΣΑ. Είτε αφήνοντας  άθικτα τα μνημονιακά πλήγματα στην παιδεία, είτε με την επέλαση νέων αντιεκπαιδευτικών μέτρων. Προχωρούν στην εφαρμογή της αυτοαξιολόγησης –  αξιολόγησης, στη γενίκευση των ελαστικών εργασιακών σχέσεων και την υποδαύλιση της αλληλοσφαγής μεταξύ αναπληρωτών και ανέργων με προσοντολόγια, στην παγίωση της υποχρηματοδότησης και της αναζήτησης χορηγών, στην υποβάθμιση της εκπαίδευσης σε καταρτίσεις και δεξιότητες, στην κατάργηση της Γ’ τάξης και στην έξωση των μαθητών από το Λύκειο με το νέο εξεταστικό σύστημα. Το τοπίο συμπληρώνει η μισθολογική καθήλωση, οι συντάξεις πείνας, η αναξιοπρέπεια στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Η λύση των προβλημάτων με τις συνταγές μνημονίων και ΕΕ εμφανίζεται σαν μονόδρομος με τη ΝΔ να λειτουργεί σαν επισπεύδων, ζητώντας περισσότερα, σκληρότερα, μονιμότερα μέτρα σε βάρος της δημόσιας εκπαίδευσης και των εκπαιδευτικών.

Οι ηγεσίες  του κυβερνητικού  και  του  κομματικού  συνδικαλισμού  σε  γραμμή ήττας!  Να τις ξεπεράσουμε!

Μέσα σε αυτή τη γενικευμένη επίθεση οι συνδικαλιστικές ηγεσίες στην ΟΛΜΕ, ΑΔΕΔΥ και ΓΣΕΕ αφήνουν τους εργαζόμενους χωρίς μάχιμα αιτήματα και συγκεκριμένο πρόγραμμα δράσης. Μετά τις μάχες χαρακωμάτων με τις εθιμοτυπικές αποσπασματικές απεργίες διαμαρτυρίας των προηγούμενων χρόνων τώρα προκηρύσσουν και απεργίες αντιπερισπασμού, σε ήδη υπάρχουσες  που δημιουργούν καχυποψία και έλλειμμα αυτοπεποίθησης στους εργαζόμενους και οδηγούν το συνδικαλιστικό κίνημα σε εκφυλισμό.

Η ταύτιση ΣΥΝΕΚ και ΔΑΚΕ στην ΟΛΜΕ, μαζί με την πρόθυμη ΠΕΚ, δίνει από τη μια χρόνο στην κυβέρνηση, βασική επιδίωξη των ΣΥΝΕΚ που απογειώνουν τον κυβερνητικό συνδικαλισμό, ενώ από την άλλη η ΔΑΚΕ εξασφαλίζει την ανοχή στον εθνικισμό, την πατριδοκαπηλεία και τη θρησκοληψία που την έχει αναγάγει σε βασικό χαρακτηριστικό της. Η ΔΑΚΕ με ενέργειες όπως οι ρατσιστικές αθλιότητες στο όνομα της ΕΛΜΕ Λέσβου, το εμπόριο πατριωτισμού στο οποίο επιδίδεται προωθεί το εθνικιστικό δηλητήριο στο σχολείο, τη νέα γενιά και την κοινωνία. Φτάσαμε επί ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ να απαγορεύεται σε ιδιωτικά σχολεία η γιορτή του Πολυτεχνείου και να κουτσουρεύεται σε δημόσια, δήθεν για «αναπλήρωση ωρών».

Το ΠΑΜΕ με τη στάση του υπονομεύει τις υπαρκτές δυνατότητες που έχει το εκπαιδευτικό κίνημα να συσπειρώνει τους εκπαιδευτικούς στην αντιπαράθεση με τα αντιεκπαιδευτικά μέτρα και να ανασυγκροτείται. Χωρίς πρόταση τα τελευταία χρόνια για την αγωνιστική πορεία του κλάδου παραπέμπει τα πάντα στην ΑΔΕΔΥ και στον παρακολουθητισμό της ΓΣΕΕ, στοχεύοντας στην εξαγωγή συμπερασμάτων. Πρόκειται για μια τακτική αδιέξοδη που πρόσφατα οδήγησε σε μια απεργία που άλλαζε διαρκώς ημερομηνίες για να καταλήξει σε μια 24ωρη απεργία που είχε υπονομευτεί με κάθε τρόπο ήδη από την ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, αλλά και από τους ίδιους.

Δεν υποχωρούμε – μπροστά oι ανάγκες και τα δικαιώματά μας

Η ελπίδα και η δύναμη βρίσκεται  στη συλλογικότητα, στην αλληλεγγύη, στους αγώνες. Η επιστροφή στις Γενικές Συνελεύσεις, η οργάνωση επιτροπών αγώνα, η ενίσχυση και μαζικοποίηση των αυθεντικών διαδικασιών βάσης, η συντονισμένη δράση των σωματείων μας, η κοινή δράση των αγωνιστικών δυνάμεων είναι η απάντηση στην αγωνιστική απραξία που έχει επιβληθεί στην ΟΛΜΕ από τις δυνάμεις του κυβερνητικού και κομματικού συνδικαλισμού. Διεκδικούμε άμεση λύση στα αιτήματα μας.

Αυξήσεις στους μισθούς και τις συντάξεις. Κανείς κάτω από 1.000 ευρώ καθαρά!  Επαναφορά του 13ου-14ου μισθού, ενσωμάτωση της προσωπικής διαφοράς, αφορολόγητο όριο στις 12.000€, απόδοση των Μ.Κ. από 1/1/2016, γνήσιες Κλαδικές και ΣΣΕ. Κατάργηση του ν. Κατρούγκαλου. Σύνταξη με 30 χρόνια δουλειάς χωρίς όριο ηλικίας.

Μόνιμοι μαζικοί διορισμοί τώρα για την κάλυψη όλων των πραγματικών αναγκών– μονιμοποίηση αναπληρωτών – Μαζικοί διορισμοί με βάση την προϋπηρεσία και την ημερομηνία λήψης του πτυχίου – πλήρη δικαιώματα στους αναπληρωτές. Όχι στο προσοντολόγιο.

Να μην κατατεθεί σχέδιο νόμου με βάση τις εξαγγελίες της κυβέρνησης για το νέο Λύκειο.

Κατάργηση  του πλαισίου αξιολόγησηςαυτοαξιολόγησης και του νόμου 4547/18 για τις δομές

  Επαναφορά του ωραρίου στα προ του ’13 επίπεδα.

  20 μαθητές στο τμήμα – 15 στις Ομάδες Προσανατολισμού – 10 στα εργαστήρια.

Να σταματήσει η υπονόμευση των ΕΠΑΛ (μαθητεία, ολιγομελή, πρόγραμμα «Μιας νέας αρχής», απουσίες, κ.ά.)

Ενιαίο, δημόσιο, δωρεάν 12χρονο σχολείο με δίχρονη υποχρεωτική προσχολική αγωγή για όλα τα παιδιά. Τεχνική Επαγγελματική Εκπαίδευση ενταγμένη στο δημόσιο σύστημα εκπαίδευσης και εξ ολοκλήρου στο Υπουργείο Παιδείας.

Πάλη για την ανατροπή της πολιτικής κυβέρνησης-ΕΕ-ΟΟΣΑ και την κατάργηση του συμφώνου σταθερότητας.

Αποχώρηση της χώρας μας από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς. Μάχη ενάντια στο φασισμό, το ρατσισμό, τον πόλεμο, τον ιμπεριαλισμό. Αλληλεγγύη – ειρήνη με όλους τους λαούς.

Πρόγραμμα Δράσης

Για να ανακόψουμε την πολιτική Κυβέρνησης – ΕΕ – ΟΟΣΑ – κεφαλαίου, για κατακτήσεις στις διεκδικήσεις του κλάδου, απαραίτητη προϋπόθεση είναι πιάσουμε το νήμα από τις καλύτερες στιγμές των συλλογικών μας αγώνων: την αποφασιστικότητα, την διάρκεια, τις επιτροπές αγώνα, το συντονισμό των σωματείων, πολύμορφες δράσεις και διάθεση σύγκρουσης. Σε μια τέτοια κατεύθυνση προτείνουμε:

   1). Απαντάμε στον εμπαιγμό των αναπληρωτών για διορισμούς με καταλήψεις στις Περιφερειακές Διευθύνσεις και τις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης την ημέρα που θα ανακοινώσουν το προσοντολόγιο αποκλεισμού από την εργασία.

   2). Συνεχίζουμε με απεργιακές συγκεντρώσεις στην Αθήνα, την Θεσσαλονίκη και σε όλες τις πόλεις την πρώτη Παρασκευή την εβδομάδα που θα ανακοινωθεί το προσοντολόγιο.

   3). Οι ΕΛΜΕ με κοινό κάλεσμα προχωρούν άμεσα σε κοινή Γενική Συνέλευση όλων των αναπληρωτών στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη και στη συνέχεια και σε άλλες Περιφέρειες που θα πάρουν αποφάσεις ανυποχώρητου πολύμορφου αγώνα με καθημερινές κινητοποιήσεις, εξορμήσεις ενημέρωσης, καταλήψεις, κλιμάκωση του απεργιακού αγώνα και μέτρα στήριξής του (συμμετοχή των αναπληρωτών στις Γ.Σ. των ΕΛΜΕ, Επιτροπές Αγώνα, αφίσα, ανακοινώσεις, ενημερώσεις, αξιοποίηση των μέσων ενημέρωσης, κ.ά.).

   4). Δε δεχόμαστε τη λογική τετελεσμένων που επιδιώκει το υπουργείο για το νέο Λύκειο.  Οι ΕΛΜΕ οργανώνουμε άμεση απάντηση με πανεκπαιδευτικές συγκεντρώσεις με γονείς και μαθητές την ημέρα ανακοίνωσης του σχεδίου νόμου και έκτακτες Γενικές Συνελεύσεις που θα πάρουν αποφάσεις κλιμάκωσης με απεργιακό αγώνα.

    5). Οι 34 ΕΛΜΕ που κατέθεσαν κοινή πρόταση στη Γ.Σ. των προέδρων των ΕΛΜΕ (20/10) κατά της αξιολόγησης – αυτοαξιολόγησης, καθώς και άλλες ΕΛΜΕ,  από κοινού και με τους πάνω από 50 Συλλόγους Π.Ε. που έχουν αντίστοιχες αποφάσεις, οργανώνουμε την απάντηση των εκπαιδευτικών και των συλλόγων διδασκόντων. Υλοποιούμε την  μορφή της απεργίας – αποχής με την οποία ανακόψανε την αξιολόγηση οι δημόσιοι υπάλληλοι το προηγούμενο διάστημα. Παίρνουμε μέτρα για τη στήριξη του αγώνα κατά της αξιολόγησης (συντονισμό όλων των ΕΛΜΕ και όλων των Συλλόγων Π.Ε., έκδοση αφίσας και ανακοίνωσης, προγραμματισμό εκδηλώσεων, αξιοποίηση των μέσων ενημέρωσης, κ.ά.).

   6). Οι ΕΛΜΕ να πρωτοστατήσουν για να σταματήσουν την πατριδοκαπηλία των εθνικιστικών και ακροδεξιών κύκλων που επιχειρείται μέσα στα σχολεία με άμεσες πρωτοβουλίες συσπείρωσης του εκπαιδευτικού κόσμου με  ανακοινώσεις, ενημερώσεις, συναντήσεις και ενεργοποίηση των Συλλόγων διδασκόντων. Οι ΕΛΜΕ να οργανώσουν συναντήσεις με τους Συλλόγους Γονέων, τα 15μελή Συμβούλια των μαθητών, τους Φοιτητικούς Συλλόγους και άλλους φορείς, να συγκεκριμενοποιήσουν κοινές δραστηριότητες.

   7). Οι ΕΛΜΕ και η ΟΛΜΕ να στηρίξουμε τον αγώνα των συναδέλφων της πρώην διαθεσιμότητας για επιστροφή της παρακράτησης του 25% του μισθού τους την περίοδο της διαθεσιμότητας και την προσμέτρησή του στις συντάξεις. Οι συνάδελφοι μαζικά να συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις της Παρασκευής  30-11-2018 στα Υπουργεία Οικονομίας και Παιδείας. Οι Γ.Σ. των ΕΛΜΕ να αποφασίσουν κλιμάκωση με τριήμερο αγώνα τις επόμενες ημέρες σε κάθε νομό και σε συντονισμό με τους συναδέλφους  σχολικούς φύλακες, καθαρίστριες, διοικητικούς των ΑΕΙ, κ.ά. που ήταν στη διαθεσιμότητα και τα σωματεία τους και θα περιλαμβάνει πολύμορφες δράσεις (συνελεύσεις, έκδοση αφίσας και ανακοίνωσης, ενημερώσεις της κοινωνίας, συνεντεύξεις, αποκλεισμούς δρόμων και γραφείων, κινητοποιήσεις,  κ.ά.).

    8). Προκηρύσσουμε προειδοποιητική 24ωρη απεργία στις 11/12, απάντηση στα αντιεκπαιδευτικά μέτρα και για την προώθηση των διεκδικήσεων του κλάδου και των ΕΛΜΕ. Οργανώνουμε την ίδια μέρα συγκέντρωση στην Αθήνα με τη συμμετοχή όλων των ΕΛΜΕ. Επιδιώκουμε ο αγώνας να πάρει πανεκπαιδευτικά χαρακτηριστικά με τη συμμετοχή Συλλόγων Π.Ε., Φοιτητικών Συλλόγων, μαθητών και Συλλόγων Γονέων.

    9). Αποφασίζουμε κλιμάκωση του αγώνα μέσα από νέες Γ.Σ. και ΓΣ Προέδρων που θα πραγματοποιηθούν αμέσως μετά το πρώτο απεργιακό βήμα του κλάδου.

Καλούμε τους συναδέλφους να μετατρέψουμε τις εκλογοαπαολογιστικές Γ.Σ. από τυπικές σε μια ουσιαστική διαδικασία.  Να παλέψουμε να γίνουν Γ.Σ. μαζικές και μαχητικές.  Να σχεδιάσουμε αποφασιστικό και ανυποχώρητο αγώνα αντίστοιχο του μεγέθους της αντιεκπαιδευτικής επίθεσης και της απαίτησης όλοι μαζί να την αποτρέψουμε και να έχουν ικανοποίηση των αιτημάτων μας.

Οι εκπαιδευτικοί και οι ΕΛΜΕ να πάρουμε την υπόθεση του αγώνα στα χέρια τους.

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*