Αγ. Παρεμβάσεις Θεσσαλίας: Όχι στις εταιρίες – χορηγούς στα σχολεία

Αγ. Παρεμβάσεις Θεσσαλίας:

Όχι στις εταιρίες – χορηγούς στα σχολεία

Το Υπουργείο Παιδείας να σταματήσει την είσοδο των εταιριών – χορηγών στα σχολεία
Οι σύλλογοι διδασκόντων να συμπορευτούν με τις αποφάσεις του κλάδου και να τις σταματήσουν!  

Το Ίδρυμα Μποδοσάκη, εκμεταλλευόμενο τα οξύτατα προβλήματα εξοπλισμού των εργαστηρίων των σχολείων, επιχειρεί να εισβάλλει σε αυτά, προωθώντας την ιδιωτικοποίηση του δημόσιου χαρακτήρα τους,  εκφράζοντας την επιθυμία να χορηγήσει φέτος τον βασικό εξοπλισμό των εργαστηρίων φυσικών επιστημών των Γυμνασίων όλης της χώρας. Ταυτόχρονα η Διεύθυνση Β/θμιας Εκπ/σης Μαγνησίας, αντί να αποκλείσει τον χορηγό, με έγγραφό της ενημέρωσε τα σχολεία για τη χορηγία του Ιδρύματος Μποδοσάκη!
Πριν λίγους μήνες ένας άλλος επιχειρηματικός όμιλος, τα “Ελληνικά Πετρέλαια” προσπάθησαν να χορηγήσουν τον εργαστηριακό εξοπλισμό στα σχολεία της Δυτικής Αττικής και της Δυτικής Θεσσαλονίκης, ενώ η πολυεθνική Coca-Cola, που απέλυσε τους εργαζόμενους της στην Ελλάδα για να μεγιστοποιήσει τα κέρδη της, επιχείρησε μέσω ορισμένων “πρόθυμων” δήμων, να εμπλέξει με χορηγίες μαθητές και σχολεία στα επιχειρηματικά της σχέδια. Αμφότερες προσπάθειες εξιλέωσης και ξεπλύματος των τεράστιων ευθυνών τους για την περιβαλλοντική υποβάθμιση αυτών των περιοχών αλλά και την καταπάτηση των πιο στοιχειωδών εργατικών δικαιωμάτων και κανόνων ασφαλείας.

Πατώντας το Ίδρυμα Μποδοσάκη, αλλά και οι υπόλοιποι, στην υποχρηματοδότηση της εκπαίδευσης, που οξύνει στο έπακρο τα προβλήματα των σχολείων, βρίσκουν την ευκαιρία να αναβαθμίσουν στα μάτια της κοινωνίας τον ρόλο των μεγάλων οικονομικών ομίλων, επιχειρούν να εμφανίσουν την “ιδιωτική πρωτοβουλία” ως κοινωνικά ευαίσθητη για το μέλλον των παιδιών μας.

Αυτό πάει πολύ! αυτοί που στο βωμό του κέρδους καταλήστευσαν τον κόσμο, σκόρπισαν θάνατο, καταστρέφοντας το περιβάλλον (Μποδοσάκης: οι συνέπειες για την ζωή τόσων εργαζόμενων στα μαντεμοχώρια για ένα κομμάτι ψωμί, η περιβαλλοντική επιβάρυνση της επιχείρησης «λιπάσματα»), να θέλουν, μέσω των χορηγιών στα σχολεία, να βελτιώσουν το κοινωνικό τους προφίλ και να εμφανίζονται ως ευεργέτες.

Όσοι καλοπροαίρετα σκέπτονται ότι «ο σκοπός αγιάζει τα μέσα» και υπάρχουν οφέλη για τα  σχολεία και τους μαθητές, οφείλουν να αναλογιστούν ότι ανοίγουν την «κερκόπορτα», που οδηγεί  στην υποκατάσταση των υποχρεώσεων του κράτους από «ιδιωτικές πρωτοβουλίες», «φιλανθρωπίες» και «χορηγίες», παραδίδοντας το σχολείο στις δυνάμεις της «αγοράς» και του «κέρδους». Η κατάσταση αυτή θα γενικευτεί, συνδέεται με την μεταρρύθμιση για το νέο σχολείο της “αγοράς”.

Αν επιτρέψουμε στο Ίδρυμα Μποδοσάκη σήμερα, να χορηγήσει τον  βασικό εξοπλισμό των εργαστηρίων, και σε κάποιον άλλον αύριο να κάνει επισκευές ή να  χορηγεί γεύματα ή βιβλία, η κατάσταση αυτή θα γενικευτεί, και οι ιδιωτικές εταιρίες θα κατακλύσουν τα σχολεία μας,  χορηγώντας και τελικά  καθορίζοντας, μέσω των σχολικών συμβουλίων, το τι και πώς και από ποιους θα διδάσκεται μέσα στο σχολείο. Άλλωστε η αποτίμηση του εκπαιδευτικού έργου της σχολικής μονάδας που  τρέχει από τον Σεπτέμβριο, περιλαμβάνει τα παραπάνω σαν δείκτες επιτυχίας των σχολείων κατόπιν και της απαίτησης του ΟΟΣΑ, τα σχολεία να αναζητούν χορηγούς για  να καλύπτουν τις ανάγκες λειτουργίας τους.

Τα σχολεία της αγοράς  θα αρχίσουν να ξεφυτρώνουν πάνω στα συντρίμμια που αφήνουν στο διάβα τους τα μέτρα οπισθοδρόμησης που μας επιβάλλουν από κοινού ΕΕ, ΔΝΤ και αλλεπάλληλες αντιλαϊκές κυβερνήσεις. Θα επιτρέψουμε να μετατραπούν τα σχολεία σε παραμάγαζα των εταιριών και να προωθούν τις ανάγκες της επιχειρηματικότητας, της ιδιωτικής πρωτοβουλίας και του κέρδους ή θα οικοδομήσουμε τα σχολεία που θα προάγουν στους μαθητές τα χαρακτηριστικά της αλληλεγγύης, του αλληλοσεβασμού, της συνευθύνης και της κατανόησης του εαυτού τους και του κόσμου; Άλλωστε τα περιβαλλοντικά προγράμματα που γίνονται στα σχολεία και  στοχεύουν στην ευαισθητοποίηση των μαθητών  δεν μπορεί να αναιρούνται από την ίδια την εκπαιδευτική κοινότητα, επιτρέποντας τους υπεύθυνους των προβλημάτων να παίρνουν συγχωροχάρτι!

Να τους σταματήσουμε.

Καλούμε το υπουργείο παιδείας, τους διευθυντές εκπαίδευσης, τους υπεύθυνους των ΕΚΦΕ,  να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να υπερασπιστούν τον δημόσιο χαρακτήρα των σχολείων, εμποδίζοντας την εισβολή των χορηγών εταιριών στα σχολεία.
Καλούμε τους Διευθυντές των σχολείων και τους συλλόγους διδασκόντων, να μην ενδίδουν σε τέτοιες  «ελκυστικές»  προσφορές, γιατί ό,τι λάμπει δεν είναι χρυσός. Δεν πρέπει να πέσει κανείς στην παγίδα της διαμόρφωσης τετελεσμένων για τη λειτουργία του δημόσιου σχολείου με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια με το άλλοθι των οικονομικών αναγκών. Να πάρουν θέση άμεσα οι σύλλογοι διδασκόντων στα σχολεία όπου τίθεται ζήτημα χορηγιών από το Ίδρυμα Μποδοσάκη, ή όποιον άλλο και να απορρίψουν την είσοδο των “χορηγών” στην εκπαίδευση, όπως ήδη έχει συμβεί σε σχολεία όπου με αποφάσεις συλλόγων και διαμαρτυρίες καθηγητών σταμάτησαν αντίστοιχες προσπάθειες.

  • Να απορρίψουμε τη λογική των χορηγιών που υποκαθιστούν την ευθύνη και την υποχρέωση του κράτους και γίνονται ο  «Δούρειος Ίππος» για την άλωση της δημόσιας εκπαίδευσης και της κοινωνικής πρόνοιας.
  • Να βάλουμε φρένο στην εμπορευματοποίηση της παιδείας και στα σχέδια για μια παιδεία προσαρμοσμένη στους νόμους της αγοράς.
  • Να οργανώσουμε και να εντείνουμε την πάλη μας για να απαιτήσουμε από το κράτος την εξασφάλιση όλων των αναγκαίων όρων για τη λειτουργία των σχολείων.
  • Να απαιτήσουμε τη γενναία αύξηση των δαπανών για την παιδεία. Να δοθεί άμεσα έκτακτο κονδύλι προκειμένου τα σχολεία να καλύψουν άμεσα τις ανάγκες τους.

Απαιτούμε από τους δήμους και τα δημοτικά συμβούλια  να ακυρώσουν την οποιαδήποτε συμφωνία έχουν κάνει με χορηγούς και να διεκδικήσουν έκτακτη και επαρκή κρατική χρηματοδότηση για να καλύψουν όλες τις ανάγκες των σχολείων τους. Τώρα να διεκδικήσουν άμεση λύση μέσα από τον κρατικό προϋπολογισμό στο οξυμένο και πιεστικό πρόβλημα της σχολικής στέγης.
Απαιτούμε από το υπουργείο παιδείας και τις διοικήσεις της εκπαίδευσης να σταματήσει η εισβολή των εταιριών – χορηγών στα σχολεία.

Ζητάμε το Δ.Σ. της ΟΛΜΕ να επικαιροποιήσει την από 22/6/2018 απόφασή του και να απαιτήσει από το υπουργείο να παρέμβει για να φύγουν οι εταιρίες – χορηγοί από τα σχολεία. Οι ΕΛΜΕ Θεσσαλίας να πάρουν αντίστοιχες αποφάσεις και με συντονισμό να σταματήσουν την είσοδο στο ίδρυμα Μποδοσάκη στα σχολεία.

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*